• No results found

Ekonomiskt resultat för hälso- och sjukvården

In document Årsredovisning 2018 (Page 42-45)

Resultatet för den samlade hälso- och sjukvården 2018 uppgick till –144 mil-joner kronor, vilket var 464 milmil-joner kronor lägre än budget. Resultatavvi-kelsen för året förklaras främst av att kostnaderna har ökat mer än intäk-terna i jämförelse med budget då till-räckliga åtgärder inte vidtagits. Perso-nalkostnader och inhyrning av personal står för den största enskilda avvikelsen.

Verksamhetsintäkterna ökade under året med 772 miljoner kronor och kan främst förklaras av ökade statsbidrag, som står för drygt hälften av intäktsök-ningen. Statsbidrag som tillkommit under året är bland annat personalmil-jarden, bidrag för att förstärka kvin-nors hälsa, bidrag för förlossningsvår-den samt ersättning för akutsjukhusens extra kostnader under sommaren 2018.

Utomlänsintäkter, ökad försäljning av laboratorietjänster samt övriga intäk-ter har medfört ökade intäkintäk-ter. Mins-kade intäkter avseende patientavgifter förklaras av mindre utförd vård på akutsjukhusen avseende besök och slutenvårdstillfällen samt

folktand-vårdens färre antal behandlingar för vuxna samt höjning av åldersgränsen för barn, från 21 år till 22 år, för fri tandvård.

Verksamhetens kostnader var 1 519 miljoner kronor högre än budget, vilket främst förklaras av högre personalkost-nader. De högre personalkostnaderna berodde på ökade kostnader för pen-sionsavsättning, svårigheter med att bemanna som har lösts med hjälp av extra ersättningar till egen personal samt ökad andel inhyrd personal. Anta-let helårsarbeten var högre än budgete-rat. Bemanningen på Nya Karolinska Solna har ej anpassats till det nya upp-draget.

Kostnaden för köpt hälso- och sjuk-vård var 104 miljoner kronor högre än budget. Tillgänglighetssatsningen som genomförts under 2018 har lett till en ökning av externt köpt vård.

Övriga kostnader understeg totalt budget med 335 miljoner kronor och kan hänföras till lägre lokal- och fastighets-kostnader, lägre kostnad för lämnade bidrag samt lägre övriga kostnader.

Avskrivningskostnaderna var lägre än budget, vilket främst förklaras av förseningar i de olika ombyggnads- och utrustningsprojekt som finns på akut-sjukhusen kopplat till framtidens hälso- och sjukvård samt förändrad redovisningsprincip avseende hjälp-medel hos Stockholms läns sjukvårds-område i jämförelse med när budgeten

Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet i hälso- och sjukvården Antal

tidigare än 2018

Antal

nya 2018 Totalt antal uppdrag

Ej

påbörjad Pågående

enligt plan Pågående

med avvikelse Avslutad Andel avslutade uppdrag*

Hälso- och sjukvårdsnämnden 14 7 21 7 14 67%

Stockholms läns sjukvårdsområde 1 1 1 0%

Karolinska Universitetssjukhuset 2 2 1 1 50%

Södersjukhuset AB 1 1 1 0%

Danderyds Sjukhus AB 1 1 1 0%

Södertälje Sjukhus AB 1 1 1 0%

Patientnämnden 1 1 1 100%

Landstingsstyrelsen 1 1 2 2 100%

Locum AB 1 1 1 0%

Totalt 17 14 31 0 11 2 18 58%

Den angivna statusen i tabellen är den status som varje nämnd och bolag rapporterat in i årsbokslutet.

*) Andel av uppdrag som avslutats under 2018 i förhållande till hur många uppdrag som fanns att hantera under året.

beslutades. Ökade kostnader kopplat till finansnettot kan hänföras till ränte-effekter på pensionskostnader.

Hälso- och sjukvården sammanta-get uppnådde inte sitt resultatkrav för 2018. Hälso- och sjukvårdsnämnden hade ett högre resultatutfall än budget medan främst de större akutsjukhusen och Stockholms läns sjukvårdsområde inte klarade sina resultatkrav. Den främsta orsaken till detta var beman-ningsproblem med en mycket ansträngd vårdplats- och personal-situation. Sommarperioden blev extra ansträngd för vården på grund av den värmebölja som rådde. Dyra lösningar i form av övertid och inhyrd personal rymdes inte inom lagda budgetramar.

Akutsjukhusen lyckades inte kompen-sera för ökade pensionsavsättningar och de kostnader som är kopplade till detta. Anpassning av verksamheten på Nya Karolinska Solna hade inte påbör-jats enligt de nya förutsättningarna i framtidens hälso- och sjukvård.

Resultat per nämnd och bolag Nio nämnder och bolag hade en negativ resultatavvikelse mot budget, Karolinska Universitetssjukhuset, –853 miljoner

18 ASiH avser avancerad sjukvård i hemmet.

kronor, Danderyds Sjukhus AB, –91 miljoner kronor, Södersjukhuset AB, –61 miljoner kronor och Stockholms läns sjukvårdsområde, –53 miljoner kronor, TioHundra AB, –4 miljoner kronor, Ambulanssjukvården i Stor-stockholm AB, –9 miljoner kronor, Stockholm Care AB, –2 miljoner kronor och MediCarrier AB, –0,1 miljoner kro-nor. Gemensamt för merparten av dessa nio nämnder och bolag var att utfallet för personalkostnader klart överstigit budgeterad nivå.

