• No results found

Analys

Inom vård och omsorg finns ett behov av ett ökat stöd från ekonomi, ett enklare system för ekonomisk uppföljning och en större kunskap hos budgetansvariga chefer i resultatsystemet. För att vård- och omsorg ska klara av att upprätthålla eller skapa förbättrade uppföljningar behöver ett nytt eller utvecklat uppföljningssystem skapas tillsammans med ekonomi.

2.4.1 Samtliga nämnder ska klara sin ekonomi inom tilldelad ram eller ersättning

Uppnått Analys Bakgrund:

Volymerna inom vård- och omsorgs samtliga verksamheter har ökat. Det är en direkt följd av den stora ökningen totalt i kommunen. Som exempel kan nämnas att antal barn som aktualiserats till socialtjänsten har ökat från 84 år 2014 till 118 år 2015 och 142 år 2016. Insatserna för de barn som aktualiserats har dock inte ökat procentuellt men, förstås, i antal. Det har också varit fler personer med missbruksproblematik som fått insatser från socialtjänsten och antalet äldre som är i behov av särskilt boende har också ökat. Antal köpta vårdplatser uppgår till ca 80 dygn per månad. Utfall beror till största delen av externa korttidsplaceringar inom äldreomsorgen. Behovet av att köpa korttidsdygn har ökat med 290 % i jämförelse med år 2015.

Antalet beviljade hemtjänstrimmar har ökat med 21 % i jämförelse med tidigare år.

Bedömningen är att behovet kommer kvarstå och eventuellt öka utifrån den prognostiserade befolkningsstatistiken framöver. Kommunen ska också ses som en inflyttningskommun vilket påverkar vård-och omsorg med ett antal extern ansökning till vår äldreomsorg.

Kostnaderna i budget har överskridits i förhållande till de ökade insatserna och överskrids totalt med ca 2 % vilket motsvarar ungefär 3 mnkr för 2016. Detta

balanseras med intäkter för uppbyggnad av integrationsenheten så att resultatet totalt sett är en budget i balans.

Analys:

För att vård- och omsorg ska klara av att följa med i den växande kommunens behov kommer egna verksamheter behöva skapas och utökas. Annars kommer kostnader för externa placeringar och köpta insatser ytterligare att öka under kommande år.

Ekonomin totalt för helåret 2016 visar på att vård- och omsorg som avdelning har en budget i balans.

Åtgärd:

Rekrytering av personal till öppenvård, familjebehandling och boendestöd påbörjas för att minska kostnader för externt köpta insatser. Utökning av Lugnet i form av

utbyggnad med 10 platser måste påbörjas snarast för att undvika fortsatt köp av platser. Inom LSS-boende pågår löpande rekrytering av fler timvikarier för att försöka minska antalet övertidstimmar och dämed stora kostnader.

2.4.1.1 Nämndens samtliga enheter ska klara sin ekonomi inom tilldelad ram eller ersättning.

Ej uppnått Bakgrund:

Vård- och omsorg klarar sin budget inom tilldelad ram. Däremot klarar inte alla enheter sin budget inom tilldelad ram. Individ- och familjeomsorgen måste ha egna verksamheter att erbjuda de klienter som är i behov av insatser. Kostnader för externa placeringar ökar. Äldreomsorgen behöver flera platser inom särskilt boende för att undvika köpta korttidsplaceringar men även permanenta placeringar. Ökningen av antalet köpta vårddygn har ökat kraftigt mellan åren.

Analys:

Eftersom kommunen ökar i så snabb takt så behöver den kommunala servicen också öka i jämförbar takt. Den tilldelade budgetramen räknas på en uppräkning av

föregående års budget vilket inte tar hänsyn alls till de ökade volymerna. För missbruk eller barn- och ungdomsinsatser finns inga direkta nyckeltal att räkna fram behovet ifrån. Det finns ett relativt bra statistiskt nyckeltal att använda då det gäller

äldreomsorgen.

Åtgärd:

Utökning av mobilt team för att kunna erbjuda insatser på hemmaplan, ett lågtröskelboende för missbrukare för att kunna erbjuda öppenvårdsbehandling

tillsammans med ett boende då vi ser att ett problem är att det inte finns ett boende att erbjuda till de personer som fått behandling på annan ort som sedan kommer hem till Nykvarn där de lätt faller tillbaka i gamla spår. Det innebär att både det personliga lidandet och ekonomin enbart försämras av insatsen som inte leder till en positiv förändring. Inom äldreomsorgen behövs flera platser inom särskilt boende. Dels för att minska de köpta korttidsplatserna och dels för att helst helt undvika permanenta placeringar.

