• No results found

Hej vi heter Anna Ekbom och Sara Ekström, vi studerar på lärarutbildningen i Malmö med inriktning KME – kultur, medier, estetik. Anna studerar till förskollärare och grundskolans tidigare år och Sara studerar till förskollärare. Denna termin skriver vi vårt examensarbete 15 hp. Vår tanke med denna enkät är att undersöka hur Du som lärare arbetar med estetiska läroprocesser i förskolan och skolan.

Denna enkät kommer att ta ca 10 minuter att besvara. Vi är väldigt tacksamma för din tid och att vi får ta del av dina svar. Enkäten är anonym och kommer endast att behandlas av oss i vårt examensarbete.

Kryssa för det alternativ som passar Dig bäst! Man

Kvinna Förskola Skola

Vilken grundutbildning har Du?

Har Du någon fortbildning? Och i så fall inom vad?

1 Hur arbetar Du med ämnet bild i förskolan/skolan?

2. Hur arbetar Du med ämnet drama i förskolan/skolan?

3. Hur arbetar Du med ämnet musik i förskolan/skolan?

4. Man kan integrera drama, bild och musik med andra ämnen.

Instämmer helt

Instämmer delvis

Vet ej/obestämd

Instämmer inte

6. Anser du att det finns tillräckligt med tid och utrymme för att arbeta med skapande verksamhet som bild, musik och drama i förskolan/skolan?

Ja Nej

7. Hur viktiga är uttrycksformer som bild, musik och drama för barns utveckling?

Mycket viktiga Ganska viktiga Måttligt Svagt Obefintligt

8. Anser du att dessa riktlinjer är synliga på din arbetsplats?

”Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form skall vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter.”

Ja Nej

Övriga kommentarer…

Vi är tacksamma för ditt deltagande. Om du är intresserad av en uppföljande intervju utifrån vår enkät, vänligen skriv dina kontaktuppgifter nedan.

_______________________________________________________________

Om du har några frågor om enkäten är det bara att mejla oss. Enkät gjord av:

Anna Ekbom LL060771@stud.mah.se Sara Ekström LL060665@stud.mah.se

Bilaga 2

Intervjufrågor

1. Vad betyder estiska uttrycksformer för dig? Vilken betydelse har det för dig att använda estetiska uttrycksformer i förskolan/skolan?

2. Kan du förklara begreppen bild, musik och drama? Vad betyder dessa begrepp för dig? 3. Hur pedagoger ser på estetiska uttrycksformer ser olika ut i förskolan och skolan. Det

finns en problematik att pedagoger har så olika uppfattningar om hur man ska använda estetiska uttrycksformer i förskolan och skolan. Hur kan man som pedagog/förskola/skola arbeta med estetiska uttrycksformer för att skapa en balans mellan skolan och förskolan? Finns det skillnader?

4. Använder du dig av estetiska uttrycksformer så mycket som du skulle vilja? Om inte, varför? Om ja, på vilka sätt?

Bilaga 3

Enkätresultaten

Förskolan

Arbetar du med bild i din verksamhet?

Samtliga pedagoger svarade att de anser sig arbeta med bild i förskolan. ”Skapande och estetiska läroprocesser är något vi arbetar med dagligen. Vi har en ateljé där det mesta av materialet står framme så barnen kan använda det när de vill. Vi ordnar också planerade skapande aktiviteter så

barnen får möjlighet att utmana sig själva och prova nya material och metoder”, skriver en av pedagogerna.

Arbetar du med drama i din verksamhet?

5 pedagoger skriver att de arbetar med drama i förskolan. En pedagog skriver

”Vi har ett dramarum där det finns möjlighet att klä ut sig. Vi arbetar med projekt och försöker där få in alla estetiska läroprocesser, även drama. Nu arbetar vi mycket med tåg och dramatiserar att vi åker tåg osv.”

Arbetar du med musik i din verksamhet?