Nämnder och bolag som redovisade en positiv avvikelse i jämförelse med budget var bland andra hälso- och sjuk-vårdsnämnden, 585 miljoner kronor, S:t Eriks Ögonsjukhus AB, 15 miljoner kronor, och Södertälje Sjukhus AB, 8 miljoner kronor. Gemensamt för dessa var att det högre resultatutfallet främst förklarades av ökade intäkter i jämfö-relse med budget.

Stockholms läns sjukvårdsområde redovisade ett resultat som var 53 mil-joner kronor lägre än budget. Avvikel-sen mot budget orsakades främst av lägre intäkter inom geriatrik och ASiH18 på grund av bemanningssvårigheter och lägre intäkter inom primärvården.

Bemanningssvårigheter medförde ett ökat behov av inhyrd personal, främst läkare, och därmed ökade kostnader.

Läkemedelskostnaderna för bland annat Akademiskt specialistcentrum blev högre än förväntat. Lokal- och fastighetskostnaderna ökade under året på grund av ombyggnationer.

Övertagandet av uppdraget gällande förbrukningshjälpmedel i hemmet skedde med kort framförhållning vilket innebar en hårt pressad tidplan och därmed ökade kostnader.

Karolinska Universitetssjukhuset redovisade ett resultat som var 853 mil-joner kronor lägre än budget. Den främ-sta orsaken till avvikelsen är ökade personalkostnader i jämförelse med budgeterad nivå, såväl kopplat till en högre lönekostnadsutveckling, högre pensionskostnader, högre kostnader för inhyrd personal samt fler helårsarbeten än budgeterat. Sjukhuset har inte lyck-ats anpassa personalstyrkan till det nya uppdraget i framtidens hälso- och sjuk-vård. Under året har även två stora flyttomgångar genomförts in till Nya Karolinska Solna, fortsatt implemente-ring av ny organisation samt omställ-ning till det nya uppdrag som sjukhuset

Resultat hälso- och sjukvård*

Mkr

Utfall 2018

Budget 2018

Avvikelse mot budget

Utfall 2017 Verksamhetens intäkter

Patientavgifter 1 375 1 452 –77 1 412

Verksamhetsanslag 61 200 61 176 24 57 575

Övriga intäkter 8 978 8 153 825 9 139

Summa verksamhetens intäkter 71 553 70 780 772 68 126

Verksamhetens kostnader

Bemanningskostnader** –29 044 –27 294 –1 750 –27 393

Köpt hälso- och sjukvård, tandvård –21 814 –21 710 –104 –20 676

Övriga kostnader –19 761 –20 096 335 –18 728

Summa verksamhetens kostnader –70 619 –69 100 –1 519 –66 798

Avskrivningar –821 –1 221 400 –777

Finansnetto*** –257 –139 –118 –80

Justerat resultat**** –144 321 –464 472

*Hälso- och sjukvård innefattar hälso- och sjukvårdsnämnden, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje, Stockholms läns sjukvårdsområde,

Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset AB, Danderyds Sjukhus AB, Södertälje Sjukhus AB, TioHundra AB, S:t Eriks Ögonsjukhus AB, Folktandvården Stockholms län AB, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, Stockholm Care AB, MediCarrier AB, patientnämnden och NKS Bygg.

**Bemanningskostnader består av personalkostnader och kostnader för inhyrd personal.

***Exklusive ränteeffekt på pensionskostnader för bolag inom LISAB-koncernen.

****Avser resultat före bokslutsdispositioner och skatt, justerat för ränteeffekt på pensionskostnader.

erhållit. Vid uppstart av Nya Karolinska Solna medförde tekniska problem vid bland annat hjärtövervakningen att extra personal behövde sättas in. Dessa stora förändringar har medfört ytter-ligare svårighet att uppnå fastställt resultatkrav.

Danderyds Sjukhus AB redovisade ett resultat som var 91 miljoner kronor lägre än budget. Den främsta orsaken till avvikelsen var ökade personalkost-nader, kopplat till högre pensionskost-nader och högre kostpensionskost-nader för inhyrd personal, till följd av rekryterings-svårigheter, främst till slutenvården och akutmottagningen. Hög vårdpro-duktion i kombination med en ökad vårdtyngd har fört med sig ett ökat behov av fler öppnade vårdplatser.

Danderyds sjukhus är det sjukhus som tagit flest av patienterna från Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Södersjukhuset AB redovisade ett resultat som var 61 miljoner kronor lägre än budget. Den främsta orsaken till avvikelsen var ökade personalkost-nader, kopplat till högre pensionskost-nader och högre kostpensionskost-nader för inhyrd personal, till följd av rekryterings-svårigheter. Brist på vårdplatser, kopp-lad till svårigheter att bemanna inom slutenvården, har medfört ett ökat

19 SKL, 17/00003 – Oberoende av inhyrd personal.

behov av inhyrd personal. Kostnader för laboratorietjänster och röntgen har ökat på grund av utökade analysmöjlig-heter samt prishöjningar.

