• No results found

Etablering i utveckling 2020 – en regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering

7.8 Regional strategi för ANDT-arbetet (alkohol, narkotika, dopning och tobak) i Östergötlands län 2014-juni 2016 med tillhörande Regional handlingsplan för ANDT-arbetet i Östergötlands län 2014-juni 2016

7.1 Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 – överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och landsting 2016

Staten och SKL har genom årliga överenskommelser mellan 2012 och 2015 enats om stöd till riktade insatser för att förbättra vården och omsorgen för barn och unga med psykisk ohälsa och för personer med

omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Länets kommuner och regionen har samverkat med gemensam samordning av genomförandet av insatser inom PRIO-arbetet (PRIO = Plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa).

En ny ansats med två spår finns i den statliga överenskommelsen för 2016 med fokus är på psykisk hälsa:

dels ett tydligt krav på gemensamt analysarbete tillsammans med brukar/patientorganisationer, dels en särskild satsning på ungdomsmottagningar/ungdomshälsor.

7.2 Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och

Ödeshögs kommun, avseende barn, unga och vuxna personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning/sjukdom

Denna länsövergripande överenskommelse bygger på en äldre överenskommelse som gällde 2013-2015 och som uppdaterades under 2015 utifrån krav i nationell överenskommelse kring psykisk ohälsa. Aktuell länsövergripande överenskommelse gäller 2016-2017. Syftet med överenskommelsen är att främja psykisk hälsa och säkerställa samverkan mellan huvudmännen.

Utefter den länsövergripande överenskommelsen formuleras handlingsplaner som följs upp årligen.

Ansvaret för denna uppföljning åligger ledningsgrupp vård och omsorg, LGVO.

I den nationella överenskommelsen kring psykisk hälsa 2016 (beskriven i 7.1) finns krav på gemensamt analysarbete. Där avser Östergötland arbeta vidare utifrån den länsövergripande överenskommelsen om samverkan avseende barn, unga och vuxna personer med psykisk ohälsa eller psykisk

funktionsnedsättning/sjukdom 2016 -2017 och dess handlingsplan för 2016. Förankring sker i Ledningsgrupp vård och omsorg och med länsdelsvis arbete utifrån länsgemensam strategi.

Avseende satsningen på ungdomsmottagningar/ungdomshälsor (se 7.1) övervägs en analysgrupp på länsnivå men arbetet sker efter länsdelsvisa prioriteringar. Östergötland har anmält intresse att delta i ett nationellt definitionsarbete om vad en ungdomsmottagning är.

 SSVO kommer att följa arbetet inom psykisk ohälsa under 2016-17.

I följande avsnitt 7.2.1- 7.2.5 beskrivs Östergötlands Handlingsplan för 2016 och de fem prioriterade områden som definierats i handlingsplanen:

www.regionostergotland.se

10 (13)

7.2.1 Rehabilitering och hälsofrämjande inom området psykisk ohälsa i Östergötland

Uppföljningen pekar på fortsatt behov av samsyn och samordning i länet när det gäller rehabilitering och hälsofrämjande insatser inom området psykisk ohälsa. Under 2016 ska respektive huvudman, i samverkan, utveckla arbetet inom minst ett angeläget område som relaterar till rehabilitering eller hälsofrämjande.

7.2.2 Ökad uppmärksamhet på psykiskt funktionsnedsattas somatiska hälsa

Uppföljningen ger exempel på att personer med psykisk funktionsnedsättning kan behöva fortsatt bättre stöd för att vid behov nå och få del av somatisk vård. Under 2016 ska respektive huvudman, i samverkan, ta fram konkreta förslag som syftar till att öka uppmärksamheten på psykisk funktionsnedsattas somatiska hälsa.

7.2.3 Barn och ungas psykiska hälsa

Uppföljningen pekar på behov av att uppmärksamma och vidta åtgärder för barn- och ungas psykiska hälsa.

Under 2016 ska ansvaret för att uppmärksamma och vidta åtgärder för barn- och ungas psykiska hälsa tydliggöras. Respektive huvudman ska, i samverkan, inventera vilka insatser som finns inom detta område och vad som eventuellt saknas eller behöver utvecklas.

