• No results found

Ersättnings- och värderingsregler

R. Småbåt

5. Ersättnings- och värderingsregler

Om vi gör ett åldersavdrag begränsas detta till högst 80 %.

Avdraget begränsas dock endast om föremålet var funktionsdug-ligt och oskadat vid skadetillfället.

B. Smycken – helt eller delvis av ädel metall, äkta pärlor och ädel-stenar. Smycken ersätts med vad det kostar att i allmänna handeln köpa motsvarande nytt föremål, så kallad nyprisersättning. Om smycket eller annat föremål helt eller delvis av ädel metall, äkta pärlor och ädelstenar är äldre än 40 år, ärvt, inköpt i andra hand eller om nytt motsvarande föremål inte längre finns att köpa i allmänna handeln, får du ersättning med vad det skulle kosta att köpa motsvarande föremål begagnat .

C. Övriga föremål

Övriga föremål ersätts med marknadsvärdet.

Med marknadsvärdet menas vad det kostar att i allmänna handeln köpa motsvarande föremål som det skadade/förlorade och i sam-ma skick eller, om sådant inte finns att köpa, vad det sannolikt skulle ha kostat om det hade funnits.

1. Reparation

Om vi bedömer att föremål som skadats ska repareras får du ersättning med vad det kostar att reparera föremålet.

Vi har rätt att avgöra vem som ska utföra reparationen.

Ersättningen kan inte bli högre än ersättningen skulle bli enligt punkt 5.1.2.

2. Kontantersättning eller motsvarande föremål Förlorade föremål och skadade föremål som inte ska repareras värderas och ersätts enligt följande regler:

A. Radio, tv, mobiltelefon, cykel, glasögon m.m.

Föremål som anges i ersättningstabellen nedan och som före skadan var oskadat och funktionsdugligt ersätts med ut-gångspunkt från vad det kostar att i allmänna handeln köpa motsvarande nytt föremål, så kallad nyprisersättning. Du får ersättning med så många procent av nypriset som anges i tabellen nedan.

Ersättningstabell

Föremål Ålder i år och ersättning i procent

apparat för text-, ljud- och bildåtergivning (ej dator) armbandsur

kamera, optik, projektor och kikare digital kamera, digital videokamera glasögon

cd- och dvd-skiva, dvd-film, tv-spel och datorspel golfutrustning

cykel, cykel- och skidutrustning

dator, fax och tillbehör till sådan utrustning mobiltelefon och tillbehör till sådan utrustning kläder, skor och stövlar

100 100 100 60 50 40 30 20 %

Om marknadsvärdet inte kan fastställas enligt definitionen ovan bestäms det till vad det kostar att anskaffa ett nytt likvärdigt föremål men med avdrag för ålder, slitage, omoder-nitet, minskad användbarhet och andra omständigheter.

Hänsyn tas inte till personliga känslor för föremålet, så kallat affektionsvärde.

Är marknadsvärdet minst 70 % av nypriset har du rätt att få nytt föremål, så kallad nyprisersättning.

Värdet av eget arbete lagrat på datamedia eller nedlagt på fotografier, film, inspelningar, dataprogram, modeller, hemma- gjorda föremål och liknande ersätts inte. Sådana föremål ersätts med kostnaden för råmaterialet.

5.2 REPARATION I HYRES- ELLER BOSTADSRÄTTSLÄG-ENHET

Moderna Trygghetsförsäkringar har rätt att avgöra om en skada ska ersättas kontant eller om den skadade inredningen/

byggnaden ska återställas genom våra åtgärder.

Om vi inte får möjlighet att vidta åtgärder får du ersättning högst motsvarande den kostnad som våra åtgärder skulle ha medfört.

Skadan ersätts med utgångspunkt från vad det kostar att utan dröjsmål och med användande av rationella metoder och mate-rial återställa inredningen/byggnadsdelen.

