• No results found

Expertutvärdering Steg 11) Resultatsammanställning

Steg 12) Analys

31

6. Resultat och analys

I detta kapitel tänker jag redovisa de resultat som jag kommit fram till under arbetets gång. Jag kommer att redogöra resultat från användbarhetstest, enkätundersökning, koncept- utvärdering och på motsvarande sätt beskriva hur jag analyserat dessa resultat och hur det påverkat utvecklingen av konceptet.

6.1 Resultat av användbarhetstest av low-fi prototyper

Användbarhetstestet utfördes på fyra personer som alla uppfyllde kriterierna för tänkt målgrupp. Testet hade tydligt fokus på hur TV-innehåll kunde tänkas presenteras i ett mobilt format.

En av respondenterna uppfattade horisontell läget som möjligen rörigt, i och med att knapparna hamnar i annat läge när man vrider mobilen 90 grader. Men generellt sätt var det inget av de fyra konceptförslagen som uppfattades som dåligt, alla hade något bra, men vissa upplevdes som bättre lämpade än andra.

Det första konceptet som testades är utformat för att påminna om hur dagens TV förfarande med fjärkontroll fungerar. Respondenterna upplevde konceptet som lätt att lära sig då igenkänningsfaktorn från vanligt TV förfarande var hög. De tyckte att det var lätt att använda och förstå hur det var ämnat att användas och att det var ändamålsenligt. Det enda som ansågs mindre effektivt var att de inte fick någon bra översikt av programutbudet. Koncept 1 var det koncept som fick flest antal plus i konceptutvärderingsmatrisen.

Det andra konceptet som testades är utformat för att ge en snabb översikt när man ska göra sitt val program. Respondenterna tyckte det var effektivt att använda med sin översikt över programutbudet och att det var bra att välja program efter intresse med kategoriseringen av program. De saknade dock information om programinnehåll och tider. Konceptet upplevdes som enkelt av de flesta, någon upplevde navigeringsförfarandet när man ska växla mellan olika kategorier som svårt att förstå sig på. I konceptutvärderingsmatrisen delar detta koncept plats med följande koncept.

Det tredje konceptet som testades är utformat för att påminna om mobilens ikon och textbaserade gränssnitt. Respondenterna tyckte det var effektivt med en översikt över programutbudet, om än något elementärt när det var helt textbaserat. De tyckte också att det var enkelt och några hade tyckt det varit ännu enklare med bara en programtablå över kanaler istället för en programtablå även för kategorier av program. Detta koncept uppfattades som ett komplement till traditionellt TV tittande och delar plats med koncept 2 i konceptutvärderingsmatrisen.

Det fjärde konceptet som testades är utformat för att ge en snabb översikt när man ska göra sitt val av program. Respondenterna tyckte det var effektivt att använda med sin översikt över programutbudet och att det kändes ändamålsenligt. Det var lätt att förstå och komma ihåg hur det var ämnat att användas. Konceptet upplevdes som mer visuellt tilltalande än det övriga och fick näst bäst resultat i konceptutvärderingsmatrisen.

Det framgick av användbarhetstestet att det var skillnad på hur Respondenterna uppfattade de olika konceptförslagen beroende på hur de var vana vid att titta på TV i vanliga fall.

Daniel Björk Mobil TV

IDK03 – En användbarhetsstudie

32

En person som i vanliga fall först skulle titta i programtablån innan han bestämmer sig för att se ett program på TV, föredrog t ex förfarandet i koncept 3, medan en som är van vid att bläddra mellan de olika kanalerna innan han bestämmer sig för vilket program han ska se, föredrog koncept 1, 2 och 4.

Kategorisering av program behöver inte vara en funktion i mobiltelefonen, utan kan vara något som sker i valet av abonnemang.

Jag analyserade resultatet från användbarhetstesterna med hjälp av en konceptutvärderings- matris, för att kunna gå vidare med arbetet med att utveckla ett så välfungerande koncept som tänkbart för målgruppen.

6.2 Konceptutvärdering

Användarmål Koncept 1 Koncept 2 Koncept 3 Koncept 4

Lätt att använda (enkel design) + - ++ -

Effektiv att använda (bra översikt) - ++ + ++

Ändamålsenlig (funktionell design) + + 0 +

Lätt att lära sig (hög igenkänningsfaktor) ++ - 0 0 Lätt att förstå hur använda (intuitiv design) ++ + 0 + Lätt att komma ihåg hur använda (logisk) 0 + 0 +

Antal + 6+ 5+ 3+ 5+

Antal - 1- 2- 0- 1-

Summa 5+ 3+ 3+ 4+

Det visade sig att man vill ha ett koncept för TV i mobilen som man känner igen från vanligt TV förfarande, men även möjligheten att få en bra översikt av programutbudet. Man vill ha tillgång till programtablå med information om programinnehåll och tid samt kunna se vad som sänds i samtliga kanaler vid en viss tidpunkt.

