• No results found

Nedan följer en sammanfattning av de motiv som kom fram i intervjuerna för användning av respektive nyhetsmedium och de motiv som kom fram för att inte använda respektive nyhetsmedium. Motiven för och emot användningen av nyhetsmedierna presenteras enskilt för varje nyhetsmedium och i ordningsföljden, morgontidningar, kvällstidningar, nättidningar, TV, radio. Sammanställningen svarar för uppsatsens andra frågeställning: Vilka är motiven för och emot användning av dagstidning, TV radio och Internet för att tillgodose behovet av dagliga nyheter?

5.1 Motiv för och emot användning av en morgontidning

De personer som uppgav sig vara prenumeranter hade olika anledningar till sin prenumeration. En person förklarade att prenumerationen var gratis genom skolan och att hon därför var prenumerant. Tidningen finns med under frukosten som sällskap och skummas snabbt igenom innan dagen börjar med allt vad det innebär. En annan person förklarade att hennes sambo var prenumerant och att hon därför hade en morgontidning i hemmet. Respondenten uppgav att hon inte alltid läser tidningen på morgonen utan att den ofta får vänta till efter jobbet. Då lägger hon sig gärna på soffan och läser tidningen. Den intervjuade förklarar att hon vid det tillfället redan tagit del av de nyheter som presenterats under dagen via andra medier och att tidningsläsningen därför blir som en ”sista check av nyheterna”. Men det är inte sällan som tidningen hamnar direkt i pappersinsamlingen eller som sällskap på toaletten.

En tredje person uppgav att han själv valt att ha en prenumeration hemma främst för att han tycker att det tillgodoser den typ av nyheter som han själv letar efter. Respondenten ägnar tidningsläsningen ca en timme varje morgon och förklarar att han främst intresserar sig för utrikespolitiska frågor och tycker att tidningsartiklarna har bättre fördjupad information om dessa frågor än andra nyhetsmedium.

En fjärde person berättar att alla hennes vänner prenumererade på DN och att hon därför valt att ha en prenumeration på en morgontidning. Respondenten ägnar också ungefär en timme på morgonen för att läsa igenom tidningen. För de två sistnämnda har morgontidningen en stark förankring i deras start på dagen. Tidningen ges tid att läsas genom och de artiklar som tilltalar dem får mer tid.

En respondent har varit prenumerant men hade ett annat motiv för att prenumerera på morgontidning;

- ”jag skulle vara lite vuxen”.

De som uppgav att de inte var prenumeranter av en morgontidning angav som första anledning att de inte ville betala för en prenumeration när samma nyheter finns tillgängliga på Internet, gratis. En annan anledning är att det inte finns tid att läsa en morgontidning på mornarna och att man istället kollar nyheterna på nätet i samband med andra ärenden under dagen. För dessa personer är tidningsläsandet något som tar tid från annat som skall göras men att de på helgerna inte är främmande för idén om att ha en prenumeration, då får tidningen nämligen gärna ta tid. Alla menar att det självklart är en skönare läsning med en

tidning än med Internet. Men på vardagarna är materialet i tidningarna för ingående och detaljerade och tar därför lång tid.

Ett annat problem med prenumeration är att det blir mycket i pappersinsamlingen. En respondent upplevde detta som onödigt

- ”jag sätter mig helt enkelt inte ner med en tidning, de ligger bara”.

Ett annat besvär med morgontidning är trycksvarta, med andra medier som TV, Internet, radio slipper man detta problem.

Motiv för att prenumerera på en morgontidning - skön läsning

- bra utbud av olika nyheter - utbud av djupanalyser - hör till morgonrutinen

Motiv för att inte ha en prenumeration på en morgontidning - kostsamt

- tidskrävande - pappersinsamling - begränsad fysik - en funktion

5.2 Motiv för och emot användning av kvällstidningar

De som uppgav att de köpte kvällstidningar förklarade att de fungerar som sällskap på tåg och tunnelbana men inte för att sätta sig in i nyheter.

De som själva bestämt sig för en prenumeration av morgontidning ansåg att kvällstidningarna inte på något sätt skulle kunna komplettera eller ersätta den information som morgontidningarna ger och därför köper de inte kvällstidningar. De som uppgav att de inte valt en prenumeration för att de inte vill betala för nyheter ser heller ingen anledning att betala för nyheter i kvällstidningarna. Samt att det också skulle ta tid att läsa tidningen, vilket de vill undvika.

