• No results found

5. Empiriskt resultat

5.3 Employer branding

Under intervjuerna framkom att två av studiens tre företag jobbar aktivt med employer branding. Både R1 och R5 beskrev att företagen hade employer branding som en del av strategin kring personalarbetet. R3 beskrev under intervjun att företaget inte jobbade aktivt med en employer branding strategi eftersom behovet inte fanns och att företaget har ett gott rykte.

“Vi behöver knappt marknadsföra oss, vi är duktiga arkitekter på de här 7 åren

har vi deltagit i 22 tävlingar och vunnit 18, så vi har ju ett gott rykte som designers och arkitekter, vi har levererat fantastiska projekt så vi har högt förtroende bland beställare och på det har vi ett enormt gott rykte som arbetsgivare.” (R3, personlig kommunikation, 2 april, 2019)

5.3.1 Value Proposition

Samtliga chefer påtalade att de arbetade med ett antal värden för att göra arbetsplatsen mer attraktiv för både befintliga och potentiella medarbetare. Ett av företagen var mer utstickande och erbjöd sina medarbetare flertalet förmåner. R3 berättade att företaget utöver arbetstidsförkortningen erbjuder andra förmåner bland annat cykelbidrag som innebär att varje medarbetare som väljer att ta cykeln till jobbet får en extra ersättning.

29

“Vi har hjärtat på rätt ställe och vi har arbetstidsförkortning och massa andra förmåner såsom friskvårdsbidrag, cykel bidrag om man cyklar till jobbet får man ett extra bidrag, plantera träd.” (R3, personlig kommunikation, 2 april, 2019)

En av cheferna beskrev att de värden som företaget erbjuder sina anställda är personliga för honom/henne. R1 beskrev under intervjun en vilja att företaget ska präglas utav en familjekänsla och att medarbetarna ska känna att han/hon ställer upp för dem, detta går i linje med företagets värdegrund som enligt R1 är att vara ett väldigt familjenära företag. Vidare menar R1 att de satsar mycket på medarbetarnas hälsa, eftersom det arbete de utför stundtals kan vara tungt, som exempel berättar R1 att de erbjuder de anställda tillgång till naprapat.

R5 beskrev under intervjun att det är viktigt för företaget hur de uppfattas både av kunder och potentiella och nuvarande anställda. Respondenten berättar att det är viktigt att företaget uppfattas som en bra arbetsplats som ligger i framkant och att det finns innovation, drivkraft och entreprenörskap i företaget. Vidare framkom det under intervjun att företaget erbjuder de anställda online-baserad kompetensutveckling och “kompetensfikor” där medarbetarna får möjlighet att dela relevanta ämnen och kunskap med varandra. R5 beskrev också att företaget satsar mycket på medarbetarnas hälsa.

“Vi har hälsofredagar, vi satsar ganska mycket på hälsan, sen har vi också kompetensutveckling så man har tillgång till flera olika portaler för egen kompetensutveckling som vi betalar, som man får använda precis som man vill, de är onlinebaserade så det kan man göra precis när man vill, när man har en lucka eller när man sitter på bussen till exempel. Sen har vi också kompetensutveckling i form av kompetensfikor, om man har ett ämne man tycker är relevant, som man har läst kan man dela med sig av det.” (R5, personlig

kommunikation, 4 april, 2019) 5.3.2 Extern employer branding

Samtliga företag marknadsför sig externt, däremot framkom det under intervjun att detta sker på olika sätt. R1 beskrev att företaget dels använder sig av sociala medier såsom Facebook för att attrahera nya medarbetare, respondenten påtalade också att företaget den senaste tiden har använt sig av radio.

“Externt är det mest radio just nu, för att locka medarbetare. Vi säger att vi har

ett erbjudande du inte kan motstå (...)Vi vill påtala vad vi har att erbjuda.” (R1,

personlig kommunikation, 28 mars, 2019)

Vidare beskrev R5 att de använder alla sina kanaler när de ska attrahera ny personal. R5 påtalade att digital media är ett bra forum för marknadsföring av företaget som arbetsplats men nämner också att organisationen medverkar på flertalet nätverksträffar för att kunna synas utåt rent fysiskt.

“Alla våra kanaler, Instagram, Facebook, Linkedin, vi är ute ganska mycket på nätverksträffar och träffar företag på det sättet (...) Det är i väldigt många led, det är nog hur vi syns och verkar utåt rent fysiskt men också i digitala media, vad vi gör, vad vi hittar på.” (R5, personlig kommunikation, 4 april, 2019)

R3 påtalade att de inte aktivt jobbar med employer branding men beskrev under intervjun att företaget medverkar på olika arkitekttävlingar. Vidare har företaget nått stora framgångar i merparten av de tävlingarna som de deltagit i, R3 beskriver att detta är en av anledningar till att företagets attraktivitet ökar.

5.3.3 Intern employer branding

Det framkom under intervjuerna att företagens arbete med intern employer branding skiljde sig. Ett av företagen arbetar med intern employer branding genom att utveckla teamet, utvecklingen består av ett

30 antal olika komponenter. En av dessa komponenter är inflytande, R5 beskriver att det är viktigt att se till att alla medarbetare känner att de dels blir sedda men också får gehör för utvecklingsförslag och andra idéer.

