• No results found

5. Effekter & deras tänkbara betydelse

5.5. Förändringar i miljökvalitet – effekter

Trafikverket gör bedömningen att projektet kan antas medföra en betydande miljöpåverkan, eftersom projektet innebär en nysträckning av E22, i någon skala, utanför Bergkvara och utredningsområdet har väldigt höga värden. Trafikverkets inriktning för nästa skede är därför att en lokaliseringsutredning och miljöbedömning behöver genomföras.

I nedanstående kapitel beskrivs kortfattat de möjliga effekter som redan i samråds-underlaget kan konstateras att projektet kan komma att medföra. Påverkan och effekter skiljer sig för olika teknikområden och var i utredningsområdet vägen anläggs,

beskrivningarna nedan är gjorda utifrån vad som är viktigt för respektive teknikområde.

5.5.1. Väganläggning & trafik

En utbyggd mötesseparerad sträcka kommer att inkludera både ombyggnad av delar av befintlig sträcka av E22, en nysträckning utanför Bergkvara samt nya korsningspunkter längs sträckan. Resultatet av åtgärderna kommer vara en mer enhetlig vägstruktur och en förbättrad standard med mittseparering från länsgränsen Blekinge/Kalmar i söder till Söderåkra i norr – en sträcka som idag inte är mötesseparerad. En högre standard med mötesseparering kommer förbättra framkomligheten och också möjliggöra en högre hastighetsbegränsning och att restiderna kortas ned.

Med en ny- och ombyggd väg E22 kommer en överflyttning av genomfartstrafik ske från Bergkvara ut på den nya E22. Effekterna av en minskad genomfartstrafik genom samhället kommer leda till en bättre miljö i tätorten. Befintlig E22 genom Bergkvara kan bättre fungera som lokalgata och bli en tryggare plats för oskyddade trafikanter. Överflyttningen kommer också leda till en förbättrad tillgänglighet och en minskad barriäreffekt genom samhället. En preliminär bedömning är att ca 80 % kommer att resa längs den nya vägsträckningen och ca 20 %, främst de som har målpunkter i Bergkvara, kommer att resa längs befintlig sträckning. Den nya korsningspunkten vid väg 504 kommer att rymma en ny omstigningsplats för kollektivtrafik. En överflyttning av regionala busslinjer till den nya vägen kommer att leda till en förbättrad framkomlighet och förbättrade möjligheter för regional kollektivtrafik i området. Den nya bytespunkten medger att den regionala

busstrafiken i stråket Kalmar-Karlskrona kan få kortare restid samtidigt som Bergkvara har en försörjning.

För att höja standarden på väg E22 är en parameter att minimera antalet anslutningar till vägen. Likväl ska vägen inte bli en större barriär än nödvändigt varför det blir viktigt att finna rätt nivå och placering av anslutningar. Nya lokala vägar kommer därför att ansluta den nya vägsträckningen förbi Bergkvara och eventuellt gå parallellt med E22 och samlas upp i korsningspunkter. Effekterna av detta kan bli att en del boende i närområdet kan få en längre sträcka att ta sig till av- och påfartspunkterna.

Sammanfattningsvis så kommer måluppfyllelse bli olika stor beroende på var i utredningsområdet korridoren hamnar.

5.5.1.1. Geoteknik

Ur ett geotekniskt perspektiv är det billigast och bäst att bygga på ett material som inte är tjälfarligt och har tillräcklig bärighet så att förstärkningsåtgärder undviks. Exempel på material som har bra bärighet och låg tjälfarlighet är morän, grus och sand med lågt finjordsinnehåll. Exempel på jordar som har sämre bärighet och hög tjälfarlighet är jordar med hög finjordshalt och högt siltinnehåll, t.ex, leriga, siltiga, gyttjiga jordar eller torv och jordar med högt organiskt innehåll.

