• No results found

En ny beskrivning av den brottsbekämpande

38

får vidare ske om det är nödvändigt för att tillhandahålla information som behövs i annan verksamhet hos Kustbevakningen för utredning och beslut i ärenden som rör vattenföroreningsavgift eller tillsyn och kontroll enligt lag eller förordning. Sådan behandling av personuppgifter får även ske om det är nödvändigt för att tillhandahålla information som behövs i en annan myndighets verksamhet, om Kustbevakningen enligt lag eller förordning är skyldig att bistå myndigheten med viss uppgift, eller om informationen tillhandahålls inom ramen för myndighetsöverskridande samverkan mot brott.

Uppgifter som behandlas för ett primärt ändamål får även behandlas om det är nödvändigt för att tillhandahålla information till riksdagen och regeringen samt, i den utsträckning skyldighet att lämna uppgifter följer av lag eller förordning, till annan. I ett enskilt fall får personuppgifter som behandlas för ett primärt ändamål även behandlas för att tillhandahålla information för något annat ändamål, under förutsättning att ändamålet inte är oförenligt med det ändamål för vilket uppgifterna samlades in (finalitetsprincipen).

Kustbevakningsdatalagen innehåller också bestämmelser om behand-ling av känsliga personuppgifter (2 kap. 7 §).

Lagen innehåller vidare särskilda bestämmelser om i vilka fall utlämnande av personuppgifter får ske till Interpol och Europol, polismyndighet eller åklagarmyndighet i en stat som är ansluten till Interpol, utländsk kustbevakning eller tullmyndighet inom Europeiska samarbetsområdet (3 kap. 6 § första och andra styckena). Uppgifter får vidare lämnas ut till utländsk myndighet eller mellanfolklig organisation om utlämnandet följer av en internationell överenskommelse som Sverige har tillträtt efter riksdagens godkännande (3 kap. 6 § tredje stycket).

Det finns även särskilda bestämmelser om under vilka förutsättningar personuppgifter som omfattas av sekretess får lämnas ut till svenska myndigheter (3 kap. 7 §). Lagen innehåller också bestämmelser om elektroniskt utlämnande av (2 kap. 8 §), tillgång till samt bevarande och gallring av personuppgifter (2 kap. 3 § respektive 3 kap. 4 § och 4 kap.

8–14 §§).

Personuppgiftslagens regler om skadestånd och rättelse gäller vid behandling med stöd av kustbevakningsdatalagen. I fråga om överklagande hänvisas till överklaganderegler i personuppgiftslagen.

8 Ändringar i lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar

8.1 En ny beskrivning av den brottsbekämpande verksamhet som inte avser utredning av ett konkret brott

Regeringens förslag: Den beskrivning av Skatteverkets underrättelse-verksamhet och arbete med att förebygga brottslighet som finns i

39 lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar ska ersättas av

en bestämmelse om att verksamheten omfattar att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet som avses i 1 § första stycket samma lag.

Någon särskild bestämmelse om att Skatteverket får bedriva spaning ska inte längre finnas.

Promemorians förslag: Överensstämmer i sak med regeringens förslag. Promemorians förslag är något annorlunda utformat.

Remissinstanserna: Ingen remissinstans yttrar sig särskilt över förslaget.

Skälen för regeringens förslag: I lagen (1997:1024) om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar finns vissa bestämmelser om den verksamhet som bedrivs inom Skatteverkets skattebrottsenhet (se avsnitt 4.2). Enligt lagen får Skatteverket under vissa förutsättningar delta i brottsutredningar. Skatteverket får, på begäran av åklagare, medverka i förundersökningar avseende vissa typer av brott som har koppling till Skatteverkets verksamhet. Medverkan kan även omfatta åklagarens utredning av brott innan förundersökning har inletts, s.k. förutredning.

Skatteverket får vidare på egen hand bedriva s.k. förenklade brottsutredningar. Några sådana förenklade utredningar förekommer dock inte i praktiken.

Utöver detta brottsutredande arbete bedrivs inom skattebrottsenheten också ett brottsbekämpande arbete som inte avser utredning av konkreta brott. Bestämmelser om den verksamheten finns i 6 § lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar. I 6 § första stycket 1 finns ett allmänt stadgande om att Skatteverket får bedriva spaning. I 6 § första stycket 2 anges att Skatteverket får bedriva verksamhet som består i att samla, bearbeta och analysera information för att klarlägga om brottslig verksamhet har utövats eller kan komma att utövas och som inte utgör förundersökning. Enligt andra stycket ska Skatteverket också verka för att förebygga brottslighet. Den verksamhet som regleras i 6 § ska omfatta sådan brottslighet som avses i 1 § första stycket, dvs. skattebrott, bokföringsbrott och vissa andra särskilt angivna brott.

Bestämmelsen i 6 § första stycket 2 avser den del av skattebrotts-enhetens verksamhet som benämns underrättelseverksamheten. Sådan verksamhet utförs med anledning av misstankar om pågående brottslig verksamhet som inte kan konkretiseras, eller allmänna misstankar om framtida brott. I underrättelseverksamheten samlas information in från olika håll. Bland annat erhålls information från öppna källor och andra myndigheter eller genom tips som inkommer till skattebrottsenheten.

