• No results found

Efter barnförhöret krisstöd vid misstanke om fysisk barnmisshandel

av föräldrar

Vid misstanke om fysisk barnmisshandel inom familjen gjorde socialtjänsten en skyddsbedöm- ning. Det fanns barn som behöver placeras utanför hemmet. Andra skyddades genom att vistas hos en förälder som inte misstänks för barnmisshandel. Men den stora majoriteten av barn som misstänkts vara utsatta för fysisk barnmisshandel fortsatte att bo kvar tillsammans med den eller de vuxna som misstänkts för att ha utövat våldet.

68. Rikspolisstyrelsen. (2009). Delredovisning av regeringsuppdrag avseende gemensamma nationella riktlinjer kring barn som misstänks vara utsatta för brott och kriterier för landets Barnahus. Ju2009/08003/KRIM. 69. Barnafrid – Nationellt Centrum för kunskap om våld mot barn (2019). Slutrapport Utvärdering av Barnahus. 70. Landberg, Å. & Svedin, C.G. (2013). Inuti ett Barnahus – en kvalitetsgranskning av 23 verksamheter. Rädda Barnen. 71. Heimer, M., Näsman, E., Palme, J. (2017). Rättighetsbärare eller problembärare? Barns rätt att komma till tals och socialtjänstens insatser. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 72. Elfström, H., Landberg, Å. & Olofsson, G. (2017). Efter barnförhöret – en modell för att ge stöd och information till barn och föräldrar vid misstanke om barnmisshandel. Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

I projektet implementerade många kommuner modellen Efter Barnförhöret.73 Modellen innefatt- ar krisstöd till barn och föräldrar samma dag som ett barn förhörts om misstänkt barnmisshandel. Behandlingspersonal ger föräldrarna stöd att ta emot socialtjänstens och polisens information och gör ett hembesök samma dag där barn och föräldrar får hjälp att prata om det barnet varit med om under dagen och stöd att hantera situationen. Barn och föräldrar erbjuds sedan uppföljning och fortsatta krissamtal.

I uppföljningsintervjuer beskrev socialsekreterare ett paradigmskifte efter att deras kommun infört model- len Efter Barnförhöret. I flera kommuner hade det medfört kortare utredningstider och mer behandling. Några kommuner vidareutvecklade arbetssättet och erbjöd en motsvarade form av krisstöd vid alla oros- anmälningar om barn.

Efter Barnförhöret var det viktigaste framsteget i projektet. Ger även tydligare vårdkedja. Har gjort att fler barn får hjälp. En fantastisk lättnad för socialsekre- terare och blir en start på vårdkedjan. Har förbättrat arbetsmiljön för socialsekreterarna och interna samarbe- tet inom öppenvården.

Styrgruppen i ett projektområde

Behandling

KIBB, Kognitiv Integrerad Behandling vid Barn- misshandel, är den behandling som i första hand rekommenderas vid fysisk barnmisshandel om barnet ska fortsätta bo med eller träffa den våldsutövande föräldern.74 Våren 2019 publicerades en avhandling där KIBB visades ha goda resultat.75

Många verksamheter i projektet använde KIBB och flera verksamheter valde under projektet att utbilda

personal i metoden. Den uppgavs fungera väl tillsam- mans med Efter Barnförhöret.

Andra metoder som användes ofta i projektområdena för barn som utsatts för barnmisshandel hemma var TF-KBT, CPP och EMDR (vid traumasymtom), Trappan (vid bevittnat våld) eller allmän familjebe- handling eller föräldraprogram som Tryggare Barn. Andra mindre vanliga exempel var COS (Circle of Security), Flexibelt familjearbete och Prolonged exposure.