3 Verksamhetens utveckling

Vård- och omsorg kommer att utöka verksamheten för att uppnå högsta möjliga kvalitet och resultat. En utökning av öppenvården för personer med

missbruksproblematik, en utökning av det mobila teamet samt en utbyggnad av särskilt boende för äldre är förslag på utvecklingsområden som kommer att krävas för att klara en budget i balans och en fortsatt befolkningsökning i kommunen. Individ- och familjeomsorgen ska ge tidiga insatser för att främja god förändring och utveckling tillsammans med familjer och enskilda i Nykvarn. Individ- och familjeomsorgen ska erbjuda stöd och insatser utifrån individuella behov i samarbete med andra

samverkanspartners. Individ- och familjeomsorgen ska erbjuda en trygg och stabil kontakt med socialtjänsten, för att bibehålla en hög tillgänglighet och rättsäkerhet. Alla som kommer i kontakt med socialtjänsten ska mötas med respekt.

Integrationsenheten kommer fortsätta arbeta snabbt, flexibelt och behovsstyrt för att klara av att möta det behov som omvärlden kräver.

Inom LSS-enheterna finns en obalans mellan gruppbostäder och servicebostäder. Det finns ett ökat tryck och behov av platser inom serviceboende medan behovet av gruppbostad sakta minskar. Bostadsförsörjningsplaneringen- och strategin måste inkludera vård- och omsorgs målgrupper och innebär att en planering för varje år för varje målgrupp inom vård- och omsorg måste tydliggöras.

4 Ekonomisk redovisning

50) Vård- och omsorgsnämnden har ett minusresultat beroende på höjda arvoden utan att budget har lagts för det.

51) Övergripande administration på vård- och omsorgschefsnivå har en intäkt för att bygga upp integrationsenheten lagts för att ge balans till den totala budgeten.

52) Individ- och familjeomsorgen har ett ökat antal barn, ungdoms, och

missbruksärenden som har krävt kostnadsdrivande insatser. Trots ett tilläggsanslag under pågående år för att täcka kostnader för inhyrda konsulter har kostnaderna överskridit de budgeterade medlen för köpt extern insats och/eller placeringar.

53) Myndighet har tvingats köpa såväl korttidsplatser för äldre med tillfälliga behov som särskilt boende eftersom det egna särskilda boendet varit fullbelagt. Dessutom har ett par ärenden haft behov som inte kunnat tillfredsstallas i det egna boendet utan man har måst köpa externa platser.

55) Lugnets särskilda boende redovisar ett överskott mot budget med 815 tusen vilket beror på vårdtyngdsmätning och effektivare schemaläggning.

56) Hemtjänstens verksamheter fick ett tilläggsanslag under pågående år för ökade volymer och de kostnader som det medförde i form av utökad personal. Trots det så redovisas ett överskridande jämfört med budget som är att hänvisa till det fortsatt ökade volymerna.

57 och 58) LSS- gruppbostäder och övriga LSS-boende. Totalt för enheten ett

överskott mot budget vilket beror på att en tjänst har hållits vakant för att 2017 kunna rekrytera en kvalitetssamordnare till enheten. Allt för att kunna öka kvaliteten för brukarna och säkerställa att det vård- och omsorg erbjuder är av bästa kvalitet.

59) Daglig verksamhet och arbetsmarknad har ett litet överskott vilket är att förklara med en delvis vakanshållen tjänst utifrån att det fullständiga behovet inte funnits och delvis att alla företag inte har fakturerat för stimulansbidraget för feriearbetare under sommaren som kommunen står för.

Ansv Utfall (tkr) Budget (tkr) Avvik (tkr)

50 -399 -323 -76

51 -68 395 -74 095 5 700

52 -32 045 -27 723 -4 322

53 -24 667 -23 046 -1 621

54 0 0 0

55 815 0 815

56 -17 131 -15 707 -1 424

57 12 0 12

58 -2 003 -2 773 770

59 -5 451 -5 632 181

Ansv Utfall (tkr) Budget (tkr) Avvik (tkr)

Summa: -149 264 -149 299 35

Related documents