• No results found

Ekonomiska- och andra konsekvenser av beslutet

Kommunledningsförvaltningen föreslår att kostnaden för akut bortforsling samt andra kostnader kopplat till insatser finansieras genom ökad upplåning upp till 200 000 000 kronor.

De arbeten som behöver utföras för att hantera bortforsling av Stora avfallshögen, allt brännskadat avfall i Virkeshögen samt Sikteshögen, är akuta situationer där undantag i lagen om offentlig upphandling är

tillämpliga. I dessa fall kan därför en upphandling göras med ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering. I praktiken innebär det att

kommunen gör en direktupphandling.

De kriterier som Upphandlingsmyndigheten anger ska vara uppfyllda för att göra detta med hänvisning till synnerlig brådska, är samtliga uppfyllda:

1. Händelsen ska inte ha varit möjlig att förutse av den upphandlande myndigheten.

2. Det ska föreligga synnerlig brådska som gör att de allmänna tidsfristerna inte kan respekteras.

3. Det ska finnas ett orsakssamband mellan den oförutsedda händelsen och den synnerligen brådskande situationen.

4. Det ska vara absolut nödvändigt att tilldela kontraktet.

Slutligen medger kommunens riktlinjer för upphandling och inköp avsteg från kravet att konkurrensutsätta direktupphandling i akuta situationer som

TJÄNSTESKRIVELSE 6[6]

Kommunledningsförvaltningen 2021-09-20 Kod:1.2.4.3

Dnr: KR/2021:00015

Botkyrka Kommun

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Medborgarcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Hemsida: www.botkyrka.se

inte kunnat hanteras genom bättre planering. Kommunen behöver dokumentera genomförandet av denna upphandling.

Leif Eriksson Kommundirektör

Bilagor

1. Samrådsunderlag med Naturvårdsverket

2. Kassmyra - Översiktlig utredning med konsekvens – och riskanalys och förslag på åtgärder för avfallet på fastigheterna Vårsta 1:109 och del av Vårsta 1:213.

Expedieras till:

Kommunfullmäktige Krisledningsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

2021-09-17

1 (4)

Dnr: 2021-299

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Post Botkyrka kommun, 147 85 Tumba · Besök Munkhättevägen 45 · Medborgarcenter 08-530 610 00 Org.nr 212000-2882 · E-post sbf@botkyrka.se · Webb www.botkyrka.se

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samrådsunderlag - Rättelse på felandes bekostnad enligt 26 kap. 18 § MB

Resurs-Recycling i Stockholm AB (konkursbo) c/o Morgan Kvarnström / We advokater Hantverkargatan 26 112 21 Stockholm org. nr: 559019-0152

Fastighetsbeteckning, kommun:

Vårsta 1:109 och Vårsta 1:213 Botkyrka kommun

Detta är ett samrådsunderlag inför samråd enligt 29 § förordningen om miljö-farlig verksamhet och hälsoskydd. Botkyrka kommun avser att besluta om att rättelse ska vidtas i första hand enligt åtgärd 1-2 på den felandes bekostnad, 26 kap. 18 § miljöbalken, 2 stycket, beslut om rättelse på den felandes bekostnad får meddelas utan föregående föreläggande eller förbud, om tillsynsmyndighe-ten med hänsyn till risken för allvarliga skador finner att rättelse bör göras ge-nast eller det finns andra särskilda skäl. I andra hand enligt åtgärd 3 avser kom-munen att besluta om rättelse på felandes bekostnad utifrån 1 stycket samma bestämmelse, istället för att begära verkställighet enligt 17 § får tillsynsmyn-digheten begära att rättelse ska vidtas på den felandes bekostnad. Här finns ett föreläggande riktat mot konkursboet avseende lakvattenhantering. Föreläggan-det har vunnit laga kraft.

Rättelse ska ske gällande akuta förebyggande åtgärder med syfte att förhindra att allvarliga skador som kan uppstå med anledning av föroreningsspridning från avfallshögarna. Verksamhetsutövaren, Resurs-recycling i Stockholm AB, är försatt i konkurs och det saknas enligt konkursförvaltaren förutsättningar att få ersättning för åtgärder från konkursboet.

BOTKYRKA KOMMUN

Bolaget Resurs-Recycling i Stockholm AB har bedrivit verksamhet sedan år 2015 med mellanlagring av bygg- och rivningsavfall på fastigheterna Vårsta 1:109 och del av Vårsta 1:213 i området Kassmyra i Tumba. Verksamheten ska yrkesmässigt återvinna icke-farligt avfall genom mekanisk bearbetning, sortera icke farligt avfall samt samla in och mellanlagra icke-farligt avfall för byggnads och anläggningsändamål.

Verksamhetsområdet är beläget i yttre skyddszon Segersjö vattentäkt, som verksamheten bedrivs på, utgör reservvattentäkt för Botkyrka kommun. Vat-tenresursen har hög regional prioritet i Stockholms läns regionala vattenför-sörjningsplan och bedöms kunna försörja ett stort antal människor med dricks-vatten. Grundvattenmagasinet har bedömts att ha stor potential för att användas till reservvattenförsörjning eller nödvatten, eller att ev. permanent försörja ett mindre område. Grundvattenförekomstens skyddsvärde bedöms därför vara högt.