Målgrupper

Här följer en redovisning av erfarenheter och lärdomar utifrån olika typer av våld som barn kan utsättas för. Det finns en stor överlappning mellan olika typer av våld. Många barn har i realiteten utsatts för flera typer av våld än vad som framkommer initialt.76 Det finns ändå skäl att diskutera varje typ av våld eller an- mälningsorsak för sig. Forskning och metodutveck- ling är ofta fokuserad på en avgränsad typ av våldsut- satthet. Det finns särskilda program eller metoder för avgränsade grupper, ibland även specialverksamheter. För vissa typer av våld är kunskapsunderlaget sämre och särskilda metoder saknas.77

Det framkom att vissa verksamheter ibland avgrän- sade bedömning och insats till den typ av våld som först presenterats och inte undersökte andra former av utsatthet eller behandlingsbehov. Det förekom också verksamheter som satsat på att hjälpa en viss kategori barn och som saknade strategier för barn som även upplevt andra typer av våld. Oavsett anmälningsorsak behöver överlappningen mellan olika typer av våld beaktas, liksom behovet en bred bedömning och ett brett utbud av metoder.

73. Elfström, H., Landberg, Å. & Olofsson, G. (2017). Efter barnförhöret – en modell för att ge stöd och information till barn och föräldrar vid misstanke om barnmisshandel. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 74. Nilsson, D. & Svedin, C.G. (2017). Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 75. Thulin, J. (2019). Putting words to child physical abuse Possible consequences, the process of disclosure, and effects of treatment. From children’s perspectives. Linnéuniversitetet. 76. Jernbro, C. & Janson, S. (2017). Våld mot barn 2016 – En nationell kartläggning. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 77. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. (2018). Öppenvårdsinsatser för familjer där barn utsätts för våld och för- summelse. En systematisk översikt och utvärdering inklusive ekonomiska och etiska aspekter. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. (SBU).

Vid misstänkt fysisk barnmisshandel ska även frågor om andra former av våld ställas så att skydd, stöd och behandling kan anpassas efter barnets hela utsatthet.

Heimer med flera har visat att uppgifter om att barnen utsatts för fysiskt våld eller bevittnat fysiskt våld inom familjen förekom i mer än hälften av en socialtjänsts alla barnärenden.79

I kartläggningarna angav nästan alla socialtjänster att de enbart ställde frågor om våld mot barn ”om det finns orsak”.

Misstanke om fysisk barnmisshandel var tillsammans med våld mot förälder den vanligaste anmälningsor- saken till socialtjänsterna. De hade ibland möjlighet att ta fram statistik på våld som anmälningsorsak, men inte på uppgifter om våld som framkom senare under utredning eller insats.

I två av projektets Barnahus erbjöds sedan länge kris- stöd för de barn som utreds där och för deras föräld- rar. Vid misstänkt barnmisshandel i hemmet erbjöd de även KIBB när det bedömts att barnet skulle fortsätta leva med den våldsutövande föräldern och föräldrarna önskat och bedömts ha förutsättningar att ändra sitt beteende. Under projektet stärkte de sin vårdkedja för dessa barn ytterligare. Ännu fler be- handlare utbildades i krisstöd enligt arbetsmodellen Efter barnförhöret och i behandlingsmetoden KIBB. Därigenom kunde fler av dessa barn få information och stöd direkt och parallellt med att våldet mot dem utreddes och om det behövdes även få behandling tillsammans med sina föräldrar. Behandling som kan förebygga framtida våld och hjälpa föräldrarna att

utveckla ett tryggt föräldraskap och positiv samvaro med sitt barn.

Ett flertal mindre kommuner utbildade också egna behandlare i både Efter Barnförhöret och KIBB för att kunna bygga upp en sammanhängande vårdkedja efter anmälan om fysisk barnmisshandel där barnen efter skyddsbedömning fortsätter leva med den vålds- utövande föräldern.