TioHundra AB redovisade ett resultat som var 4 miljoner kronor lägre än bud-get. Avvikelsen mot budget orsakades främst av ökade kostnader för pensions-kostnad till följ av sänkt diskonterings-ränta och ökat behov av inhyrd personal på grund av bemannings svårigheter.

Folktandvården Stockholms län AB redovisar ett resultat som var 13 miljo-ner kronor lägre än budget. Avvikelsen mot budget orsakades främst av ökade fastighets- och lokalkostnader kopplade till ombyggnationer. Verksamheten har under året haft rekryteringssvårig-heter. Verksamheten har haft rekryte-ringssvårigheter under åren, men framför allt under 2018.

Ambulanssjukvården i Storstock-holm AB redovisade ett resultat som var nio miljoner kronor lägre än budget.

Avvikelsen mot budget orsakades främst av de förberedelser och rekryte-ring av personal som genomförts under året inför det nya avtal som skall gälla från och med februari 2019. Dessa mer-kostnader fanns ej med i budget.

Stockholm Care AB redovisade ett resultat som var två miljoner kronor

lägre än budget. Avvikelsen berodde på lägre intäkter för utlandsverksam-heten, orsakad av de av de kapacitets-problem som funnits inom den högspe-cialiserade vården för utlandspatienter.

Ökade kostnader för pensionsavsätt-ningar bidrog till ett lägre resultatutfall.

MediCarrier AB redovisade ett resultat som var 0,1 miljoner kronor lägre än budget. Detta var delvis en följd av ökade personalkostnader till följd av ökad produktionsvolym.

Inhyrd personal

Kostnaden för inhyrd personal inom hälso- och sjukvården har ökat med 23 procent i jämförelse föregående år och uppgick till 664 miljoner kronor. Totalt 54 procent av kostnaden för inhyrd per-sonal avser sjuksköterskor och 32 pro-cent avser läkare. Svårigheter med rekrytering av personal, ofta med spetskompetens, var den främsta orsaken till de ökade kostnaderna för inhyrd personal. Södertälje Sjukhus AB utmärker sig med att ha lägre kostnader för inhyrd personal i jämförelse med föregående år. Sjuk huset har under 2018 arbetat mycket aktivt med att minska kostnaderna för inhyrd personal.

Samtliga landstings och regioners gemensamma överenskommelse19 med

Resultat per nämnd och bolag inom hälso- och sjukvård*

Mkr

Utfall

2018 Budget

2018 Avvikelse

mot budget Utfall

2017

Hälso- och sjukvårdsnämnden 585 0 585 357

Stockholms läns sjukvårdsområde 52 105 –53 104

Karolinska Universitetssjukhuset –822 30 –853 –97

Södersjukhuset AB –51 9 –61 15

Danderyds Sjukhus AB –84 7 –91 –51

TioHundra AB –4 0 –4 –14

Södertälje Sjukhus AB 11 3 8 –31

S:t Eriks Ögonsjukhus AB 48 33 15 60

Folktandvården Stockholms län AB 112 125 –13 125

Ambulanssjukvården i Storstockholm AB –8 1 –9 –8

Stockholm Care AB 0 3 –2 2

Patientnämnden 1 0 1 3

MediCarrier AB 5 5 –0,1 10

Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje 11 0 11 –2

Hälso- och sjukvård totalt –144 321 –464 472

*Exklusive ränteeffekt på pensionskostnader för bolag inom LISAB-koncernen.

Sveriges kommuner och landsting innebär en målsättning om att kost-nadsandelen för inhyrd personal i för-hållande till egen personal ska uppgå till maximalt två procent. Under 2018 uppgick kostnadsandelen för inhyrd personal i relation till personalkostnad till 2,5 procent20 inom Stockholms läns landsting. För perioden januari till september 2018 låg den genomsnittliga hyrkostnadens andel av personalkost-naderna för samtliga landsting och regioner på mellan 3,4 och 4,3 procent.

Konsultkostnader

Totalt uppgick konsultkostnaderna exklusive omställningskostnader till 280 miljoner kronor, vilket motsvarade 0,4 procent av hälso- och sjukvårdens totala verksamhetskostnader.

Kostnaden för konsulter inom hälso- och sjukvården översteg budget med 39 miljoner kronor. Avvikelsen förklaras främst av konsulter som använts inom IT-relaterade områden.

I jämförelse med föregående år har konsultkostnaderna för hälso- och

20 Till SKL redovisas kostnaden för inhyrd personal inklusive omställningskostnader. Vidare ingår inte hälso- och sjukvårdsnämnden, Stockholm Care AB samt MediCarrier AB.

sjukvården sjunkit med 72 miljoner kronor, vilket motsvarar en minskning med 20 procent. Konsultkostnaderna har främst sjunkit på Karolinska Universitetssjukhuset och hälso- och sjukvårdsnämnden.

In document Årsredovisning 2018 (Page 42-45)