Fördyras återställandet på grund av lag eller föreskrift från myndighet om hur en byggnad ska utföras betalar vi även den-na fördyring enligt följande:

– extra isolering – ingen beloppsbegränsning – handikappanpassning – ingen beloppsbegränsning – övriga åtgärder – sammanlagt högst 100 000 kronor.

I badrum eller annat våtutrymme som har golvbrunn ersätts endast fördyring av extra isolering och av handikappanpass-ning.

En förutsättning är att du – om vi kräver det – begär dispens och överklagar myndighets beslut. Vi betalar kostnaden i båda fall.

Vi betalar inte för den extra kostnad som kan uppkomma vid återställande och reparation på grund av att nya normer eller branschregler gäller vid skadetillfället.

Åldersavdrag görs på reparationskostnaden för varje bygg- nadsdel enligt kommande tabell. Med byggnadsdel avses var och en av de installationer, ytbeklädnader, tillbehör som är upp- räknade i tabellen. Vid skada på målning, tapetsering samt an-nan väggbeklädnad eller golvbeläggning räknas dessa i varje utrymme som en byggnadsdel. Vid återställande ersätts de skadade utrymmenas byggnadsdelar och ytskikt. Angränsande oskadade utrymmen med samma ytskikt som de skadade ersätts inte. För övriga byggnadsdelar och installationer som inte finns med i tabellen görs ett åldersavdrag efter beräknad livslängd.

Utöver åldersavdrag enligt tabellen för byggnadsdel på nästa sida kan avdrag göras om du har försummat att sköta och un-derhålla den inredning/byggnadsdel som skadats. Detta gäller även för inredning/byggnadsdel som inte anges i tabellen för åldersavdrag.

Åldersavdraget begränsas till högst 80 % på byggnadsdel eller del av sådan som före skadan var oskadad och funktionsdug-lig. Denna begränsning av avdraget gäller dock inte för skada på Hushållsmaskiner, andra elektriska föremål samt installa-tioner där åldersavdraget således kan uppgå till 100 procent.

Byggnadsdel avser både material och arbete (rivning och återställande)

antal år utan åldersavdrag

Installationer för värme, vatten avlopp, sanitet, ventilation samt maskinell utrustning

- värmepumpsanläggning inklusive inbyggd varmvattenberedare, solfångare, vindkraftverk och bergvärmepump

- rörsystem, oljecistern, vattenradiatorer, vattenburen golvvärme, avloppstank inklusive septiktank och sanitetsgods

- övriga installationer och annan maskinell utrustning än hushållsmaskiner, t.ex. elradiatorer, takvärme, el-golvvärme, separat varmvattenberedare, värmepanna inklusive expansionskärl, fjärrvärmeväxlare

- luft/luft-värmepump

Elinstallationer

Hushållsmaskiner inklusive spis (avdraget gäller både för reparation och för utbyte)

Målning (även utomhus), tapetsering samt annan vägg- och takbeklädnad (ej våtrum)

Golvbeläggning (ej våtrum) - textila

- plast, vinyl, linoleum och laminat - keramiska plattor

- trägolv inklusive parkett

Radio- och TV-antenn inklusive parabol, markiser Våtrumsbeklädnad inklusive tätskikt

