• No results found

Ambitionen vid ombyggnad till mötesfrihet har varit att åstadkomma en säker väg till minsta möjliga kostnad. Detta genom att garantera mötesfrihet samt att säkra sidoområden. På grund av både stora regionala och objektvisa skillnader i investeringskostnaderna vid ombyggnaden till mötesfri väg har tanken på en s.k. erfarenhetsenkät väckts. Med tanke på den erfarenhet och kunskaper som nu samtliga regioner skaffat sig avseende ombyggnation till mötesfrihet ställdes frågan ”Hur skulle lämpligen eventuellt resterande befintliga 13-metersvägar åtgärdas med avseende på?”

− mittbarriär − vägmarkering − breddökning − beläggning − vägmärken+VMS − belysning − sidoområdesåtgärder − GCseparering − korsningsåtgärder, av/påfarter − utfartssanering, parallellvägar − busshållplatser

− hänsyn till utryckning/drift − övriga åtgärder

Svar om vilka av dessa delåtgärder som bör genomföras i en fiktiv ombyggnad av en 13-metersväg, en bedömning av kostnaden samt motivering/kommentarer har inkommit från fem av de sju regionerna.

Nedan följer en sammanfattning av inkomna svar för resp. delåtgärd. Mittbarriär

Åtgärden blir naturligen alltid aktuell (ofta specificeras att det är vajerräcke som avses). Investeringskostnaden bedöms till 160–300 kr per meter.

Vägmarkering

Bedömd kostnad ligger i intervallet 100–200 kronor per meter, även fil- markeringar inkluderas i det högre alternativet.

Breddökning

En breddökning anses bara aktuell om det finns en betydande omfattning av GC- trafik. I det fall en kostnad angivits har den bedömts till ca 800 kronor/m2.

Beläggning

Om beläggningen har kort livslängd kvar hör åtgärden till Drift/Underhålls- budgeten. Om vägrenarna tidigare haft låg bärighet kan särskild förstärkning bli nödvändig. Flyttning av beläggningsryggen kan bli nödvändig. Generellt sett är detta en åtgärd som bedöms ha en ganska stor variation i kostnad mellan olika objekt. En noggrann bedömning krävs. I de fall en kostnadsskattning angivits har den legat inom intervallet 390–750 kronor per meter.

Vägmärken+VMS

Kostnaderna har bedömts till 100–200 kronor per meter. I något fall har man uttryckligen sagt nej till VMS.

Belysning

Vanligtvis inkluderas inte den åtgärden. Ett tänkbart skäl till belysningsåtgärd skulle kunna vara om växlingssträckor och busshållplatser skulle förekomma samtidigt. I så fall en kostnad på ca 100 000 kronor per åtgärdsplats.

Sidoområdesåtgärder

Att klara sig helt utan kostnad är nog ganska osannolikt, vissa objekt kräver ganska många punktåtgärder. Kostnader upp till ca 500 kronor per meter har angetts, men oftare i nivån ca 300 kr/m.

GC-separering

Vanligen ej aktuellt, men om hög GC-trafik förekommer kan det var motiverat. Jämför breddning, GC-separering anses dock bättre, men dyrare. Kostnad i intervallet 500–1 500 kr/m. Den lägre nivån avser en smal (1,5–2,0 m) GC-väg i vägområde exkl. utgift för stödmur.

Korsningsåtgärder, av-/påfarter

Vid stora trafikflöden kan kanaliseringsåtgärder vara nödvändiga. Kostnaden bedöms som mycket varierande beroende på trafiksituationen. Svårt att ange något intervall, speciellt i termen ”kronor per meter” (sett över hela objektet). Utfartssanering, parallellvägar

Önskemål om parallellväg kommer ofta vid samråd med berörda. En region påpekar att parallellväg också kan vara ett alternativ för GC-trafik och utryckningsfordon. Utgiften, om aktuellt, bedöms av regionerna ligga i intervallet 500–2 000 kronor per meter.

Busshållplatser

Prövas noggrant. Ibland kan det vara frågan om att ta bort busshållplatser. En busshållplatsåtgärd inkl justering för gående bedöms av en region kosta 250–350 kkr per hållplats. En annan region påpekar att om ÅDT ≥8 000 finns behov av accelerationskörfält.