Det var ingen som uppgav att de skulle kunna tänka sig att köpa en kvällstidning på helgen som avkopplande läsning som med en morgontidning.

Motiv till att köpa kvällstidningar - sällskap på tåg och tunnelbana Motiv till att inte köpa kvällstidningar

- kostar

5.3 Motiv för och emot användning av nättidningarna på Internet

Läsarna av nättidningarna som inte har en prenumeration på en morgontidning uppger att det främsta motivet är att nyheterna till stor del är gratis. Om nättidningarna skulle börja ta betalt för sina nyheter skulle samtliga Internet användare finna informationen på annat håll. Ingen kunde tänka sig att betala för tjänsten. En respondent förklarade att han ”som princip inte betalar för nyheter”.

Den andra anledningen är att de är snabba att läsa av. De största nyheterna finns tillgängliga på startsidan utan allt för ingående beskrivningar och vill man läsa mer finns det möjlighet att surfa vidare på sidan.

En tredje anledning är att nyheterna uppdateras väldigt snabbt, ny information kan snabbt komma ut på nättidningarnas hemsidor, vilket ger en snabb tillgänglighet till heta nyheter, till skillnad från morgontidningarna som inte kan ändra eller uppdatera innehållet efter att det gått i tryck och ny information får vänta till nästa tryckning. Internet har en teknologisk fördel av att inte begränsas av tid och rum, nyheter kan snabbt ändras eller kompletteras och är inte beroende av administrativa processer som tryck och frakt.

Några andra fördelar med Internet är att det inte endast har en funktion av att erbjuda nättidningar utan kan även erbjuda andra tjänster som exempelvis bankärenden, tillgång till databaser, mail och shopping etc. Internet har alltså inte bara en funktion utan flera olika funktioner vilket gör det till ett mångfasetterat redskap. Läsarna av nättidningarna angav alla att de ofta gjorde andra ärenden i samband med besöken på nättidningarna. Ofta läses nyheterna på Internet i samband med att ett annat ärende behöver uträttas. Behovet av att gå ut på Internet är inte alltid allena att läsa nyheter utan är i kombination med andra behov som att kolla mail eller betala räkningar.

En annan fördel med Internet är det stora utbudet av information, samtliga morgontidningar och kvällstidningar har egna hemsidor, och om informationen inte räcker kan man söka sig till olika nyhetsbyråers hemsidor.

Internet är också gränslöst. I samtal om nätnyheter framgick det att många söker på internationella tidningar och TV-kanalers hemsidor för information. Vid utlandsvistelse som semestrar eller studieår utomlands har Internet varit en tillgång för den som vill veta vad som händer i Sverige trots tidsskillnader och avstånd. Utlandssvensken kan sitta i sitt rum och läsa svenska nyheter till frukosten och samtidigt kolla in de nyheter i det land som han eller hon befinner sig i.

Ytterligare en anledning till att läsa nyheterna på Internet är att göra avbrott i arbetet. Att gå in på nätet och surfa lite och kolla Aftonbladets hemsida kan vara ett skönt avbrott i arbetet förklarar en respondent. Dagstidningarna finns i fikarummet, men det är inte ofta som man får läsa tidningen ostörd utan avbrott av någon arbetskollega som är pratsugen. Att läsa nyheterna på nätet är något man får göra ifred, ingen vet ju egentligen om man jobbar eller surfar. Motivet till att inte läsa nyheterna på Internet är att det är obekvämt att läsa långa artiklar på en dataskärm. Läsningen blir ansträngd. Ett annat motiv är att utbudet av artiklar är sämre än utbudet av artiklar som finns i de tryckta tidningarna under samma dag. Nättidningarna har en avsaknad av en del artiklar som finns i samma tidnings tryckta upplaga.

