• No results found

t Eriks Ögonsjukhus AB t Eriks Ögonsjukhus AB ska bedriva

In document Årsredovisning 2018 (Page 53-56)

Nämnder och bolag inom hälso- och sjukvård

S: t Eriks Ögonsjukhus AB t Eriks Ögonsjukhus AB ska bedriva

S:t Eriks Ögonsjukhus AB ska bedriva specialiserad och högspecialiserad akut och planerad ögonsjukvård. Verksam-heten ska omfatta de tjänster som har avtalats med hälso- och sjukvårds-nämnden, ägaren eller andra uppdrags-givare.

Mål

Bolaget styrde mot och bidrog till att landstinget uppfyllde de övergripande målen: Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet i hälso- och sjukvården, Håll-bar verksamhet, Tryggad kompetens-försörjning samt Långsiktigt hållbar ekonomi.

Uppdrag

S:t Eriks Ögonsjukhus AB har ett upp-drag som beslutats av landstingsfull-mäktige. Uppdraget är pågående enligt plan.

Ekonomiskt resultat

S:t Eriks Ögonsjukhus AB redovisade ett resultat på 48 miljoner kronor.

Resultatet avviker positivt i jämförelse med budget med 15 miljoner kronor, 2,4 procent av omsättningen. Den främsta orsaken till den positiva avvikelsen var ökade intäkter avseende utomlänspa-tienter samt god kostnadskontroll där främst övriga kostnader låg under bud-geterad nivå. Det är ett mycket bra ekonomiskt resultat givet att brist på personal gäller inom all hälso- och sjukvård.

Investeringar

Det ackumulerade investeringsutfallet uppgick till 19 miljoner kronor, vilket överstiger budget för året med 7 miljo-ner kronor. Avvikelsen beror till viss del på ett akut byte av laserkavitet på befintlig Excimerlaser.

Vårdproduktion

Sjukhuset hade 1 604 vårdtillfällen under 2018 och avvek med –181 vård-tillfällen i jämförelse mot lagd budget, –10,1 procent. I jämförelse med föregå-ende år minskade antalet vårdtillfällen med –5,1 procent.

Totala antalet öppenvårdsbesök uppgick till 176 236 och avvek mot bud-get med –15 774 besök, –8,2 procent.

I jämförelse med föregående år mins-kade antalet besök med –6,0 procent.

Sjukhuset har arbetat utifrån intentio-nerna för framtidens hälso- och sjuk-vård där flera besök har samordnats till ett. Patienter har hänvisats till andra vårdgivare där det inte är nödvändigt med akutsjukhusets resurser samt fortsatt utveckling av poliklinisering av slutenvård.

Sjukhuset hade under året en högre vårdtyngd i jämförelse med föregående år. Sjukhuset uppnådde ej 95 procent av poängvolymen i omställningsavtalet.

Antalet utomlänspatienter fortsätter att öka i jämförelse med föregående år.

Folktandvården i Stockholms län AB

Folktandvården Stockholms län AB ska bedriva folktandvård inom Stockholms läns landsting och inom ramen för landstingets ansvar enligt tandvårds-lagen. Inom landstinget utför Folktand-vården Stockholms län AB uppdrag för

hälso- och sjukvårdsnämnden, som enligt beställningen i huvudsak ska omfatta barntandvård. Folktandvården Stockholms läns AB ska vara ett kon-kurrenskraftigt tandvårdsföretag med ett samhällsansvar som grund.

Mål

Bolaget styrde mot och bidrog till att landstinget uppfyllde de övergripande målen: Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet i hälso- och sjukvården, Hållbar verksamhet, Tryggad kompe-tensförsörjning samt Långsiktigt håll-bar ekonomi. Folktandvården upp-nådde dock inte sitt resultatkrav.

Uppdrag

Folktandvården i Stockholms län AB har två uppdrag som beslutats av lands-tingsfullmäktige, båda uppdragen har statusen avslutad.

Ekonomiskt resultat

Folktandvården Stockholms län AB redovisar ett resultat på 112 miljoner kronor. Resultatet avviker negativt i jämförelse med budget med 13 miljoner kronor, –0,7 procent av omsättningen.

