• No results found

5.6.1 Begreppet best execution

Bästa möjliga orderutförande, på engelska best execution, är ett begrepp som har uppkommit i samband med MiFID-direktivets införande. Begreppet innebär att värdepappersinstituten, exempelvis banker, har skyldighet att utföra kundorder på de villkor som är mest förmånliga för kunden med hänsyn taget till pris, hastighet, kostnad eller annan relevant information som erfordras vid utförandet. (Europaparlamentet, 2007)

Reglerna för best execution ger möjlighet till ett stort mått av flexibilitet och är på så sätt inget entydigt begrepp. Framför allt ska hänsyn tas till varje enskild investerares önskemål och behov samt marknadsförhållandena vid just det ögonblicket. Ibland är det viktigare att få en affär utförd fortast möjligt än att dela upp ordern under en tidsperiod för att få ett bättre pris. Varje bolag upprättar en best execution-policy, men det finns ingen fast ram kring hur policyn skall utformas utan den sätts upp individuellt för respektive bolag. I denna policy framgår vad kunden kan vänta sig, exempelvis gällande vilka marknadsplatser som en viss aktie är avtalad att handlas på eller vilka marknadsplatser värdepappersinstitutet är anknutet till. Bolaget har kanske inte “access” till alla marknader en aktie handlas på, vilket bör framgå i riktlinjerna. Riktlinjerna skiljer sig åt mellan olika företag, men ska vara baserade på vissa grundläggande krav som anges i lagstiftningen. Som värdepappersinstitut informerar man kunden om den allmänna policyn, sedan är det upp till kunden att välja mellan olika värdepappersinstitut. Finansinspektionen utövar tillsyn så att best execution-policyn följs av värdepappersinstituten. (Jan Axelsson)

Wennerberg på SEB visar författarna ett exempel vad gäller best executions komplexitet. Han menar på att man ej ska blanda ihop MiFID-direktivets reglering vad gäller best execution ur legal synpunkt med värdepappersinstitutens syn på bästa exekvering, där den senare är mycket högre satt. Antag att ett värdepappersinstituts best execution-policy begränsas till handel på Nasdaq OMX Stockholm. Kunden kan därmed gå miste om förmånlig handel om det skulle vara bättre pris på en marknadsplats som ej ingår i policyn. Värdepappersinstitutet följer ändock fortfarande sin policy och best execution om de exekverar ordern till bästa möjliga pris på Nasdaq OMX Stockholm. Däremot säger Wennerberg att bästa exekvering

inte uppfylls i detta fall, då kunden inte får det mest förmånliga priset på hela marknaden eftersom värdepappersinstitutet endast ”accessar” en marknad. (Christer Wennerberg)

5.6.2 Begreppet smart order routing

Smart order routing, SOR, är ett system som hjälper värdepappersinstitut att uppnå bästa pris vid köp- eller säljorder. Systemet söker automatiskt igenom olika handelsplatser efter det bästa alternativet (Avanza Bank, 2009). Figur 9 visar hur en investerare ger ett värdepappersinstitut som mellanhand en order. Värdepappersinstitutet skickar i sin tur ordern genom sin SOR som automatiskt skannar marknaden så att best execution uppfylls.

Figur 9: Funktionen hos smart order routing. Källa: Avanza Bank, 2009. Illustration: egen

5.6.3 Best execution och smart order routings påverkan

Enligt Hans Toll på Avanza Bank är best execution-regleringen ett resultat av fragmenteringen då denna tidigare inte behövdes eftersom aktien handlades på endast ett ställe. Vid jämförelse av olika värdepappersinstituts best execution-policyer så är det väldigt svårt att se vad som skiljer dem åt, enligt Wennerberg. Han menar på att dessa ofta är ganska vaga. Det är sannolikt att regulatorerna kommer att ställa högre krav på exekveringspolicyer i framtiden. Enligt Vigg Troedsson på Svenska Fondhandlareföreningen kan värdepappersinstitutet i princip bestämma över sin best execution-policy utifrån MiFID:s ramar eftersom de kan välja vilka marknadsplatser de ska ”accessa”. Denna valfrihet är dock endast teoretisk eftersom investerarna inte skulle acceptera att priserna skiljer sig alltför mycket åt. Detta skulle kunna inträffa i de fall värdepappersinstituten inte har tillgång till relevanta marknader, men kanske främst om priserna var väldigt olika på de olika marknadsplatserna. Toll på Avanza Bank menar att det är upp till varje värdepappersinstitut vilka marknader de vill koppla upp sig till, det är en del av deras tjänsteutbud.

Investerare

Värdepappersinstitut

Smart Order Routing

Burgundy Nasdaq OMX

Stockholm

Kunskapstrycket har enligt Toll ökat i och med MiFID-direktivets regleringar och MTF:ernas etablering. Detta har krävt mer tid av och kompetens hos värdepappersinstituten för att se till att alla nya regler följs. Det grundläggande felet i MiFID-direktivet enligt Toll, vid jämförelse med hur liknande reglering skett i USA, var att ansvaret vad gäller best execution lades på värdepappersinstituten. Tvärtemot USA lades ansvaret på marknadsplatserna. ”Alla som tillhandahåller en handelsmotor på ett eller annat sätt, är ansvariga för att den som lägger en order på marknaden får bästa möjliga pris, även om priset är lägre på en annan marknad” (Hans Toll, 120419). Vidare förklarar Toll att man som mellanhand eller värdepappersinstitut inte behöver vara uppkopplad överallt då dessa inte behöver skanna alla marknader, så som de måste inom EU. I USA är det dyrare för marknadsplatserna och inom EU för värdepappersinstituten. Toll menar på att totalt sett är det mycket mer kostnadseffektivt och ger mer effekt att lägga ansvaret på marknadsplatserna där konkurrensen ska skapas. De får då sinsemellan konkurrera om att ha lägst transaktionskostnader och bäst service. ”Det blir mer kraftfullt på det viset” (Hans Toll, 120419).

När författarna frågar Toll om det är viktigt för Avanza Bank att ligga geografiskt nära marknadsplatsen med tanke på kabellängden för att på så sätt spara tid och pengar, säger han att det inte spelar så stor roll eftersom de inte erbjuder den typen av tjänster som kräver det. ”Sen får man ju inte ligga för långt bort” (Hans Toll, 120419) Det viktigaste för Avanza Bank som värdepappersinstitut är egentligen hur många system data måste gå igenom.

5.7VÄNTADE OCH OVÄNTADE EFFEKTER AV MIFID-DIREKTIVET SAMT