• No results found

Följebrev till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts medlemskommuner 8 Grundavtal för samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

9 Utdrag ur protokollet från styrelsen för samkommunen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt § 19 Ändring av samkommunens grundavtal

Förslag Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att godkänna förslaget till ändring av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts grundavtal.

Beslut Förslaget godkändes.

Delgivning Efter slutligt beslut: kirjaamo@tyks.fi __________________

Konkurrensutsättning av Pargas gästhamns verksamhet 803/02.08.00.00/2020

Stadsstyrelsen 26.10.2020 § 233

Beredare Näringslivschef Tomas Eklund, tfn 040 488 5675 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Nuvarande avtal gällande gästhamnsverksamheten i Pargas gästhamn tar slut 30.10.2020. Gästhamnen i Pargas konkurrensutsattes senast år 2015. Avtalstiden bestämdes till relativt kort, 3+2 år. Avsikten var att under den tiden åstadkomma en realistisk utvecklingsplan för hamnen. Våra gästhamnar har utvecklats

systematiskt, först Houtskär, sedan Iniö och nu senast Nagu. Gästhamnarna i skärgården har beviljats omfattande stödfinansiering, tyvärr är läget sämre gällande bidragspengar för hamnen i Pargas. Utvecklingen är, åtminstone i dagens läge, beroende av stadens egna budgetmedel och/eller av att en företagare gör nödvändiga investeringar mot ett långt hyresavtal.

Stadens ekonomi är ansträngd med stora investeringar på programmet de närmaste åren varför det mest realistiska alternativet är en företagardriven utveckling av hamnen. Arkitektbyrå Schauman & Nordgren Architects har anlitats för att göra en attraktiv försäljningsbroschyr gällande gästhamnsområdet.

Tanken är att det byggs en strandpaviljong med året runt verksamhet i stället för den nuvarande cafébyggnaden. Broschyren är utarbetad och klar för att gå i tryck men coronapandemin har som bekant drabbat restaurangbranschen hårt med begränsningar gällande både öppethållningstider och kundantal. Det är därför inte realistiskt att hitta en investeringsvillig företagare innan förhållandena normaliserats.

Behovet av att förnya gästhamnsområdet har inte försvunnit och arbetet med att finna en verksamhetsidkare som är beredd att göra en större satsning fortsätter. Det är under rådande förhållanden mest ändamålsenligt att konkurrensutsätta verksamheten på en inte alltför lång tid. Därför föreslås samma avtalslängd som senast, dvs. för 3 år med en tilläggsoption på ytterligare 2 år.

Kompletterande material Nuvarande avtal

Förslag Pargas stad konkurrensutsätter gästhamnsverksamheten i Pargas enligt huvudprinciperna i stadens strategi för besökshamnar.

Konkurrensutsättningskriterierna är prissättning (50 %) och lämplighet (50 %).

Lämpligheten bedöms enligt kriterierna branscherfarenhet (40 %), intervju (40 %) och verksamhetsplan (20 %). Hyresavtalets längd är 3 år med en option om två tilläggsår. För intervjuerna och bedömningen av sökandes lämplighet utses en arbetsgrupp bestående av näringslivschefen, stadens tekniska chef samt turismchefen.

Stadsstyrelsen väljer hamnvärd och godkänner avtalet.

Beslut Förslaget godkändes.

Delgivning Näringslivschef, teknisk chef, turismchef, ekonomichef, samhällsingenjören __________________

Utlokalisering av stadens telefonväxel 805/00.01.03/2020

Stadsstyrelsen 26.10.2020 § 234

Beredare Näringslivschef Tomas Eklund, tfn 040 488 5675 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Det ekonomiska läget i Pargas stad är mycket ansträngt. I åtgärdsprogrammet för att balansera ekonomin har upptagits möjligheten att utlokalisera stadens telefonväxel. En kostnadsundersökning har visat att en utlokalisering innebär en inbesparing på ca 25 000 euro på årsnivå. Dessutom försvinner behovet av vikarier, en fråga som ställvis varit svår att lösa.

Även om inbesparingen inte är betydande så är det ett steg i rätt riktning då den är en kontinuerlig årlig inbesparing samtidigt som antalet telefonsamtal konstant minskar för varje år. Antalet samtal har sjunkit med 64 % från 2016 och är nu i medeltal endast 58 samtal/dag. Antalet samtal borde vara över 300/dag för att nuvarande lösning skulle vara effektiv.

Utlokaliseringen skulle också vara ett första steg mot att frigöra utrymmen i Iniö.

Det finns en efterfråga på hyresbostäder i Iniö och områdeskontoret skulle lämpligen, efter remont, kunna utnyttjas exempelvis till det ändamålet.

Staden strävar till att hitta ersättande uppgifter för personalen som berörs, dvs.

en telefonist.

Förslag Stadsstyrelsen fattar, i enlighet med förslaget i stadens balanseringsprogram, beslut om att Pargas stads telefonväxel utlokaliseras under år 2021.

Beslut Under diskussionen föreslog Staffan Åberg, understödd av Kurt Lundqvist, följande tillägg till förslagstexten: Användningen av områdeskontorets utrymmen bereds och beslutas om som ett separat ärende.

Under diskussionen föreslog Nina Söderlund, understödd av Maria Lindell-Luukkonen, att ärendet remitteras för utlåtande av Iniönämnden.

Stadsstyrelsen godkände enhälligt Nina Söderlunds remissförslag.

Delgivning Personalchefen, ekonomichefen, kommunikationschefen, växeltelefonisten __________________

Danaarvet efter Eino Lehti 569/02.07.02.03/2019

Stadsstyrelsen 26.10.2020 § 235

Beredare Stadsjurist Monica Avellan, tfn 044 358 5727 Föredragande Stadsdirektör Patrik Nygrén, tfn 040 511 4383

fornamn.efternamn@pargas.fi

Stadsstyrelsen har ansökt om att få egendomen efter Eino Lehti för att utveckla och förbättra Bläsnäs badstrand med omgivning. Utvecklingsarbetet skulle ske i växelverkan med invånare, ungdomar och deras föräldrar. Målet är att Bläsnäs blir ett område och en samlingsplats där alla åldersgrupper kan umgås och trivas.

Vidare har stadsstyrelsen ansökt om att egendomen också skulle användas till åtgärder som ökar barns och ungdomars välmående i Houtskärs

kommunområde.

Statskontoret har beslutat överlåta penningmedel till tre personer som hade en nära relation till den avlidna. Av de i dödsboet ingående fastigheterna behålls den största delen av marken i statens ägo. Dödsboets övriga egendom inklusive de områden av de i dödsboet ingående fastigheterna 445-653-1-48 och

445-653-1-26 som inte har behållits i statens ägo överlåts till Pargas stad. Villkor för överlåtelsen är att

1. Staden svarar för skulder och avgifter som hänför sig till boet.

2. Staden använder egendomen för att utveckla och förbättra stadens mest använda officiella badstrand och dess näromgivning i Bläsnäs stadsdel samt till åtgärder som ökar barns och ungdomars välmående i Houtskärs

kommunområde.

3. Om det framkommer någon arvsberättigad släkting eller testamentstagare överlåter staden egendom till denna.

Statskontorets beslut har vunnit laga kraft. Markanvändningsingenjören har gjort utredningar gällande de fastighetsområden som staden tilldelats, och har

konstaterat att det vore bäst att sälja dem.

Bilaga 10 Statskontorets beslut

Related documents