• No results found

4.1. Triple Layered Business Model Canvas

4.1.1. Ekonomiska lagret

Det som här refereras till som det “ekonomiska lagret” är den ursprungliga formen på en BMC, alltså en presentation av hur ett företag eller en produkt förhåller sig till sin ekonomiska verksamhet. Först presenteras i figur 1 den visuella sammanställningen, varpå varje komponent i bilden finns beskriven i större detalj under rubrikerna som följer.

Figur 1: Det ekonomiska lagret av TLBMC för Ecoströet.

Kundsegment

Ecostrate kommer positionera sig mot ett marknadssegment som primärt består av miljömedvetna kunder. För att vinna så stora andelar som möjligt kommer fokus även placeras på den priskänsliga konsumentgruppen som inte vill gå upp i pris för att agera miljövänligt men vid en marginell prisskillnad väljer det mer miljövänliga alternativet. I addition kommer djuraffärer som vill ha flera miljövänliga alternativ av kattströ att bli en viktig marknad.

Värdeerbjudande

Genom implementering av ett cirkulärt ekonomiskt tänkande och stort fokus på hållbarhet kommer det främsta värdet för kunden vara produktens miljövänliga fördelar. ”Vi försöker ha en kontinuerlig berättelse om vilka vi är och vad vi vill, där målet är dubbel vinst menandes både miljömässiga och ekonomiska fördelar” förklarar Sonny i en intervju2. Ecostrate kommer kunna erbjuda ett miljömässigt högt värde för kunden gentemot konkurrenterna tack vare en reducerad transportsträcka vid produktframställningen, en simplifierad sluthantering av produkten och minskad mängd avfall. Att Ecostrate kommer kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt, rent miljömässigt, alternativ till ett lägre pris i jämförelse med konkurrenterna kommer addera ytterligare värde åt kunden.

Kanaler

I linje med att dagens konsumenthandel är under en förändringsperiod, som ett resultat av den fortsatta digitaliseringen och att konsumenternas beteende förändras, så kommer stort fokus läggas på E-handel. I samband med introduktionen av E-handel kommer även hemleverans erbjudas istället för uthämtning vid postombud, detta för att underlätta för kunden med tanke på produktens potentiella vikt och otymplighet. Tack vare samarbetet med Doggy/Axfood kommer även produkten vara tillgänglig i djurbutiker runt om i landet. ”Problemet i dagsläget är att på ett effektivt sätt nå ut till konsumenterna. Ifall vi samarbetar med Axfood/Doggy får vi snabbt tillgång till en stor kundkrets”3. Genom att lansera produkten via en redan etablerad butikskedja hoppas Ecostrate att det ska frambringa en trovärdig inställning och ökad medvetenhet om produkten bland konsumenter.

Kundrelationer

Eftersom Ecostrate kommer placera stort fokus på miljömedvetna kunder kommer en öppen relation förespråkas. En relation bestående av transparent information och dialog vid frågor om produktens material, produktion och framställning.

Intäktsflöden

Ecostrates intäkter kommer bestå av två intäktsflöden, dels ett utav det avfall som de tillvaratar ifrån Stora Enso, Rottneros och Aspa Bruk samt de genererade intäkterna av själva försäljningen av produkten. Intäkterna från det omhändertagna avfallet varierar mellan Stora Enso, Rottneros och Aspa Bruk men kommer att baseras på kronor per ton. Priset på produkten kommer sättas till 20 kronor och är baserat på att generera lönsamhet utifrån de befintliga produktionskostnaderna och för att samtidigt stå sig konkurrenskraftigt på marknaden. Idag har likvärdiga produkter ett prisintervall på 17–23 kronor och är linje vad kunder är villiga att betala för det miljövänliga alternativet. Tillverkningsvolymen kommer till en början regleras utefter samarbetsavtalet med Axfood/Doggy samt det samarbetet med där den E-handeln kommer äga rum.

Nyckelaktiviteter

Konsumentens syn på hållbarhet blir allt viktigare och en av nyckelaktiviteterna i företaget kommer vara att kontinuerligt utveckla materialet och produktionen för att stå sig konkurrenskraftigt på marknaden. Detta genom att ständigt se över alternativa material och tillverkningstekniker som kan påverka produktens värdeskapande. I takt med de digitaliserade förändringarna som sker i konsumenthandeln kommer det vara viktigt med en väl fungerande E-handel som kontinuerligt utvecklas, anpassas och tar hänsyn till kundens behov. Nyckelresurser

Den främsta intellektuella nyckelresursen kommer vara det patenterade matrisen som är de grundläggande byggstenarna i produkten. En fysisk resurs av högt värde blir investeringen av torkmaskinen som möjliggör produktion i större skala. Rent finansiellt kommer eventuella ekonomiska bidrag från energimyndigheten vara betydande.

Nyckelpartners

I den första fasen är samarbetet med Stora Enso, Rottneros och Aspa bruk vara viktiga eftersom Ecostrates tillhandahåller produktens råmaterial, i form av avfall, därifrån samtidigt som det är en inkomstkälla. Nästa steg som består av en transportfas när materialet ska transporteras kommer samarbetet med Kewab vara av hög vikt eftersom de ansvarar för recept, materialblandning, säckning av material och transport från råmaterialkällan till lagerhanteringen som äger rum i Motala. I den avslutande fasen när produkten ska ut till marknaden kommer samarbetet med Axfood vara betydande eftersom de ansvarar för kommunikation och marknadsföring med slutkunden. Samarbetet Axfood kommer dessutom innebära en reducerad ekonomisk risk i jämförelse med egen produktion och produktlansering. Dock finns vissa nackdelar, som till exempel ”mindre kontroll och direktkontakt med kunderna vilket gör det svårare att förstå vad de tycker är bra och dåligt med produkten” enligt Marina Kristiansson4. För att kontinuerligt utvecklas har Ecostrate för övrigt även ett samarbete med Karlstads Universitet vilket tillfört kreativitet och inspiration till företaget i form av att studenter bjuds in att hjälpa till.

Kostnadsstruktur

Ecostrate kommer ha investeringskostnader bestående av dels ett inköp av torkmaskin samt en registreringskostnad av produkten. Löner och hyra av lokal kommer vara de fasta kostnaderna. De rörliga kostnaderna innefattar drift av pelletsanläggning, transport av råmaterial till pelletsanläggning, torkning, förpackning och transport av färdig produkt från produktionsanläggningen. Eftersom de rörliga kostnaderna beräknas per ton produkt så är de väldigt beroende på hur stor marknadsandel Ecostrate lyckas penetrera. Vid ett samarbete med Axfood ansvarar de helt för marknadsföringen och dess kostnad. En ambition att bedriva egen internetbaserad försäljning finns dock, där en ”närmare kontakt med kunden är möjlig likväl som en bredare plattform för att kommunicera sin produkts koncept”5. Den dyraste kostnaden förutses vara inköpet av torkmaskinen i och med det höga inköpspriset samt den årliga underhållskostnaden.

Related documents