• No results found

Föräldrarnas motionsvanor

Ja Nej Ibland

Förskola 1 3 1

Förskola 2 9 2 1

Förskola 3 2

Är ditt barn aktiv på sin fritid

Ja Nej Ibland

Förskola 1 3 1

Förskola 2 11 1

Förskola 3 2

En av våra frågeställningar berör sambandet mellan föräldrarnas motionsvanor och barnens fysiska aktivitet. Detta har vi klart och tydligt sett att där finns ett samband. Bland de svar vi fått på enkäterna har vi funnit ut att majoriteten av de föräldrar som är aktiva på sin fritid också har aktiva barn. Medan de föräldrar som inte är aktiva på sin fritid, där är inte heller barnen i lika stor utsträckning fysiskt aktiva. Den teori som vi har hittat anser att vilken social klass man tillhör har en påverkan på hur aktiv man är. Hultgren (2002) skriver att det är framförallt barn till välutbildade som i högre utsträckning utövar fysisk aktivitet. Nordlund, Rolander & Larsson (2004) menar att problemen människor som tillhör socialgrupp tre har sämre motorik än vad de har som tillhör de högre socialgrupperna. Förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar är också högre i de lägre socialgrupperna. Nordlund, Rolander & Larsson (2002) menar också att barns hälsa i stor utsträckning representerar föräldrarnas hälsa och därför är det extra viktigt att barnen får rätt rörelsestimulans både i skolan och på förskolan. I

deras ansvar för barnens fostran, utveckling (Utbildningsdepartementet, 1998). Något som är viktigt med tanke på att alla barn inte har en aktiv fritid.

I vår enkät har vi valt att inte fråga om föräldrarnas sociala status. Därför kan vi inte uttala oss om detta. Men med tanke på i vilka områden våra förskolor ligger skulle man kunna se om fler barn var aktiva i någon organiserad föreningsverksamhet i något av områdena.

Är ditt barn aktiv i någon organiserad föreningsverksamhet

Ja Nej

Förskola 1 2 2

Förskola 2 10 2

Förskola 3 1 1

Förskola 1 ligger i ett område som klassas som mycket attraktivt att bo i. Även förskola 2 ligger inom ett område där det har byggts många nya hus, och statusen har därför ökat i detta område. Förskola 3 är det område som har en sämre status än de övriga förskolorna. I detta område finns det många flerfamiljshus och nästan inga friliggande villor. Men eftersom denna förskola har en tydlig utomhus profil kan det vara så att familjer har valt denna förskola på grunda av just den orsaken och därför inte bor precis i detta område. Överlag var alla barn väldigt aktiva och många av dem var också medlemmar i olika föreningar. Resultatet vi fått fram der inte ett fullt tillförlitligt resultat eftersom majoriteten av enkätsvaren vi fick in kom från förskola 2. Av de enkätsvar vi fick in på förskola 1 (4st) och förskola 3 (2st) så var ungefär hälften av dessa medlemmar i föreningar.

Hur tror du att dina motionsvanor påverkar ditt barn

Jag är en förebild Jag påverkar inte

Vet ej

Förskola 1 4

Förskola 2 11 1

Förskola 3 1 1

Har dina föräldrars motionsvanor påverkat dig

Ja Nej Vet ej

Förskola 1 2 2

Förskola 2 5 6 1

Förskola 3 2

Något som vi fann intressant var svaren på vår fråga om föräldrarna trodde att deras

sig ha påverkats av sina föräldrars motionsvanor. Här var föräldrarna överens om att de var förebilder till sina barn. Det var som en förälder skrev ” barn gör som vi gör”, ”de ser hur

jag gör och får en mått stock”. NCFF (2005) styrker föräldrarnas svar. De menar att barnens

hälsa och rörelse i stor utsträckning representerar föräldrarnas hälsa och motionsvanor. Det som var extra intressant var att en stor del av föräldrarna ansåg att deras föräldrar i sin tur inte hade haft någon påverkan på deras motionsvanor. Några av föräldrarna ansåg dock att det hade påverkats av sina föräldrar. En förälder såg ett klart samband mellan sina föräldrar och sig själv då hon skrev ”de var ej så aktiva, det är inte jag heller”. En annan förälder ansåg att dennes föräldrars påverkan lett till att hon är: ”mer aktiv än mina föräldrar, just för att hålla

mig friskare”. Bourdieu anser att föräldrarnas levnadsvanor och status har en påverkan på

barnens livsstil. Han anser att det symboliska kapitalet har en stor påverkan på barnens livsstil. I det symboliska kapitalet ingår både det kulturella och det sociala kapitalet. Med det menar han att både föräldrarnas status och det nätverk som vi har runt omkring oss har en stor påverkan på barnens liv (Carle 1991).

4.5 Sammanfattning och slutsatser

Vi har upptäckt att ämnet hälsa och barns rörelse är ett väldigt aktuellt ämne i dagens

samhälle. Det har märkts inte minst då vi träffat pedagogerna vi har intervjuat. Det visade sig att på alla de tre förskolorna vi använde i vår undersökning så använde de sig av

utomhusmiljön i hög utsträckning, en något högre grad än vad vi hade räknat med. Detta har gjort att vi har fått ett något vinklat och likvärdigt resultat från våra pedagoger och enkät svaren från föräldrarna.

Vi anser att vi har fått svar på vår frågeställning om barns sjukfrånvaro. Pedagogerna vi har intervjuat var alla eniga om att utomhusvistelse har en positiv inverkan på barnen. De menade att eftersom de var utomhus i den utsträckningen de var minskade också smittspridningen mellan barnen. På förskola 3 som har utegruppen menade de att inte drabbas i lika hög grad av epidemier av halsfluss som en vanlig barngrupp drabbas av. Anledningen menar de är att de tillbringar så mycket tid utomhus. Vi har även hittat relevanta forskningar som har styrkt pedagogernas svar och detta har lett till att vi anser att vi fått fram ett trovärdigt resultat på vår frågeställning.

Related documents