• No results found

8. Naturmiljö

8.3 Förutsättningar naturvärdesobjekt

Bedömningsskala för värden

Naturvärdesinventeringar har utförts under 2015 - 2019 enligt Svensk standard och följande naturvärdesklasser har använts:

Tabell 8.1. Naturvärdesklasser och projektmål för respektive klass.

Naturvärdesklasser Projektmål

1 Högsta naturvärde Störst positiv betydelse för biologisk mångfald

Undvik intrång 2 Högt naturvärde Stor positiv betydelse för biologisk mångfald Undvik intrång 3 Påtagligt

naturvärde

Påtaglig positiv betydelse för biologisk mångfald

Minimera intrång 4 Visst naturvärde Viss positiv betydelse för biologisk mångfald -

Fynden redovisas i figur 8.2 samt 8.3.

Nuvarande förhållanden Förbi Bångahagens avfallsanläggning

Längs E20 vid vägplanens gräns och trafikplats Brodderud är marken fuktigare och i höjd med avfallsanläggningen finns en myr och tallrismosse. Mossen är uppdelad i två naturvärdesobjekt varav det södra är fuktigare med ett glest trädskikt och rikligt med död ved. Det finns många spår av hackspett i området. Området har naturvärdesklass 3.

Tallrismossens fortsättning norrut har ett tätare trädskikt och sparsamt med död ved men biotopen är ovanlig i området och har naturvärdesklass 4.

82

Brodderud

Väster om trafikplats Brodderud växer en liten björksumpskog med fuktigt mikroklimat med naturvärdesklass 3. I skogen växer flera äldre aspar och ett visst artvärde finns i och med förekomsten av åkergroda. På östra sidan växer en blandskog med högt naturvärde (naturvärdesklass 2). I skogen växer hassel med inslag av äldre träd och jätteträd av alm, lind och bok. Även den hotade almsprängtickan och nattviol finns i området vilket skapar ett högt artvärde. Norr om trafikplatsen växer en barrblandskog av frisk ristyp med naturvärdesklass 4. Skogen innehar flera värdestrukturer och värdeelement i form av en olikåldrig och naturlig trädslagsblandning samt död ved i olika stadium av nedbrytning.

På östra sidan av vägen mellan Brodderud och Lindåsen växer en frisk och fuktig blandskog med naturvärdesklass 4. Skogen är olikåldrig med god trädslagsblandning och den kuperade marken skapar skrymslen och variation. En bit norrut ligger en mindre damm med öppen vattenspegel omgiven av en barrdominerad blandskog.

Enstaka större vattensalamander har hittats och dammen har naturvärdesklass 4. På västra sidan av vägen växer en sumpskog med trädskikt som utgörs av yngre till medelålders björk, klibbal, gran och tall. Inom området finns rikligt med torrakor, högstubbar och grova lågor men även vattensamlingar. Området har ett visst artvärde men inga groddjur har observerats, vilket motiverar naturvärdesklass 3.

Lindåsen

Vid Lindåsen sträcker sig ett långt dike längs med östra sidan om E20 med en liten solbelyst våtmark med en damm vid sin södra ände. Både dammen och diket har

naturvärdesklass 4. Dammen är grund och torkar vissa år ut helt, men under år med mer nederbörd har det noterats både grodyngel och mycket nattsländelarver i dammen.

Diket går igenom både skog och igenväxningsmark och även detta är delvis uttorkat. I delen som går genom granskogen finns rikligt med lågor i och över diket. I dikets norra del som går i igenväxningsmark observerades mindre vattensalamander, vanlig groda och åkergroda. I höjd med dikets nordöstra ände finns en dubbelsidig allé med naturvärdesklass 3 längst en smal grusväg. Allén är cirka 130 meter lång och består av lönn med undantag för ett par askar och en björk med mycket lavar och mossor på stammarna.

Ingarud

Norr om Ingarud ligger en gård med en träddunge av olikåldriga askar varav en är ett jätteträd. Träden växer invid E20 och en stenmur går mellan träddungen och grusvägen från E20 till gården. Området har ett påtagligt naturvärde (naturvärdesklass 3). Vid Ingarud finns även två längre dubbelsidiga alléer med naturvärdesklass 3. Allén i väster är drygt 300 meter lång och består primärt av klibbal och björk men även ask och lind som ger ett visst artvärde (naturvärdesklass 4). Allén i öster är knappt 200 meter lång och består till stor del av nyplanterade lindar men även äldre träd såsom lönn varav flera är hålträd. Stammarna huserar rikligt med lavar och mossor bland andra

ekorrsvansmossa och grön spiklav.

