• No results found

För försäkrad som omfattats av det enskilda försäkringsmomentet under minst 12 månader och har rätt till fortsättningsförsäkring, gäller försäk-ringsmomentet under den tid som den försäkrade kan ansöka om fortsättningsförsäkring (efterskydd).

Efterskyddet minskas med de förmåner den försäk-rade kan få genom annan anställning eller genom annan försäkring.

H Återköp

Återköp innebär utbetalning av uppkommet tillgodo-havande om momentet upphör före den avtalade försäkringstidens slut. Rätt till återköp föreligger inte för något försäkringsmoment i planen.

Om ett ålderspensionsmoments förmåner eller pensionskapital understiger de minimigränser Läns-försäkringar vid varje tillfälle tillämpar, har Länsför-säkringar rätt att betala ut hela återköpsvärdet jämte eventuell återbäring.

I Rätt att förfoga över försäkrings-momenten

Försäkringstagaren äger rätt att förfoga över försäk-ringsmoment. Om inte annat framgår av pensions-plan eller enskilt försäkringsmoment är arbetsgiva-ren försäkringstagare till moment som är tjänstepen-sion. Den försäkrade är försäkringstagare till privata tilläggsmoment.

Överlåtelse av moment som är tjänstepension kan inte ske.

Ändring från tjänstepension till privat pension kan inte ske.

Pantsättning av försäkringsmoment som är tjänste-pension kan inte ske. Sådana moment får heller inte ändras på sådant sätt att de inte längre uppfyller före-skrifterna om pensionsförsäkring i kommunalskatte-lagen.

Överlåtelse eller pantsättning av försäkringsmoment som i skattehänseende är kapitalförsäkring kräver Länsförsäkringars medgivande.

För tjänstepensionsmoment gäller att ändring av förmånstagarförordnande till skyddat sparande, fa-miljepension, utnyttjande av optionsrätt som inte påverkar premiens storlek, omplacering av tillgodo-havande hänförligt till fondanknutet moment, byte av förvaltningsform samt fastställande av andra

utbetalningsvillkor än pensionsåldern kan göras av den anställde/försäkrade eller av fd anställd, om inte arbetsgivaren bestämt annat. Efter den försäkrades död har förmånstagare till fondanknutet moment rätt att göra omplacering även om förmånstagaren inte fått förfoganderätt i övrigt. Efter försäkringstagarens död får förmånstagarförordnandet inte ändras.

Övriga ändringar av och förfoganden över enskilda försäkringsmoment kan så länge premiebetalning pågår endast begäras av arbetsgivaren om denne är premiebetalare. Ändringar som medför inskränkning i den försäkrades eller tillträdda förmånstagarens rätt måste godkännas av dessa.

J Undantag i försäkringsmomentens giltighet

För försäkringsmoment förutom ålderspensions-moment gäller följande undantag.

J1 Flygning

Försäkringsmomenten gäller vid alla slag av flygning om den försäkrade är passagerare. De gäller också om den försäkrade är förare eller har annan funktion ombord, dock med undantag för militär flygning, avancerad flygning samt yrkesmässig provflygning eller – utom Europa – bruks-, skol- eller privat flyg-ning.

J2 Sport och idrott

Försäkringsmomenten gäller inte för skada som drabbar den försäkrade vid utövande av drakflyg-ning, avancerad bergsklättring, deltagande i boxnings- eller annan kampsportstävling.

Kostnadsersättningar till följd av olycksfall betalas inte om skadan inträffat under deltagande i sport-eller idrottstävling sport-eller träning vid verksamhet som

bedrivs av idrottsförbund eller annan idrottsförening än korporationsidrottsförening.

J3 Vistelse utom norden

Försäkringsmomenten gäller inte för arbetsoförmåga eller olycksfallsskada som drabbat den försäkrade under vistelse utom Norden som varat mer än 12  månader. Ersättningar för kostnader i olycksfalls-momentet som uppstår utanför Norden ersätts inte i något fall oavsett vistelsetid.

J4 Krig eller krigstillstånd i Sverige

Befinner sig Sverige i krig eller i ett förhållande som av regeringen jämställs med krig gäller särskild lag-stiftning i fråga om Länsförsäkringars ansvarighet och rätt att ta ut krigspremie.

J5 Deltagande i krig eller i politiska oroligheter utom Sverige

Försäkringsmomenten gäller inte då den försäkrade deltar i krig, som inte sammanhänger med krigstill-stånd i Sverige, krigsliknande händelser eller poli-tiska oroligheter utom Sverige. Försäkrings-momenten gäller inte heller för händelse som inträf-far inom ett år efter sådant deltagande och som kan anses vara beroende av kriget eller oroligheterna.

J6 Vistelse utom Sverige vid krig eller krigsliknande politiska oroligheter

Om den försäkrade vistas i ett land utanför Sverige, där krig eller krigsliknande politiska oroligheter råder utan att den försäkrade själv deltar, gäller föl-jande.