Ett lyckat exempel är Söderhamn. De utbildade flera behandlare i båda modellerna så att en stor andel av kommunens behandlare arbetar med krisstöd och behandling efter anmälan om våld mot barn. I upp- följningsintervjuerna framkom att detta uppskattades av både behandlare, barn och föräldrar. Utrednings- tiden blev kortare genom att fler föräldrar vågade prata om våldet och fler föräldrar än tidigare också tog emot behandling. Genom att erbjuda krisstöd direkt och parallellt med utredning behölls fokus på barnets upplevelse av våld i både utredning och insats i högre utsträckning. Söderhamn utvecklade också en motsvarande modell, I stunden, för krisstöd i alla ärenden som gäller oro för barn även när det inte är aktuellt med polisanmälan.

I ett av områdena hade BUP en traumaenhet avsedd bland annat för behandling efter fysiska övergrepp i barn- och ungdomsåren, BUP Elefanten. I övrigt beskrev BUP och vissa första linjeverksamheter en god kompetens att behandla barn som uppvisade traumasymtom efter fysiskt våld, men uppgav att det inte var en vanligt förekommande grupp. Fysiskt våld registrerades inte som anmälningsorsak. Statistik över traumarelaterade diagnoser skulle kunna tas fram,

I en region med 200 000 invånare78 kan det finnas 10 000 barn som har utsatts eller kom-

mer att utsättas för fysisk barnmisshandel, 4 400 av dem för allvarligare former av våld. I en nationell undersökning av elever i årskurs 9 eller i andra året på gymnasiet uppgav 25 % att de utsatts för fysiskt våld av en vuxen någon gång under sin uppväxt, 11 % för allvarliga former.

Bland de som varit utsatta för fysisk misshandel hade 43,9 % också utsatts för psykiskt våld, 31,3 % för våld mellan vuxna i familjen, 15,3 % för sexuella övergrepp av vuxen och 14,7 % för försummelse.

32,2 % av de som hade utsatts för fysiskt våld hade utsatts för minst tre former av barnmisshandel.

73. Fiktivt exempel. I en region med 200 000 invånare är uppskattningsvis 40 000 under 18 år. 74. Heimer, M., Näsman, E., Palme, J. (2017). Rättighetsbärare eller problembärare? Barns rätt att komma till tals och socialtjänstens insatser. Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

till exempel posttraumatiskt stressyndrom, men inte hur många av de barnen som utsatts för just fysiskt våld. De diagnoskoder som är avsedda för att notera problem relaterade till övergrepp eller försummelser användes nästan aldrig. Några intervjuade uppgav att de medvetet undvek att använda dem för att inte riskera att föräldrar tog del av den uppgiften eller för att inte stigmatisera.

TF-KBT och EMDR användes på många enheter inom BUP och första linjen, på några enheter även CPP.

Den kunskapsöversikt som togs fram av Barnafrid80 rekommenderar KIBB81 vid fysisk misshandel om barnet ska fortsätta leva med den som utövat våldet, i annat fall TF-KBT82. För yngre barn rekommenderas CPP83 och EMDR84.

Författarna konstaterar att det finns få utvärderade modeller för krisstöd eller tidig intervention, men rekommenderar att såväl CFTSI, Child and Family Traumatic Stress Intervention, som Efter barnförhö- ret utvärderas och implementeras i Sverige.

80. Nilsson, D. & Svedin, C.G. (2017). Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 81. Kognitiv Integrerad Behandling vid Barnmisshandel. 82. Traumafokuserad Kognitiv Beteendeterapi. 83. Child and Parent Psychotherapy. 84. Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Vid misstanke om sexuella övergrepp ska även frågor om andra former av våld ställas, så att skydd, stöd och behandling kan anpassas efter barnets hela utsatthet.

I kartläggningarna angav nästan alla socialtjänster de enbart ställer frågor om sexuella övergrepp mot barn ”om det finns orsak”. Det fanns en medvetenhet om att det är vanligt med sexuella övergrepp under uppväxten, många kände till exempel till rapporten Det gäller en av fem.87 Att fråga om det var trots det inte självklart.

