• No results found

Den ekonomiska prognosen efter delårsbokslut januari – mars visar på helår, givet nuvarande trafik-beställning och tidtabell, ett positivt resultat på 17 074 tkr jämfört med budget 2016. Den 1 januari 2016 övergick dock myndigheten, genom Samlad Redovisning, till ett nytt ekonomisystem. Imple-menteringen av det nya systemet har inte gått enligt plan, vilket medför vissa osäkerheter hänförliga till det ekonomiska perspektivet. Därutöver har även stora förändringar skett vad gäller omfattning-en av Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets uppdrag, vilka ännu inte fått full gomfattning-enomslag. Skäl för viss försiktighet finns därför även utifrån detta perspektiv.

Intäktsantaganden i prognosen Allmän kollektivtrafik

Intäkter från medborgarna består av färdbevisförsäljning samt intäkter från avtal och uppdrag där betalare inte består av medlemmarna i Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet. Biljettintäkterna under perioden januari till och med mars uppgår till 30 881 tkr, vilket är 4,8 procent högre än jämfört med samma period föregående år.

Intäkterna för skolkort under perioden januari till och med mars uppgår till 18 041 tkr, vilket är 2,1 procent högre än jämfört med samma period föregående år.

Intäktsutvecklingen ligger sammantaget i nivå med budget och förväntas totalt sett under året bli något bättre än budget. För enskilda medlemmar är dock intäktsutvecklingen sämre än förväntat.

Det gäller främst Strängnäs kommun där ett minskat resande under årets första tre månader innebär en förväntad negativ avvikelse på ca en halv miljon. På andra sidan finns Flens kommun där resandet under perioden ökat kraftigt jämfört med motsvarande period 2015.

Medlemsavgifterna, exklusive skolkort, under perioden januari till och med mars uppgår till 136 113 tkr vilket kan jämföras med 123 882 tkr för samma period föregående år. De ökade medlemsavgif-terna jämfört med tidigare år beror på generellt ökade elevkullar och därmed fler skolelever som reser i trafiken. Från hösten 2016 kommer en ny modell för skolkort att införas med nya priser för skolkorten. I budget för 2016 ingick inte detta däremot har prognos nu gjorts för att spegla effekter-na av den nya skolkortsmodellen. Som följd av detta förväntas lägre skolkortsintäkter genom att pri-serna för skolkort generellt sänks.

Övriga intäkter består av viten från trafikföretagen samt reklamintäkter och har under delårspe-rioden ett utfall på 1 026 tkr, vilket kan jämföras med 670 tkr för samma period föregående år. Sörm-lands Kollektivtrafikmyndighet budgeterar ej för viten och prognosen består endast av känt utfall.

Särskild kollektivtrafik

Medlemsavgifterna vad gäller den särskilda kollektivtrafiken under perioden januari till och med mars uppgår till 13 790 tkr. Dessa kan, mot bakgrund av att Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet först per den 1 februari 2016 hanterar den särskilda kollektivtrafiken genom Servicecenter Sörmland, inte jämföras med samma period föregående år.

Vad gäller intäktsutvecklingen har prognosen justerats ned till 97 811 tkr, och det mot bakgrund av att trafikkostnaderna justerats ner enligt nedan.

Eskilstuna Station360

Försäljningsintäkter från medborgarna består av intäkter från kundserviceavtal med SJ AB, boknings-avgifter och provisioner, vilka under perioden januari till och med mars uppgår till 331 tkr. Detta kan jämföras med 343 tkr för samma period föregående år.

Medlemsavgifterna under perioden januari till och med mars uppgår till 270 tkr, vilket är i linje med budget.

Kostnadsantaganden i prognosen Allmän kollektivtrafik

Förvaltningskostnaden uppgick till 7 890 tkr under perioden januari till och med mars, vilket kan jäm-föras med 7 160 tkr för samma period föregående år. Den ökade kostnaden jämfört med tidigare år består främst i ökade personalkostnader. Jämfört med samma period förra året har myndigheten ökat antalet medarbetare till att per den 31 mars uppgå till 74 medarbetare varav 19 timanställda.

Anledningen är myndighetens nya organisation, med bland annat den helt nya verksamheten Ser-vicecenter Sörmland med ansvar för bokningar och kundservice. Under perioden har utfallet något överskridit budget för perioden, vilket beror på den tillfälliga förstärkning av personal som gjordes vid Servicecenters start i februari. Givet nuvarande uppdrag prognosticeras förvaltningskostnaden 2016 uppgå till 35 512 tkr, vilket är i linje med budget.