7.2.4 Struktur för brukarmedverkan på länsnivå

En modell har under 2015 tagits fram för att skapa en struktur för medverkan av brukare och anhöriga på länsnivå.

Under 2016 ska den framtagna modellen prövas i praktiken, med syfte att lyfta fram brukare och anhörigas synpunkter och nå ut med information från t ex LGVO.

7.2.5 Samordnad individuell plan (SIP)

Uppföljningen pekar på ett fortsatt behov av att implementera rutinerna kring SIP. Detta ska vara ett prioriterat område under 2016 så arbetssättet blir väl känt bland alla medarbetare. Respektive länsdel väljer vilka frågor som är mest angelägna att prioritera, det kan handla om hur man i praktiken förbereder ett SIP-möte och/eller att verka för att SIP (inklusive beslut om att upprätta SIP) enkelt kan dokumenteras i respektive organisations verksamhetssystem.

7.3 Ramavtal för ungdomshälsor i Östergötland.

Under 2015 träffades ett nytt ramavtal kring ungdomshälsorna. Under 2015 gavs också ett uppdrag till en arbetsgrupp från både kommun och region att göra en uppföljning av ungdomshälsorna utifrån ramavtalet.

Ungdomar skulle involveras i uppföljningen för att få kunskap av ungdomarnas upplevda behov och synpunkter kring ungdomshälsorna.

 Uppföljning av ramavtalet kring ungdomshälsor i Östergötland redovisas för SSVO under våren 2016.

www.regionostergotland.se

11 (13)

7.4 Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget i Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby,

Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommuner avseende missbruks- och beroendevården (Överenskommelse utifrån Gerhard Larssons Missbruksutredning SOU 2011:35).

Sedan den 1 juli 2013 är regionerna/landstingen och kommunerna skyldiga att ha gemensam

överenskommelse som reglerar samverkan mellan huvudmännen inom missbruks- och beroendevården.

Under 2014 tecknades en överenskommelse om missbruks- och beroendevård i Östergötlands län.

Överenskommelsen är giltig till och med 2017 och ska följas upp årligen med början 2015 samt revideras vid behov.

Under 2015 inleddes arbetet med att följa upp överenskommelsen. SSVO lämnade synpunkter på uppföljningens upplägg. Uppföljningen blir klar under våren 2016 och redovisas då för SSVO.

 Uppföljning av överenskommelse om samverkan kring missbruks- och beroendevården redovisas för SSVO under våren 2016.

7.5 Nationell överenskommelse om stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2016

Överenskommelsen för år 2016 är den sista i denna satsning på överenskommelser till stöd för utveckling av en evidensbaserad praktik inom socialtjänsten. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har sedan 2010 tecknat årliga överenskommelser inom socialtjänstens område avseende stöd för en evidensbaserad praktik inom socialtjänstens område samt för en sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka äldre (avslutades 2014) Områden som avses 2016 är:

 Stöd till den sociala barn-och ungdomsvården

 stöd till att stärka barn-och föräldraperspektivet inom missbruks-och beroendevården

 stöd till verksamhetsområdet personer med funktionsnedsättning

 stöd till lokalt och regionalt utvecklingsarbete inom äldreomsorgen.

Fortsatt förankring av arbetet och arbetsområden sker i Ledningsgrupp vård och omsorg.

Utifrån föregående års överenskommelse fortsätter arbetet i Östergötland med följande arbetsområden för 2016:

7.5.1 Välfärdsteknologi/eHälsa

Ny teknik underlättar vård och omsorg och socialtjänst för både brukare/patienter, medarbetare och

beslutsfattare. Verksamhet och teknik måste samarbeta för att driva utvecklingen vidare, eHälsa handlar om att med stöd av teknik och IT arbeta med effektiv verksamhetsutveckling. I länet finns en handlingsplan för eHälsa i Östergötland för 2016 -2017.

 Under 2016 avser sakområdessamråd vård och omsorg fortsätta inhämta kunskap inom området.

 Information med efterföljande diskussion kring uppföljningen av handlingsplan eHälsa.

