• No results found

I OpenOffice kan man skriva ¨aven ganska avancerade formler p˚a ett hyggligt snyggt s¨att.

Det ¨ar inte helt okomplicerat och eftersom man beh¨over g¨ora det v¨aldigt ofta ¨ar det bra att tr¨ana en del p˚a det. Vi kommer att beh¨ova verktyget “Formula Editor” ofta s˚a det kan vara bra att ha det verktyget till hands i verktygslisten. Man kan s¨aga

att det finns tre s¨att att skriva formler i OpenOffice, vi skall exemplifiera dem genom att i v˚art dokument s¨atta in uttrycket f¨or Pythagaros sats: a2+ b2 = c2: B¨orja med att placera pekaren d¨ar du vill ha formeln, tryck sedan p˚a symbolen f¨or “Formula Editor”. D˚a h¨ander ett antal saker i ditt OpenOffice f¨onster:

a Huvudf¨onstret delas i tv˚a delar, den ¨ovre delen visar ditt dokumet, den undre ¨oppnar en tom area d¨ar den formel du vill skapa l˚angsamt kommer att v¨axa fram i en symbolisk form som OpenOffice anv¨ander f¨or att visa matematiska formler.

b Ett litet friflytande f¨onster m¨arkt “Selection” ¨oppnas. Om det inte kommer upp f˚ar du sj¨alv g˚a in i menyn “View” och klicka f¨or “Selection”.

c Verktygslisten f¨or huvudf¨onstret ¨andras och du har nu verktygsknappar som anv¨ands n¨ar vi skapar formler aktiva.

Det h¨ar ¨ar dina verktyg f¨or att skapa formler l˚at oss nu skriva in Pythagaros sats p˚a de tre olika metoderna.

1. Anv¨and “Selection” panelen. Den ¨ar indelad i tv˚a halvor, genom att klicka p˚a knappar i den ¨ovre halvan v¨aljer du vilka grupper av verktyg som skall visas i den nedre. Om du l˚ater pekaren sv¨ava litet ¨over knapparna s˚a visas en hj¨alptext. Klicka p˚a knappen l¨angst till h¨oger i den undre av de tv˚a raderna - “Formats”. Du f˚ar d˚a upp ett antal knappar i undre halvan som visar olika formatteringar. Vi vill ha “Superscript Right”, tredje fr˚an v¨anster i ¨oversta raden i den undre panelen. Klicka p˚a den. D˚a dyker

<? > ˆ{<? >} upp i den undre halvan av huvudf¨onstret. <? > ¨ar en “platsh˚allare” som skall ers¨attas av den text vi vill ha i just det h¨ar fallet. G˚a in i det nedre f¨onstret och ers¨att den f¨orsta <? > med “a” och den andra med “2”. Du kan d˚a se att i den ¨ovre halvan av dokumentf¨onstret s˚a visas hur formeln v¨axer fram. Vi forts¨atter och klickar i “Selection” f¨onstret p˚a den ¨ovre v¨anstra knappen - “Unary operators”. I den undre halvan klickar vi d˚a p˚a + a. N¨ar vi g¨or det kommer <? > redan att vara markerat, s˚a vi forts¨atter och klickar en g˚ang till p˚a “superscript right” och skriver in b och 2. Vi forts¨atter sedan genom att klicka p˚a andra knappen fr˚an v¨anster i “Selection’s” ¨ovre rad - relations - och sedan a = b. Vi f˚ar sedan ta bort det f¨orsta <? > och ers¨atta det andra <? > med c2 p˚a samma s¨att som ovan.

N¨ar du ¨ar klar ¨ar det bara att klicka n˚agonstans i ¨ovre halvan av huvudf¨onstret s˚a ¨ar du tillbaks i redigeringsl¨aget.