Avvikelsen mot budget orsakades främst av ökade fastighets- och lokal-kostnader kopplat till ombyggnationer.

Verksamheten har under året haft rekryteringssvårigheter. Verksamheten har haft rekryteringssvårigheter under åren, men framför allt under 2018.

Givet ekonomiskt utfall där Folktandvården Stockholms län AB inte uppnår resultatkrav enligt beslut i fullmäktige så anmodar Regionstyrelsen Folktandvården Stockholms län AB att säkerställa åtgärder för en ekonomi i balans.

Investeringar

Det ackumulerade investeringsutfallet uppgick till 56 miljoner kronor. Budget för året uppgick till 75 miljoner kronor och årets upparbetningsgrad uppgick till 75 procent.

Vårdproduktion

Inom Folktandvården Stockholms län AB ökade antalet behandlade barn och ungdomar med 0,6 procent i jämförelse med föregående år. En förklaring till den ökade volymen var att antalet

lis-tade barn ökade samt att åldersgränsen för fri tandvård höjdes från 21 år till 22 år under 2018. Antalet behandlade vuxna minskade med 5,1 procent i jäm-förelse med föregående år och förklara-des av en ökad korttidsfrånvaro hos personalen i början av året samt svårig-heter att rekrytera personal. Antal behandlade barn och vuxna inom specialisttandvården ökade med 6,4 procent och förklarades av ett ökat antal behandlade barn, till följd av den höjda åldersgränsen för fri barntand-vård. Specialisttandvården fick ett ökat antal patienter i 20–22-årsåldern som behövde hjälp med besvärande visdoms-tänder. Detta då allmäntandvården inte hade kapacitet för denna tandvård.

Risken med detta är fortsatt en undan-trängningseffekt för andra barn som har behov av specialisttandvårdens hjälp.

Ambulanssjukvården i Storstockholm AB

Ambulanssjukvården i Storstockholm AB ska utföra ambulanssjukvård åt Stockholms läns landsting. Bolaget kan utföra interhospitala transporter och transport av avlidna åt Stockholms läns landsting. Verksamheten ska omfatta de tjänster som har avtalats med hälso- och sjukvårdsnämnden eller andra uppdragsgivare.

Mål

Bolaget styrde mot och bidrog till att landstinget uppfyllde de övergripande målen: Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet i hälso- och sjukvården, Håll-bar verksamhet, Tryggad kompetens-försörjning samt Långsiktigt hållbar ekonomi. Bolaget uppnådde dock inte sitt resultatkrav.

Uppdrag

Ambulanssjukvården i Storstockholm AB har två uppdrag som beslutats av landstingsfullmäktige. Båda uppdra-gen har statusen avslutad.

Ekonomiskt resultat

Ambulanssjukvården i Storstockholm AB redovisade ett negativt resultat på åtta miljoner kronor. Resultatet avviker negativt i jämförelse med budget med nio miljoner kronor, –3,1 procent av omsättningen. Avvikelsen mot budget

orsakades främst av de förberedelser och rekrytering av personal som genomförts under året inför det nya avtal som skall gälla från och med februari 2019. Dessa merkostnader fanns ej med i budget.

Givet ekonomiskt utfall där Ambu-lanssjukvården i Storstockholm AB inte uppnår resultatkrav enligt beslut i fullmäktige så anmodar Regionstyrelsen Ambulanssjuk-vården i Storstockholm AB att säkerställa åtgärder för en ekonomi i balans.

Investeringar

Det ackumulerade investeringsutfallet uppgick till 9 miljoner kronor. Budget för året uppgick till 15 miljoner kronor och årets upparbetningsgrad uppgick till 60 procent. Differensen beror främst på att fordonsinvesteringar skjuts till 2019.

Vårdproduktion

Bolaget hade 97 084 ambulansuppdrag under 2018 och avvek med +7 084 ambulansuppdrag i jämförelse mot lagd budget, 7,9 procent. I jämförelse med föregående år ökade antalet ambu-lansuppdrag med 4,7 procent.