Sida 40 av 48 Samrådsunderlag E22 Karlskrona–Kalmar, delen förbi Bergkvara Geotekniska undersökningar kommer att göras i lokaliseringsutredningsskedet för att vidare kartlägga de geotekniska förhållandena.

5.5.2. Landskap

De båda landskapstyperna har många likheter vilket gör att de ofta påverkas med samma effekter även om graden av påverkan kan variera mellan dem. Gränsdragningen mellan landskapstyperna är vag och kanske snarare en övergångszon än en definitiv gräns.

En utbyggnad av E22 i ny sträckning skapar en ny struktur i landskapet vilket förändrar hur landskapet ser ut, upplevs och fungerar.

En ny dragning av E22 som är mötesseparerad och har högre hastighetsstandard än dagens E22 skulle innebära att färre vägar kan ansluta till eller korsa E22 vilket i sin tur resulterar i att mindre vägar bryts och behöver dras om. I båda landskapstyperna skulle en ny dragning av E22 lokalt påverka både markanvändningen och framkomligheten. Markanvändningen påverkas just där den nya vägen och de nya anslutningsvägarna går då skogsskiften/

åkerskiften naggas i kanten eller fragmenteras och därmed kan bli mindre lönsamma att bruka eller bli svåråtkomliga för dagens lantbruksmaskiner.

Markanvändningen i närområdet till en ny väg påverkas även av framkomligheten i landskapet om vägen till åkerskiften blir för lång eller svåråtkomlig. Eftersom jordbruk kräver en mer regelbunden kontakt med marken skulle påverkan troligen bli större i jordbruksmark. Jordbrukslandskapet har mest jordbruksmark och det är även här som skiften som inte längre brukas utan lämnas att växa igen eller planteras med skog skulle ge den största skillnaden, både användningsmässigt och visuellt, mot dagens markanvändning.

I landskapstypen mosaiklandskap syns tendenser på igenväxning och skogsplanterade skiften, en ny dragning av E22 skulle kunna påskynda denna process.

Förändring av markanvändningen påverkar områdets landskapsbild samt dess ekologiska och historiska funktion. Fragmentering och igenväxning i landskapet kan bidra till barriäreffekter och försvårar landskapets läsbarhet.

Även andra samband än de som påverkar markens användning påverkas av en ny

vägdragning då lokala vägar dras om för att anpassas till den nya infrastrukturen. Boende i landskapet kan få längre väg till och från sina hem, grannar, aktiviteter och arbeten.

5.5.3. Kulturmiljö

En ny väg kommer att få olika effekter beroende på i vilken del av utredningsområdet och vilken landskapstyp den planeras dras genom. Oavsett var i utredningsområdet en ny väg anläggs kommer den påverka områdets kulturmiljövärden och strukturer kommer att påverkas, samband brytas och områdets historiska läsbarhet påverkas. Det finns en

kunskapslucka i underlagsmaterialet, information om kulturhistoriskt värdefull bebyggelse har inte funnits att ta del av och kan därmed inte beskrivas. I det fortsatta arbetet med lokaliseringsutredningen kommer denna kunskap att införskaffas så att en mer komplett bild över kulturmiljön erhålls.

Genom mosaiklandskapet i väster kommer en ny väg att beröra riksintresset Gamla riksgränsen i söder och de kommunalt utpekade områdena Bröms och Påboda. Som fornlämningsbilden ser ut idag riskerar enstaka kända boplatser, ett par bytomter och ett flertal fossila åkrar att påverkas. I norra delen vid Påboda riskerar gravfält att påverkas eller mista sambanden i landskapet. Viktiga och ålderdomliga kulturmiljöstrukturer som

Samrådsunderlag E22 Karlskrona–Kalmar, delen förbi Bergkvara sida 41 av 48 fortfarande finns kvar i mosaiklandskapet riskerar att försvinna vid en västlig sträckning av vägen.