De trafikrelaterade kostnaderna uppgick till 8 042 tkr under perioden januari till och med mars, vilket

kan jämföras med 6 410 tkr för samma period föregående år. Den största avvikelsen mot tidigare år återfinns i kostnadsgruppen Tekniska system och består av högre kostnader för underhåll av biljett-maskiner samt behov av nya dataprogram så som appen för hållplatsunderhåll och ett geografiskt informationssystem (GIS) för strategisk utveckling och analys.

Trafikkostnaderna uppgick till 147 361 tkr under delårsperioden, vilken kan jämföras med 144 735 tkr för samma period föregående år. Avvikelsen jämfört med tidigare år består av planerade trafikutök-ningar samt indexutveckling. Givet nuvarande uppdrag prognosticeras trafikkostnaden 2016 uppgå till 604 826 tkr, vilket är 3 196 tkr lägre än budget.

Under perioden januari till mars har indexutvecklingen varit lägre än budgeterat. Den låga indexut-veckligen i början av delårsperioden innebär att trafikkostnaderna generellt beräknas få ett lägre utfall jämfört med budget. Trafikkostnaderna april till och med december förväntas öka med budge-terad indexutveckling och i övrigt följa planerad produktion för den kommande perioden.

Särskild kollektivtrafik

Finansieringen av etableringen av beställningsfunktion, samordning och övrig kundtjänst för den särskilda kollektivtrafiken, vilken slutfördes under januari 2016 genom att Servicecenter Sörmland togs i drift, sker utifrån principen att Landstinget Sörmlands andel uppgår till 50 procent och kom-munernas andel till 50 procent fördelat efter respektive kommuns invånarantal som det såg ut vid närmast föregående årsskifte. Utfallet januari 2016 uppgår till 1 000 tkr, vilket är i linje med budget.

Den administrativa kostnaden för serviceresor uppgick till 2 955 tkr, vilket är i linje med budget.

Dessa kostnader kan, mot bakgrund av att Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet först per den 1 febru-ari 2016 hanterar den särskilda kollektivtrafiken genom Servicecenter Sörmland, inte jämföras med samma period föregående år.

Trafikkostnaderna uppgick till 14 532 tkr under perioden februari till och med mars. I likhet med de administrativa kostnaderna för serviceresor kan dessa inte heller, mot bakgrund av att Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet först per den 1 februari 2016 hanterar den särskilda kollektivtrafiken genom Servicecenter Sörmland, jämföras med samma period föregående år.

Givet nuvarande uppdrag prognosticeras trafikkostnaden 2016 uppgå till 80 953 tkr, vilket är 12 424 tkr lägre än budget. Anledningarna till den relativt stora differensen mellan budget och prognos är flera. Budget 2016 gjordes med antagandet att Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet redan före eller till årsskiftet 2015/2016 övertagit ansvaret för avtalen med trafikföretagen. Därav är budgeten gjord för tolv månader medan prognosen är gjord för elva månader. I budgeten gjordes även antagandet om att index skulle utvecklas med tre procent och att priser enligt nya trafikavtal skulle gälla enligt den avbrutna upphandlingen. I prognosen är indexutvecklingen anpassad till känd utveckling och till nuvarande priser. I budgeten ingick även trafikkostnader för Strängnäs färdtjänst under andra halv-året 2016. Med anledning av att innevarande avtal förlängts till att gälla hela 2016 har Strängnäs genomfört en egen upphandling för andra halvåret 2016 vilket medfört en minskning av prognosen för trafikkostnader med 2 060 tkr.

I övrigt har fem av de befintliga fordonen i Eskilstuna bytts ut mot fordon från annat trafikföretag vilket har medfört en kostnadsökning på 775 tkr. Trafiken har också ökat i Eskilstuna (omsorgsresor) samt i Katrineholm och Flen (ökning av resor till daglig verksamhet), vilket också tagits hänsyn till i prognosen.

Någon prognos av skolskjuts i Strängnäs respektive Gnesta görs inte i dagsläget då trafiken inte star-tar förrän 1 juli 2016.

Eskilstuna Station360

Förvaltningskostnaden uppgick till 782 tkr under perioden januari till och med mars, vilket kan jämfö-ras med 676 tkr för samma period föregående år.

Kostnaderna för tekniska system respektive försäljningskostnader är för perioden betydligt lägre, 69 tkr, än motsvarande period föregående år. Sett över 2016 bedöms dock utfallet bli i linje med bud-get, varför någon justering av prognosen inte har gjorts.