Antalet transporter av avlidna upp-gick till 5 376 och avvek mot budget med –24 transporter, –0,4 procent.

I jämförelse med föregående år ökade antalet transporter av avlidna med 1,1 procent. Antal beredskapstimmar upp-gick till 197 754 och avvek mot budget med – 6 946 timmar, –3,5 procent.

Stockholm Care AB

Stockholm Care AB ska förmedla utländska patienter till främst de hög-specialiserade vårdverksamheterna inom Stockholms läns landsting som kan förbättra sina utvecklingsmöjlighe-ter genom att vidga patientunderlaget.

Bolaget ska därvid bistå vårdverksam-heterna med stöd och service av admi-nistrativ och praktisk karaktär. Bolaget förvaltar även Tobiasregistret.

Mål

Bolaget styrde mot och bidrog till att landstinget uppfyllde de övergripande målen: Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet i hälso- och sjukvården,

Hållbar verksamhet, Tryggad kompe-tensförsörjning samt Långsiktigt håll-bar ekonomi. Bolaget uppnådde dock inte målvärdena för indikatorerna under målet attraktiv arbetsgivare.

Bolaget initierade ett brett arbete för att förbättra arbetsmiljön.

Uppdrag

Stockholms Care AB har två uppdrag som beslutats av landstingsfullmäk-tige. Ett uppdrag är avslutat och ett är pågående enligt plan.

Ekonomiskt resultat

Stockholm Care AB redovisade ett resultat på 0,1 miljoner kronor. Resul-tatet avviker negativt i jämförelse med budget med två miljoner kronor, –2,3 procent av omsättningen. Avvikelsen berodde på lägre intäkter för utlandsverksamheten som orsakades av de kapacitetsproblem som funnits inom den högspecialiserade vården för utlandspatienter. Ökade kostnader för pensionsavsättningar bidrog till ett lägre resultatutfall.

Givet ekonomiskt utfall där Stockholm Care AB inte uppnår resultatkrav enligt beslut i fullmäk-tige så anmodar Regionstyrelsen Stockholm Care AB att säkerställa åtgärder för en ekonomi i balans.

Investeringar

Det ackumulerade investeringsutfallet uppgick till två miljoner kronor, att jämföra med en nollbudget. Utfallet avser aktivering av utvecklingskostna-der, som tas upp som en immateriell anläggningstillgång i balansräkningen.

Vårdproduktion

2018 uppgick antalet förmedlade stam-cellsskördar inom Tobiasregistret till 92 stycken. vilket innebär en ökning med 29 procent i jämförelse med 2017.

Under 2018 växte registret med ytterli-gare 26 167 nya potentiella givare. Vid årsskiftet 2018/2019 uppgick registret till totalt 125 470 potentiella givare.

Från hösten 2017 sågs en ytterligare försämring av kapacitetsläget gällande utlandsverksamheten inom främst den högspecialiserade vården vilken kom att gälla även under första halvåret 2018. Under hösten 2018 försämrades

det redan ansträngda kapacitetsläget ytterligare inom framför allt den hög-specialiserade vården som en konse-kvens av de neddragningar som gjordes inför och under flytten in till den nya universitetssjukhusbyggnaden i Solna.

Mellan 2017 och 2018 minskade utlandsverksamhetens omsättning med 23 procent, från 90 miljoner kronor till 73 miljoner kronor.

MediCarrier AB

MediCarrier AB ska på affärsmässiga grunder avropa, lagerhålla, förpacka samt distribuera sjukvårds- och för-brukningsartiklar till verksamheter inom Region Stockholm.

Mål

Bolaget styrde mot och bidrog till att landstinget uppfyllde de övergripande målen: Tillgänglighet, valfrihet och kvalitet i hälso- och sjukvården, Hållbar verksamhet, Tryggad kompe-tensförsörjning samt Långsiktigt hållbar ekonomi.

Uppdrag

MediCarrier AB har totalt två uppdrag som beslutats av landstingsfullmäktige Uppdragen är rapporterade som avslutade.

