• No results found

efterfrågan på duplexstål växer avsevärt snabbare än efterfrågan

på rostfritt standardstål.

speCIaLty staINLess försÄLJNINg per markNaD

Europa 70%

(Finland 5%) Nord- och Syd-amerika 22%

efterfrågan på ferrit-austenitiskt duplexstål växer avsevärt snabbare än efterfrågan på rostfritt standardstål. duplexstål kännetecknas av god korrosionsbeständighet och hög hållfasthet samt låg nickelhalt.

tack vare materialets höga hållfasthet går det att använda tunnare plåt i många tillämpningar, till exempel cisterner, tryckkärl, rörledningar, transport, konstruktioner och byggnader, vilket medför avsevärda be-sparingar i materialkostnader. Outokumpu är en klar marknadsledare inom rostfritt duplexstål och har en global marknadsandel på cirka 50 procent. avesta har lång erfarenhet av den krävande produktionspro-cess som är nödvändig för duplex.

Outokumpu har utvecklat och patenterat lean duplex (ldX 2101®) som innehåller endast 1,5 procent nickel, vilket gör att priset påverkas mindre av nickelprisets svängningar. austenitiskt standardstål av typ 304 innehåller 8 procent nickel. korrosionshärdigheten för ldX liknar den hos austenitiskt standardstål av typ 304, men hållfastheten är ungefär dubbelt så hög. Outokumpus lean duplex introducerades 2002 och används med stor framgång i mycket krävande tillämpningar.

För att ytterligare underlätta marknadspenetreringen för lean duplex har Outokumpu beviljat tillverkningslicenser till två andra producenter av rostfritt stål i europa och asien.

DupLeX ger stOra förDeLar

Styrka

Duplex stål Austenitiskt stål Ferritiskt stål

Korrosionsbeständighet

22

>> företagets verksamhet / speCialty stainless OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008

ue) write-downs due to the collapse in the nickel price.

en anläggning med tankar för palmolja i rotterdams hamn ska utökas med 41 tankar byggda i Outokumpus LDX 2101® duplexstål.

palmolja är idag den vanligaste ätliga oljan och den spelar en stor roll för den globala livsmedelsproduktionen. loders Croklaan är en stor aktör i branschen för palmolja, och driver europas största raffinaderi och anläggning för fraktion av palmolja på en konstgjord ö i rotterdams hamn.

en viktig del av anläggningen som dagligen framställer 2 500–3 000 ton palmolja är en stor tankanläggning vid företagets kaj.

när anläggningen planerades 2003, undersökte loders Croklaan och den holländska tanktillverkaren siemerink alternativ till austenitiskt rostfritt stål, som är det material som vanligtvis används vid tillverkning av förvaringstankar för ätliga oljor. med hjälp av lokalt stöd som tillhandahölls av Outokumpu ansåg båda företagen att ldX 2101®, vårt eget duplexstål som då nyligen lanserats, erbjöd avsevärda konkurrensfördelar. de 17 tankar som utgör anläggningen slutfördes under 2004. 716 ton ldX 2101® användes till tankarnas väggar och tak.

som alla duplexstål erbjuder ldX 2101® nästan dubbelt så hög mekanisk styrka som austenitiskt stål, vilket innebär att tunnare material kan användas. duplexmaterialet möjliggör viktbesparingar om upp till 50 procent i vissa delar av lagertankarna, generellt sett sparar man 20–30 procent i vikt genom att använda duplex. den viktbesparing som uppnåddes av siemerink när de uppförde tankarna för loders Croklaan uppgick i genomsnitt till 30 procent.

loders Croklaan var så nöjda med sina ldX®-lagertankar att de i en större kommande expansion av anläggningen enbart kommer att använda denna ståltyp. till byggandet av de 41 nya tankar som ska uppföras behövs 1 300 ton ldX 2101®.

två tanktillverkare, siemerink och Oostwouder ansvarar för utbygg-naden. tillverkningen kommer att ske på plats och siemerink kommer att använda en två meter bred duplexrulle, en produkt som endast Outo-kumpu kan erbjuda. Fördelen är att det krävs mindre svetsarbete än när konventionella smalare dimensioner används.

förvarINgstaNkar för paLmOLJa I DupLeXstÅL, LDX 2101®

Case

loders Croklaans tankfält för palmolja.

