• No results found

Eventuella säkerhetshot inom verksamhetsområdet för New Yorks generalkonsulat

1 Inledning

4.1. Eventuella säkerhetshot inom verksamhetsområdet för New Yorks generalkonsulat

Inom verksamhetsområdet för New Yorks generalkonsulat är de största hoten mot säkerheten naturkatastrofer, omfattande olyckor, terroristhot och infektionssjukdomar. De största personliga riskerna är brottslighet och trafik. Information om undantagsförhållanden kan komma från tv, radio eller internet.

Att vistas på händelseplatsen i onödan bör undvikas.

New York är en relativt säker storstad, men den personliga säkerheten förutsätter en grundläggande uppmärksamhet och kännedom om bland annat farliga platser i staden.

Naturkatastrofer

Det finns en risk att en storm eller en orkan drabbar området. Under den så kallade orkanperioden (juni–

november) bör man följa informationen i media gällande orkanernas rörelser mellan vår och senhöst.

Man bör noggrant följa råd och bestämmelser från myndigheterna. Om man hamnar i ett orkanområde bör man söka skydd i enlighet med myndigheternas anvisningar i varje enskilt fall. En plötslig höjning av havsnivån på grund av storm eller annan anledning kan även orsaka mer omfattande förstörelse vid kusten. I de nordligare delstaterna finns det risk för kraftigt snöfall och laviner under vintermånaderna.

Också värmeböljor och eventuella översvämningar kan utgöra risksituationer.

Om infrastrukturen ger vika (el- och vattenavbrott, störningar i datanät och värmedistribution o.dyl.) kan det uppstå allvarliga situationer som lamslår stora delar av kollektiv- och kommunikationstrafiken och gör det omöjligt att vistas i eller ta sig in och ut ur byggnader.

Hot- eller olyckssituation

Orsaken till en omfattande hot- eller olyckssituation kan bero på mänskliga misstag exempelvis en flyg- eller trafikolycka eller hotellbrand, men också ett terrorattentat är möjligt. Situationen kan kräva otaliga människooffer. En flygolycka på en internationell flygplats orsakar också omfattande trafikstockningar.

Myndigheterna i USA anser att det finns en risk för nya omfattande terrorattentat. Riskområden är framförallt stora städer längs öst- och västkusten. Man bör förhålla sig allvarligt till de eventuella terrorvarningar som myndigheterna går ut med och handla i enlighet med myndigheternas anvisningar.

Vid ett eventuellt terrorattentat bör man förbereda sig på att fler attacker kan ske. Ett bombattentat i New York-området skulle beroende på storlek kunna rasera byggnader, vägar och broar, följderna skulle därför kunna likställas med följderna av en naturkatastrof.

Om du befinner dig i olycksplatsens omedelbara närhet, följ då generalkonsulatets råd:

1. Sätt dig själv i säkerhet först och bege dig till en skyddad plats

2. Följ informationen från tv och radio – följ myndigheternas anvisningar

3. Meddela generalkonsulatet och/eller anhöriga var du befinner dig och hur du mår (via telefon/e-post)

Infektionssjukdomar inkl. pandemiska influensor

En pandemisk influensa är en global epidemi, som smittar mellan människor. H1N1-viruset är ett illustrerande exempel på en snabbspridande pandemisk influensa. Finländare som vistas permanent i generalkonsulatets verksamhetsområde tillhör i regel hälsovården i USA. Beskickningen kan inte distribuera läkemedel eller vaccinationer till utlandsfinländare. I en krissituation orsakad av pandemisk influensa är det osannolikt att patienter kommer att evakueras till Finland.

Vid en eventuell pandemi är beskickningens främsta uppgift att ge råd och rekommendationer samt vid behov hjälpa till att ordna med nödvändig sjukvård.

10 Generalkonsulatet rekommenderar att följande anvisningar följs:

1. Anmäl dina aktuella kontaktuppgifter på tjänsten www.matkustusilmoitus.fi.

Om pandemihotet i något skede förvärras, kan beskickningarna informera finländare som bor eller reser utomlands exempelvis om tillgänglig sjukvård eller resmöjligheter.

Beskickningarna överlåter inte kontaktuppgifter vidare.

2. Finländare som bor utomlands kan överväga att skaffa virusläkemedel till sitt personliga säkerhetsförråd. Detta är endast befogat då det inte nödvändigtvis finns läkemedel tillgängliga när pandemin bryter ut. För ytterligare information se webbplatsen för Institutet för hälsa och välfärd http://www.thl.fi och världshälsoorganisationen WHO:s webbplats http://www.who.org.

3. Finländare som bor utomlands kan också överväga att lagerhålla en del skyddsutrustning och tillbehör. Kirurgiska ansiktsmasker kan vara användbara till en patient som redan blivit smittad, så att vederbörande inte smittar andra människor.