Hänsyn till utrycknings-/driftfordon

Behovet inventeras i samarbete med räddningstjänst/driftansvariga. Ju längre objekt, desto större behov. Det blir fråga om vänt-/nödfickor. Kostnaden är sällan skattad men intervallet 50–100 kr/m har förekommit.

Övriga åtgärder

6

Slutsatser, diskussion samt fortsatta studier

Som redan antogs före enkäterna har här visats att variationen i ombyggnaden till mötesfri väg är mycket stor. Det gäller på motortrafikled, men i ännu högre grad på vanlig 13-metersväg. Den genomsnittliga genomförandekostnaden för mötesfrihet på motortrafikled (MML) har om resultatet från både objektenkät I och II sammanslås varit ca 1 370 kronor per meter. Det verkar inte ha skett någon förändring i den genomsnittliga kostnadsnivån mellan de båda enkäterna. MML är dock betydligt lägre representerat i decemberenkäten än i junienkäten, antagligen genomfördes mötesfrihet redan före år 2002 på motor- trafiklederna. Enligt Vägdatabanken (VDB) fanns dock fortfarande ca 16 mil motortrafikled (inkl. grenvägar i trafikplatser) kvar vid årsskiftet 2002/2003. Det förmodas dock vara en överskattning som till stor del beror på en eftersläpning i registreringen av genomförda ombyggnader till mötesfrihet.

Kostnaden för ombyggnation till mötesfri 2+1-väg på vanlig landsväg (MLV) har, om båda enkätresultaten sammanslås, genomsnittligt varit ca 2 220 kr/m. Objekten ingående i enkät I (129 km) visar en något högre medel- kostnad än objekten ingående i enkät II (159 km). Detta gäller även om några udda objekt i respektive enkät exkluderas (VVÄ-1 resp. VVÄ-9 och VVÄ-10). Då gäller genomsnittskostnaden 2 215 kr/m resp. 1 768 kr/m.

Alternativt kan ytterligare några objekt i enkät I exkluderas. Det gäller VN-1 och VVÄ-5 som ingått i det s.k. utvecklingsprogrammet för mötesfri väg. Det ger då en genomsnittskostnad för junienkätens MLV 2+1 på endast 1 141 kr/m, varvid de tidigare ombyggnaderna framstår som billigare. Ovanstående jämförelser illustrerar svårigheten att kunna skatta kostnadsutvecklingen över tiden.

Detta kan bero på att även om regionerna nu skaffat sig erfarenhet av ombyggnation till mötesfrihet kanske det är svårt att, sett över hela landet, sänka kostnaderna. De enklaste objekten har nu åtgärdats, de som kvarstår är t.ex. smalare än tidigare eller har flera korsningar som behöver åtgärdas. Motortrafikled kräver självklart få (eller inga) insatser avseende GC-trafik, busshållplatser och långsamtgående fordon, men det är främst vanlig landsväg som återstår att åtgärda. Där, på s.k. vanlig 13-metersväg (eller smalare), tillkommer ibland kostnader för ganska omfattande utfartssaneringar. Förutom dessa skillnader har, oavsett vägtyp, sidoområdesåtgärderna varierat mycket i omfattning och kostnader. En lösning på kostnadsfrågan kanske kan vara att låta vissa smala delar få 1+1-utformning för att slippa dyra breddningar, som ibland inkluderar höga kostnader för broåtgärder och marklösen.

En summering av svaren från den s.k. erfarenhetsenkäten visar att kostnaden för att bygga om en 13-meters vanlig landsväg bedöms kunna ligga i intervallet ca 500 till ca 5 000 kronor per meter. Vid den lägre nivån finns inget behov av vare sig beläggningsåtgärder, sidoområdesåtgärder eller några korsningar/utfarter att justera. Objekt där den högre nivån riskerar att nås finns på sträckor där omfattande beläggningsåtgärder tillskrivs ombyggnationen, korsningar/utfarter finns samt att GC-trafiken kräver breddning och/eller separeringsåtgärder.