När det gäller uppgifter om sexuella övergrepp av förälder eller nära anhörig uppger de flesta social- tjänster att det vanliga var att barnet skyddades från kontakt med den misstänkte föräldern genom över- enskommelse eller placering enligt LVU, åtminstone under utredning. Detta var en relativt liten grupp för socialtjänsten, men beskrevs av många som en grupp där samverkan med polis via Barnahus var självklar och ofta fungerade under utredningen.

Äldre barn som utsatts för sexuella övergrepp av utomstående vuxen eller av jämnåriga utreddes inte på alla Barnahus, vilket generellt sett medförde mindre samverkan och sämre tillgång till stöd och behandling. Stöd vid ungdomsmottagning fanns i några kom- muner liksom olika gruppverksamheter för sexuellt utsatta tjejer eller utsatta ungdomar generellt.

Många lyfte fram svårigheter att hitta behandling för denna grupp, särskilt de som utsatts för övergrepp av någon i barnets närhet. Det framkom i intervjuer med både socialtjänster, Barnahus samt jourer och andra organisationer som mötte sexuellt utsatta barn. Utöver utbildning och metod, lyfte flera intervjuade fram behov av fler verksamheter som kan målgrup- pen och har ett bra bemötande. Flera efterlyste tillgång till specialiserade enheter.

Sexuella övergrepp är så ovanligt att det sköts dåligt.

Socialsekreterare i en liten kommun

I ett av områdena hade BUP en traumaenhet för be- handling efter fysiska och sexuella övergrepp i barn- och ungdomsåren, samt då ett barn har ett sexuellt utagerande, BUP Elefanten. De hade också en tydlig konsultativ roll gentemot övriga enheter. I ett annat projektområde var det istället första linjen som stod för behandling av de flesta barn som sökt behandling efter sexuella övergrepp, utom vid allvarliga trau- masymtom då BUP var alternativet.

Ett projektområde arbetade fram ett schema över vårdkedjan vid sexuella övergrepp, för att systematiskt kunna identifiera brister och utvecklingsområden. Den kunskapsöversikt som togs fram av Barnafrid88 rekommenderar i första hand TF-KBT89 för barn som traumatiserats av sexuella övergrepp.

I en region med 200 000 invånare85 kan det finnas 10 400 barn som har utsatts eller

kommer att utsättas för sexuella övergrepp, varav 3 600 av en vuxen förövare.

I en nationell undersökning86 uppgav 26 % av elever i årskurs 9 eller i andra året på

gymnasiet att de utsatts för sexuella övergrepp någon gång under sin uppväxt (42 % av flickorna och 10 % av pojkarna).

9 % av eleverna uppgav att de utsatts för sexuella övergrepp av en vuxen. Bland dem hade 42,8 % också utsatts för fysiskt våld av en vuxen, 35,2 % för psykiskt våld, 32,5 % för våld mellan vuxna i familjen och 18,2 % för försummelse.

37,5 % av de som utsatts för sexuella övergrepp av en vuxen hade utsatts för minst tre former av barnmisshandel.

85. Fiktivt exempel. I en region med 200 000 invånare är uppskattningsvis 40 000 under 18 år. 86. Jernbro, C. & Janson, S. (2017). Våld mot barn 2016 – En nationell kartläggning. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 87. Landberg, Å., Svedin C.G., Priebe, G., Wadsby, M., Jonsson, L & Fredlund, C. (2015). Det gäller en av fem – fakta om barn, sexuella övergrepp och sexuell exploatering i Sverige 2014. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 88. Nilsson, D. & Svedin, C.G. (2017). Kunskapsöversikt om stöd och behandling för barn som utsatts för sexuella övergrepp och fysisk misshandel. Stiftelsen Allmänna Barnhuset. 89. Traumafokuserad Kognitiv Beteendeterapi.