2. Anv¨and “Selection” panelen och skriv i formelf¨onstret. Text som vi skriver i den undre panelen i huvudf¨onstret kommer att bli en del av formeln. Ett litet enklare s¨att att g¨ora formler ¨ar d¨arf¨or att ta hj¨alp av knapparna i “selection” panelen f¨or att hitta formen f¨or ett uttryck, men sedan skriva in s˚a mycket som m¨ojligt f¨or hand i det undre f¨onstret. Pythagaros sats p˚a det h¨ar s¨attet f˚ar vi in genom att efter att ha klickat p˚a “Formula Editor” knappen g˚a in i “Selection” panelen, trycka p˚a “Formats”

5.13. EKVATIONER 53 och sedan “Superscript right”. Vi f˚ar d˚a precis som i exemplet ovan <? > ˆ{<? >

} i den undre halvan av dokumentf¨onstret. Precis som ovan g˚ar vi in och ers¨atter den f¨orsta <? > med “a” och den andra med “2”. Men nu ser vi hur superskript kodas, s˚a nu forts¨atter vi f¨or hand i det nedre f¨onstret i dokumentf¨onstret och skriver aˆ{2} + bˆ{2} = cˆ{2}.

3. Skriv formeln direkt i texten. OpenOffice ¨ar “tv˚aspr˚akig” (minst) n¨ar det g¨aller att koda f¨or formler. Ut¨over den upps¨attning kommandon som du kan se i formelf¨onstret n¨ar du anv¨ander “Selection” editorn finns det ett annat “spr˚ak” att koda formler, ett spr˚ak som ansluter ganska v¨al till LaTeX ett formatteringsspr˚ak som ¨ar ganska vanligt som ett alternativ till Open Office och MS Word. F¨or att f˚a in Pythagaros sats med den h¨ar metoden s¨atter vi pekaren p˚a den plats i dokumentet d¨ar vi vill ha formeln och skriver: a sup 2 + b sup 2 = c sup 2. Markera sedan texten och tryck p˚a

“Formula Editor” verktyget. Open office formatterar d˚a om texten till en formel.

Det kan naturligtvis verka besv¨arligt att det finns tv˚a “spr˚ak” f¨or att skriva in formler, men du kommer snart att m¨arka att det g˚ar bra att blanda de b¨agge syntaxerna, till och med i samma formel. Efter ett tag kommer du s¨akert att anv¨anda metod 3 s˚a l¨ange du kommer ih˚ag syntaxen f¨or den formel du vill skriva, sedan “fyller du i” med metod 2. N¨ar du avslutar

”Formula Editor” genom att klicka i dokumentet utanf¨or ekvationsrutan s˚a behandlas den f¨ardiga ekvationen som en bild, du kan flytta runt den med musen och placera den d¨ar du vill ha den. Om du vill redigera en formel i efterhand kan du dubbelklicka p˚a formeln s˚a kommer du tillbaka till ”Formula Editor” och kan g¨ora de ¨andringar du vill. Du ser att i den nedre delen av dokumentf¨onstret s˚a skrivs formeln ut i den syntax du ursprungligen skrev den i t.ex. aˆ{2} + bˆ{2} = c{2} men det g˚ar alldeles utm¨arkt att utvidga den genom att anv¨anda den andra syntaxen, t ex genom att i den undre rutan l¨agga till + d sup 2 f¨or att f˚a a2+ b2= c2+ d2.

N˚agra vanliga exempel p˚a formler skrivna p˚a detta s¨att ¨ar

Syntaxen f¨or alla m¨ojliga element i formler finns listade, f¨or de b¨agge “spr˚aken”, i appendix i detta h¨afte. Du kan ocks˚a hitta den i hj¨alpf¨onstret f¨or OpenOffice. V¨alj hj¨alp, i det f¨onster som d˚a ¨oppnas m˚aste du v¨alja “OpenOffice.org Math” i rullgardinsmeny l¨angst upp till v¨anster. V¨alj sedan “Formula Reference Tables” i det h¨ogra f¨onstret f¨or att f˚a tillg˚ang till alla tabeller med syntax.

