• No results found

3. Metod

6.2 Enkät till nya deltagare

En enkät skickades ut till respondenter som inte hade någon tidigare vetskap om denna studie för att undersöka om de fann de rörliga omslagen mer intressanta än statiska omslag. De fick först se tre

skärmdumpar med statiska omslag från ljud- och e-boksappar (se figur 21). Där fick de ange vilket omslag de tyckte var mest intressant och varför. Sedan fick de se mockups med de rörliga omslagen (se figur 20), och även där fick de svara på vilket omslag de tyckte var mest intressant och varför. Därefter ställdes kvalitativa frågor om hur respondenterna uppfattade de rörliga omslagen, och vilka för- och nackdelar de kunde se, likt de i enkäten till de tidigare deltagarna (6.1).

Tio personer svarade på enkäten (se bilaga 4), i åldrarna 23 till 32. Två av dem använder aldrig ljud- och e- boksappar, två av dem har använt dem, men gör det inte längre. Fyra av respondenterna använder apparna någon gång ibland, och två av dem använder dem ofta.

De tre första frågorna där respondenterna skulle svara på vilket omslag som väckte mest intresse innehöll endast statiska omslag. På den första fann 50% av respondenterna att omslag nr 2 väckte mest intresse. På den andra fann 60% att omslag nr 2 väckte mest intresse. På den tredje frågan var fördelningen jämnare, men det omslag som flest tyckte var intressant var omslag nr 2, med 40% av rösterna. Anledningarna till varför de fann omslaget intressant varierade mycket, men några av de mest förekommande anledningarna var färgerna, omslagets känsla, eller vilken genre omslaget såg ut att höra till.

På frågorna om de mockups som innehöll de rörliga omslagen svarade 60% av respondenterna på vardera fråga att det rörliga omslaget var det som fångade deras intresse mest. På båda frågorna var det även 60% av svaren på frågan om varför de valde just det omslaget som berörde de rörliga elementen. De som valde ett statiskt omslag som mest intressant angav orsaker som berörde författaren, att det är gripande eller intressant eller att stilen på omslaget tilltalar dem.

rörde på sig. En av respondenterna svarade att de rörliga omslagen inte påverkade så mycket vad som var intressant, utan att det var hens personliga stil som avgjorde.

Den fördel som pekades ut mest var att det rörliga omslaget fångar ens intresse bättre och är mer utstickande. Dessutom menade de att det kan ge en känsla för innehållet och bringa liv i storyn, samt att de tyckte att det var ett roligt sätt att framhäva böckerna på. En tydlig nackdel enligt respondenterna var att det kunde bli rörigt, och att det kunde ha en motsatt effekt om flera omslag rörde sig samtidigt. De poängterade även att det finns en risk att man hinner bläddra vidare innan hela det rörliga omslaget har hunnit spelas upp.

Av de som var användare av någon ljud- och e-boksapp skulle rörliga omslag påverka två av respondenterna genom att de skulle klicka in oftare på böcker som de annars kanske inte hade klickat på, en skulle påverkas positivt i sitt användande, och en skulle ha lättare att hitta något den var intresserad av att lyssna på. Tre personer skulle inte påverkas alls, eller bara väldigt marginellt. Övriga tankar från respondenterna var att rörliga omslag kunde vara bra för att skapa uppmärksamhet vid lansering av nya böcker, och att de bör vara enkla och lättlästa och inte för händelsetäta.

7 Analys

Vad som väcker intresse i ett bokomslag i en ljud- och e-boksapp skiljer sig åt från person till person, vilket svaren på enkäterna i värderingen påvisar. Majoriteten fann ändå att de rörliga elementen var en ny spännande faktor i omslagen, som gjorde att dessa omslag stack ut från mängden, samtidigt som de ökade och drog åt sig deras intresse mer än de statiska omslagen som fanns bredvid. Detta kan jag koppla till Bergströms (2015) designprincip om att bra grafisk form ska attrahera och orientera åskådaren (2.3.1), viket de rörliga omslagen i detta fall har lyckats göra.

Den generella uppfattningen om de rörliga omslagen var positiv, och många trodde på en potentiell framtid för omslagen, om de utformades på ett enkelt och tydligt sätt, så att de inte upplevdes som röriga eller stressande. En annan riskfaktor som påpekades var att man inte skulle hinna uppfatta de rörliga elementen över huvud taget, där en person i enkäten medgav att hen helt hade missat de rörliga elementen. Här kan jag se en koppling till teorierna om att vårt attention span har blivit allt kortare med åren, och att det är viktigt att det allra viktigaste innehållet visas först (2.5), vilket kan kopplas vidare till att ett bokomslag har 2-3 sekunder på sig att övertyga en köpare (2.1).