Motiv för att läsa nyheterna på Internet - gratis

- snabba att läsa av - uppdateras

- mångfasetterat redskap - avbrott i arbetet

- obegränsad tillgång till information - överbrygger geografiska gränser

Motiv för att inte läsa nyheterna på Internet - ansträngande läsning

- sämre utbud än tidningsupplagorna

5.4 Motiv för emot användning av TVs nyhetssändningar

Några av de personer som inte är prenumeranter av en morgontidning börjar dagen med morgonnyheterna på någon av TV -kanalerna. Det är en skön och bra start på dagen och frukosten intas framför morgonnyheterna. Morgonnyheterna är en stund av uppvaknande. Morgonnyheterna kan stå på i bakgrunden medan man gör sig i ordning för dagen. För en del är kvällsnyheterna underhållande och man kan dela det med andra. En respondent beskriver hur hon och hennes sambo äter middagen framför nyheterna och att de kommenterar nyhetsinslagen. Det är ofta som nyhetssändningarna sporrar fortsatta diskussioner, ibland diskuterar respondenten och sambon i flera timmar eftersom de ofta har olika åsikter. Ibland blir även journalistiken i reportagen ifrågasatt och kritiserad. Motivet till att titta på nyhetssändningar kan också förklaras av att sändningarna gör ett avbrott i en film eller ligger mellan två program. Några respondenter berättar att de tillfällen som de tittar på nyhetssändningarna på kvällen ofta är i samband med att de gör ett avbrott i en film som de börjat titta på.

Ett problem med TV sändningarna är att man behöver tajma in dem. Sändningarna kan därför ganska lätt missas. Om man råkat försova sig på morgonen missar man morgonnyheterna eller om aktiviteter eller middagar är inplanerade på kvällen missas kvällssändningarna. En respondent förklarar att det inte är direkt så att han passar nyheterna; - ”jag måste hem för att nyheterna börjar”. Om man tajmar in dem så kan den reella tiden för sändningarna vara ett hinder. Det kanske inte är så att alla nyheter i programmet intresserar. Tiden det kan ta att vänta in den nyhet som intresserar kan göra att man zappar till en annan kanal på grund av förlorat intresse eller tålamod. En del respondenter förklarar att de zappar förbi nyheterna just för att de inte orkar med dem. Behovet har redan tillfredställts under dagen och på kvällen finns det inget mer behov av information. En respondent förklarar att hon på kvällarna är trött och inte orkar lyssna på politik och naturkatastrofer. Några respondenter berättade också att de inte använder TV som medium för att ta del av nyheter och därför inte vet när sändningarna går.

Motiv till att titta på nyhetssändningarna - morgonnyheterna bra start på dagen - underhållande

- dela tittandet med andra - diskutera aktuella frågor

- kvällssändningarna kompletterar - avbrott i annan underhållning

Motiv till att inte titta på nyhetssändningarna - kräver att man tajmar in dem

- sändningarnas reella tid

- begränsande i att man behöver titta - orkar inte med nyheter på kvällen

5.5 Motiv för och emot användning av Radios nyhetssändningar

Ett motiv till att använda radio är fördelarna med att sändningarna är gjorda för att lyssna på, varken för att se bilder eller för att läsa vilket gör det enkelt att göra andra saker samtidigt som man lyssnar, ”man kan göra andra saker”.

En respondent lyssnar på radio under sin arbetsdag, genom Internet laddar hon ner P3 som hon har i hörlurar och under dagen får hon på så vis del av ekots nyhetssändningar.

En annan väljer radio på morgonen, det gör det mysigt på morgonen och samtidigt får man tillgång till nyheterna samtidigt som andra saker kan göras.

Motiven för att inte lyssna på radions nyhetssändningar är att radion inte är ett medium som varken används för förströelse eller bevakning av några respondenter. En respondent beskriver att han monterat bort radion i bilen och inte har någon radio hemma därför att han lyssnar på musik som han laddat ner.

En respondent förklarar att hon lyssnar på radio på eftermiddagarna men då mest på musikkanaler så några nyhetssändningar har hon inget minne av att hon lyssnat på.

Motiv till att lyssna på radios nyhetssändningar - göra andra saker samtidigt

- mysigt

Motiv till att inte lyssna på radios nyhetssändningar - dåliga kanaler

- lyssnar mest på musikkanaler för underhållning

Vi har nu gått igenom motiven för och emot användningen av respektive nyhetsmedium som kom fram genom samtalsintervjuerna. I intervjuerna har det framgått motiv å ena sidan för användning av dagspress, TV, radio och Internet å andra sidan för att inte använda dagspress, TV, radio och Internet. Från denna sammanfattning kommer vi komma närmare en generell förståelse för unga vuxnas användning av informationsmedier för tillfredställelse av behovet av nyheter.

Related documents