Rutinmässig användning av faktiska ansiktsskydd rekommenderas inte. Om hemvistlandets sjukvårdssystem är bristfälligt, kan man efter egna prioriteringar lagerhålla skyddshandskar, rengöringsmedel för händer och ytor, vatten, bränsle, livsmedel, övriga personliga läkemedel och kontanter.

4. Finlands beskickningar kan inte införskaffa och lagerhålla läkemedel eller skyddsutrustning till finländare som befinner sig i utlandet. Om en eventuell pandemi bryter ut, eftersträvar man att erbjuda de viktigaste konsulära tjänsterna och stötta finländare efter förmåga, men finländare ska själva ansvara för sin egen beredskap och hälsa.

Beskickningen strävar efter att hålla kontakt med de finländare som bor i stationeringslandet och som har anmält sina kontaktuppgifter till tjänsten matkustusilmoitus.fi i enlighet med situationen.

5. Det rekommenderas att följa pandemihotets utveckling i massmedia och via information från de lokala myndigheterna. De finländare som vill åka till Finland innan pandemin utbryter, bör planera tidpunkt och sätt för resan på förhand. Om hälsovården fungerar i bosättningslandet, behöver man inte nödvändigtvis resa till Finland, eftersom sjukvårdssystemet sannolikt är hårt ansträngt även i Finland under pandemin. Om man trots allt vill resa, bör man tänka på att göra det i tid. Att resa från det smittade området kan vara omöjligt under de av WHO fastställda faserna 4 och 5.

6. Finländare som reser självständigt utomlands uppmanas att via massmedia följa utvecklingen av pandemihotet. Det är att rekommendera att man följer webbplatsen för utrikesministeriets lokala beskickning samt dess kanaler i sociala medier. Man bör inte transportera virusläkemedel eller andra tillbehör med sig, eftersom de är svåra att förvara under reseförhållanden.

11

5 Kontaktuppgifter för kris- och olyckssituationer

Utrikesministeriets jourcentralnummer (24h) +358-9-160 55555 / paivystys.um@formin.fi

Finlands ambassad tfn (202)298-5800

3301 Massachusetts Avenue, N.W. fax (202)298-6030 Washington, DC 20008 sanomat.was@formin.fi

www.finlandabroad.fi/usa Facebook:

https://www.facebook.com/FinnishEmbassyWashingtonDC Twitter: https://twitter.com/FinnEmbassyDC

Instagram: https://www.instagram.com/finnembassydc/

Generalkonsulat New York tfn (212)750-4400 605 Third Avenue, 35th floor fax (212)750-4418 New York, NY 10017 consulate.nyc@formin.fi

www.finlandabroad.fi/usa Facebook:

https://www.facebook.com/ConsulateGeneralFinlandNewYork/

Twitter: https://twitter.com/FinlandNY

Instagram: https://www.instagram.com/finlandnewyork/

Generalkonsulat Los Angeles tfn (310)203-9903 11900 West Olympic Blvd, Suite 580 fax (310)203-9186 Los Angeles, CA 90064 sanomat.los@formin.fi

www.finlandabroad.fi/usa Facebook:

https://www.facebook.com/ConsulateGeneralFinlandLosAngel es

Twitter: https://twitter.com/finlandla

Finlands honorärkonsuler inom verksamhetsområdet för generalkonsulatet i New York Inom verksamhetsområdet för generalkonsulatet i New York arbetar 18 honorärkonsuler; Alabama, Florida-Lake Worth, Florida-Miami, Georgia, Illinois, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan-Detroit, Michigan-Hancock, Minnesota-Minneapolis, Minnesota-Virginia, New Jersey, North Carolina, Pennsylvania, Texas-Dallas, Texas-Houston och Virginia.

Honorärkonsulns verksamhetsförmåga inom krisområdet beror på krisens natur och omfattning.

Honorärkonsulerna kan styra och stötta beskickningarna i kontakten med de lokala myndigheterna, förmedla bildinformation över situationen samt hjälpa till att lokalisera finländare och se till att konsulatets hjälp når fram. Honorärkonsulernas assistansmöjligheter är dock begränsade och honorärkonsulerna kan exempelvis inte bevilja pass.

12

ALABAMA, Birmingham

Honorary Consul: Mr. Joe McCarty

Honorary Consulate: 3800 Colonnade Parkway, Suite 430, Birmingham, AL 35243

Tel: (205) 259-2066

Fax:

E-mail: joe@timberlineholdings.com

FLORIDA, Lake Worth

Honorary Consul: Mr. Peter J. Makila

Honorary Consulate: 523 Lake Avenue, Lake Worth, FL 33460

Tel: (561) 582-2335

Fax: (561) 586-7996

E-mail: petermakila@bellsouth.net

FLORIDA, Miami

Honorary Consul: Mr. Alex de Carvalho

Honorary Consulate: 78 SW 7th St, Suite 500, Miami, FL 33130

Mobile: (786) 301-9523.