 Välfärdsteknologi och eHälsa: den 11 november anordnar länets eHälsosamordnare och Nätverket för eHälsa i Östergötland en regional temakonferens som vänder sig till förtroendevalda och yrkesverksamma.

www.regionostergotland.se

12 (13) 7.5.2 Den sociala barn-och ungdomsvården

7.5.2.1 Trygg och säker vård för placerade barn

Uppföljning av läkarundersökningar inklusive bedömning av tandhälsan för barn som placeras inom samhällsvård

Uppföljningen syftar till att ta reda på hur arbetet fortgått och i hur stor utsträckning barn som placeras numera får en läkarundersökning. Under 2014 togs det fram en rutin för att säkerställa att barn som placeras i samhällsvården får den läkarundersökning, inklusive bedömning av tandhälsa, de ska få enligt BBIC (Barns behov i centrum).

 Information till sakområdessamråd vård och omsorg under 2016

7.5.3 Verksamhetsområde personer med funktionsnedsättning

Som en del i den statliga satsningen Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten har medel avsatts för stöd till verksamhetsområdet personer med funktionsnedsättning och till arbetet med förstärkt brukarmedverkan och systematisk uppföljning. Förbättringsarbetet under 2015 riktades till målgruppen personer med kognitiva funktionsnedsättningar/utvecklingsstörning. Under 2015 utbildades vägledare i Delaktighetsmodellen samt handledning och metodstöd i arbetet med förstärkt

brukarmedverkan. Implementering och förankring av arbetet med förstärkt brukarmedverkan påbörjades och fortsätter under 2016 liksom arbetet med systematisk uppföljning med enkätverktyget Pict-O-stat.

 Information till sakområdessamråd vård och omsorg under 2016

7.6 Avtal mellan Landstinget och kommunerna i Östergötlands län om överlåtelse av skyldighet att erbjuda hälso- och sjukvård i ordinärt boende (Hemsjukvårdsavtalet)

Avtalet kring hemsjukvård gäller från och med 2014 och tills vidare. Befolkningen ska på jämlika villkor erhålla en välfungerande hemsjukvård som leder till ökad patientnytta.

Under 2015 redovisades en del av den uppföljning av hemsjukvården som görs av FoU-centrum.

Uppföljningen fortsätter under 2016 och redovisas löpande till SSVO. Utifrån uppföljningarna ska ett utvecklingsavtal tas fram i samverkan mellan Regionen och kommunerna i länet.

Det ska finnas fungerande rutiner för läkarmedverkan i den kommunala hemsjukvården för att patienter i behov av hemsjukvård ska få tillgång till en trygg och säker vård i såväl ordinärt som särskilt boende. Strävan är att ett gemensamt avtal för läkarmedverkan i såväl

 Utvecklingsavtal om framtidens hemsjukvård

Enligt avtalet mellan Regionen och kommunerna i Östergötlands län om överlåtelse av skyldighet att erbjuda hälso- och sjukvård i ordinärt boende ska huvudmännen teckna ett utvecklingsavtal för att tillgodose att befolkningen på jämlika villkor erhåller en välfungerande hemsjukvård som leder till en ökad patientnytta. Uppdraget är att utarbeta förslag till avtal för utvecklingen av den framtida hemsjukvården som därefter ska godkännas av huvudmännen. I uppdraget ingår att beakta resultat från den uppföljning som pågår under 2015 och 2016.

 Avtal kring läkarmedverkan

www.regionostergotland.se

13 (13)

Uppdraget är att utarbeta fram förslag till avtal om läkarmedverkan i särskilt boende som därefter ska godkännas av huvudmännen. Avtalet bör synkroniseras med avtal om läkarmedverkan i ordinärt boende. Önskvärt är att läkarmedverkan i kommunal hemsjukvård på sikt regleras i ett avtal.

7.6.1 Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård

Under föregående år påbörjades ett länsgemensamt arbete mellan kommunerna och Region Östergötland utifrån betänkandet av utredningen om Betalningsansvarslagen SOU 2015:20 Trygg och effektiv utskrivning från sluten vård. Syftet är att åstadkomma en så bra vårdprocess som möjligt för våra patienter mellan slutenvård, primärvård och kommunal hemsjukvård. Arbetet fortsätter under 2016.

7.7 Etablering i utveckling 2020 – en regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

Överenskommelsen ”Etablering i utveckling 2020” är sluten mellan Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen samt kommunerna i Östergötland. Överenskommelsen sträcker sig över tiden 2016-2020 och behandlar områdena utbildning och praktik, samhällsliv, boende, hälsa, barn och unga och ensamkommande barn.