En ny väg i den mellersta delen av utredningsområdet kommer att ligga i gränszonen mellan mosaik- och jordbrukslandskapet. Riksintresseområdet i söder och de kommunala

kulturmiljöprogrammen i Bröms och Påboda påverkas i liknande omfattning som för en västlig dragning. Tillkommer gör Järnsidaområdet, vars västliga gräns sträcker sig fram till mosaiklandskapet. Ur fornlämningssynpunkt kommer något fler fornlämningar att påverkas eller beröras genom brutna samband än om vägen dras i mosaiklandskapet. Fler typer av fornlämningar berörs jämfört med en västlig sträckning.

En ny väg i öster, genom jordbrukslandskapet, i befintlig sträckning eller i nära anslutning till den, bedöms påverka flest antal utpekade kulturmiljövärden och skyddade

fornlämningsmiljöer. Riksintresseområdet Gamla riksgränsen kommer påverkas och eventuellt även det angränsande Södra Mörekusten i norr. För riksintresset Gamla

riksgränsen kan skada på kärnvärdet gamla landsvägssträckningen (E22) uppkomma genom att en mer storskalig väg anläggs. Den förhistoriska miljön längs Litorinavallen riskerar att fragmenteras, sambanden skärs av samt läsbarhet och tillgänglighet försämras. För

riksintresset Södra Mörekusten blir effekterna troligen marginella och är avhängiga hur den nya anslutningen görs till befintlig väg norrut. Längs den befintliga E22 finns förhistoriska gravfält och boplatser som riskerar att påverkas. Om vägen dras genom detta område kommer fornlämningsmiljön att påverkas, vissa objekt kan behöva grävas bort och samband bryts och läsbarheten försämras. En östlig sträckning bedöms påverka ett större antal fornlämningar än en ny väg längre västerut i utredningsområdet. Fornlämningarna riskerar att förstöras eller förlora sitt sammanhang.

En östlig sträckning kan också påverka riksintresset Gamla riksgränsen och dess kärnvärde gamla landsvägssträckningen (E22) då en modern väg med vägräcken och tekniska

anordningar ger vägen ett nytt uttryck vilket påverkar den känsliga förhistoriska miljön längs Litorinavallen. Samband skärs av, läsbarhet och tillgänglighet riskerar att försämras.

5.5.4. Naturmiljö

En nysträckning av E22 kan komma att riskera negativ påverkan på skyddade och hotade arter genom habitatförlust, försämrad habitatkvalitet och försämrade spridningsmöjlig-heter. Det finns ett flertal biotoper för vilka det föreligger en risk att en ny vägdragning innebär förlust av habitat och/eller negativ påverkan. Av dessa biotoper kan särskilt nämnas vattenmiljöer och lövskogsområden samt den stora mängden stenmurar i området, både de som omfattas av det generella biotopskyddet men även de stenmurar som finns i

mosaiklandskapet (utanför åkermark).

De öppna vattnen med preliminär naturvärdesklass 2 är lokaliserade inom hela

utredningsområdet men preliminärt har flest förekomster utpekats i mosaiklandskapet.

Vattenmiljöer som helt eller delvis bedöms omfattas av generella biotopskydd kan komma att påverkas av vägdragningen. Bäckar och diken har ofta höga naturvärden genom att de fungerar som livsmiljöer, spridningskorridorer och ledlinjer i landskapet. Förutsättningarna riskerar försvinna för de växt- och djurarter i jordbrukslandskapet som är beroende av dessa biotoper.

Vägdragningen kan komma att påverka Natura 2000-området som är en av få hävdade slåtterängar i området.

Sida 42 av 48 Samrådsunderlag E22 Karlskrona–Kalmar, delen förbi Bergkvara En ny väg kommer ge barriäreffekter och fragmentering av livsmiljöer. Vägen riskerar påverka möjlighet till spridning mellan områden och landskapets ekologiska funktioner kan försämras. Fragmentering av livsmiljöer försvårar utbyten mellan lokala artpopulationer.