Ekonomiskt resultat

MediCarrier AB redovisade ett resultat på 4,9 miljoner kronor. Resultatet avvi-ker negativt i jämförelse med budget med 0,1 miljoner kronor, –0,01 procent av omsättningen. Underskottet var del-vis en följd av ökade personalkostnader till följd av ökad produktionsvolym.

Givet ekonomiskt utfall där Medi-Carrier AB inte uppnår resultatkrav enligt beslut i fullmäktige så anmo-dar Regionstyrelsen MediCarrier AB att säkerställa åtgärder för en ekonomi i balans.

Investeringar

Det ackumulerade investeringsutfallet uppgick till en miljoner kronor, att jäm-föra med en budget om två miljoner kronor.

Produktion

Försäljningen av varor har ökade med 75 miljoner kronor i jämförelse med budget drivet av en ökad efterfrågan vilket också speglades i ökade material-kostnader.

Försäljningen av transporttjänster minskade med åtta miljoner kronor främst drivet av upphörande av avtal gällande transporttjänster för läke-medel.

Produktiviteten i produktionen fortsätter att utvecklas positivt. Antal plockade rader i genomsnitt under året uppgick till 37,4, vilket var en ökning med 4,6 procent i jämförelse med före-gående år.

Patientnämnden

Patientnämnden är vårdens fristående och opartiska instans dit patienter, anhöriga och anställda inom vården kan vända sig när det har uppstått pro-blem i kontakterna med vården eller när det finns klagomål på bemötande, attityder och kvalitet i vårdens utfö-rande. Nämnden ansvarar även för att analysera inkomna klagomål och syn-punkter för att användas i hälso- och sjukvårdsnämndens och vårdgivarnas systematiska förbättringsarbete.

Mål

Nämnden styrde mot och bidrog till att landstinget uppfyllde de koncern-gemensamma övergripande målen:

Hållbar verksamhet, Tryggad kompe-tensförsörjning och Långsiktigt hållbar ekonomi.

Uppdrag

Patientnämnden har totalt fyra upp-drag som beslutats av landstingsfull-mäktige, vilka är rapporterade som avslutade.

Ekonomiskt resultat

Patientnämnden redovisade ett resul-tat på en miljon kronor. Resulresul-tatet avvi-ker positivt i jämförelse med budget med en miljon kronor, 3,1 procent av omsättningen. Främsta orsaken till den positiva avvikelsen var ökade intäkter i form av statsbidrag kopplat till utökade uppdrag enligt den nya lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården.

Investeringar

Patientnämnden har inte gjort några investeringar under året.

Produktion

Under 2018 inkom 7 710 ärenden till förvaltningen, vilket var 83 fler än föregående år. Av ärendena avsåg fyra procent rådgivning, information och hänvisning. Den sista december 2018 hade 216 patienter stödperson, vilket var 25 fler än vid föregående årsskifte.

Patientnämnden summerar 2018 Patienters synpunkter och klagomål kring den offentligt finansierade hälso­

och sjukvården och tandvården i länet handläggs av patientnämnden. Patient-nämnden ska, i enlighet med 4 § i lagen (1998:1656) om patientnämndsverk-samhet med mera, senast den sista februari varje år lämna en redogörelse till Inspektionen för vård och omsorg och Socialstyrelsen över föregående års patientnämndsverksamhet. Detta görs i rapporten Patientnämnden summerar 2018. Rapporten berättar om iakttagel-ser, synpunkter och patientnämndens arbete med att hjälpa till att utveckla vården. Under 2018 tog patientnämn-den emot 7 710 nya ärenpatientnämn-den, vilket är en ökning med 1 procent sedan 2017.

Flertalet ärenden (49 procent) hör till kategorin vård och behandling. I kate-gorin kommunikation mellan patient och vårdgivare finns 17 procent av samtliga ärenden och kategorin organi-sation och tillgänglighet 12 procent.

Kollektivtrafik

Varje dag gör över 800 000 resenärer

In document Årsredovisning 2018 (Page 53-56)