Bygg- och rivningsavfall, såväl som annat avfall, kan innehålla olika förore-nande ämnen som med tiden kan urlakas och kan nå grundvattnet. Ju längre avfallet ligger oskyddat för nederbörd desto mer föroreningar kan komma att lakas ut över tid förutsatt att inte avfallet är helt inert. Avfallet i Stora avfalls-högen, virkeshögen och sikteshögen bedöms inte vara inert enligt bifogad rap-port.

I nuläget visar nyligen tagna prover i en av dagvattenbrunnarna inom verksam-hetsområdet på föroreningar. Samt det faktum att dagvattensystemet inom om-rådet inte bedöms vara funktionellt ökar föroreningsspridningen från avfallshö-garna till underliggande grundvatten. Föroreningsspridning sker genom utlak-ning när nederbörd rinner genom avfallet och tar med sig föroreutlak-ningar i parti-kelform eller lösta i vatten.

Så länge avfallshögarna ligger kvar så finns det även en risk för självantändning i dessa. Utöver risken för självantändning finns det risk för anlagd brand. Hur stor denna risk är går inte att bedöma, men det finns en oro för att detta kan hända. Om brand uppstår i framförallt stora avfallshögen kommer det innebära en rökutveckling och spridning av partiklar och emissioner samt spridning till grundvatten. Omfattningen av dessa kommer bero på hur stor branden är, hur länge det brinner och om det går att släcka den.

Utifrån riskvärderingen i rapporten framgår det att det inte är acceptabelt ur risksynpunkt att lämna kvar avfallet utan någon åtgärd i Kassmyra på

obe-BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljöenheten 2021-09-17

3 (4)

Dnr: 2021-299

stämd tid. Riskerna bedöms vara stora både på kort och lång sikt för såväl hälsa som miljön.

Ytterligare beskrivning av ärendet, omgivningspåverkan, åtgärder samt kost-nadsberäkning framgår av bifogad rapport.

Följande akuta åtgärder behöver utföras omgående för att säkra Seger-sjös vattenskyddsområde och Uttrans grundvattentäkt:

1) I första hand vill kommunen avlägsna den Stora avfallshögen men också allt brännskadat avfall som uppkommit i den så kallade Virkes-högen i den brand som senast inträffade. Kommunen vill även avlägsna den så kallade sikteshögen som innehåller brännskadat material som genomgått en ofullständig förbränningsprocess och riskerar att urlaka till omgivningen. Kommunen anser att risken för att dessa högar ska ur-laka samt oron för att vad en ny brand kan komma att innebära framgår av bifogat rapport.

2) I andra hand vill kommunen ansöka om bidrag för att avlägsna den så kallade Stora avfallshögen då den bedöms vara brandfarlig och utgöra den största risken vid brand. Osäkerheten kring dess innehåll är stor vilket i dagsläget och vid brand skulle påverka omgivande bebyggelse, natur, luft och vatten i stor utsträckning. Kommunen vill avlägsna Stora avfallshögen för att hantera den största risken på området.

3) I tredje hand, om bidrag inte beviljas för att hantera avfallet på platsen vill kommunen ansöka om bidrag för att ta hand om lakvatten på plat-sen utifrån det föreläggandet som finns riktat mot konkursboet.

Dessa 3 punkter anses vara de akuta åtgärderna för att skydda vattenskyddsom-rådet och grundvattentäkten. Den slutgiltiga åtgärden kommer bestå av sane-ring av platsen och återställande av mark. Hur stor sanesane-ring som är nödvändig är ej utrett.

Bidragets grundförutsättningar

Enligt 1 § bidragsförordningen (2004:100) får stöd ges enligt denna förordning genom bidrag till åtgärder för avhjälpande av sådana skador som avses i 10 kap. 1 § första stycket miljöbalken. I 10 kap 1 § miljöbalken anges att med för-oreningsskada avses ”en miljöskada som genom förorening av ett mark- eller vattenområde, grundvatten, en byggnad eller en anläggning kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön”.

BOTKYRKA KOMMUN

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Miljöenheten 2021-09-17

4 (4)

Dnr: 2021-299

Kommunen anser att det av rapporten framgår att avfallshögarna utgör en så-dan allvarlig miljöskada som avses i 10 kap. 1 § miljöbalken. Därvid krävs de akuta åtgärder som presenteras ovan för att undvika att ytterligare påverkan sker på människors hälsa och miljön samt den negativa effekten av avfallshö-garna har på kvaliteten på vattenmiljön i vattenskyddsområdet och för grund-vattentäkten. Kommunen anser därmed att kraven för bidragets förutsättningar är uppfyllda.

För Botkyrka kommun, Markus Ek

Biträdande miljöchef

Bilaga 1 Kassmyra- Översiktlig utredning med konsekvens – och riskana-lys och förslag på åtgärder för avfallet på fastigheterna Vårsta 1:109 och del av Vårsta 1:213

Liljemark Consulting AB www.liljemark.net +46 (0)8-22 52 00 Botkyrka kommun

Kassmyra

Översiktlig utredning med konsekvens- och riskanalys