Försäkringsmomenten gäller inte vid dödsfall, arbetsoförmåga eller olycksfallsskada som kan anses bero på kriget eller oroligheterna. Försäkrings-momenten gäller inte heller vid dödsfall, arbets-oförmåga eller olycksfallsskada som inträffar inom ett år efter sådan vistelse och som kan anses bero på kriget eller oroligheterna.

Om kriget eller oroligheterna bryter ut medan den försäkrade vistas i området gäller försäkringen de tre första månaderna.

J7 Atomkärnprocess

Försäkringen gäller inte för olycksfallsskada eller sjukdom som orsakats direkt eller indirekt av atomkärnprocess.

K Åtgärder för utbetalning eller premie-befrielse

K1 Ålderspension

Ålderspension betalas ut fr o m den månad den för-säkrade uppnår pensionsåldern. Utbetalningen sker på det sätt som framgår av försäkringsbeskedet, om inte den försäkrade angivit annat. För utbetalning utanför Sverige kan avgift tas ut.

För fondanknutna moment inlöses erforderligt antal andelar på förfallodagen till det inlösenpris som noterats eller på objektiva grunder bestäms för den dagen, förutsatt att inlösen kan ske i samtliga till försäkringen knutna fonder. Om utbetalning ska göras pga den försäkrades död, är förfallodagen den dag Länsförsäkringar registrerat dödsfallet.

K2 Övriga försäkringsmoment

Anmälan om arbetsoförmåga pga sjukdom eller olycksfall ska göras till Länsförsäkringar av arbets-givaren inom sex månader från olycksfallet eller sjukperiodens början. I annat fall går rätten till premiebefrielse och sjukpension förlorad för för-fluten tid.

Anmälan om dödsfall ska göras till Länsförsäkringar snarast möjligt.

De handlingar och övriga upplysningar som är av betydelse för bedömning av försäkringsfallet och Länsförsäkringars ansvarighet ska anskaffas och insändas utan kostnad för Länsförsäkringar. Av Länsförsäkringar begärt läkarintyg bekostas dock av Länsförsäkringar. För fastställande av rätt till ersättning från momenten sjukersättning, premie-befrielse, sjukkapital eller olycksfall kan Länsförsäk-ringar föreskriva att den försäkrade inställer sig för undersökning hos särskilt anvisad läkare. Medgi-vande för Länsförsäkringar att för bedömning av sin ansvarighet inhämta upplysningar från läkare, an-nan sjukvårdspersonal, sjukhus, anan-nan sjukvårdsin-rättning, allmän försäkringskassa eller annan försäk-ringsinrättning ska lämnas om Länsförsäkringar begär det.

För utbetalning av kostnadsersättningar vid olycks-fallsskada ska kostnaderna styrkas med original-verifikationer.

L Förräntning av försäkringsbelopp som förfallit till betalning

Försäkringsbelopp som förfallit till betalning men inte betalats ut gottgörs ränta.

Ränta gottgörs från dagen en månad efter den dag då försäkringsbeloppet enligt försäkringsavtalet eller grunderna förfallit till betalning.

Försäkringsbelopp förräntas med en räntesats som bestäms av Länsförsäkringar.

Om bestämmelserna angående dröjsmålsränta enligt räntelagen (1975:635) är tillämpliga och räntefoten för dröjsmålsränta är högre än vad som följer av ovan, ska denna högre räntefot tillämpas för den tid dröjsmålsränta ska utgå. Länsförsäkringar behöver inte lämna räntegottgörelse om den sammanlagda beräknade räntegottgörelsen för försäkringsbelopp som hänför sig till ett och samma försäkringsfall

understiger 0,5 procent av basbeloppet för januari månad det år försäkringsbeloppet betalas ut.

M Force Majeure

Länsförsäkringar utger inte dröjsmålsränta och an-svarar inte heller för förlust som kan uppstå om fondtransaktion, utredning eller utbetalning fördröjs beroende på svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighetsåtgärd, krigshändelser, strejk, blockad, bojkott, lockout eller annan liknande omständighet.

Förbehållet i fråga om strejk, blockad, bojkott och lockout gäller även om Länsförsäkringar självt är föremål för eller vidtar sådan konfliktåtgärd.

N Hur man överklagar Länsförsäkringars beslut

Den som är missnöjd med Länsförsäkringars beslut i frågor som rör försäkringen kan

• begära omprövning hos Länsförsäkringar

• vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden, Box 174, 101 23 Stockholm, tfn 08 - 783 17 00.

Besöksadress: Klarabergsgatan 35

• begära att Länsförsäkringar inhämtar utlåtande från Livförsäkringens Villkorsnämnd om saken rör tolkning av ett försäkringsvillkor.

• väcka talan mot Länsförsäkringar vid allmän dom-stol.

Upplysningar i försäkringsfrågor lämnas dessutom av Konsumenternas Försäkringsbyrå, Kungsgatan 50, 115 87 Stockholm, tfn 08 - 22 58 00.

Rättsskyddsförsäkring kan gälla vid tvist med för-säkringsbolaget.

LWAB 02719 Utg 05 mars 2000

PENSIONSPLAN

Allmänna villkor

1999-01-01

Tjänste

Related documents