• No results found

Komma ig˚ ang med ComsolScript

N¨ar du ¨ar inloggad kan du se ett antal sm˚a bilder - ”ikoner” - p˚a sk¨armen. Varje ikon ¨ar en symbol f¨or ett objekt som finns i datorn. Det kan vara en fil, en mapp (katalog) eller ett program. Vad som h¨ander n¨ar du dubbelklickar p˚a en ikon beror p˚a vad ikonen ¨ar en symbol f¨or, ¨ar det t ex en symbol f¨or en fil skapad i programmet Microsoft Word kommer programmet Microsoft Word att starta och ¨oppna filen. P˚a din sk¨arm kommer du

att ha en ikon som visar ComsolScripts symbol. Den ikonen ¨ar l¨ankad direkt till programmet ComsolScript, s˚a genom att dubbelklicka p˚a den startar ComsolScript.

En alternativ metod att starta ComsolScript ¨ar att klicka p˚a den lilla fyrkanten l¨angst ned, m¨arkt med Windows-symbolen och ordet ”Start”. D˚a ¨oppnas en meny med ett antal alter-nativ varav ett ¨ar ”Program ”. Klickar du p˚a den raden s˚a ¨oppnas en mindre meny (det

¨

ar inneb¨orden av symbolen ”.”), d¨ar v¨aljer du ”COMSOL 3.3a . ” och i den meny som d˚a kommer upp v¨aljer du ˚ater ”ComsolScript 1.1a”.

(om ComsolScript 1.1 inte syns s˚a klicka p˚a symbolen i botten av menyn s˚a ¨oppnas fler alternativ) och p˚a den meny som d˚a ¨oppnas klickar du ˚aterigen ”ComsolScript 1.1”.

2.3.1 ComsolScripts kommandof¨onster

N¨ar ComsolScript har startat ¨oppnas ett nytt f¨onster p˚a din dator som kan se litet olika ut beroende p˚a vilka inst¨allningar som har sparats, men det blir i alla fall en version av det som kallas ComsolScripts skrivbord. Skrivbordet ¨ar uppdelad i flera mindre delar, den ¨ovre delen

¨

ar ComsolScripts kommandof¨onster (Command Prompt). Kommandof¨onstret ¨ar det f¨onster genom vilket vi och ComsolScript kommunicerar med varandra, d¨ar skriver vi in kommandon och ComsolScript skriver ut resultat.

2.3.2 De f¨orsta stegen - ”Hello World”

Det finns en slags ”tradition” inom litteraturen om datorprogram och programmeringsspr˚ak enligt vilken den f¨orsta uppgiften man skall l¨osa n¨ar man ger sig i kast med ett nytt program eller spr˚ak ¨ar att f˚a programmet att skriva ”Hello World” p˚a sk¨armen. Det h¨ar kan verka litet f˚anigt, men det ¨ar faktiskt inte s˚a dumt. Visserligen ¨ar det vi kr¨aver av sj¨alva programmet t¨amligen trivialt, men f¨or att det hela skall fungera m˚aste vi kunna en hel del saker om den milj¨o i vilket programmet fungerar: vi m˚aste kunna logga in p˚a den dator d¨ar programmet skall k¨oras, hitta och starta programmet, f˚a programmet att acceptera v˚ara instruktioner om vad som skall utf¨oras, k¨ora programmet och till sist f˚a programmet att kommunicera ett resultat, vanligtvis via en bildsk¨arm. Kan vi klara av alla dessa uppgifter s˚a kan vi i forts¨attningen koncentrera oss p˚a att f˚a programmet att l¨osa mer och mer komplicerade uppgifter.