I forts¨attningen kommer vi att kalla den syntax som anv¨ands i “Selection” editorn f¨or Metod 1, den som anv¨ands n¨ar man skriver in formler direkt f¨or Metod 2.

N¨ar man arbetar med formler s˚a finns det n˚agra saker som inte ¨ar s˚a uppenbara innan man st¨ott p˚a dem f¨orsta g˚angen, s˚a l˚at oss titta p˚a n˚agra sm˚a exempel. Men sedan ¨ar det b¨asta s¨attet att l¨ara sig att pr¨ova p˚a f¨or att skapa de formler man vill ha.

• Normalt s˚a finns inga “extra” mellanslag mellan komponenterna i en formel. Vill man av n˚agon anledning ha extra mellanslag s˚a m˚aste man l¨agga in dem som ett element i formeln. I Metod 1 v¨aljer vi “Format” knappen. I den pann˚a som d˚a kommer upp finns tv˚a elment, “small gap” och “wide gap”, trycker vi p˚a n˚agon av de knapparna s˚a l¨aggs ett mellanrum in i formeln.

I Metod 2 skriver vi in motsvarande syntax element, ‘ f¨or litet mellanrum och ∼ f¨or stort mellanrum.

• Grekiska bokst¨aver kan man infoga p˚a tv˚a s¨att. Antingen kan klicka p˚a “Formula Editor” knappen. N¨ar alla f¨onster ¨ar ¨oppna har du tillg˚ang till verktygsknappen “Cat-alog” i verktygslisten (det ¨ar den som ser ut som Σ ). Trycker du p˚a den s˚a ¨oppnas ett f¨onster d¨ar du kan v¨alja en grekisk bokstav och infoga den p˚a plats. Alternativt kan du utnyttja att det i b˚ade Metod 1 och Metod 2 g˚ar att skriva in bokstaven direkt.

Syntaxen ¨ar ett procent-tecken f¨oljt av det engelska namnet p˚a den grekiska bokstaven, t.ex. “%Pi %rho” som ger Π ρ.

• De vanliga paranteserna str¨acker sig inte ¨over mer ¨an en rad. Vill man ha en formel som ser ut som1π

4



, och inte (1π

4) m˚aste vi anv¨anda skalbara (scalable) parentestecken.

Anv¨ander du Metod 1 s˚a f˚ar du dem genom att v¨alja en verktygsknapp (under “For-mat”) d¨ar det st˚ar tv˚a bokst¨aver ovanf¨or varandra mellan parenteserna, anv¨ander du Metod 2 s˚a ¨ar symbolerna de samma som f¨or vanliga parantestecken, men f¨oreg˚anget av \lef t, eller \right som t ex \right (, f¨or en skalbar v¨ansterparantes.

Ekvationer kan antingen st˚a p˚a en egen rad

3(2x+5) - 5(2x-3) = -4x

eller vara en del av texten R(∇ × A)da = H A · dl som h¨ar. Man b¨or endast l˚ata korta ekvationer vara en del av texten. Om du vill ha formeln centrerat p˚a en egen rad s˚a ser du till att den st˚ar p˚a en egen rad, sedan ser du bara till att raden ¨ar mitt-justerad.

5.13.1 Text i formler

Om man anv¨ander metod 2 och skriver sina ekvationer i formelf¨onstret kan man ibland vilja skriva in litet text mellan tv˚a matematiska uttryck i formelf¨onstret. Resultatet blir inte s¨arskilt snyggt, eftersom OpenOffice behandlar alla tecken som om de vore delar av ett matematiskt uttryck. Alla bokst¨aver skrivs kursivt och inga mellanslag skrivs ut. Detta kan man ˚atg¨arda genom att s¨att dubbelt citationstecken runt de tecken som skall tolkas som text, prova t.ex. att skriva in

p = a over b bold{ger}att b > 7 newline p" "=" "a over b " "bold{"ger"}" att " b > 7

5.14. SPARA DOKUMENT 55