• No results found

Elvy Söderström är en con artist

In document Kommunens omvärldsanalys (Page 70-76)

Idag figurerar Elvy Söderström i både Allehanda och Svt Västernorrland. Ämnet är en omdragning av E4 genom Åsberget. Eftersom hon dyker upp i båda medierna är det fråga om ett utspel.

I artikeln ovan skriver Svt Västernorrland:

”En E4-tunnel genom Åsberget i Örnsköldsvik saknar fortfarande finansiering och finns inte med i den nationella infrastrukturplanen. Nu lyfter sju regioner i Sverige fram projektet som ett av de prioriterade i landet när det gäller framtida vägsatsningar – ett stöd som kan bli betydande när besluten om framtida

investeringar ska fattas.

– Det är en styrka att vi kan ställa oss bakom varandras behov. Vi har en samsyn när det gäller behovet av infrastruktur, säger Elvy Söderström (S), ordförande i Botniska korridoren och före detta kommunalråd i Örnsköldsvik.”

Allehanda går ännu längre och utropar:

”E4-tunneln i Ö-vik – viktigaste vägfrågan i hela Sverige: ’Skönt att så många står bakom’”

Den rubriken är en ren lögn och Allehanda far med fake news.

Vilket kanske en och annan ledarskribent kan fundera över, istället för spekulera runt bloggande.

Nåja. När vi läste Svt Västernorrland så ställde vi oss en fråga: vad tusan är

”Botniska korridoren”? Och varför stavar man fel? Det heter ”Bottniska viken”, borde det inte då stavas ”Bottniska korridoren”?

Av artiklarna framgår att Botniska korridoren är ett ”samarbete” mellan 7 regioner. Det är allt.

Tänk efter nu: såväl Svt Västernorrland som Allehanda har just presenterat dig nyheter som inte säger ett Gud förbannat dugg. Elvy Söderström har tillåtits hålla låda och journalisterna agerar förmedlare av betydelselösa floskler. Allehanda klämmer till med ren lögn redan i rubriken.

Låt oss därför fylla i detaljerna här och ge dig hela bilden. Men innan vi gör det vill vi slå fast en sak: att du nu sett Elvy Söderström på TV och i Allehanda, samt före henne Per Nylén, båda talandes om en tunnel genom Åsberget, handlar inte ett smack om huruvida en tunnel är möjlig, sannolik eller osannolik – det handlar om att marknadsföra socialdemokraterna i byapolitiken. Blir det en tunnel är det sosseclownernas förtjänst, blir det ingen tunnel är det stygga riksdagsledamöters fel i huvudstaden (trots att där sitter regeringschefen som är ångermanlänning och Elvys polare, tillika partibroder).

I politiskt PR-avseende är det en win-win-situation. Vi lyckades eller vi gjorde vårt bästa men andra slog undan fötterna för oss. Båda utfall ger politiska poäng, såväl under resans gång som vid resans slut. Jämför gärna med skojeriprojektet

”Flaggskepp bioraffinaderi”. Läs inlägget ”Bioraffinaderiet är inget flaggskepp, snarare fata morgana”.

Så vad är ”Botniska korridoren”? Någon organisation med det namnet finns inte, varken förening, regionförbund, aktiebolag, kommunförbund, eller what have you.

Som begrepp betyder det, enligt Wikipedia, detta:

”…en sammankoppling av infrastrukturen i bland annat Sverige och Finland, samt med koppling till Norge, Ryssland och resten av Europa. Korridoren går mellan Mälardalen och Finlands sydkust via Haparanda, med grenar, och omfattar ett flertal järnvägar och vägar. Botniabanan och Ostkustbanan är transportleder kopplade till korridoren. Det är även Norrbotniabanan och Kvarkenbron, två projekt som kan komma att förverkligas i framtiden.

Den Botniska korridoren är en del av EU:s infrastrukturnät. Korridoren är av stor vikt för godstrafiken och handeln i Barentsregionen och EU. Därför är korridoren en del i EU:s infrastrukturplan. Projekt till korridorens fördel har därmed stor möjlighet att få finansiellt stöd från EU.”

En hemsida har dock ”Botniska korridoren” och där klarnar bilden. Namnet är ett frontnamn och bakom står en ekonomisk förening. Ungefär som en restaurang, där själva etablissemanget kan ha ett namn och bolaget som driver restaurangen ett annat.

Hemsidan heter bothniacorridor.com. Tydligen är det inte svenska språket som gäller längre i myndighetsutövningen.

Bakomliggande ekonomisk förening heter däremot ”Intresseföreningen Norrtåg”:

En titt på allabolag.se styrker ovan förhållande och visar även att Elvy Söderström är föreningsstyrelsens ordförande. Föreningens adress är som synes Norrtågs lokaler och projektledaren Joakim Berg är i själva verket VD för den ekonomiska föreningen. Hans mobilnummer är däremot registrerat på Norrtåg, enligt hitta.se.

Slutsats: Utåt kallas föreningen ”Botniska korridoren”. Man presenterar sig som ett interregionalt samarbete och sant är också att 7 regioner är medlemmar i föreningen. Lika sant är att Norrtåg AB, i vilket Elvy Söderström är ordförande, är medlem och föreningens adress är överlappande med Norrtågs. En idiot kan förstå att ”Bottniska korridoren” helt kontrolleras av Elvy Söderström. Övriga inblandade i styrelser och styrgrupper är till förkrossande majoritet sossar, till mindre del centerpartister och med en ointressant svans moderater och tjänstemän på slutet. Se föreningens hemsida för att verifiera detta. Sossarna är lojala till Elvy. Hon är trots allt landsfaderns personlige vän. Centerpartisterna är rakt efterblivna och resten utgör inte ens 10%.

Och nu använder alltså Elvy denna av skattebetalarna finansierade lobbyplattform, för att ge Öviks sosseadel politiska poäng och lura i traditionsröstarna att återigen skall partiet ordna med stordåd för kommunens fromma.

En av bloggens läsare blev också åsyna vittne till när intervjun med Elvy gjordes

och meddelar att visserligen ställde Anna Quayle på Svt Västernorrland frågorna, men bakom kameran stod Tomas Sundberg. Han är, vilket vi gillar att tjata om, gift med Anna Sundberg, som i sin tur är heltidssosse i sin egenskap av omsorgsnämndens ordförande. Elvy lyfte luren och de korrumperade och undermåliga journalisterna inställde sig på skattebetalarnas bekostnad.

Det blir så här snaskigt i enpartisamhällen när skiten pågått i över två generationer och ingen levande människa längre har något minne av annan tid, än när partiet bestämde.

Allt.

Kanske ska det uppenbara påpekas: Norrtågs mandat är inte att driva frågor om tunnlar genom Åsberget.

(Vi återkommer i ett senare inlägg med funderingar kring tunneln)

In document Kommunens omvärldsanalys (Page 70-76)

Related documents