• No results found

3. Metod och genomförande

4.2 Enkäter från föräldrar

För att inte särskilja förskolorna har vi här nedan sammanställt svaren från alla föräldrarna.

4.2.1 Tankar, funderingar och frågor i samband med inskolning

En förälder menar att många känslor kommer upp i samband med en inskolning. ”Hur funkar det här? Hur ska detta gå? Ska mitt barn klara detta utan mig som förälder?” En annan förälder benämner den oro och nervositet över om barnet inte skulle trivas eller känna sig tryggt på förskolan. ”Vi tänkte mest på om vår dotter skulle trivas på förskolan, men det gör hon” skriver en tredje förälder. Fler tankar som uppstod i

33

samband med inskolning: ”Hur länge får barnet sova? Vad är det för kvalité på maten barnen serveras? Handhygien? Det är negativt att barnen väcks, de borde få vakna själva” (Förälder).

Utifrån föräldrars tankar och funderingar ovan kan vi tolka att föräldrarna har många känslor och funderingar inför en inskolning och att de förbereder sig mentalt inför att möta den nya miljön. Detta är fullt förstående då de ska lämna över de bästa dem har till oftast nya människor, som barnet ska spendera större delar av sina vakna timmar under de första levnadsåren med. Vi anser att pedagogernas bemötande har stor betydelse för hur barn och föräldrar kommer trivas på förskolan.

En förälder poängterar att det är viktigt att föräldrarna får tydlig förhandsinformation inför inskolning, t.ex. ”bra att ha med sig till barnet lapp” och att det är en eller två pedagoger som tar emot så att det inte blir för mycket variation i början. Flera föräldrar skriver att de fått ett trevligt bemötande av pedagogerna i samband med inskolningen. ”Vi upplevde att pedagogerna hade ett trevligt bemötande, alltid pigga och glada. Vi fick alltid en chans att vara med och medverka” (Förälder). En annan förälder skriver också att pedagogerna var trevliga och positiva men att de verkade stressade ”De hade för många barn på få pedagoger” (Förälder).

Jag känner att jag fick en bra bild av förskolan och hur inskolningen var upplagd. Pedagogerna var lyhörda för mina tankar/frågor. Dem var också lyhörda för mina barn och frågade om hur mina barn är hemma, reagerar på saker, leker med, känner sig trygga med osv. (Förälder).

Som vi tolkar det är föräldrarna nöjda med pedagogernas bemötande och att de får vara delaktiga i förskolans miljö. Det framkommer även att föräldrarna upplever

pedagogerna vara stressade pga. för många barn på få pedagoger, vilket vi anser kan leda till att tiden för varje individuellt barn minskar, vardagen blir stressad och dagens val av aktiviteter bli begränsade.

4.2.2 Föräldrars perspektiv på anknytning

Anknytning är så oerhört viktigt. Att man tidigt bemöts av trygghet, lyhördhet osv. Man känner snabbt om man inte får detta av människor, då känner man sig utanför och ensam. Man minns och glömmer aldrig! (Förälder).

34

En förälder betonar att det är viktigt att knyta an, speciellt med pedagogerna, eftersom barn är så mycket på förskolan så behöver dem en vuxens närhet och trygghet, speciellt om barnet blir ledsen över något. Anknytning mellan barn och pedagog är jätte viktigt anser en annan förälder. ”Det är viktigt att man får ett bra första intryck, att mina barn blir sedda och hörda, att de får uppmärksamhet. Samt att pedagoger - barn, barn - barn bjuder in till lek” (Förälder).

Vi anser att föräldrarna har tankar om vad anknytning är, samt om anknytningens betydelse för deras barn i förskolan. De har även tankar om vad det ger för konsekvenser för barnet om inte anknytningen sker. Vi tolkar att föräldrarna ser pedagoger och andra barn som viktiga anknytningspersoner för sitt barns trygghet och trivsel i förskolan.

En förälder som har inskolat två barn vid olika tillfällen upplevde att det ena barnet var starkt knuten till sin ansvarspedagog medan det andra barnet klarade sig bra själv och tillsammans med andra pedagoger, sen är det ju klart att ansvarspedagogen hade högre rang. Hon tillägger att pedagogen hade en liten grupp barn, lugn arbetsmiljö och att det var harmoniskt. En annan förälder var inte närvarande de första dagarna., då barnet gick själv redan från dag ett.

I början av inskolningen var mitt barn blyg, konfunderad och höll sig NÄRA mig som förälder för att tanka trygghet, men visade nyfikenhet till omgivningen och närmade sig successivt sin ansvarspedagog, hon var viktig för mitt barn. Mitt andra inskolningsbarn flög in utan problem, släppte mig direkt och tog för sig på avdelningen. Mitt barn var social och tyckte det var spännande (Förälder).

En förälder menar att det är mycket viktigt att barnet känner anknytning till pedagoger och andra barn, dels för att barnet ska känna sig tryggt men också då det är viktigt att barnet har en trygg famn att trösta sig i. Det är också viktigt att det är så lite personalomsättning som möjligt att eftersträva, just för att barnen är små och är på förskolan kanske långa dagar. ”Anknytning är när barnet har förtroende och känner trygghet hos det barnet knyter an till. Det är svårt att svara på frågan om hur jag upplevde mitt barns anknytning till pedagogerna då det förekommer mycket rotation bland personal/ny personal/vikarier” (Förälder).

