• No results found

5.3 Lärobjekt

5.3.3 Examination

Lärarna har under distansundervisningen arbetat med olika moment samt lektionsinnehåll och således examinerat på olika sätt. Lärarna beskriver att när de arbetade med dans, styrketräning, friluftsliv och fysisk aktivitet använde de mycket videoklipp när de examinerade eleverna. Lärare 2 beskriver att fysisk aktivitet examinerats mycket genom videoinspelningar “Eh nej som vi hade nu senast så var det mest film asså de filmade sin dans sin koreografi de hade ju sina styrketräningspass filmade osv osv det var väl så vi jobbade“ (Lärare 2). Även Lärare 1 arbetar mycket med filmer och videoklipp “Så vi examinerande genom att de skulle skicka in korta filmer hela tiden på sig själva.” (Lärare 1).

Lärarna beskriver att det finns en del teoretiska inslag i examinationerna och även fysisk aktivitet som de gjort om för att det ska gå att examinera på distans. På följande vis berättade Lärare 5 om detta:

Ehm dels den här styrketräningsprogrammet då de fick träna efter det programmet de gjort sen skriva en ordentlig utvärdering om hur det har gått o varför de gjort o hur det påverkar deras hälsa sen har jag haft något arbete om friluftsliv och nu var det ju inte praktiskt utan vart en teoretisk uppgift där de skulle skriva om en vandring som de har gjort eller aa fast de gjorde i teorin då så då fick man ju se hur de tänkte vilken utrustning de tog med sig hur de tänkte med mat beskriva hur man gjorde eld (Lärare 5).

25

Sammantaget visar lärarnas svar att eleverna har examinerats både praktiskt och teoretiskt genom teoretiska uppgifter och videofilmer där de visar upp fysisk aktivitet. En del examinationer har planerats om helt för att det ska passa på distans exempelvis friluftsliv.

5.4 Fysisk aktivitet

Denna del innefattar resultat kopplade till frågeställningen ”Hur har idrottsundervisningen i fysisk aktivitet bedrivits under covid-19?”

5.4.1 Lektionsinnehåll

Av intervjuerna framgår det att lärarna arbetat med olika moment och på olika sätt gällande fysisk aktivitet under covid-19. På intervjufrågan gällande hur lärarna arbetat med fysisk aktivitet framgår det att eleverna arbetat mycket med uppgifter som lärarna lagt upp på de digitala plattformarna. “Nej då fick de ju bli lite att de fick uppgifter digitalt så att säga då som de alltid får då de ligger de brukar även få de i pappersform men att de får lösa det själva alltså så att säga va” (Lärare 2).

Uppgifterna varierar i storlek och även vilken typ av fysisk aktivitet som ingår. Främst handlar det om styrketräning, dans och konditionsträning.Den gemensamma skillnaden för samtliga lärare är att eleverna arbetat individuellt och filmat sin progression. “Vi haft exempelvis träningslära eller där de fått göra sina egna träningsprogram då finns material som vi skickade ut till eleverna sen fick de skriva uppgifter och skicka in filmer och bilder kontinuerligt på sin progression” (Lärare 3).

Filmerna har använts mycket som måttstock för att se vart eleverna ligger i sitt lärande men även för att kunna utvecklas ännu mer och för att kunna få feedback. “titta på filmer, pröva, filma sig själv, analysera sig själv, få feedback, jobba till vecka 2 med den

feedbacken. Sin egen rörelsekvalité och rörelseförmåga och sen vecka 3 få fram ett resultat” (Lärare 4).

Eleverna fick arbeta mer individuellt och ta mer ansvar för hur och när den fysiska aktiviteten skulle äga rum något som lärare 5 berättar om på följande vis “mycket med styrketräning ehm så de fick ju planera sin egen träning o sen så fick de utföra den hemma ju använda de redskapen de hade hemmavid då eller med kroppen som belastning.”

26

Ansvaret sträcker sig längre än när och hur den fysiska aktiviteten ska äga rum utan också vad som ska göras och med vilket material som lärare 1 beskriver i följande citat “de fick filma sig själva så att de bestämde själva när de ville göra styrketränings utförande”, “Mm de är ju väldigt stora skillnader här handlar det ju om helt eget ansvar i princip eleverna måste ju själva liksom veta vad de ska göra hur de ska göra” (Lärare 1).

Sammanfattnings visar lärarnas svar att arbetet med fysisk aktivitet har innefattat mycket videofilmer från eleverna samt eget ansvar och individuellt arbete.

5.4.2 Aktivitetsnivå

Lärarna beskriver att det inte alltid är lätt att veta exakt vad eleverna gör på lektionerna och således hur fysiskt aktiva de är. Det framgår att lärarna tror att en del elever utför

uppgifterna utifrån instruktionerna de fått medan andra “fuskar”.

Ja det är ju som sagt svårt att veta exakt vad alla gör alla gånger. Men jag upplever att elever som kanske inte tycker om idrott och hälsa så mycket ser att det finns ett tillfälle att inte utföra

uppgifterna eller att inte utföra de till fullo när ingen har koll på de och man faktiskt kan fuska lite så att säga går ju omöjligt att ha koll på exakt vad de gör men upplevelsen är att det finns elever som tar fördel av det här men de som gillar ämnet jobbar på bra (lärare 3).

På det hela berättar lärarna att eleverna förmodligen är mindre fysiskt aktiva i alla fall när de inte har fjärrundervisning och kamerorna på telefonerna eller datorerna inte är påslagna. De berättar vidare att lektionerna där de kan interagera med eleverna i realtid och se vad de gör så upplevs högre aktivitetsnivå än utan “Asså en del lektioner ville vi att de skulle ha kamera påslagen och då såg man ju att de var aktiva och en del jobbar nog på ganska bra faktiskt”. Även Lärare 1 beskriver samma fenomen, alltså att eleverna är mer fysiskt aktiva när läraren är närvarande och kan se vad de gör.

Nej de skulle ju kunna komma undan med det men här gör de ju inte de för här ser jag ju de de måste hoppa de måste ha ett hopprep som de använder sig av eller någon vattenflaska som de använder bicepscurl och så vidare (Lärare 1).

Resultatet visar att lärarna inte riktigt kan bedöma elevernas fysiska aktivitetsnivå i alla situationer men att flera utsagor från intervjuerna tyder på att vissa elever hittar kryphål för att inte vara fysiskt aktiva när kameran inte är påslagen. När kameran väl är på upplever lärarna att eleverna är mer fysiskt aktiva.

27

6. Diskussion

6.1 Distansundervisning

Denna del innefattar diskussion med utgångspunkt i frågeställningen “Vilka för- och nackdelar upplever lärarna att det finns med fysisk aktivitet i distansundervisningen under Covid-19”? I resultatet framkom att det fanns fler nackdelar än fördelar.

Related documents