6 av 7 pedagoger svarar att de använder sig av sång och rörelse i deras dagliga verksamhet tillsammans med barnen. 1 pedagog har svarat inte mycket och har förklarat sig nedan.

”Inte mycket. Vi dansar, sjunger men hade velat arbeta mer med instrument.”

Man kan integrera drama, bild och musik med andra ämnen,

Instämmer helt, instämmer delvis, vet ej, instämmer inte alls.

7 av 7 pedagoger svarar att de instämmer helt med att drama, bild, musik kan integreras med andra ämnen.

Anser du att det finns utrymme för att arbeta med skapande verksamhet i

förskolan?

Samtliga pedagoger svara att de anser att det finns utrymme för att arbeta med skapande verksamhet i förskolan.

Hur viktiga är uttrycksformer som bild, musik och drama för barns

utveckling?

6 av 7 pedagoger anser att det är mycket viktigt. 1 av 7 pedagoger har svarat ganska viktigt.

Anser du att dessa riktlinjer är synliga på din arbetsplats?

Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form skall vara inslag i skolans verksamhet och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter.

5 av 7 pedagoger skriver att de anser att dessa riktlinjer ovan är synliga på deras arbetsplats. 2 av 7 pedagoger instämmer till detta och menar ”Men vi kan alltid bli bättre.”

Skolan

Arbetar du med Bild i din verksamhet?

4 av 11 tillfrågade svarade att de arbetar med bild, medan sju svarar att de aldrig arbetar med bild på sina lektioner. De som svarade att de använder sig av bild svarar att de använder bild som ett

komplement på andra lektioner bland annat för att illustrera saker på tavlan. De som svarar att de aldrig använder sig av bild, svarar att det finns andra lärare till detta.

Arbetar du med drama i din verksamhet?

8 av 11 tillfrågade svarade att de arbetar med drama, mendan 3 svarade att de aldrig arbetar med drama på sina lektioner. Av de som svarade att de använder sig av drama , svarar 6 stycken att de använder sig av drama genom att ha trygghetsövningar och gruppförstärkande övningar i klassrummet. 1 person svarar att hon använder sig av drama på julspelet och 1 person svarar att han använder drama inom teman. De som svarar att de aldrig använder drama skriver att det finns andra lärare till detta.

5 av 11 tillfrågade svarade att de arbetar med musik, medan 6 svarade att de aldrig arbetar med musik på sina lektioner. De som svarar att de arbetar med musik skriver att de lyssnar på cd i bakgrunden, sjunger på lucian, och att eleverna skriver arbeten om olika artister. De 6 som svarar att de aldrig jobbar med musik skriver att det finns andra lärare till detta.

Man kan integrera drama, bild och musik med andra ämnen

9 personer svarar att de instämmer helt, medan 2 personer svarar att de instämmer delvis. Ingen kryssar i de andra alternativen som är , vet ej och instämmer inte alls.

Anser du att det finns tillräckligt med tid och utrymme för att arbeta med

skapande verksamhet som bild, musik och drama i skolan?

5 av 11 tillfrågade svarade Ja, 5 personer svarade Nej och 1 person är osäker.

Hur viktiga är uttrycksformer som bild, musik och drama för barns

utveckling?

4 av 11 tillfrågade svarar att de anser att det är mycket viktigt, medan 7 personer svarar att det är ganska viktigt. Ingen kryssar i resterande alternativ som är måttligt, svagt, obefintligt.

” Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form skall vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter.”

4 av 11 tillfrågade svarar att de tycker att det är synligt på deras arbetsplats, medan 5 svarar att det inte är det. 1 person är osäker och 1 person väljer att inte svara på denna frågan.

En pedagog menar att det behövs specialkompetens för att arbeta med detta på en skola. En annan pedagog svarar att det har saknats tydliga lokala arbetsplaner inom samtliga ämnen och att första steget har varit de teoretiska ämnena som ska bli färdiga. Nästa steg blir att göra färdigt för övriga ämnen.

Related documents