• No results found

Ev. anmärkning till anmälan

Antagning sker till höstterminen.

15 april är sista dag för anmälan.

Intervju

Namn: Jenny Asp Ålder: 26

Kommer ursprungligen från: Falun

Utbildning: Språkvetarprogrammet, dubbel fil.kand i svenska och spanska

Därför valde jag den här utbildningen:

Jag ville läsa en språkutbildning, även om jag inte riktigt visste vad jag ville arbeta med efter examen.

Programmet ger en trygghet, gemenskap med likasinnade och en starkare koppling till arbetslivet än vad enbart fristående språkkurser gör.

Hur var omställningen från gymnasiet?

Jag började läsa på universitetet tre år efter jag tog studenten så omställningen blev nog inte lika stor som den hade varit om jag hade börjat direkt efter gymnasiet. Några märkbara förändringar var i varje fall de högre kraven på att ta eget studieansvar och att man nu äntligen fick läsa ett ämne i taget och inte alla på samma gång som i gymnasiet.

Varför blev det Uppsala?

Jag hade bara hört goda rykten om Uppsala och flera vänner och min syster hade redan flyttat hit. Det och att det ligger bra till, nära till Stockholm och Falun bland annat, gjorde att jag valde att börja läsa spanska i Uppsala, ett och ett halvt år innan jag sökte till programmet.

Kommer du ihåg ditt första möte med Uppsala?

Förutom besök hos barndomsvänner i Uppsala i tidiga år var nog mitt första riktiga möte med Uppsala på Valborg när jag gick i gymnasiet. Jag minns alla glada människor, studentmössorna, champagnen och den allmänna glädjeyran i staden. Detta minne var inte direkt till någon nackdel när jag sedan skulle välja studiestad, Uppsala kändes verkligen som en stad som lever!

Vad är typiskt för din utbildning?

Språkvetarprogrammet är en ganska bred utbildning där man har stor frihet att själv kombinera ihop sina kurser, vilket gör att man större delen av tiden inte läser tillsammans som klass. Den första terminen läser dock alla en språkvetenskaplig grundkurs, som ungefär motsvarar Lingvistik A. Därefter kan man välja att fortsätta med sitt huvudspråk eller läsa ett valfritt biämne, som kan vara ytterligare ett språk eller något helt annat. Utöver detta kan man även välja att läsa en termin utomlands eller som praktik. Alla språkkurser ges på den

språkvetenskapliga institutionen vid Engelska parken, som ligger bakom Carolina Rediviva. De allra flesta kurser går i helfart och brukar ha allt från 3-10 föreläsningar i veckan.

Hur upplevde du första tentan?

Min första tenta var i fonetik i Spanska A, en kurs jag läste innan jag började på programmet. Alla var

jättenervösa och hade pluggat som galningar, och nu i efterhand förstår jag att vi pluggade alldeles för mycket – men det gjorde ju att vi också lärde oss väldigt mycket! Jag cyklade till Gimogatan och gick in i den enorma tentasalen där hundratals (kändes det som) bänkar står i rader med en student vid varje. Trots nervositeten gick det väldigt bra, det är den enda tenta som jag har haft alla rätt på, så man kan väl säga att det var en flygande start för universitetsstudierna.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?

En av de allra bästa anledningarna att plugga i Uppsala är det rika studentlivet! Det händer något varje kväll, man kan engagera sig i nationernas olika föreningar som sysslar med allt från sport till teater och man kan äta prisvärd lunch ute på nationerna. Något jag tycker också har varit bland det allra bästa är alla de olika människor och goda vänner jag har träffat i Uppsala. Eftersom man inom Språkvetarprogrammet hela tiden läser kurser med nya människor lär man känna många och det gör man även genom nationerna.

Vilket är ditt mål med utbildningen?

Mitt mål har varit att skaffa mig en utbildning inom humaniora med en bred bas av språkkunskaper, som kan leda till många olika slags jobb. Eftersom jag inte har varit helt säker på vad jag vill arbeta med har

Språkvetarprogrammet passat mig bra. Vi har under programmets gång fått en klarare bild av vad man kan ägna sig åt som språkvetare genom de seminarier och besök från företag och myndigheter som vår programansvariga, Karine Åkerman Sarkisian, har ordnat.

Inom vilken bransch och på vilken yrkesposition ser du dig själv i framtiden?

Jag hoppas att jag kommer arbeta med att skriva på något sätt i framtiden, kanske som journalist eller skribent.

Jag har också funderat på en karriär som forskare, eller som språkkonsult – det finns som sagt många möjligheter som språkvetare!

Är du aktiv inom en eller flera nationer?

Jag är sedan 2009 med i Östgötas nationskör Sånggripen, efter att ha bott i Uppsala i två år och längtat efter att sjunga igen. Uppsala har ett rikt utbud av nationskörer, nästan samtliga nationer har en kör och varje vår går Nationskörsfestivalen av stapeln – där alla körer sjunger varsitt bidrag och tillsammans bildar en storkör som leds av olika gästdirigenter för varje år. Förra året gick jag även med i V-dala spelmanslag, eftersom jag har spelat fiol sedan jag var liten och ville spela i en grupp igen. Spelmanslaget består av ett fyrtiotal musiker som träffas en gång i veckan och spelar, allt från svensk traditionell folkmusik till folkmusik från andra länder.

Är du delaktig på annat sätt i studentlivet?

Jag sitter också i styrelsen för Språkvetarprogrammets relativt nystartade förening USS – Uppsala

Språkvetarsällskap. Vi har bland annat arrangerat två gasker för programmet, den senaste nu i maj 2011 då vi var på Gotlands nation. Målet med föreningen är att främja gemenskap inom programmet och är även tänkt att fungera som ett kontaktnät inför framtiden och arbetslivet.

Ditt hittills bästa minne från din studietid i Uppsala:

Det måste nog vara när jag träffade min pojkvän Erik. Jag hade läst spanska i två terminer och han hade precis börjat på Läkarprogrammet, och läste nu med en kompis till mig från Spanska A. Vi möttes på en fest hos vår gemensamma vän, stod och pratade hela kvällen och nu har vi varit tillsammans i snart fyra år!

Fem snabba

Bästa stället att hänga på en fredag kväll?

Om inte hemma på middag med vänner så på Kalmars pub – väldigt mysig!

Var sitter du helst och pluggar?

Jag sitter gärna hemma och pluggar, i lugn och ro och med kaffe och mat inom räckhåll.

Vilket är ditt bästa tips för att fixa kurslitteratur?

Utnyttja biblioteken! Jag har lånat nästan all kurslitteratur på universitetet, stadsbiblioteket och på nationerna.

Jag har till och med lånat böcker i Falun, där trycket på kurslitteraturen inte är lika stort som här i Uppsala.

Favoritcafé i Uppsala?

Hugos!

Bästa studenttraditionen i Uppsala?

Valborg i Uppsala är svårslaget.

Kontakt

Namn: Therese Lindström Tiedemann Telefon: 018-471 51 74

E-post: svp@lingfil.uu.se

Related documents