Foto med tillstånd från loders Croklaan.

23

OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008 speCialty stainless / företagets verksamhet >>

som massa och papper, olja och gas, kraftverk, avsaltning och fartyg för transport av kemikalier. Outokumpu producerar kvartoplåt i Degerfors i Sverige och i New Castle i usa. Kon-cernens europeiska plåtservicecenter kompletterar dessa anläggningar.

Outokumpus leveranskapacitet för varmvalsad plåt och kvartoplåt upp-går till cirka 160 000 ton per år.

2007 fattades ett beslut om att in-vestera 770 miljoner euro för att ex-pandera produktionskapaciteten för specialstål inom Specialty Stainless.

Investeringarna gällde kapaciteten för specialstål, huvudsakligen du-plexstål, i Avesta i Sverige och pro-duktionskapaciteten för kvartoplåt i Degerfors i Sverige och New Castle i usa. På grund av den globala finan-siella krisen fattades i december 2008 ett beslut om att skjuta på huvud-delen av dessa investeringar i minst 12 månader. Endast investeringen i New Castle, som uppgår till cirka 40 miljoner euro fortsätter. Den kommer att öka koncernens pro-duktionskapacitet för kvartoplåt från 160 000 ton till 170 000 ton 2010.

I enlighet med Outokumpus stra-tegi ändras produktmixen för både Avesta, Degerfors och kvartoplåts-produktionen i New Castle från standardstål mera till mervärdes-skapande skräddarsytt specialstål – särskilt Lean Duplex och andra duplexstål – för att kunna erbjuda slutanvändare och projektkunder koncernens hela produktutbud.

thIN strIp

Outokumpus verksamhet Thin Strip består av kallvalsverken i Nyby och Kloster i Sverige. För närvarande har dessa verk en sammanlagd leverans-kapacitet på cirka 175 000 ton per år.

Sheffield Special Strip (sss) i Storbri-tannien, med inriktning på valsning av precisionsband, stängdes under det första kvartalet 2009 och en del av produktionen har överförts till Kloster. Thin Strips produkter an-vänds främst i plattvärmeväxlare, vär-meelement, flexrör, topplockspack-ningar och telekomtillämptopplockspack-ningar.

Ett investeringsprogram som slutförts i Kloster har möjliggjort produktion av tunnare och bredare produkter samt blankglödgnings-produkter. Investeringen mer än för-dubblade produktionskapaciteten till 45 000 ton per år.

I Nyby investerades 27 miljoner euro i utrustning för ytslipning och automatisk lagerhantering. Investe-ringen kommer att öka kapaciteten för färdiga produkter av specialstål med 30 000 ton till 64 000 ton på bekostnad av standardstålet. Den nya utrustningen tas i bruk under andra kvartalet 2009. Den andra fasen av investeringen på 23 miljoner euro består av en ny inmatningssektion för glödgnings- och betningslinjen.

Den tas i bruk under hösten 2009.

Investeringen ökar den totala årliga kapaciteten för specialstål i Nyby till 70 000 ton.

DeN gLOBaLa fINaNsIeLLa krI­

seN OCh svagare efterfrÅ­

gaN vÄNDe vINst tILL förLust uNDer Det aNDra haLvÅret 2008

Fallande metallpriser och svagare efterfrågan orsakade av den globala finansiella krisen påverkade Specialty Stainless 2008. Leveranserna mins-kade något till 541 000 ton (2007:

574 000 ton). Omsättningen upp-gick till 2 705 miljoner euro (2007:

3 456 miljoner euro) på grund av det lägre nickelpriset under 2008. Rörel-sevinsten var negativ och uppgick till -101 miljoner euro (2007: 337 miljo-ner euro), inklusive 83 miljomiljo-ner euro som var icke återkommande reserve-ringar relaterade till nedläggningen av Thin Strip i Sheffield i Storbri-tannien samt reserveringar relate-rade till avgångsvederlag i Sverige.