Förstärkning av spridningskorridorer som underlättar för artspridning kan undersökas vidare samt åtgärder för att minska barriäreffekter för olika målgrupper, bland annat grod- och kräldjur, fladdermöss och vilt.

Majoriteten av de generella biotopskydden i utredningsområdet utgörs av stenmurar följt av åkerholmar. En förlust av stenmurar och åkerholmar påverkar spridningsvägar och artrika miljöer för flera av jordbrukslandskapets växt- och djurarter bland till exempel lavar, mossor, grod- och kräldjur, insekter, spindlar, fåglar och smådäggdjur. Åkerholmar är ofta artrika miljöer och har ofta höga naturvärden i form av brynmiljöer, hävdgynnad flora och gamla träd. Den mosaik och variation de ger i jordbrukslandskapet har stor betydelse för växt- och djurlivet.

I samband med anläggning av ny väg finns också goda möjligheter att skapa och utveckla naturvärden. Genom relativt enkla åtgärder kan strukturer skapas som gynnar och utvecklar traktens artrika fauna av pollinatörer. Särskilt fokus bör i så fall läggas på traktens

exceptionella artrikedom av gaddsteklar. Det finns exempelvis en möjlighet att jobba med viktiga värdväxter för solitärbin och andra pollinatörer samt sällsynt flora knutna till öppna och störda miljöer.

5.5.5. Boende och hälsa

Ett av projektets syften är att minska E22:s barriärverkan inne i Bergkvara. En förbifart förbi Bergkvara kommer att minska barriärverkan i Bergkvara men öka den på andra platser, till exempel där en ny vägsträckning krävs eller plankorsningar tas bort. Genom att minska trafiken genom Bergkvara finns möjlighet att förbättra trafiksäkerheten för

oskyddade trafikanter i orten. Nya, säkra passager kan minska vägens barriärverkan lokalt även utanför Bergkvara.

I ett senare skede av projektet, när alternativa korridorer har tagits fram, kommer en bulleranalys att göras för de olika korridorerna. I bulleranalysen kommer det bland annat att göras en bedömning av om bostadsområden eller friluftslivsområden berörs. En ny sträckning E22 kommer, oavsett vilken landskapstyp den förläggs i, att medföra en ökad mängd buller på platser med relativt låg bullerpåverkan i dagsläget. Detta bör dock ställas mot centrala Bergkvara där bullersituationen skulle förbättras avsevärt jämfört med dagsläget.

Rekreation och friluftsliv

E22 i nysträckning kommer att innebära en ny barriär i utredningsområdet och de vandringsleder som finns i området kommer att korsas av ny vägsträckning. Passager kommer behöva utredas.

En möjlighet som en nysträckning innebär är att befintlig E22 kan användas som lokalväg med gång- och cykelväg.

5.5.6. Hushållning med mark- och vattenområden

Projektet kommer medföra att jordbruks- och skogsmark tas i anspråk. Bevarande av och tillgänglighet till brukningsbara enheter är en viktig fråga som kommer att behandlas vid framtagande av korridorer och utformning av vägen.

Samrådsunderlag E22 Karlskrona–Kalmar, delen förbi Bergkvara sida 43 av 48 I den översiktliga riskanalysen avseende yt- och grundvatten som tagits fram rekommen-deras att nysträckning av E22 bör undvika vattenskyddsområdet för Bergkvara reservvatten-täkt. Beroende på var i utredningsområdet ny E22 förläggs bedöms effekterna för yt- och grundvatten olika, sammanfattningsvis kan konstateras att vid en ombyggnation kommer trafiksäkerheten att höjas vilket i sig kommer leda till en riskreducering för många av skyddsobjekten inom undersökningsområdet.

Sida 44 av 48 Samrådsunderlag E22 Karlskrona–Kalmar, delen förbi Bergkvara

Related documents