• No results found

Under denna rubrik redogör vi för informanternas svar kring barns beteende.

Orsaker

Utifrån intervjusvaren kan vi se att det finns olika orsaker till varför vissa barn blir utsatta för utanförskap, kränkningar och mobbning. Enligt våra informanter är det de barn som har språksvårigheter och har svårt att uttala ljud eller ord som kan utsättas för utanförskap, kränkningar och mobbning av de andra barnen.

Speciellt de här barnen som kanske har lite svårt med språket… kanske inte är så motoriska som de andra barnen, vissa är det mer eller mindre… ibland de som kommer nya till gruppen… Du får inte blåsa såpbubblor, du får inte vara med för att du inte kan prata ordentligt eller varför pratar du så konstigt eller kan du inte räkna?

Enligt en informant håller sig tysta barn undan från gruppen på grund av att de inte vågar ta för sig. De leker i kulisserna och är tysta, lugna och roar sig själva. Informanten menar att pedagogerna kan tycka att det ser fint ut att ett barn sitter i fönsterkarmen och leker fint och lugnt. I själva verket är det tvärtom, barnet sitter och väntar på att någon ska komma och hämta det från förskolan. Enligt svaren som vi har fått från informanterna betyder det inte att de tysta barnen inte vill vara med i lekar eller andra

34

aktiviteter. Anledningen kan vara att de kanske inte är vana vid större grupper, är blyga och tycker att det är för jobbigt med många människor runtomkring.

En informant menar att det även kan vara ett annorlunda beteende som kan vara orsaken till att vissa barn blir utsatta. Det finns barn som är utåtagerande som blir utanför för att ingen vill eller vågar leka med det barnet. En annan informant tycker inte att man kan generalisera, till exempel att alla barn som är känsliga eller utåtagerande blir utsatta för utanförskap, kränkningar och mobbning, utan att det är individuellt.

Det fanns skilda uppfattningar bland informanterna om självvalt utanförskap i förskolan finns. Vissa tycker att det finns barn som väljer att vara ensamma för att de inte riktigt vågar vara med, medan andra informanter inte tycker att självvalt utanförskap förekommer i förskolan. En informant menar att ingen väljer att vara själv, oavsett om man är barn eller vuxen och att ingen väljer att inte tillhöra någon grupp.

Förebyggande

Ett sätt att arbeta mot utanförskap, kränkningar och mobbning är genom att arbeta med känslor och låta barnen förklara hur de känner sig till exempel när de är besvikna. En informant tycker att man som vuxen måste acceptera och bekräfta barns alla känslor, oavsett vilka känslor det handlar om, och förklara att det är tillåtet att till exempel vara arg eller ledsen. Därför är det viktigt att man, enligt en annan informant, försöker göra barn medvetna om sina känslor.

Vad hände, hur kändes det, hur känns det, vad skulle du vilja istället? Lite för att försöka göra barnet medveten om sina egna känslor. Alltså dels att jag själv får reda på hur det känns för det barnet, men också att det barnet kan vara medveten om sina egna känslor.

Sammanfattning

De barn som är lugna, tysta, hämmade och blyga har det svårt enligt Rudberg (1992). Vidare menar Rudberg att det är viktigt att barnen snabbt får hjälp innan deras självförtroende försämras (Rudberg, 1992). En informant berättade om att tysta och lugna barn som sitter vid fönsterkarmen och leker för sig själva egentligen sitter och väntar på att de ska bli hämtade från förskolan. Johannessen (1997) anser att de barn som är tillbakadragna och oroliga håller sig i utkanten och leker för sig själv. De kan

35

även sitta och titta på när andra bar leker. Vidare menar Johannessen (1997) att barn med sådant beteende kan ha emotionella och sociala problem (Johannessen, 1997).

Enligt några av informanterna förekommer självvalt utanförskap på förskolan medan en annan informant tycker att ingen människa väljer att vara själv, därför finns inte självvalt utanförskap på förskolan enligt informanten. Jonsdottir (2007) menar att det finns barn som väljer att vara ensamma vid ett tillfälle, men att de vid ett senare tillfälle väljer att leka med en kamrat. Vidare menar Jonsdottir (2007) att det är viktigt att respektera barnens val om de väljer att leka själva men att pedagogerna ingriper så fort de märker att ett barn stöts ut ur gruppen av andra barn.

Enligt informanterna kan orsakerna till barns utanförskap, kränkningar och mobbning ha att göra med barn som avviker från de andra barnen. Det kan vara barn som har svårt med språket, inte kan uttala vissa ljud och ord, barn som är tysta och blyga och barn som är utåtagerande. Självvalt utanförskap finns i förskolan enligt några av informanterna medan andra informanter tycker att självvalt utanförskap inte förekommer. Det kan handla om barn som väljer att vara ensamma för en stund, men som senare väljer att leka med något barn. Men det kan även vara barn som väljer att vara själv för att barnet är blygt och inte vågar ta för sig. Informanterna tycker att pedagoger ska bekräfta barnens alla känslor, att barnen får prata om sina känslor och bli medvetna om dem för att förebygga utanförskap, kränkningar och mobbning.

Related documents