Balanskrav

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets prognos tyder på att myndigheten kommer klara balanskravet vid årsbokslutet. Balanskravsutredningen visar att myndighetens balanskravsresultat för perioden januari – mars 2016 klarar kommunallagens balanskrav, det vill säga intäkterna överstiger kostnader-na. I resultatet ingår inte några underskott från tidigare år som ska återföras och inga realisations-vinster.

Årets prognostiserade resultat 17 074 tkr

Avgår realisationsvinster 0 tkr

Prognostiserat balanskravsresultat 17 074 tkr

Anläggningstillgångar och investeringar

Anläggningstillgångarna har värderats till anskaffningsvärdet med avdrag för planmässiga avskriv-ningar. Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets avskrivningar för perioden januari till och med mars uppgår till 517 tkr och består av kontorsinventarier.

Soliditet och likviditet

Soliditeten beskriver hur mycket av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har vid utgången av mars en soliditet på 28 procent och en likviditet på 105 procent, vilket tyder på god kortsiktig betalningsförmåga. Soliditen har förbättras med 2 procenten-heter jämfört med motsvarande period föregående år medan likviditeten har blivit 3 procentenprocenten-heter lägre.

Ekonomisk prognos och analys samlad redovisning

I kommunkoncernen ingår Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets helägda dotterbolag Länstrafiken Sörmland AB. Länstrafiken Sörmland AB har till föremål för sin verksamhet att på uppdrag av

Kom-munalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet biträda Kollektivtrafikmyndigheten förvalta, förvärva och sälja fastigheter samt förvalta ingångna avtal till stöd för den regionala kollektivtrafik som Kollektivtrafikmyndigheten ansvarar för enligt lag (2010:1065) om kollektivtrafik.

Resultatet för den samlade redovisningen uppgick till 17 054 tkr. I kommunkoncernens resultat ingår avskrivningar i motsvarande 1 561 tkr varav 84 tkr är en effekt av förvärvet av Länstrafiken Sörmland AB. Länstrafiken Sörmlands fastigheter uppskattades vid förvärvet ha ett övervärde motsvarande 8 411 tkr som årligen skrivs av i kommunkoncernen. Avskrivningen per helår förväntas uppgå till 337 tkr.

Likviditeten vid periodens utgång uppgår till 110 procent för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken Sörmland gemensamt vilket tyder på god betalningsförmåga på kort sikt. Kommunkon-cernens soliditet är vid delårsperiodens slut 27 procent. Myndigheten bedömer att Sörmlands Kollek-tivtrafikmyndighet och Länstrafiken Sörmland AB även har god långsiktig betalningsförmåga.

Finansiella mål

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets utgångspunkt är att säkerställa en långsiktig stabil ekonomi och en trygghet för myndighetens medlemmar. Som vägledning för att uppnå god ekonomisk hushållning har förbundsdirektionen antagit nedanstående finansiella mål.

 Årets resultat ska vara positivt.

 Verksamheten ska bedrivas inom den beslutade budgeten.

 Kassalikviditeten ska överstiga 100 procent.

Periodens resultat uppgick till 17 599 tkr och helårsprognosen tyder på ett positivt resultat motsva-rande 17 074 tkr. En viktig del i Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets finansiella kontroll utgörs av budgetföljsamhet och arbetet mot en budget i balans kommer fortsätta under året.

Vid utgången av mars 2016 tyder myndighetens resultat på att samtliga mål som förbundsdirektion-en fastställt i budget 2016 kommer vara uppfylla vid årsbokslutet 2016.

Länstrafiken Sörmland AB har i sin tur följande finansiella mål för god ekonomisk hushållning;

 positivt resultat,

 förvaltningskostnaderna får årligen uppgå till högst tjugo procent av totala kostnader förut-satt att nuvarande uppdragsvolym inte väsentligen förändras, och

 kassalikviditeten ska överstiga 100 procent.

Länstrafiken Sörmland ABs resultat uppgick till -461 tkr för perioden januari till och med mars 2016.

Vidare uppgick Länstrafikens procentuella andel av förvaltningskostnaderna till 1,5 procent av de totala kostnaderna. Kassalikviditeten, förhållandet mellan omsättningstillgångar och kortfristiga skul-der, uppgick vid utgången av mars 2016 till 424 procent.

Vid utgången av mars 2016 uppfyller Länstrafiken Sörmland ABs samtliga beslutade finansiella mål för bolaget.

Related documents