“Men sedan jobbar vi jättemycket med gruppen, att vi är ett fungerande team, att man känner sig sedd, att man får gehör för sina idéer. För det handlar ju lika mycket som att attrahera nya medarbetare som att behålla de befintliga, det är lika viktigt i Employer branding. Om inte viktigare.” (R5, personlig

kommunikation, 4 april, 2019)

Vidare påtalar R5 att utvecklingen av teamen går i linje med företagets kärnvärden, således är dessa värden sammanlänkat med företagets interna employer branding.

“Vi försöker jobba med, och det är något man måste jobba länge med, det är ingen quick fix, vi försöker få med dem här, vi har ju kvalitet, engagemang och glädje som kärnvärden, det försöker vi jobba med så det genomsyrar allt vi gör. Så man ska försöka få in det så man har det i bakhuvudet när man tar fram material eller bara lägger ut något på Instagram eller så. Att man får en känsla av att vi jobbar med dem delarna. Men det är också på lång sikt, ett sånt arbete.” (R5, personlig kommunikation, 4 april, 2019)

Ett av företagen arbetar inte aktivt med intern Employer branding, R3 beskrev under intervjun att företaget inte lägger någon större vikt vid den typen av arbete eftersom ingen medarbetare har valt att lämna organisationen.

“Beträffande befintlig personal behöver vi inte göra nåt, ingen här på kontoret har slutat frivilligt, några har slutat för att de har flyttat utomlands eller bytt stad på grund av partner, det är det bästa kvittot man kan få tycker jag”. (R3,

Personlig kommunikation, 2 april, 2019)

5.3.5 Employer branding i relation till reducerad arbetsdag

Samtliga företag ansåg att införandet att reducerad arbetsdag var tydligt sammanlänkat med företagets varumärke och värdegrund samt att införandet av arbetstidsförkortningen ledde till en ökad attraktivitet. R1 beskrev under intervjun att 6 timmars arbetsdag har lett till att företaget lyckas attrahera medarbetare från konkurrenter.

“JA! Allra mest särskilt är arbetstidsförkortningen en anledning. Vi får över en riktigt bra anställd eftersom vi pratar om andra värden. Vi lockar hit medarbetare från andra företag på grund av arbetstidsförkortningen.” (R1,

personlig kommunikation, 28 mars, 2019)

Vidare beskrev R5 att projektet med 6 timmars arbetsdag var en del av företagets employer branding strategi. Resultatet av projektet blev enligt R5 att företaget sattes på kartan eftersom de fick stor medial uppmärksamhet i samband med införandet av arbetstidsförkortningen. Arbetstidsförkortningen ledde också till att de mer framgångsrikt lyckades attrahera talanger eftersom ansökningarna ökade under perioden vilket ledde till att företaget fick ett större urval.

“Arbetstidsförkortningen var en del av vår employer branding-strategi(...)Vi lyckades attrahera mer personal, vi hade en del rekryteringar under perioden och vi fick större respons på de annonser vi hade ute, det var fler som sökte och det var lite högre nivå, så det var ett större urval helt enkelt. Och vi hade faktiskt en kille som hängde på dörren samma dag som vi gick ut med det här” (R5,

31 Även R3 beskrev att de har lyckats attrahera fler medarbetare sedan införandet av reducerad arbetsdag. Företaget har fått ett ökat antal ansökningar, speciellt från ensamstående kvinnor. Vidare beskriver R3 att det dels beror på att de är de enda i branschen som infört arbetstidsförkortning och att de har fått en stor medial uppmärksamhet sedan införandet.

“Ja vi lyckas attrahera fler medarbetare, eftersom att det är schysstare villkor(...)Delvis märkte vi att vi att vi helt plötsligt fick väldigt mycket ansökningar, när det här hade börjat spridas, vi var Sveriges första arkitektbyrå som genomförde det här, och det spred sig, vi hade artiklar i 16 olika länder, 60 70 artiklar totalt och det var i radio och olika platser, så det spred ju sig, så det var många som hörde av sig, så vi fick mycket arbetsansökningar absolut, framförallt bland ensamstående kvinnor, fick vi många som sökte jobb.” (R3,

personlig kommunikation, 2 april, 2019)

Samtliga medarbetare beskrev under intervjun att arbetstidsförkortningen mer eller mindre påverkade deras syn på företaget som arbetsgivare på ett positivt sätt. R2 beskrev att erbjudandet om 6 timmars arbetsdag är en anledning till att han/hon ville jobba kvar på företaget.

“Ja, arbetstidsförkortning är ett bidrag till att jag vill arbeta här.” (R2, personlig

kommunikation, 28 mars, 2019

Även R4 påtalade under intervjun att projektet med reducerad arbetsdag är en aspekt som har lett till en positiv bild av företaget som arbetsgivare. Vidare beskrev R4 att arbetsförhållandena i form av arbetstidsförkortning var en av anledningarna till att han/hon väljer att arbeta på F3.

“Jag tycker vi har schyssta arbetsförhållanden, jag tycker att projekten, det märks, jag är ju nyanställd, jag kom ju direkt från skolan och jag får ändå vara med i alla projekt och jobba med allt, det finns en tillåtande attityd att alla medarbetare får vara med i alla delar av processen och testa och så, det tycker jag är positivt.” (R4, personlig kommunikation, 17 april, 2019)

Related documents