• No results found

5.1 OLIKA FORMER AV STÖD

Vid inlärningssvårigheter skall eleven få hjälp genom olika stödformer, som bestäms av svårigheternas art och omfattning. Det centrala är att upptäcka inlärningssvårigheterna och inleda stödåtgärderna i god tid för att undvika svårigheternas negativa följder i elevens utveckling. Ett samarbete med vårdnadshavarna är därför viktigt. Särskilt stöd i undervisningen behöver elever vars utveckling, tillväxt och inlärningsförutsättningar har försvagats på grund av skada, sjukdom eller funktionsstörning. Särskilt stöd ges till elever vars psykiska och sociala tillstånd kräver stöd. Detsamma gäller elever som, enligt undervisnings- och elevvårdsexpertis och vårdnadshavare, löper risk för inlärningssvårigheter.

Alla elever som är i behov av särskilt stöd kan ges stödundervisning enligt det som bestäms i kapitel 4.

Elevens studier skall stödjas på olika sätt beroende på vilken inlärningssvårighet det är fråga om och hur omfattande den är. Eleven ges specialundervisning på deltid om enbart stödundervisning inte räcker.

Om undervisning inte kan ges på annat sätt skall eleven tas in eller föras över till specialundervisning. Lärokurserna, undervisningsarrangemangen och stödtjänsterna inom undervisningen fastställs då i en individuell plan för hur undervisningen skall ordnas.

5.2 SPECIALUNDERVISNING PÅ DELTID

En elev med lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter, som i samband med den övriga undervisningen är i behov av särskilt stöd för att förbättra förutsättningarna för sitt lärande, skall ges specialundervisning på deltid. Specialundervisning på deltid anordnas som parallellundervisning i samband med den övriga undervisningen, som arbete i smågrupper eller som individuellt arbete och den skall på ett målinriktat sätt knytas till den övriga undervisning som eleven får. Vid behov uppgörs en plan för elevens lärande i samråd med vårdnadshavarna, lärarna och andra sakkunniga. Specialundervisning på deltid kan även ges en elev som har tagits in eller förts över till specialundervisning.

5.3 UNDERVISNING AV ELEVER SOM TAGITS IN ELLER FÖRTS ÖVER TILL SPECIALUNDERVISNING

Syftet med specialundervisningen är att hjälpa och stödja eleven så att han eller hon har likvärdiga möjligheter att fullgöra sin läroplikt enligt egna förutsättningar tillsammans med sina jämnåriga.

Utgångspunkten är elevens starka sidor och hans eller hennes individuella inlär-nings- och utvecklingsbehov. Undervisningen skall stödja elevens initiativförmåga och självförtroende. Specialundervisningen förutsätter beslut om var, när och i vilken miljö undervisningen skall ske, olika aktiviteter och resurser för att genomföra dem. Om det inte är möjligt för eleven att studera i enlighet med övrig undervisning eller om det inte, med tanke på elevens utveckling, kan anses ändamålsenligt, skall undervisningen helt eller delvis ordnas i en grupp för specialundervisning.

Målet är i första hand att stödja elevens studier så att det är möjligt att nå målen för den allmänna lärokursen. Om eleven oaktat stödåtgärder inte når målen enligt den allmänna lärokursen, individualiseras lärokursen.

Innan en elev befrias från att avlägga en lärokurs är ett första alternativ att individu-alisera lärokursen. En individualisering av lärokursen förutsätter ett beslut om att eleven tas in eller förs över till specialundervisning. Individualiseringen kan gälla hela lärokursen i den grundläggande utbildningen eller endast enskilda läroämnen. För att en elev skall bli befriad från att avlägga en lärokurs krävs tungt vägande skäl. En elev som befriats från att studera ett visst läroämne skall få undervisning i andra läroämnen eller handledd verk-samhet så att antalet årsveckotimmar inte minskar.

Undervisning av en elev som tagits in eller förts över till specialundervisning kan enligt statsrådets förordning 1435/2001 9 § delvis ordnas på annat sätt än vad som slagits fast i skolans timfördelning, om det med beaktande av elevens inlärningsförutsättningar kan anses motiverat. I den individuella planen för hur undervisningen skall ordnas fast-ställs då de läroämnen där elevens studieprogram avviker från skolans timfördelning.

Undervisningen av en elev som tagits in eller förts över till specialundervisning omfattas antingen av den allmänna läroplikten eller av förlängd läroplikt i enlighet med vad som slagits fast i beslutet om intagning eller överföring till specialundervisning. I undervisningen av en elev som omfattas av förlängd läroplikt kan läroämnen sammanslås till läroämneshelheter. Läroämneshelheter kan bildas av läroämnen som är gemensamma för alla och av valfria ämnen i enlighet med läroplanen.

Om eleven inte längre är i behov av specialundervisning skall beslut fattas om att han eller hon förs över till allmän undervisning.

