• No results found

Vardagsliv

Isabell beskriver sig själv som att hon först och främst är student. Eftersom att hon har en pojkvän på distans reser hon en hel del mellan olika städer. Hon intresserar sig också i olika samhällsfrågor som hon gärna engagera sig i.

”Jag tycker och tänker väldigt mycket, ja… jag är ganska intresserad av såhär samhällsfrågor, och kan bli ganska upprörd över saker och ting som man läser.”

Helgerna spenderar hon ofta i sin hemstad, där hon umgås med sin pojkvän, sin familj och sina vänner. På veckodagarna går hon i skolan. Efter föreläsningarna brukar hon plugga tillsammans med kompisar och på eftermiddagarna hittar hon gärna på något med dem, kanske går ut eller käkar nått ihop. Hon är engagerad i Rädda Barnen, ett engagemang som innebar att hon förra veckan besökte ett flyktingboende. Hon tittar också ganska mycket på dokumentärer, till exempel innan hon går och lägger sig. Hon tycker om att laga mat, vilket hon gör ungefär varannan dag. När vi ber Isabell beskriva en dag förra veckan berättar hon att det första hon gjorde när hon vaknade var att hålla på med sin mobil för att vakna till, vilket hon gör nästan varje morgon. Därefter gick hon upp och satte igång tv:n som hon hade som bakgrundsljud då hon gjorde frukost. Sen gjorde hon sig klar för skolan. Väl i skolan träffade hon sina gruppkompisar och hade ett seminarium. Efter skolan gick hon hem och lagade mat. Sen kom en kompis förbi som höll henne sällskap när hon plockade in tvätt i garderoben. När hon var klar gick de tillsammans till ett café där de åt crepes och pratade om gårdagen då de båda hade varit ute. Sen åkte de buss till ett flyktingboende en bit utanför stan. På flyktingboendet satt de och gjorde pappersloppor

som de skrev svenska ord i. Papperslopporna skulle några unga killar på boendet använda för att lära sig svenska.

”Sen var det en man där som var väldigt duktig på att rita så han gjorde hennamålningar på våra händer och armar fast med vanlig tusch. Och så satt vi och pratade lite, men mestadels av tiden var det ganska tyst eftersom

att det är svårt med språk och sådär och många av dem är ganska dåliga på engelska.”

När Isabell kom hem från besöket på flyktingboendet började hon diska och fixa det hon inte hunnit med tidigare under dagen. Sen tittade hon lite på tv och läste i en bok innan hon gick till sängs.

Då vi frågar Isabell vad som varit extra kul och därför minnesvärt från veckan nämner hon åter besöket på flyktingboendet.

”[…] det ger en väldigt mycket att tänka på och att träffa människor som är i en utsatt situation och faktiskt se hur glada de blir av att man är där och tycker att det är kul att träffa dem, det är absolut det starkaste minnet

från förra veckan.”

Hon säger också att hon varit hemma i sin hemstad och firat en nära väns födelsedag, vilket var extra minnesvärt då de inte ses så ofta. Något som Isabell däremot inte uppskattade var när brandlarmet i biblioteket ringde. Det tyckte hon var riktigt obehagligt.

Isabell tycker om att laga mat, det är något hon verkligen uppskattar i vardagen. Hon förklarar att hon tycker det är kul att gå och handla, att det nästan är något hon ser fram emot.

”Och när jag är i affären brukar jag bara gå runt lite, för jag kan veta vad jag ska ha men jag nästan såhär som när man går och shoppar kläder att man ändå tar ett extra varv och kollar och tänker; hmm jag

kanske ska göra något med det här typ?” Ideal

Isabell tycker att examinationstillfällena i kurserna hon läser borde vara mer utspridda. Hon säger att det ofta bli hektiskt och att hon ibland har svårt att börja läsa kursböckerna i tid. En del examinationer benämner hon som pest och pina, men tycker ändå inte att något ska plockas bort, för man har ju trots allt valt att gå en utbildning, menar hon. Men hon tycker att examinationerna kunde underlättas.

En perfekt helg beskriver Isabell som en helg då hon är helt ledig. På fredagen hittar hon gärna på något med kompisarna i Jönköping, för att på lördagen åka hem till sin familj och umgås med pojkvännen. Söndagen ska vara lugn och mysig. Isabell säger att många helger faktiskt ser ut just så. När det gäller framtiden så hoppas Isabell att hon jobbar med strategisk kommunikation. Hon vill ha ett jobb där hon kan göra skillnad för människor. Hon vill också ha köpt sig en egen lägenhet och resa mycket.

Publik

Isabell har öppen profil och med tanke på att hon kommer från en liten stad upplever hon sig ha många följare. Men hon påpekar att hon på inget sätt jagar följare. Hon tänker inte så mycket på vilka som följer henne utan lägger främst märke till vilka som gillar eller kommenterar bilderna. Hon följs framförallt av vänner och bekanta, syskon och några jobbarkompisar. Hon medger att hennes följare också påverkar vad hon väljer att lägga upp för bilder. Sedan hennes pojkväns

pappa börjat följa henne har hon börjat tänka till lite extra. Isabell säger att hon speciellt tänker efter då hon lägger upp egobilder och festbilder. Isabell delar aldrig sina bilder på något annat socialt medium.

Instagram Profilbeskrivning

MKV-student i Jönköping. Hör hemma både där och i Lisch.

Bild Text Geotagg

1 Skärmdump på sms-konversation angående svenskarnas parti

Smsar med min fina mamma. Nej 2 Sex glada människor, tre av dem gör

peacetecken

At my place Nej

3 Informanten med en person som uppfattas vara hennes pojkvän (är nära varandra på bilden)

#utgång Nej

4 Stor fylld crepe med grönsaker @olgascrepesogelato Ja

5 Hand med snirklig röd målning H Nej

6 Informanten tillsammans med en leende tjej ligger i en säng

Fick denna bild på mms. Saknar min solstråle + emoji-symboler

Nej 7 En tjej sitter och bläddrar i en barnbok

för ett barn

Fika på Henrys. *** går igenom kurslitteraturen med ***.

Nej

Related documents