Flera pekade ut det faktum att rörliga omslag kändes aktuellt och nytänkande, och att de var förvånade att det inte redan fanns. Rapportens inledning (kapitel 1) tog upp att rörlighet blir allt vanligare på digitala

plattformar, där både Netflix och Spotify redan använder sig av rörlighet på något vis. Detta kan indikera att införandet av rörliga omslag ligger rätt i tiden just nu, och att studien kan användas som underlag till vidare undersökningar inom ämnet.

En viktig faktor för många var att omslaget skulle förmedla rätt känsla, och vara representativt för genren, vilket även talas om i teorin om bokomslag (2.1). Även estetiken i omslaget skulle tilltala dem. Vissa tyckte att de rörliga omslagen lyckades med detta, medan vissa tvärtom tyckte att det föll bort. Detta visar på att ens personliga preferenser vad gäller genre och estetik är väldigt avgörande för vad som anses som ett bra

8 Slutsats

Syftet med denna undersökning var att ta reda på om ett rörligt bokomslag i en ljud- och e-boksapp kan öka intresset för en bok, och hur ett sådant omslag bör utformas för bästa möjliga resultat. Två rörliga bokomslag togs fram, som sattes in i en miljö som skulle efterlikna den av en ljud- och e-boksapp. Därefter värderades och analyserades omslagen, så att följande slutsatser skulle kunna dras:

Undersökningen visade att intresset var större för de bokomslag som använde sig av rörlig grafik jämfört med de som använde sig av statiska bilder. Det framgick också att rörliga omslag bör vara enkla och tydliga, för att inte orsaka stress och göra appmiljön rörig, och den viktigaste informationen bör visas inom de första

sekunderna av ett rörligt omslag för att tittaren inte ska tappa uppmärksamheten. Omslaget bör också koppla tydligt till bokens genre och känsla. Det framgick samtidigt att individer har olika preferenser, och att man dras till omslag som representerar en genre de tycker om.

9 Diskussion

9.1 Teoretisk ram

Eftersom rörliga bokomslag är ett väldigt outforskat område var det svårt att hitta teorier som kunde appliceras inom vissa områden. Mycket av det jag hittade på animation eller rörlig grafik berörde områden som inte kändes applicerbara på min studie. Det finns inte heller mycket teori om hur ett digitalt bokomslag, än mindre ett omslag för en ljud- eller e-boksapp, bör utformas jämfört med ett omslag till tryck.

För att komplettera den teoretiska ramen hade teorier angående utformning av omslag för olika genrer kunnat tas med. Detta var något jag sökte sparsamt efter, men i efterhand hade det kunnat bidra med mycket

matnyttig information till studien, dels i värderingen av koncept, men också utformningen av omslagen.

9.2 Metod

Ett Pugh-chart användes som värderingsmatris för att värdera de olika konceptförslagen mot varandra i designprocessen. Detta är en metod som Arvola (2014) menar ämnar sig bäst om konceptförslagen är många, samt skiljer sig avsevärt mot varandra. I denna studie togs endast 2-3 olika konceptförslag fram, och i vissa fall var skillnaderna inte jättestora. Därför kunde valet av metod för detta avseende setts över en extra gång. Jag menar dock att metoden ändå gick att applicera på studien för att få fram en tillräckligt bra värdering av koncepten, men med en annan metod hade värderingen kunnat bli starkare. Arvola (2014) menar att kriterierna som används i en sådan värderingsmatris ska vara baserade på insamlad fakta, och fungera som effektmål, vilket kan appliceras på de kriterier som togs fram till denna studie då de tog upp kvaliteter som bokomslagen bör besitta för att uppnå god kvalitet, baserat på insamlad fakta från förstudien.

För att få fram fler konceptalternativ, vilket hade gjort värderingsmatrisen mer motiverad som metod, hade en annan metod för idégenerering kunnat tillämpas. Då jag arbetade själv var det svårt att brainstorma mängder

9.3 Förstudie

De semi-strukturerade intervjuerna gav väldigt mycket intressanta insikter om hur bokomslag fungerar, vilket var väldigt nyttigt för mig som författare att ha med mig, då jag inte själv har använt mig av ljud- eller e- bokstjänster i någon större utsträckning innan, samt jag har en väldigt subjektiv syn på hur jag ser på ett bokomslag och vad som tilltalar mig, och det var spännande att se flera olika synvinklar och tankesätt. Denna del av förstudien fick även ligga till grund för väldigt mycket av den fortsatta studien, och det finns ännu mer intressanta åsikter och synvinklar att hämta ur den. Det var dock inte genomförbart att ta hänsyn till allt som sades i intervjuerna, då arbetet hade blivit för omfattande.