33

7. Slutdiskussion

Dem senaste 20 veckorna under min utbildning som Interaktionsdesigner vid K3 på Malmö Högskola har jag spenderat med att försöka besvara frågan vad mobil TV är för något och vad det kan tänkas innebära för användarna. Och jag tycker att jag genom detta arbete lyckats besvara frågan.

När jag först fick höra talas om mobil TV tänkte jag nog som dem allra flesta andra på TV som TV:n i vardagsrummet fast i mobilen. Jag tänkte inte då på de möjliga möjligheter som finns i det mobila formatet.

”Den mest påtagliga ”avstängning” eller psykiska påverkan av vilken ny teknik som helst är kanske just att den efterfrågas. Ingen efterfrågar bilar förrän det finns bilar, och ingen intresserar sig för TV förrän det finns TV-program. Denna teknikens förmåga att skapa sin egen sfär av efterfrågan är inte oberoende av det faktum att tekniken i förstahand är en utbyggnad av våra kroppsdelar och sinnen”

(McLuhan, 1999: 80).

Jag tycker själv att det är en ytterst intressant möjlighet med TV som ett rörligt medium och det känns inte särskilt osannolikt att alla kommer ha och använda TV i mobilen framöver. Jag valde att göra examensarbetet på egen hand som ett prov och bevis för mig själv vad jag faktiskt kan åstadkomma med den kunskap som jag införskaffat under utbildningens gång. Som ni förstår så har jag fått begränsa uppdraget på grund av att tiden på knappt 20 veckor är knapp om man dessutom är själv och att jag ville uppnå kvalitet i det arbete jag utfört och inte lämna efter mig ett arbete där man försökt undersöka alla aspekter av någonting och som bara hade resulterat i lite om mycket.

För att ha nått fram till detta slutresultat har jag genomfört en användbarhetsstudie av mobil TV. Där jag har undersökt hur TV funktionaliteten kommer att integreras i morgondagens mobiltelefoner, samt hur mobil TV kommer att påverka eller samverkar med dagens traditionella TV och hur användandet av dessa båda medier kan komma att förändras.

Utan denna användbarhetsstudie och ett gediget arbete med konceptutveckling hade inte resultatet varit detsamma. Mina respondenter har varit ovärderliga då det gällt att ta fram prototypen och ett koncept för mobil TV.

Som Interaktionsdesigner i det här projektet har jag fått möjligheten att göra just det jag vill, att vara med vid utvecklingen av framtidens teknologiska produkter. Om det är något jag har saknat i detta projekt, så är det väl just känslan av att tillhöra ett team som jobbar mot ett och samma mål.

Jag är oerhört tacksam över att få ha gjort mitt examensarbete åt ett företag som TAT – The Astonishing Tribe. Det har varit en intressant och spännande tid där och man behöver inte ha varit där särskilt länge förrän man förstår att det är ett företag i tiden och att där kommer att hända mycket intressant saker framöver.

Daniel Björk Mobil TV

IDK03 – En användbarhetsstudie

34

8. Referenslista

Litteratur

Cooper, Alan (2004). The inmates are running the asylum. Indianapolis: Sams.

Löwgren, Jonas & Stolterman, Erik (1998). Design av informationsteknik – materialet utan egenskaper. Lund: Studentlitteratur.

Manovich, Lev (2001). The language of new media. London: MIT Press.

McLuhan, Marshall (1999). Media människans utbyggnader. Stockholm: Norstedt.

Preece, Jennifer, Rogers, Yvonne & Sharp, Helen (2002). Interaction Design Beyond Human Computer Interaction. Wiley.

Rapporter

Södergård, Caj (2003). Mobile television – technology and user experiences. Technical Research Centre of Finland (VTT).

Trefzger, Jochen (2005). Mobile TV-Launch in Germany – Challenges and Implications. Köln Universität.

Länkar

http://www.tat.se, 2006-01-20 http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22143&a=501306, 2006-02-17 http://www.teracom.se/?page=1557&display=5960:6482, 2006-02-17 http://prylportalen.mkf.se/ArticlePages/200509/06/20050906200053_MKF794/20050906200 053_MKF794.dbp.asp, 2006-02-17 http://www.idp.mdh.se/personal/lbk01/kurser/kk0180/kurslitteratur/pughs/pughs.htm, 2006- 02-17

35

Appendix A

Related documents