Informationen kan bearbetas och ligga till grund för analyser när det gäller förväntad eller pågående brottslighet. Syftet med underrättelse-verksamheten är i huvudsak att ta fram underlag för vilken inriktning en verksamhet ska ha eller för att initiera konkreta brottsutredningar.

Kunskap som genereras inom underrättelseverksamheten lämnas vidare till andra brottsbekämpande myndigheter, andra verksamheter inom Skatteverket och andra myndigheter. Det kan nämnas att Skatteverket är en av de myndigheter som ingår i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet och deltar i styrnings- och ledningsfunktionerna för det myndighetsgemensamma arbetet.

40

verket deltar i samarbetet både genom den brottsbekämpande verksamheten och genom beskattningsverksamheten. De uppgifter som Skatteverket kan bidra med kan tillsammans med de andra myndig-heternas uppgifter bilda ett underlag för de samverkande myndigheterna som kan vara avgörande för vilka prioriteringar, inriktningar och insatser som görs mot organiserad brottslighet.

Av 23 kap. 1 § rättegångsbalken följer att det ska inledas förunder-sökning så snart det kan antas att ett visst brott har begåtts. Underrättelse-arbetet skiljer sig från en brottsutredning bl.a. genom att de misstankar om begången brottslighet som finns i underrättelseverksamheten inte har konkretiserats så mycket att de avser ett visst brott. Det har därför inte varit aktuellt att inleda en förundersökning. Med hjälp av underrättelse-verksamhet kan dock upptäckas att ett visst brott har begåtts och arbetet kan därför leda till att det görs en brottsanmälan och att förundersökning inleds.

Uttrycket ”samla, bearbeta och analysera information för att klarlägga om brottslig verksamhet har utövats eller kan komma att utövas” har tidigare förekommit i flera lagar som rör behandling av personuppgifter i brottsbekämpande verksamheter för att definiera begreppet verksamhet. I ett antal sådana lagar har dock begreppet underrättelse-verksamhet utmönstrats. I lagen (2005:787) om behandling av uppgifter i Tullverkets brottsbekämpande verksamhet, polisdatalagen (2010:361) och kustbevakningsdatalagen (2012:145) har i stället införts bestäm-melser om behandling av personuppgifter för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Med detta avses den bekämpande verksamhet som inte direkt kan knytas till en brotts-utredning. Arbetet är inte inriktat på en redan begången individualiserad brottslig gärning, se propositionen Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet (prop. 2009/10:85 s. 102 och 318).

Framför allt åsyftas arbete med insamling, bearbetning och analys av information för att förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet när det ännu inte finns konkreta misstankar om att ett visst brott har begåtts, dvs.

det arbete som vanligtvis kallas underrättelseverksamhet (s. 318).

Uttrycket förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet används numera även i polislagen (1984:387) för att beskriva polisens arbetsuppgifter.

För att få en samstämmig reglering kring beskrivningen av de arbetsuppgifter som de brottsbekämpande myndigheterna ägnar sig åt bör regleringen i lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar moderniseras och anpassas till den terminologi som används i författningar som rör andra brottsbekämpande myndigheter och som även föreslås användas i den nya skattebrottsdatalagen (se avsnitt 9.10.2). Regeringen anser därför att uttrycket förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet bör användas för att beskriva den brotts-bekämpande verksamhet som skattebrottsenheten utför utöver att delta i förundersökningar och förutredningar. Verksamheten omfattar det som i dag regleras i 6 § första stycket 2 och andra stycket lagen om Skatte-verkets medverkan i brottsutredningar, dvs. arbete som består i att samla, bearbeta och analysera information för att klarlägga om brottslig verksamhet har utövats eller kan komma att utövas och som inte utgör förundersökning enligt 23 kap. rättegångsbalken samt att förebygga

41 brottslighet. Det nya sättet att beskriva skattebrottsenhetens verksamhet

innebär inte någon förändring av Skatteverkets arbetsuppgifter.

I dag anges i 6 § första stycket 1 att Skatteverket får bedriva spaning.

Spaning kan ingå som en arbetsmetod både inom ramen för en förundersökning och i arbete för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet. Någon särskild bestämmelse om att Skatteverket får bedriva spaning är enligt regeringens mening inte nödvändig för att spaning ska få förekomma. Någon särskild bestämmelse om detta finns inte heller längre i t.ex. polislagen. Regeringen föreslår därför att det i fortsättningen inte längre ska anges i lagen att Skatteverket får bedriva spaning.

Till följd av den ändrade lydelsen i 6 § föreslår regeringen även att rubriken ovanför paragrafen ändras, så att den stämmer bättre överens med paragrafens lydelse.

I sammanhanget kan framhållas att även andra verksamheter inom Skatteverket, vid fullgörandet av sitt uppdrag, kan delta i arbete som syftar till att motverka brottslighet. Sådant arbete omfattas inte av regleringen i den nu aktuella lagen.

Förslaget genomförs genom en ändring i 6 § lagen om Skatteverkets medverkan i brottsutredningar.