35

Anknytning innebär för mig att man skapar samhörighet/relation till något/någon. Att skapa en anknytning till pedagoger och lekkamrater är en grund för att barnet ska trivas på förskolan, samt en trygghet som både barnet och föräldern känner. Jag upplevde mitt barns anknytning till pedagogerna som bra. Barnet skapade snabbt en relation till pedagogerna. Trots att barnet var ledsen vid lämningen, ville barnet bli upplockad av pedagogen och bli tröstad av henne (Förälder).

En annan förälder upplevde sitt barn vara ganska framåt och leka runt på avdelningen. ”Jag upplevde att mitt barns anknytning till pedagogerna var helt okej. När jag tänker på anknytning tänker jag på ett band mellan två eller flera personer, vilken kontakt man har till varandra” (Förälder). Föräldern betonar även betydelsen av anknytning som mycket viktig och ville att sitt barn skulle känna sig trygg och att det var roligt att gå på förskolan.

Som vi tolkar det så har föräldrarna förståelse för att en inskolning kan skilja sig från en annan och att varje inskolning är individuell. Det begrepp vi anser vara återkommande är att föräldrarna betonar betydelsen av anknytning i relation till begreppet trygghet och trivsel. De menar att när barnen är trygga, är föräldrarna trygga, och tvärtom.

4.2.3 En trygg övergång från inskolning till verksamhet

En förälder ger ett exempel från sina två barns inskolning:

Vår inskolning varade i cirka två veckor. De första två dagarna var jag med mitt barn på förskolan. Tredje dagen började jag gå undan allt mer och sista veckan lämnade jag barnet några timmar åt gången och barnet fick prova att delta under måltider och vila. Vi hade samma pedagog genom hela vår inskolning, vilket vi upplevde vara mycket positivt (Förälder).

Alla de föräldrar som medverkat i vår studie har i samband med inskolning haft en ansvarspedagog som introducerat förskolans verksamhet samt varit med under hela inskolningstiden. ”Vårt barn fick även möjlighet att lära känna de andra pedagogerna” (Förälder).

Vi hade en pedagog som var ansvarig för båda barnen. Vi utgick från de traditionella tvåveckors långa inskolningen. Men vår första inskolning tog enbart tre dagar, medans den andra tog fem veckor. Mitt andra barn var så ledsen men hade trygghet i vagnen med ett gosedjur, så där spenderade han mest tid under fem veckor. Jag gick ut och gick kortare promenader efter lämning men var tillgänglig via telefon hela tiden, men de ringde aldrig. Fullt förtroende! Jag upplevde lämning som god, intensiv och kaos! Jag hade ett ledset barn som bara ville hem. Jag fick grundlig och omfattande information om barnets dag/tid samt om vad jag som förälder skulle tänka på vid lämning och hämtning,

36

t.ex. Att vara glad och le, inte smyga iväg utan vara tydlig med avskedet så att barnet vet att jag ska gå hem en stund men att jag kommer igen om en stund. Ha det så bra idag (Förälder).

Vi tolkar föräldrarnas erfarenheter från sitt/sina barns inskolning som positiv då de verkar har fått en god introduktion och ett gott stöd från pedagogerna på förskolan. Vidare menar vi att föräldrarna anser en ansvarspedagog har stor betydelse under barnets första tid på förskolan, samt för barnets kommande tid på förskolan och att den anknytning som sker under inskolning har betydelse för barnets trivsel och trygghet.

En förälder skriver att det är viktigt att föräldrar och barn får lugn och ro till att säga hejdå. ”Pedagogerna möter alltid upp oss och säger god morgon/hejdå, pratar lite och går ofta undan så att vi får vår stund. Barnen går glatt in” (Förälder). Föräldern menar att hon vid hämtning har glada barn som vill pussas och kramas, då de har saknat sin mamma. Hon tilläger även att hon blir bemött av en pedagog som tillsammans med barnet berättar kort om hur dagen varit. En annan förälder upplevde lämning delvis som jobbigt då barnet var ledsen och menar att det är svårt att lämna ifrån sig sitt barn när de gråter trots att man vet att barnet är i trygga händer. Hämtningen var inga problem under inskolningstiden, då föräldrarna fick god information om hur dagen varit. Hämtning fungerar bra än idag då pedagog och barn känner varandra väl. En tredje förälder upplever att lämning och hämtning idag fungerar som under de första dagarna. Föräldern menar att det fungerade bra men ibland, beroende på vem i personalen som är på plats samt vilken tid man kommer, så får man nästan ta tag i personalen för överlämning av barn.”Lämning och hämtning har fungerat bra då hon gått på förskola sedan tidigare och är van. Jag ser ofta min dotter leka när jag hämtar” (Förälder).

Det framkommer tidigare under resultatet att det finns föräldrar som upplevt pedagogerna vara stressade, samt mindre personal på fler antal barn. Detta tolkar vi att föräldrarna upplever som negativt då de värderar stunden vid hämtning och lämning som en viktig del under dagen.

37

Related documents