En annan del av förstudien var att studera tre appar för att få en bättre förståelse för hur de såg ut och

fungerade. Denna studie hade kunnat utvecklats för att generera mer matnyttig fakta att ta med i den fortsatta studien då det mesta som togs med från studien var formatet för de rörliga omslagen som togs fram. Hade jag ställt andra frågor om apparna hade jag kanske fått ett annat resultat, vilket hade påverkat resultatet av studien. Som komplement till en eventuell teoridel om genrer hade ytterligare en förstudie kunnat utföras, där en trendspaning hade genomförts för de två genrer som böckerna till de rörliga omslagen föll under. Jag hade då kollat hur omslag i dessa genrer ofta ser ut, och sedan haft detta i åtanke i min egen designprocess. Detta hade dock förutsatt att böckerna hade valts tidigare i processen än vad de gjorde nu, alternativt att trendspaningen hade legat som en del av urvalsprocessen för böcker att göra rörliga omslag till.

9.4 Designprocess

Valet av böcker att göra en redesign på baserades på kriterierna att det ena var en välkänd klassiker, och det andra en listetta. Här hade det varit intressant att även ta med andra kriterier, och kanske utgått från ett omslag som ses som ett sämre omslag i sin statiska skepnad, och försöka förbättra det genom att göra om det, och att göra det rörligt. Valet av böcker kan också ha präglats av min personliga smak för böcker, då jag hade läst en av böckerna tidigare, och tycker att det är en bra bok.

De genrespecifika kriterierna för värderignen av koncepten kunde ha grundats starkare om teori om de två valda genrerna hade tagits upp, och kriterierna hade valts baserat på en kombination av förstudien och teorin som grund. Ett annat alternativ hade varit att göra en studie av befintliga omslag i apparna inom de valda genrerna, för att sedan basera kriterier samt designbeslut utifrån denna. I värderingen av koncepten bedömer jag även själv huruvida ett koncept är bättre eller sämre än nollpunkten. I detta fall var detta det enklaste sättet

att göra värderingen på, och jag har varit så objektiv jag kan i min bedömning, men ett annat scenario hade kunnat vara att be utomstående personer värdera koncepten utifrån kriterierna.

Vad vi ser som estetiskt tilltalande är väldigt subjektivt, och varierar stort. Jag har designat de rörliga omslagen i denna studie utifrån teorier och förstudie, och de har värderats och granskats, men det är oundvikligt att frångå den faktorn att omslagen ändå på något sätt kommer att präglas av min personliga stil. En perfekt designer har kanske ingen personlig stil, utan anpassar sig likt en kameleont, men det är svårt att inte låta de undermedvetna tankarna påverka i designprocessen. Designbesluten kring de två rörliga omslagen är väl grundade i den teoretiska ramen, och har även kopplats till förstudien och teorier som uppkom där, samt till värderingen och designbeslut som tagits tidigare i designprocessen.

9.5 Värdering

Antalet deltagare i enkäten som skickades ut till nya deltagare hade med fördel varit större. På så sätt hade man fått en bättre validitet i resultatet, och säkrare analyser och slutsatser hade kunnat genomföras.

Värderingensenkäten skickades ut sent i processen, så för att säkerställa att några svar kom in alls, skickades den ut till personer som jag var säker på skulle kunna tänka sig att svara på enkäten. Att det var personer jag kände tror jag inte påverkade personernas sanningshalt, då de flesta har tagit del av akademiska sammanhang själva, och förstår vikten av sanningsenlighet i sådana sammanhang. Hade enkäten kunnat skickas ut till en större mängd deltagare, hade den kanske behövt omformats så att de kvalitativa frågorna var mer mätbara, för att underlätta sammanställningen av data.

Skärmdumparna från apparna som användes till mockups i värderingen togs utan någon större hänsyn till vilka omslag som visades på skärmen vid tillfället, förutom att jag undvek att samma omslag förekom två gånger. Hade större vikt lagts vid urvalet av omslag i värderingen hade resultatet kunnat se annorlunda ut, till exempel om jag hade tagit statiska omslag som var väldigt ljusa och ställt ett mörkt rörligt omslag mot dem hade det fått en annan utkomst än om de statiska omslagen också var mörka.

diskutera med varandra, och jag även hade kunnat ställa följdfrågor. Till en sådan fokusgrupp hade även en interaktiv prototyp av en app kunnat tas fram, med de rörliga omslagen integrerade i gränssnittet, och jag hade kunnat studera deltagarna och deras upplevelse när de använde prototypen.

9.6 Analys och slutsats

Analysen och slutsatsen menar att de rörliga omslagen väcker större intresse hos deltagarna. Denna slutsats har dragits från att en majoritet har tyckt ungefär samma om de rörliga omslagen. Ett perfekt resultat hade varit att 100% av deltagarna svarade att de rörliga omslagen väckte störst intresse hos dem. Jag anser dock att

majoriteten räcker för att i detta sammanhang visa på att intresset ökar för omslagen. Vi vet inte heller hur intressanta deltagarna hade funnit de ursprungliga omslagen för de rörliga böckerna. Hade detta undersökts hade en mer konkret slutsats kunnat dras, där man jämförde omslagens intresseväckande egenskaper i sitt ursprungliga format mot det rörliga formatet.

Related documents