• No results found

Vad har förbättrats hos eleverna? 26

In document Handskrivande av kinesiska tecken (Page 30-32)

Det är inte alla tecken som går att analysera på ett tydligt och logiskt sätt. I många fall blir eleverna tvungna till att acceptera det faktum att språket är gammalt och genom åren har både skrivtecknen och tecknens uttal förändrats till det aktuella språksystemet. Dock får en elev kunskap och djupare förståelse för språket genom att försöka att förstå tecknens struktur. Ju mer kunskap i strukturer, radikaler och komponenter desto lättare blir det för eleven att lära sig nya tecken. Nedanstående resultat har inträffat.

4.1.1 Eleverna har blivit bättre på att skriva tecken för hand

Från läxförhör, prov och utvärdering sammanställs elevernas förändringar efter att ha deltagit i utvecklingsarbetet.

Eleven A

Vid läxförhören visar eleven upp sin förmåga att kunna skriva radikaler och komponenter i rätt streckordning. Vid provtillfällen med översättningar från endast svenska till kinesiska visar det sig att eleven kan skriva kinesiska tecken för hand med endast få enstaka fel. Från att inte vara säker på hur ett tecken ska skrivas visar eleven nu förbättring i handskrivandet av kinesiska tecken.

Eleven B

Eleven B lär sig traditionella kinesiska tecknen. Vid läxförhören visar eleven framgång genom att kunna skriva radikaler och komponenter i rätt streckordning. På utvärderingen visar eleven väldigt god kunskap i radikaler och streckordning. Vid provtillfällena visar eleven relativt goda resultat i handskrivning av kinesiska tecken. Från att inte veta hur tecknen ska skrivas visar eleven nu sina framsteg.

Eleven C

Vid läxförhören kunde eleven skriva relativt bra avseende att skriva radikaler och komponenter i rätt streckordning. På utvärderingen visar eleven relativt god kunskap i radikaler och streckordning. Vid provtillfällena visar eleven relativt goda resultat i handskrivning av kinesiska tecken. Från att eleven vägrade skriva tecken för hand har eleven nu förbättrat sig.

Eleven D

Vid läxförhören visar eleven sin förmåga att kunna skriva radikaler och komponenter med relativt bra resultat. På utvärderingen visar eleven god kunskap i radikaler och streckordning. Vid provtillfällena visar elevens resultat i handskrivning av kinesiska tecken ibland helt korrekt och ibland några fel. Från att eleven bara ville skriva tecken på dator har eleven nu förbättrat sitt handskrivande i kinesiska tecken.

Eleven E

Vid läxförhören visar eleven sin förmåga att kunna skriva radikaler och komponenter i rätt streckordning. På utvärderingen visar eleven väldigt god kunskap i radikaler och streckordning. Vid provtillfällena visar elevens resultat i handskrivning av kinesiska tecken endast ett fåtal fel. Från att inte vara säker på hur tecknen ska skrivas för hand har eleven nu ökat sitt förtroende för sin förmåga i språket.

Eleven F

Vid läxförhören visade eleven sin förmåga att kunna skriva radikaler och komponenter i rätt streckordning. På utvärderingen visar eleven relativt god kunskap i radikaler och streckordning. Vid provtillfällena visar elevens resultat i handskrivning av kinesiska tecken endast ett fåtal fel. Från att inte vara säker på hur tecknen ska skrivas för hand visar eleven nu upp sin förbättring.

4.1.2 Eleverna har blivit bättre på att lära sig nya tecken

Från tecknet 跳 (tiao4) lär eleverna radikalen ⻊ som indikerar att tecknet är relaterat till fötter eller fotrörelse och från fonetikkomponent 兆 (zhao4) lär sig eleverna på ett ungefär hur tecknet uttalas. Eleverna har redan förkunskaper i radikaler som 女, 扌, 木, 辶 och när jag passade på att introducera följande tecken och ord, tyckte eleverna att det inte var svårt att lära sig dessa nya tecken.

⻊ + 兆 = 跳 (tiao4),跳舞 (att) dansa

女 + 兆 = 姚 (yao2),姚明 en världskänd kinesisk basketspelare 扌+ 兆 = 挑 (tiao3),挑战 (att) utmana

木 + 兆 = 桃 (tao2),桃花 persikoblomma 辶 + 兆 = 逃 (tao2),逃走 (att) fly

När en elev redan har förkunskaper och en ny kunskap ligger i elevens proximala utvecklingszon tar eleven lättare till sig kunskapen (Illeris, 2007); (Mossige, Skaathun, & Röskeland, 2009).

Nästan alla elever hade funderingar på hur många tecken en person måste kunna för att räknas som att personen kan kinesiska. Enligt forskning är svaret ett par tusen. Det var nästan ett omöjligt uppdrag fram tills nu när eleverna upptäcker att de inte behöver lära varje tecken för sig och att nya tecken kan läras genom analys av radikaler och komponenter. Det märks att eleverna tycker att det är ett bättre sätt. (dagbok 2019-05-09)

4.1.3 Eleverna har blivit bättre på att söka information själva

Eleverna hade en läxa som handlar om att översätta ord från svenska till kinesiska. För att eleverna ska kunna lära sig kinesiska tecken på egen hand lämnades några kinesiska tecken som eleverna själva skulle undersöka på webbsidor för att förstå tecknets struktur och mening. Vid läxförhöret visade det sig att eleverna hade arbetat mer eller mindre enligt instruktionen och gjorde ganska bra ifrån sig.

Eleven D har arbetat på väldigt bra idag. Med tanke på att eleven alltid haft tanken att det är svårt att komma ihåg kinesiska tecken frågar jag eleven hur det gick till. Eleven sa att det inte var lätt, men med hjälp av teckens gamla skrivstilar kunde eleven förstå tecknen lite bättre. Eleven

tog upp tecknet och ritade på tavlan och förklarade att tecknets

tidigare skrivstil ser ut som en ormliknande häxa som håller på att elda en brasa och på brasan syns en gryta som ångar. Det var ett mycket bra resonemang sa jag till eleven. (dagbok 2019-04-23)

In document Handskrivande av kinesiska tecken (Page 30-32)

Related documents