Även metallprisernas fall påverkade resultatet negativt. Specialty Stain-less lageromsättning är lägre än för den tidsperiod som användes för att beräkna legeringstillägget, vilket medförde tidsorsakade förluster och vissa nedskrivningar av nrv (netto-försäljningsvärdet). Den främsta or-saken var sjunkande priser på nickel och molybden.

Ostp (OutOkumpu staINLess tuBuLar prODuCts)

Outokumpu är en av Europas största producenter av rör i rostfritt stål och har en marknadsandel på 18 pro-cent. ostp (Outokumpu Stainless Tubular Products) tillverkar och säljer svetsade rör och rörledningar i rostfritt stål, samt stumsvetsade och gängade rördelar. Rörprodukter tillverkas i Sverige, Finland, Estland, usa och Kanada. De viktigaste pro-dukterna består av processrör och stålrörsdelar, grova väggrör, rör till värmeväxlare och strukturrör. Dessa produkter används inom de flesta segment i processindustrier som olja och gas, kemi och petrokemi, bil-produktion och byggnation. För att skapa mervärde för kunderna och öka försäljningen av duplexproduk-ter, har ostp ställt samman ett team med tillämpningsingenjörer som har inriktat sig på rörprodukter. ostp:s årliga leveranskapacitet uppgår till cirka 100 000 ton.

En investering på cirka åtta miljo-ner euro i en andra lap-linje (Laser welding-Annealing-Pickling) har gjorts vid ostp:s enhet i Nyby i Sve-rige. Produktionen inleddes under hösten 2008. ostp har stärkt sin glo-bala närvaro genom ett samriskföre-tag i Mellanöstern med den saudiska rörtillverkaren Armetal. Företaget är nu den största lokala producen-ten av processrör.

24

>> styreLse OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008

Ordförande OLe JOhaNssON

f. 1951, finsk medborgare, B.Sc. (Econ.)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2002–

Styrelseordförande 2008–

Vice styrelseordförande 2004–2008 Ordförande i valberedningen och ersättningskommittén

Oberoende av företaget och dess större aktieägare

Ordförande och vd: Wärtsilä Cor-poration 2000–

Styrelseordförande: Technology Industries of Finland

Vice styrelseordförande: Finlands Näringsliv, försäkringsbolaget Varma Mutual Pension

Vice ordförande aNssI sOILa

f. 1949, finsk medborgare, M.Sc. (Eng.), B.Sc. (Econ.)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2008–

Vice styrelseordförande 2008–

Ledamot i revisionskommittén Oberoende av företaget och dess större aktieägare

vd: Kone Corporation 1994–1999 Vice styrelseordförande: Normet Group Oy

Styrelseledamot: Outotec Oyj, Aspocomp Oyj, Lindström Oy, dna Oy, Attendo ab, å & r Carton ab

evert heNkes

f. 1943, nederländsk medborgare, B.Sc. (Ag. Econ.)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2003–

Ledamot i valberedningen och ersättningskommittén

Oberoende av företaget och dess större aktieägare

vd: Shell Chemicals Ltd. 1998–2003 Styrelseledamot: Tate & Lyle Plc, SembCorp Industries Ltd, Air Pro-ducts and Chemicals Inc.

Ledamot av International Advisory Board: cnooc Ltd

JarmO kILpeLÄ

f. 1957, finsk medborgare, M.Sc. (Econ.)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2008–

Ledamot i revisionskommittén Oberoende av företaget

Finansråd: Statsrådets kansli, Avdel-ningen för ägarstyrning 2007–

Styrelseordförande: Hansel Ltd Vice styrelseordförande: haus Fin-nish Institute of Public Management Ltd

styrelse

25

OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008 styreLse >>

vICtOIre De margerIe

f. 1963, fransk medborgare, Ph.D. (Management), ll.m, M.Pol.Sc.