Honorary Consulate: Promenade II, Suite 3100, 1230 Peachtree Street, N.E., Atlanta, GA 30309-3592

Honorary Consulate: 223 South Wacker Drive, Suite 7100, Chicago, IL 60606

Tel: (312) 258-5630

Fax:

E-mail: jjurva@schiffhardin.com

LOUISIANA, New Orleans

Honorary Consul: Mr. Philip deVilliers Claverie

Honorary Consulate: c/o Phelps Dunbar, LLP, 365 Canal Street, Suite 2000, New Orleans, LA 70130-6534

Tel: (504) 584-9223, (504) 566-1311 (main office)

Fax: (504) 568-9130

E-mail: claverip@phelps.com

MARYLAND, Baltimore

Honorary Consul: Mr. David R. Chenowith

Honorary Consulate: 2200 Broening Highway, Suite 102, Baltimore, MD 21224

Tel: (410) 633-4666

Fax: (410) 633-2993

E-mail: dchenowith@tparkerhost.com

MASSACHUSETTS, Boston

Honorary Consul General: Mr. Leonard Kopelman

Honorary Consulate General: 111 Devonshire St., Suite 800 Boston, MA 02109

Tel: (617) 939-9542

Fax: (617) 654-1735

E-mail: leonardkopelman@gmail.com

MICHIGAN, Detroit

Honorary Consul: Mr. Paul N. Potti

Honorary Consulate: Honorary Consulate of Finland-Detroit, Aho & Potti, LLP, 23629Liberty, Suite 100, Farmington, MI 48335

Tel: (248) 478-3450

Fax: (248) 478-1632

E-mail: paulnpotti@ameritech.net

MICHIGAN, Hancock

Honorary Consul: Mr. James N. Kurtti

Honorary Consulate: Finnish American Heritage Center, 601 Quincy St., Hancock, MI 49930

Tel: (906) 487-7302

13

Fax: (906) 487-7557

E-mail: james.kurtti@finlandia.edu

MINNESOTA, Minneapolis

Honorary Consul: Mrs. Elaine M. Kumpula

Honorary Consulate: 2200 Wells Fargo Center, 90 South Seventh Street, Minneapolis, MN 55402-3901

Tel: (612) 501-2529

E-mail: Elkumpula.Consulate@faegrebd.com

MINNESOTA, Virginia

Honorary Consul: Mr. James L. Johnson

Honorary Consulate: Vermillion Financial Services Inc., 811 4th Street North, Virginia, MN 55792

Tel: (218) 741-2595

Fax: (218) 741-6768

E-mail: jimmy@vfsmn.com

NEW JERSEY, Newark

Honorary Consul: Mrs. Helen Winter Marx

Honorary Consulate: 123 Town Square Place, Suite 683, Jersey City, NJ 07310

Tel: (908) 439-2222

Cell: (646) 270-9345

E-mail: hwmarx@gmail.com

NORTH CAROLINA, Charlotte

Honorary Consul: Mr. Todd Wiebusch

Honorary Consulate: CHMG Capital LLC, 2709 Water Ridge Pkwy, Suite 100, Charlotte, NC 28217

Honorary Consul: Mrs. Kristina Mattila

Honorary Consulate: 1600 Arch Street, Suite 1609, Philadelphia, PA 19103

Tfn (610) 247-4058

E-mail: finconsulate@gmail.com

TEXAS, Dallas

Honorary Consul: Mr. Kenneth M. Niesman

Honorary Consulate: Foley Gardere, 2021 McKinney Avenue, Suite 1600 Dallas, TX 75201

Tel: 214-999-4672

Fax: 214-999-3672

E-mail: kniesman@foley.com

TEXAS, Houston

Honorary Consul: Mr. Frank Donnelly

Honarary Consulate: Tulcan Management LLC , 13. Floor, The River Oaks Bank Building, 2001 Kirby Dr, Houston, TX 77019

Tel. (281) 216-5132

Fax.

E-mail: fwdonnelly@gmail.com

VIRGINIA, Norfolk

Honorary Consul: Mr. David F. Host

Honorary Consulate: 150 West Main Street, Suite 1600, Norfolk, VA 23510 Mailing address: P.O. Box 3729, Customhouse Station, Norfolk, VA 23514

Tel: (757) 627-6286

Fax: (757) 627-3948

E-mail: david.host@tparkerhost.com

14 Journummer till Finlands utrikesministerium

Jourcentral (24h) tfn +358 9 1605 5555

Viktiga nödnummer

ALLMÄNT NÖDNUMMER (omedelbart livshotande situation) 911

ÖVRIGA BRÅDSKANDE ÄRENDEN 311

Här kan du anteckna viktiga telefonnummer som gäller i ditt område vid olyckor eller krissituationer:

POLICE DEPARTMENT FIRE DEPARTMENT RED CROSS

FEMA

866-GET-INFO (866-438-4636) är Röda Korsets infonummer, där man vid en plötslig kris kan få information om närmaste befolkningsskydd och adress till plats för matutdelning.

Related documents