Här rinner också en bäck som korsar E20 kallad ”Bäck vid Ingarud” som har

naturvärdesklass 4. Diket är omgrävt men rinner fortfarande bitvis i sin naturliga fåra och potentiella leklokaler för grodor finns i diket.

83

Berga

Vid Berga på vägens norra sida växer en öppen hagmark med påtagligt art- och biotopvärde som motiverar ett högt naturvärde (naturvärdesklass 2). Hagtorn, en, rosenbuskar och ask förekommer spritt inom området och på de torrare markpartierna växer rikligt med hävdgynnade arter. På den östra sidan av hagmarken växer flera grova askar och lönnar längs en stenmur. På andra sidan E20 fortsätter den öppna

betesmarken med flera varierande biotoper som torräng, fuktäng och gräshed med träd.

Området saknar specifika artvärden delvis på grund av att marken betas av får som stödutfodras vilket skapar en gödslande effekt som är negativ för mångfald av arter.

Området har naturvärdesklass 3. Söder om macken vid Slöbäsavägen växer en sluten sekundär lövskog med naturvärdesklass 4. Området har ett obetydligt artvärde men vissa biotopvärden med en god trädslagsblandning och död ved.

Hasslerör

Vid trafikplats Hasslerör rinner Hasslebäcken som löper relativt rakt genom

jordbruksmark på båda sidor. Diket omges av ung klibbal, bladvass, älgört och enstaka askar med en liten kantzon som omger diket. Diket utgör ett visst biotopvärde vilket ger naturvärdesklass 4.

Vallby

Vid Vallby växer två lindalléer med naturvärdesklass 4 på östra sidan av E20. Den södra är dubbelsidig och drygt 50 meter lång längs en gammal grusväg som inte längre är i bruk. Den norra är enkelsidig och består av nio träd utmed en gårdsväg vid Vallby herrgård. Mellan alléerna ligger en privat tomt med en lövdunge och solitära träd av lind, kastanj, ek och apel. Flera av träden, främst ek är grövre och äldre och skapar ett påtagligt naturvärde (naturvärdesklass 3). Strax norr om alléerna och trädgården växer även en sekundär lövskog av frisk och torr typ med ett visst naturvärde

(naturvärdesklass 4).

Norr om Vallby finns två äng- och betesmarker på vardera sida av E20. På östra sidan en torräng och gräshed med påtagligt naturvärde (naturvärdesklass 3) genom dess hävdade magra mark och förekomsten av flera hävdgynnade arter. Floran består huvudsakligen av ärenpris, ängssyra och fyrkantig johannesört men även den rödlistade backtimjan (NT). Området är även ett regionalt beslutat biotopskyddsområde. På västra sidan om E20 finns en förekomst med högt naturvärde (naturvärdesklass 2) med näringsfattig torräng och ett påtagligt artvärde. Området är kuperat med en variation av fuktig och torrare mark som är artrikare än liknande biotoper i omgivningen.

Tjos

Vid Tjos finns ytterligare en betesmark med högt naturvärde (naturvärdesklass 2) som växer längs E20s östra sida. Området är långsträckt och följer E20 i ungefär 700 meter.

Marken är hävdad och tämligen mager och varierar från fuktig till torr mark vilket skapar ett påtagligt biotopvärde. På marken växer ett flertal hävdgynnade arter inklusive ett stort antal nattvioler. På gränsen mellan vägdiket och betesmarken växer ett bestånd av färgginst och betesmarken erbjuder en mångfald av örter på solbelysta gräsmarker vilket skapar bra livsmiljöer åt insekter och flera dagfjärilar.

Skarpan

84

Vid Skarpan växer en hällmarkstallskog med naturvärdesklass 4 och en barrblandskog med naturvärdesklass 4. Längst i nordöst av vägplanen finns en gammal tomt med påtagliga naturvärden i form av ett flertal grova askar och enstaka grov oxel. På västra sidan av vägen finns en hävdad betesmark i sluttningen mot söder. Sluttningen har ett visst artvärde med rikligt av jungfrulin och prästkrage. Gulsparv kan knytas till området vilken är rödlistad (NT). Betesmarken har naturvärdesklass 3.

Figur 8.2. Naturvärdesobjekt, sydvästra delen.

85 Figur 8.3 Naturvärdesobjekt, nordöstra delen.