 SSVO utbyter kontinuerligt information om läget i länet med varandra under året och diskuterar olika aktuella beröringspunkter

 Temakonferens kring nyanlända 25 november 2016.

7.8 Regional strategi för ANDT-arbetet (alkohol, narkotika, dopning och tobak) i Östergötlands län 2014-juni 2016 med tillhörande Regional handlingsplan för ANDT-arbetet i Östergötlands län 2014-juni 2016

Uppföljningen omfattar kalenderåret 2015 och sammanställs av Länsstyrelsen.

 Återrapporteras till sakområdessamråd vård och omsorg under hösten 2016.

Under 2016 ska även en ny strategi med tillhörande handlingsplan tas fram.

 Information till SSVO om den nya strategin och handlingsplanen.

1(2)

0142 - 850 00 www.mjolby.se 791-9848

Omsorgs- och socialförvaltningen Telefax e-postadress

595 80 MJÖLBY 0142-852 26 social@mjolby.se

Handläggare

Christoffer Sjögren

Tfn 0142-854 81 Omsorgs- och socialnämnden

Yttrande över Sakområdessamråd vård och omsorgs, arbetsplan 2016/2017, Region Östergötland, på begäran från kommunstyrelsen

Bakgrund

Sakområdessamråd vård och omsorg har inkommit med förslag till beslut till Region Östergötlands samtliga kommunstyrelser.

Förslaget till beslut lyder ”att godkänna arbetsplanen för

sakområdessamråd vård och omsorg, inklusive de gemensamma målen och utredningsuppdragen.”

Kommunstyrelsen i Mjölby kommun har därför av omsorgs- och socialnämnden begärt in ett yttrande över detta.

Yttrandet ska vara kommunstyrelsen till handa senast den 29 juli 2016.

Sammanfattning

Sakområdessamråd vård och omsorgs arbetsplan beskriver regionens och länets kommuners gemensamma fokusområden och särskilt utvalda och prioriterade arbetsområden för 2016-2017 inom vård och omsorg.

Samrådets fokus ligger på folkhälsa samt en jämlik vård och omsorg med individfokus. Arbetsplanen är framtagen gemensamt mellan länets kommuner och regionen, med syfte att ge invånarna i

Östergötland god vård och omsorg där huvudmannaskapsgränserna inte är ett hinder.

Omsorgs- och socialförvaltningens bedömning

Framtagandet av aktuellt avtal/överenskommelse har föregåtts av ett gediget samtal mellan parterna i flera led.

Omsorgs- och socialförvaltningen har i detta läge inget övrigt att

erinra rörande förslaget till överenskommelse.

2(2) Yttrande

Datum Diarienummer

2016-06-10 OSN/2015:83

Postadress Besöksadress Telefon Internetadress Bankgironummer

Mjölby kommun Burensköldsvägen 11-13 0142 - 850 00 www.mjolby.se 791-9848

Omsorgs- och socialförvaltningen Telefax e-postadress

595 80 MJÖLBY 0142-852 26 social@mjolby.se

Omsorgs- och socialförvaltningen

Pirjo Ohvo

Förvaltningschef

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG

Sammanträdesdatum Sida

Omsorgs- och socialnämnden 2016-06-21 1 (1)

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 134 OSN/2015:83

Yttrande till kommunstyrelsen rörande föreslagen arbetsplan 2016/2017 för SSVO

Bakgrund

Sakområdessamråd vård och omsorg har inkommit med förslag till beslut till Region Östergötlands samtliga kommunstyrelser.

Förslaget till beslut lyder ”att godkänna arbetsplanen för

sakområdessamråd vård och omsorg, inklusive de gemensamma målen och utredningsuppdragen.”

Kommunstyrelsen i Mjölby kommun har därför av omsorgs- och socialnämnden begärt in ett yttrande över detta.

Yttrandet ska vara kommunstyrelsen till handa senast den 29 juli 2016.

Omsorgs- och socialnämnden beslutar

att rekommendera kommunstyrelsen att skriva under överenskommelsen, samt

att överlämna yttrandet till kommunstyrelsen senast den 29 juli 2016

==========

Beslutet skickas till:

Akten

Kommunstyrelsen

Related documents