5.4 INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKALL ORDNAS Varje elev som tagits in eller förts över till specialundervisning skall få en individuell plan för hur undervisningen skall ordnas (IP) som baserar sig på den godkända läroplanen.

Planen skall innehålla följande uppgifter enligt vad som krävs för en individualisering av undervisningen:

• en beskrivning av elevens inlärningsförutsättningar och starka sidor, av särskilda behov i anslutning till lärandet och av de behov av utveckling av skolmiljön och den

pedagogiska miljön de särskilda behoven kräver.

• mål för undervisning och inlärning på kort och lång sikt

• antal årsveckotimmar i läroämnen som ingår i elevens studieprogram

• en förteckning över läroämnen, där elevens studier avviker från lärokurser enligt den övriga undervisningen

• mål för och centralt innehåll i de läroämnen där eleven har en individuell lärokurs

• principerna för uppföljning och bedömning av elevens framsteg

• de tolknings- och assistenttjänster som ett deltagande i undervisningen förutsätter, övriga undervisnings- och elevvårdstjänster, olika kommunikationssätt, speciella hjälpmedel och läromedel

UNDERVISNING AV ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

• en beskrivning av undervisningsarrangemangen i samband med övrig undervisning och/eller specialundervisning i grupp

• personer som hjälper till att ordna undervisnings- och stödtjänster för eleven och en beskrivning av deras ansvarsområden

• uppföljning av hur stödtjänsterna genomförs.

Syftet med den individuella planen för hur undervisningen skall ordnas är att stödja elevens individuella lärandeprocess på lång sikt. I denna plan antecknas erfarenheter av de undervisningsarrangemang, handlingssätt och stödtjänster som varit stöd för elevens inlär-ning och utveckling.

Bedömningen av eleven grundar sig på den allmänna lärokursen eller på den lärokurs som har fastställts för eleven i den individuella planen för hur undervisningen skall ordnas.

Den individuella planen görs upp i ett yrkesövergripande samarbete mellan elevens lärare, sakkunniga inom elevvården och i mån av möjlighet elevens vårdnadshavare.

Genomförandet av den individuella planen skall bedömas och följas upp regelbundet;

i synnerhet då eleven övergår från förskoleundervisningen till den grundläggande utbild-ningen, från en klass och skola till en annan under den grundläggande utbildningen och vid övergången från den grundläggande utbildningen till andra stadiet.

5.5 UNDERVISNING PER VERKSAMHETSOMRÅDE

Då undervisningen inte kan anordnas läroämnesvis enligt den uppgjorda lärokursen, på grund av att en elev har ett svårt handikapp eller en svår sjukdom, skall undervisningen ordnas så den utgår från verksamhetsområden. De verksamhetsområden som

hör till läroplanen är motoriska färdigheter, språk och kommunikation, sociala färdigheter, färdigheter för dagliga rutiner och kognitiva färdigheter. I läroplanen skall verksamhetsområdena delas in i delområden.

Målet för inlärningen av motoriska färdigheter är att elevens uppfattning om sin egen kropp skall stärkas och att utvecklingen av rörelsefärdigheter och fi nmotoriska färdigheter skall främjas. Undervisningen av de motoriska färdigheterna skall innehålla planering och handledning av de motoriska färdigheterna och de delområden som anknyter till utveck-lingen av balans, koordination, rytm, uthållighet och muskelstyrka.

Målet för inlärningen av kommunikativa färdigheter är att eleven får en färdighet att orientera sig i sin dagliga situation och att eleven utgående från den lär sig att uttrycka sig och förstå olika uttrycksformer. Undervisningen i språk och kommunikation skall inne-hålla språklig medvetenhet, språkliga uttrycksformer, språkligt begrepps- och ordförråd, igenkännande och användning av tecken, symboler, bokstäver, ord och olika delområden som utvecklar tankeförmågan.

Målet för inlärningen av sociala färdigheter är att elevens interaktionsförmåga skall utvecklas. Delområdena skall fokusera interaktiva färdigheter och färdigheter för självkontroll.

Målet för inlärningen av dagliga färdigheter är att elevens aktiva deltagande i akti-viteter i sin närmiljö skall öka och att elevens förmåga att ta initiativ och bli självständig

UNDERVISNING AV ELEVER I BEHOV AV SÄRSKILT STÖD

skall främjas. Delområdena skall fokusera hälsa och trygghet, vardagliga rutiner, boende, fritidsaktiviteter och förmåga att röra sig i sin närmiljö.

Målet för inlärningen av kognitiva färdigheter är att eleven skall aktiveras och att han eller hon skall lära sig att använda sina sinnen för att gestalta sin omgivning. Delområdena skall fokusera stimulering och träning av sinnena, övningar i att göra val, klassifi cering, problemlösning och övningar i att förstå förhållandet mellan orsak och verkan.

6

Undervisning för

Related documents