Ledamot i Outokumpus styrelse 2007–

Ledamot i revisionskommittén Oberoende av företaget och dess större aktieägare

Styrelseordförande: Rondol Techno-logy Ltd. (Storbritannien) 2008–

Styrelseledamot och ledamot i revi-sionskommittén: Ciments Français (Frankrike) 2006–

Professor i Strategic Management:

Grenoble Graduate School of Business 2003–

Administrativ chef Péchiney Plastic Bottles 2000–2002

Vice ordförande Sales & Marketing Péchiney Aluminum Canstock 1998–2000

aNNa NILssON­ehLe

f. 1951, svensk medborgare, Ph.D., M.Sc. (Eng.)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2005–

Ledamot i valberedningen och ersättningskommittén

Oberoende av företaget och dess större aktieägare

Direktör: safer – Fordons- och trafiksäkerhetscentrum 2006–

Konsult: Ohde & Co 2005–2006 vd: Universeum ab 1999–2004 Styrelseledamot: Svensk Bilprovning ab, Swedish National Space Board

LeO OksaNeN

f. 1945, finsk medborgare, M.Sc. (Chem.)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2007–

Oberoende av företagets större aktieägare

Senior Advisor – Chemical Safety and Occupational Hygiene

Anställd i Outokumpu 1974–

Styrelseledamot: Outokumpu Stain-less Oy 2004–2005, Avesta-Polarit Stainless Oy 2001 och 2003, Outokumpu Polarit Oy 1999–2001

LeeNa saarINeN

f. 1960, finsk medborgare, M.Sc. (Food technology)

Ledamot i Outokumpus styrelse 2003–

Ordförande i revisionskommittén Oberoende av företaget och dess större aktieägare

Ordförande och koncernchef:

Suomen Lähikauppa Oy (tidigare Tradeka Oy) 2007–

Ordförande och koncernchef:

Altia Corporation 2005–2007 vd: Unilever Bestfoods Nordic Foodsolution 2003–2005 Landschef 2002–2005:

Suomen Unilever Oy och styrelsele-damot 1999 och 2001–2005

26

>> kONCerNLeDNINg OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008

koncernledning

Juha raNtaNeN (1)

f. 1952, finsk medborgare,

M.Sc. (Eng.), B.Sc. (Econ.), bergsråd ceo 2005–

Ordförande i koncernledningen 2005–

Styrelseledamot och vice ordförande i Outokumpus styrelse 2003–2004 Ansvarsområden: Koncernledning, Communications and ir samt företagets sociala ansvar

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 2004

Styrelseordförande: Fennovoima Oy, Finpro Association, Association of Finnish Steel and Metal Producers Vice styrelseordförande: Moventas Oy

Styrelseledamot: Technology Industries of Finland, Stora Enso Oyj Vice vd: European Confederation of Iron and Steel Industries Eurofer Ledamot i tillsynsråd: Varma Mutual Pension Insurance Company

karrI kaItue (2)

f. 1964, finsk medborgare, LL.Lic.

Vice vd 2005–

Vice ordförande i koncernledningen 2005–

Ledamot i koncernledningen 2002–

Ansvarsområden: Koncernstrategi, affärsutveckling och fusioner, förvärv, nya verksamheter, juridik och ipr samt portföljverksamheter

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 1990 Vice styrelseordförande: Okmetic Oyj, Outotec Oyj Styrelseledamot: Cargotec Oyj

JamIe aLLaN (3)

f. 1956, brittisk medborgare,

Vice vd – Supply Chain Management Ledamot i koncernledningen 2008–

Ansvarsområden: Production Excellence, Supply Chain Management, inköp

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 1978 Ledamot i British Stainless Steel Association

BO aNNvIk (4)

f. 1965, svensk medborgare, M.Sc. (Econ.)

Vice vd – Specialty Stainless Ledamot i koncernledningen 2007–

Ansvarsområden: Special Coil and Plate, Thin Strip, ostp och investerings-projekt

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 2007

Styrelseledamot: Fordons Komponent Gruppen, Jernkontoret – bransch-organisation för svensk stålindustri, Stål- och Metallförbundet

pekka erkkILÄ (5)

f. 1958, finsk medborgare, M.Sc. (Eng.)