2.3. KOMMA IG˚ANG MED COMSOLSCRIPT 9 S˚a har vi ¨antligen kommit fram till den punkt d˚a vi ¨ar redo att s¨aga hall˚a v¨arlden. Det som ˚aterst˚ar ¨ar att instruera ComsolScript att skriva ut ”Hello World” p˚a sk¨armen. Det finns fler s¨att att f˚a ComsolScript att utf¨ora kommandon, det enklaste som vi skall anv¨anda f¨orst ¨ar att skriva in kommandot i kommandof¨onstret. N¨ar vi skriver ett kommando i kom-mandof¨onstret och trycker p˚a ”return” s˚a kontrolleras f¨orst att kommandot har en korrekt syntax, dvs att kommandot ¨ar skrivet enligt de regler som g¨aller f¨or ComsolScripts komman-dospr˚ak s˚a att programmet kan tolka instruktionen. Om kommandot vi skrivit in ¨ar korrekt utf¨ors det och eventuella resultat visas i kommandof¨onstret. Det kommando vi skall anv¨anda f¨or att s¨aga hall˚a heter disp() efter engelskans ”display”. Kommandot betyder helt enkelt att ComsolScript skall visa det som st˚ar inom parantesen (argumentet) i kommandof¨onstret p˚a sk¨armen. Det som st˚ar inom parantesen kan vara en m¨angd olika storheter, men just nu ¨ar vi intresserade av n˚agot som kallas f¨or textstr¨ang. En textstr¨ang ¨ar en str¨ang av tecken, omgiven av enkla citationstecken: ( ’ ’). ComsolScript behandlar en textstr¨ang som en liten l˚ada som man inte, i alla fall inte utan en del m¨oda, kan g¨ora n˚agot annat med ¨an att spara och ta fram vid behov. Genom att ge textstr¨angen ’Hello World’ som argument till kommandot disp instruerar vi ComsolScript att skriva ut str¨angen p˚a sk¨armen. Det sista steget blir allts˚a att ge kommandot disp(’Hello World’) i kommandof¨onstret, som svar kommer ComsolScript att skriva ”Hello World” i kommandof¨onstret, och vi har klarat av v˚ar f¨orsta ComsolScript-uppgift.

C  disp(’Hello World’) Hello World

2.3.3 ComsolScripts hj¨alpfunktion

ComsolScript har en mycket omfattande on-linedokumentation, och kraftfullt st¨od f¨or hj¨ alp-funktionen. Det finns fler s¨att att hitta information p˚a, s˚a vi kommer under kursens g˚ang att l¨ara oss fler olika metoder att f˚a hj¨alp. Den f¨orsta metoden vi skall anv¨anda ¨ar att ¨oppna och anv¨anda on-linedokumentationen. Det g¨or du genom att i ComsolScripts menyer g˚a in i

“Help”, och d¨ar klicka p˚a “Help Desk (HTML/PDF)”. N¨ar du g¨or det kommer huvudsidan i ComsolScripts dokumentation att ¨oppnas i din web-browser (om du inte redan har startat en browser s˚a g¨ors det automatiskt). P˚a den web-sida som kommer upp -kallad “COMSOL Documentation” - kan du v¨alja dels vilken del av dokumentationen du vill titta i, dels i vilket format. Du kan antingen klicka dig fram i en web-browser, eller ¨oppna en pdf-fil.

Om du vill skriva ut n˚agot avsnitt p˚a papper kan det vara bekv¨amt att anv¨anda pdf-filen (men t¨ank p˚a skogen, skriv inte ut hela manualen!), men f¨or att snabbt bara s¨oka ett svar p˚a n˚agot best¨amt problem ¨ar i allm¨anhet web-browsern en snabbare och bekv¨amare metod.

I detta kompendium kommer jag om det inte speciellt anges referera till html-metoden.

F¨or ComsolScript har vi tv˚a avdelningar av dokumentationen att v¨alja p˚a: User’s Guide och Command Reference. Users’s Guide ¨ar den sektion vi oftast kommer att h¨anvisa till, d¨ar finns beskrivningar av hur programmet fungerar uppdelat p˚a ett antal olika ¨amnen, den andra avdelningen, Command Reference, ¨ar en lista p˚a alla kommandon du kan ge i ComsolScript, vad de g¨or och vilka argument du kan ge. Denna avdelning kan vara anv¨andbar om man t ex minns vad ett kommando heter, men inte kan minnas med vilka argument man kallar det (men minns man namnet p˚a kommandot s˚a ¨ar det alltid snabbare att bara skriva help kommandonamn i ComsolScripts kommandof¨onster). Klicka nu p˚a “HTML” p˚a raden Users’s Guide! Du kommer d˚a in i ComsolScripts dokumentation. Den visas hela tiden i ett f¨onster uppdelat i tv˚a spalter. Den v¨anstra spalten anv¨ands f¨or att hitta r¨att bland dokumentationen, i den h¨ogra spalten visas hj¨alptexten. L˚at oss b¨orja med att titta p˚a v¨anstersidan. Vi kan

v¨alja tre olika s¨att att leta information genom att v¨alja en av de tre knapparna l¨angst upp i v¨ansterspalten:

contents

ger oss en inneh˚allsf¨orteckning d¨ar ¨amnena ¨ar grupperade i kapitel och underkapitel i olika niv˚aer ner till enstaka sidor.

index

ger oss tillg˚ang till ett alfabetiskt ¨amnesregister d¨ar vi kan s¨oka om vi vet namnet p˚a det kommando eller det begrepp vi vill veta mer om.

search

ger oss m¨ojlighet att s¨oka i den samlade dokumentationen. S¨okningen kan vara efter s˚av¨al enstaka ord som hela fraser.