Lämpligen kan en ny, tredje, objektenkät utsändas till regionerna i oktober/november 2003 för att fånga upp utvecklingen under 2003. Varefter flera objekt omfattas av undersökningen kommer det att klargöras om kostnaden per löpmeter successivt minskar pga. att regionerna skaffar sig erfarenhet och kunskap eller om den istället successivt ökar pga. att de ”lättaste” objekten åtgärdats först.

Bilaga 1 Sid 1 (2)

Datum Beteckning Trafiksäkerhetsenheten 2002-12-09

Magnus Larsson, 0920 - 243933 Ert datum Er beteckning

VX

Kostnadsuppföljning av mötesfri väg Bakgrund

De senaste åren har drygt 50 mil ca 13 meter breda motortrafikleder eller ”vanlig väg” åtgärdats i syfte att förhindra de svåra olyckor som kollision mellan mötande fordon ofta innebär. Åtgärden har vanligtvis varit att åtskilja motriktade fordon med hjälp av mitträcke. Därigenom har mötesfri motortrafikled (MML) eller mötesfri landsväg (MLV) skapats, oftast med körfältskombinationen 2+1.

Åtgärden har i många fall kompletterats med ökad vägbredd, diverse sidoområdesåtgärder m.m. Kostnaderna per längdenhet för att projektera och anlägga den nya vägtypen har kraftigt varierat mellan olika objekt, även om de haft samma körfältsstruktur.

Resultatet har hittills varit över förväntan sett ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. För framtiden är det dock oerhört viktigt att på kostnadseffektivaste sätt åstadkomma funktionen mötesfrihet.

Uppdrag

Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) har av Vägverket fått i uppdrag att, dels via redan kända data, dels via till regionerna ställda enkäter, få bättre kännedom om hur (och varför) priserna varierat mellan olika objekt, samt i vilken omfattningväghållaren kompletterat mötesfriheten med tilläggsåtgärder som t.ex. breddökning, sidoområdesåtgärder, GC-separering, utfartssanering m.m. En enkät sändes därför till regionerna i somras. Resultatet från den enkäten har nyligen dokumenterats i VTI notat 47-2002, vilket kommit såväl Huvudkontoret som regionerna tillhanda.

Nu är en enkät avseende objekt påbörjade eller avslutade 2002 aktuell. Se bifogade frågeformulär. Enkäten omfattar nu såväl befintliga vägar som byggts om till mötesfrihet, som rena nybyggnationer.

Den nu aktuella enkäten kompletteras dessutom med ett frågeformulär som berör regionens åsikt om hur man idag, med ökade kunskaper, generellt skulle genomföra en kostnadseffektiv ombyggnation av en befintlig 13m-väg till mötesfri 2+1-väg.

Bilaga 1 Sid 2 (2)

VTI ska fortsätta att med hjälp av bl.a. dessa enkäter åstadkomma en beskrivning av vilka delåtgärder som inkluderats vid omformningen av ett objekt till ”mötesfri väg”, samt vad de kostat. Arbetet ska resultera i en översikt över hur de olika mötesfria objekten och ingående delåtgärder varierat i kostnad och därefter kan en förmodad kostnadseffektivitet ur trafiksäkerhets- synpunkt skattas.

Mitt önskemål är att Du som deltar i enkätundersökningen avsätter tid för detta, eftersom Din insats kommer att vara ett värdefullt bidrag till Vägverkets uppföljning av satsningen på mötesfria vägar.

Enkätsvaren förväntas vara Jörgen Larsson tillhanda senast den 22 januari 2003. Frågor som direkt berör själva enkäten kan ställas till Jörgen på VTI (013-20 41 81, e-post: jorgen.larsson@vti.se).

Frågor om bakgrunden till och syftet med undersökningen kan ställas till Magnus Larsson på Vägverket, 0920-24 39 33, e-post: magnus.larsson@vv.se.

Med vänlig hälsning

Claes Tingvall

Bilaga 2 Sid 1 (3)

Transportsäkerhet och vägutformning 2002-12-13 Jörgen Larsson

Related documents