- golv-, väggmatta (trådsvetsad) - keramiska plattor, stenplattor

- övrigt material och utförande samt målning i våtrum

2 år

10 år

5 år

25 år 2 år

2 år

5 år

5 år

5 år 10 år 2 år 5 år

10 %

5 %

8 %

5 % 15 %

10 %

8 %

8 %

8 % 5 % 10 % 8 % 10 år

10 år 15 år

5 % 5 % 5 %

Köksluckor och bänkskivor - massiva - övriga

Ytterdörrar, portar och fönster inklusive lås och beslag

Braskamin, gjutjärnskamin eller liknade av metall

5 % 5 % 10 år

20 år

15 år

10 år

5 %

5 % Pool, poolduk, jacuzzi och badtunna

Larm, datakablar och audioinstallationer

5 år 5 år

8 % 8 % därefter ett

avdrag per påbörjat år

5.3 SKADA PÅ SMÅBÅT

Föremål Ålder i år och ersättning i procent

Motor, drev och de-lar samt utrustning till dessa

Segel

Elektroniska instru-ment, radio-utrust-ning och tillbehör till dessa

100 % 90 % 80 % 70 % 5 %

100 % 90 % 80 % 70 % 5 %

100 % 90 % 80 % 70 % 5 %

0-3 år 3-4 år 4-5 år 5-6 år

Därefter ett avdrag per påbörjat år Tabell för ersättning och åldersavdrag

Själva småbåten, vind- och kitesurfingbrädan samt övrigt till-behör/utrustning till båten/brädan ersätts med 100 % av nypri-set upp till tre år, därefter med marknadsvärdet.

Minsta ersättning är 20 % av nypriset. Högsta ersättnings-belopp är 25 000 kronor. Utöver högsta ersättningsersättnings-beloppet gäller försäkringen för:

- provisorisk reparation som har varit nödvändig för att rädda båten ur uppenbart nödläge

- skälig verifierad kostnad för nödvändig bärgning och för förflyttning av båten från haveriplatsen till av Moderna Trygg-hetsförsäkringar godkänd reparationsplats eller annan plats.

5.4 TVIST OM VÄRDE

Om vi inte kan komma överens om värdet av skada på egendom ska – om vi inte enas om annat – ett utlåtande begäras av en värderingsman som utses av svensk handelskammare.

Värderingsmannen ska tillämpa de regler som finns i dessa villkor. Parterna får lägga fram egen utredning och lämna egna synpunkter. Av ersättningen till värderingsmannen ska du betala 1 000 kronor. Om skadan genom värderingsmannens utlåtande värderas till högre belopp än det som vi erbjudit, betalar dock Moderna Trygghetsförsäkringar hela kostnaden.

Självrisk är den del av skadekostnaden som du själv får betala

7.1 FÖRSÄKRINGEN GÄLLER FÖR

När någon kräver att du ska betala skadestånd för person- eller sakskada som du orsakat och som omfattas av försäkringen, inträffat under försäkringstiden och som beräknas överstiga försäkringens självrisk:

- Utreder vi om du är skadeståndsskyldig - förhandlar vi med den som kräver skadestånd

- för vi din talan vid rättegång och svarar då för rättegångs-kostnaderna

- betalar vi det skadestånd du blir skyldig att utge.

Skada orsakad av barn som inte uppnått sådan ålder att det en-ligt lag kan åläggas skadeståndsansvar ersätts som om denna ålder uppnåtts. Detta gäller dock inte om ersättning för skadan kan utgå från annan.

7.2 FÖRSÄKRINGEN GÄLLER INTE

När kravet gäller:

- något som har samband med din yrkes- eller tjänsteutövning eller annan förvärvsverksamhet

- dig såsom ägare, brukare eller förare av fordon eller farkost som undantas i punkt 3.3.1 om skadan uppkommit i följd av trafik med fordonet eller farkosten. Om du har tecknat tillägg-et Småbåt enligt punkt 3.5 R gäller försäkringen dock din an-svarighet som ägare, brukare eller förare av den försäkrade båten/brädan

- dig såsom ägare av fastighet, innehavare av tomträtt eller av annan bostadsrätt än den som anges i försäkringsbrevet.

Om bostaden som anges i försäkringsbrevet vid skadetillfället omfattades av bostadsrättsförsäkring i annat bolag gäller dock ansvarsskyddet för denna bostad.

- dig i egenskap av ägare/innehavare av lägenhet eller del av lägenhet utomlands

- en förälders skadeståndsansvar enligt 3 kap. 5 § skadestånd-slagen

- skada på egendom som du hyrt, lånat, reparerat, bearbetat eller på annat sätt tagit mer än helt tillfällig befattning med (beträffande bostad se dock punkt 7.3). Med ”helt tillfällig

Related documents