Vice vd – General Stainless Ledamot i koncernledningen 2003–

Ansvarsområden: Tornio Works, Long Products, FoU, energi och säkerhet, miljö och kvalitet

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 1983

Styrelseledamot: Jernkontoret – branschorganisation för svensk stålindustri

aNDrea gattI (6)

f. 1962, italiensk medborgare, M.Sc. (Econ.)

Vice vd – Group Sales and Marketing Ledamot i koncernledningen 2005–

Ansvarsområden: Slutanvändar- och projektförsäljning, försäljning till dist-ributörer och vidareförädlingsföretag, koncernmarknadsföring, europeisk lager- och processutveckling, controller priskontor och säljbolag

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 2002

Ledamot i koncernledningen fram till den 23 februari 2009.

esa Lager (7)

f. 1959, finsk medborgare, M.Sc. (Econ.), ll.m.

Finansdirektör (cfo)

Ledamot i koncernledningen 2001–

Ansvarsområden: Finans- och verksamhetskontroll, finans- och riskhantering, it, förändringshantering och projekt samt fastigheter

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 1990 Vice styrelseordförande: Olvi Oyj

27

OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008 kONCerNLeDNINg >>

tImO vuOrIO (8)

f. 1949, finsk medborgare, M.Sc. (Econ.)

Vice vd – Human Resources Ledamot i koncernledningen 2005–

Ansvarsområden: hr-strategi och -policy samt hr-processerna: Presta-tionshantering (inkl. ersättning), resurshantering samt hr-utveckling och ledarskap, samt administration av huvudkontor

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 2005

Ledamot i koncernledningen fram till den 28 februari 2009

pII kOtILaINeN (9)

f. 1960, finsk medborgare, M.Sc. (Econ.)

Vice vd – Human Resources Ledamot i koncernledningen 2009–

Ansvarsområden: hr-strategi och -policy samt hr-processerna: Presta-tionshantering (inkl. ersättning), resurshantering samt hr-utveckling och ledarskap, samt administration av huvudkontor

Anställd i Outokumpukoncernen sedan 2009

Ledamot i koncernledningen från och med den 1 mars 2009

(1) (3)

(4) (5) (6)

(7) (8) (9)

(2)

28

OUtOkUmpU årsredOVisninG 2008

meUr

Jan–dec 2008

Jan–dec 2007

Okt–dec 2008

Okt–dec 2007 Kvarvarande verksamheter:

Omsättning 5 474 6 913 966 1 465

Övriga rörelseintäkter 57 82 37 18

rörelsekostnader -5 552 -6 364 -1 267 -1 447

Övriga rörelsekostnader -42 -43 -8 -21

Rörelseresultat -63 589 -271 15

andelar i intresseföretags resultat -2 4 -1 -1

Finansiella intäkter och kostnader

ränteintäkter 20 25 5 6

räntekostnader -74 -82 -21 -19

Vinst och förlust från förändringar i verkligt värde -2 0 -0 2

Övriga finansiella intäkter 11 268 0 4

Övriga finansiella kostnader -24 -5 -10 -1

Resultat före skatt -134 798 -298 7

inkomskatt 24 -138 71 -0

Resultat efter skatt för perioden från kvarvarande verksamheter -110 660 -228 7

Verksamheter under avveckling:

Resultat efter skatt för perioden från verksamheter under avveckling -79 -18 -5 -23

Resultat efter skatt för perioden -189 641 -233 -16

Varav hänförligt till:

moderbolagets aktieägare -189 638 -233 -16

minoritetsaktieägare -0 4 -0 -0

Resultat per aktie hänförligt till moderbolagets aktieägare:

resultat per aktie före utspädning, eUr -1,05 3,52 -1,30 -0,09

resultat per aktie efter utspädning, eUr -1,04 3,50 -1,29 -0,09

Resultat per aktie från kvarvarande verksamheter hänförligt till moderbolagets aktieägare:

resultat per aktie, eUr -0,61 3,63 -1,27 0,04

Resultat per aktie från verksamheter under avveckling hänförligt till moderbolagets aktieägare:

resultat per aktie, eUr -0,44 -0,10 -0,03 -0,13

Related documents