L˚at oss nu ta en n¨armare titt p˚a vad som m¨oter oss under fliken ”contents”. Schema-tiskt ser spalten under ”contents” ut s˚a h¨ar: De sm˚a boksymbolerna betecknar avsnitt i hj¨alpkatalogen. Genom att klicka p˚a n˚agon av dem ¨oppnas n¨asta niv˚a av inneh˚allsf¨ or-teckningen. Klicka p˚a “COMSOL Script Basics”! D˚a ¨oppnas n¨asta niv˚a “Using COMSOL Script” som ¨aven den symboliseras av en liten bok. Det betyder att vi kan klicka p˚a den f¨or att komma en niv˚a djupare ned i dokumentationen. G¨or vi det ser vi i n¨asta niv˚a en symbol f¨or en textsida. Detta visar den l¨agsta niv˚an i hj¨alpsystemet. Klickar vi p˚a en av dem (eller texten brevid symbolen) s˚a visas den hj¨alptext som h¨or till detta avsnitt i det h¨ogra f¨onstret.

En underavdelning som ¨ar ¨oppnad kan st¨angas igen: klicka bara p˚a boksymbolen s˚a st¨angs motsvarande niv˚a. I det h¨ar kompendiet anv¨ands en speciell syntax f¨or att beskriva hur du skall navigera fram till givna avsnitt i hj¨alpdokumentationen. L˚at oss t ex b¨orja med att hitta det avsnitt i dokumentationen som beskriver ComsolScripts hj¨alpfunktion. Till den sidan n˚ar du genom att klicka p˚a f¨oljande titlar:

COMSOL Script Basics Using COMSOL Script Getting Help

F¨or att spara utrymme kommer vi i det h¨ar kompendiet att skriva

?/COMSOL Script Basics / Using COMSOL Script / Getting Help f¨or klick-serien ovan.

N¨ar vi har l¨ast f¨ardigt i hj¨alpf¨onstret s˚a kan det vara bekv¨amt att g¨ora sig av med det s˚a att vi l¨attare kan se kommandof¨onstret.Det g¨or vi enklast genom att

anv¨anda oss av en av symbolerna som visas h¨ogst upp till h¨oger i varje f¨onster (allts˚a inte bara ComsolScripts) som visas p˚a datorn.

De tre symbolerna anv¨ands f¨or att hantera f¨onster i Windowsmilj¨on. Symbolen till v¨anster anv¨ands f¨or att f¨orminska f¨onstret till en ”ikon”. Prova att klicka p˚a den, och du ser att f¨onstret f¨orsvinner och att vi obehindrat kan se de f¨onster som tidigare var dolda bakom hj¨alpf¨onstret. Det fina i kr˚aks˚angen ¨ar att f¨onstret finns kvar i skepnad av en liten symbol

”@Help” p˚a listen l¨angst ned p˚a datorsk¨armen. Genom att klicka p˚a den symbolen ˚aterst¨alls f¨onstret genast. Det h¨ar ¨ar ett bekv¨amt s¨att att g¨ora det enklare att hitta bland alla sina

¨

oppna f¨onster, de som inte anv¨ands f¨or tillf¨allet minimerar man bara och de finns fortfarande l¨att tillg¨angliga. Krysset l¨angst till h¨oger st¨anger det aktuella f¨onstret. Om detta ¨ar ”topp-f¨onstret” avslutas det program som ¨oppnat f¨onstret. Klickar vi d¨ar i hj¨alpfunktionen s˚a avslutas webbl¨asaren och vi f˚ar b¨orja om fr˚an b¨orjan och g˚a till hj¨alpmenyn om vi vill ha mer hj¨alp. Den mittersta symbolen slutligen anv¨ands f¨or att maximera ett f¨onsters storlek, klickar vi p˚a den s˚a f¨orstoras f¨onstret s˚a att det t¨acker hela datorsk¨armen. Det h¨ar kan vara bekv¨amt om man till exempel vill kunna l¨asa en hel sida i dokumentationen p˚a sk¨armen utan att beh¨ova bl¨addra upp och ner p˚a sk¨armen. N¨ar vi ¨ar klara klickar vi bara en g˚ang till p˚a

2.4. B ¨ORJA R ¨AKNA 11