• No results found

5. RESULTATREDOVISNING

5.3 FÖRDELAR MED ETT LEASINGAVTAL

Fråga 6 i enkäten behandlade ett antal påståenden, där respondenterna ombads ta ställning till dessa med hänsyn till sitt företag. Samtliga påståenden handlade om vilka effekter respondenten i dagsläget anser ge fördelar med ett leasingavtal till skillnad från ett köp. Vi ville med dessa påståenden få en indikation på vilka motiv som föreligger för respondenterna att välja leasing som finansieringsalternativ.

Vi kommer nedan att presentera alla påståenden var för sig samt hur svarsfrekvensen för de enskilda påståendena sett ut:

Bra

Varken bra eller dåligt Dåligt

Ingen åsikt

46

Det är mindre komplicerat att leasa – Detta påstående syftar till att i allmänhet ta reda på om respondenterna anser leasing vara ett mindre komplicerat finansieringsalternativ till skillnad från ett köp.

48,4 % av respondenterna håller med om att det är mindre komplicerat att leasa än att köpa en tillgång, 45,2 % håller inte med, och 6,5 % anser sig inte ha någon åsikt i frågan.

Det är skattemässigt fördelaktigt – Enligt Ross, et al. (2005, s.597-600) samt Pike & Neale (2003, s. 522-523) är ett av motiven till leasing att de kan skapa skattefördelar för företagen. Det krävs dock att parterna har olika skattesatser för att båda parterna, leasegivare och leasetagare, ska tjäna på att leasa. Vi ville med detta påstående se om detta var en faktor som motiverade respondenterna till att välja leasing före ett köp.

Efter att ha klassificerat respondenternas svar så som beskrivits i tidigare kapitel ser vi att 12,9 % av respondenterna håller med om att leasing är skattemässigt fördelaktigt, 58,1 % håller inte med, och 29 % svarade att de inte hade någon åsikt.

Det underlättar budgeteringen – En annan faktor som gör det attraktivt att leasa enligt Pike & Neale (2003, s. 522-523) är bland annat att det är relativt säkert för leasetagaren att uppskatta framtida leasingavgifter och kunna budgetera därefter. Här ville vi ta reda på om respondenterna ansåg leasing med nuvarande redovis- ningsstandard underlätta budgeteringen jämfört med ett köp.

32,3 % av respondenterna håller med om att leasing underlättar budgeteringen, 51,6 % håller inte med, och 16,1 % anser sig inte ha någon åsikt i frågan.

Vi redovisar mindre skulder på balansräkningen – Med nuvarande leasing- standard påverkar ett operationellt leasingavtal inte balansräkningen. Ross, et al. (2005, s.596-597) beskriver att ett företags finansiella styrka är omvänt relaterat till deras skulder, vilket skulle innebära att ett företag som har ett operationellt leasingavtal ser starkare ut än ett företag som har finansiella leasingavtal vilket då ger företag incitament till att vilja använda operationella avtal. Operationella leasingavtal som under nuvarande redovisningsstandard inte syns på balans- räkningen påverkar i vissa fall företags nyckeltal till att se mer lönsamma ut, vilket även detta kan skapa incitament till att företag väljer att leasa. Vi ville med detta påstående se om denna effekt var motiv till varför respondenterna föredrar leasing framför ett köp.

48,4 % av respondenterna håller med om att de redovisar mindre skulder på balansräkningen och att det är en fördelaktig effekt av att leasa framför att köpa. 38,7 % av respondenterna håller inte med i detta påstående och 12,9 % svarade att de inte har någon åsikt.

47

Räntenivån är fördelaktig vid diskontering – Pike & Neale (2003, s. 529) nämner att ränteläget kan vara en faktor som kan ha påverkan på beslut gällande leasing då en högre ränta medför lägre totala leasingavgifter vid diskontering. 6,5 % av respondenterna svarade att de håller med, 58,1 % svarade att de inte håller med, och 35,5 % svarade att de inte har någon åsikt i detta påstående.

Det medför lägre transaktionskostnader – Det föreligger många gånger större kostnader i att genomföra ett ägarbyte än att skriva ett leasingavtal vilket gör att olika typer av transaktionskostnader kan skapa incitament till att leasa (Ross, et al. 2005, s 609). Andra kostnader som kan måsta beaktas när företag överväger att leasa eller köpa är agentkostnader som leasing kan medföra. Vi ville med detta påstående se om olika typer av transaktionskostnader var ett motiv till varför respondenterna föredrar leasing framför ett köp.

9,7 % av respondenterna svarade att de håller med i påståendet, 67,7 % svarade att de inte håller med, och 22,6 % svarade att de inte har någon åsikt.

Mitt företag undviker risken med restvärde på tillgången – En fördel med leasing, främst för mindre eller expanderande företag, kan vara att det reducerar en osäkerhet som finns kring restvärdet för den leasade tillgången i de fall där leasegivaren bär de ekonomiska riskerna. Större och mer etablerade företag har större möjlighet att så för denna risk (Ross, et al. 2005, s 609). Vi ville med detta påstående se om denna fördel var någonting som respondenterna beaktar när de väljer mellan att leasa framför att köpa en tillgång.

På detta påstående svarade 38,7 % av respondenterna att de håller med om att de med leasing undviker risker med restvärde på tillgången, 48,4 % håller inte med, och 12,9 % svarade att de inte har någon åsikt.

Mitt företag får lägre service- och underhållskostnader – Operationella leasing- avtal innebär i dagsläget att leasegivare står för de service- och underhålls- kostnader som kan komma att uppstå under leasingperioden. Detta gör att lease- tagaren under dessa avtal inte själva behöver budgetera, samt lägga ut kapital, för dessa kostnader om sådana skulle uppstå (Ross, et al., 2005, s. 595).

38,7 % av respondenterna håller med om att leasingavtal i dagsläget ger denna fördel till skillnad från ett köp. 51,6 % av respondenterna håller inte med om detta, och 9,7 % har ingen åsikt.

Respondenterna hade även möjlighet att själva ange om det fanns andra effekter som vi inte presenterat under denna fråga men som de anser vara effekter som i dagsläget ger fördelar med att leasa tillskillnad från att köpa en tillgång.

Andra effekter som respondenterna i dagsläget anser ge fördelar med ett leasingavtal till skillnad från ett köp är bland annat att det ger en ökad flexibilitet samt operativa för- delar. En av respondenterna nämnde att en fördel med leasing är att leasingperioden kan

48

matchas mot nya versioner och ny teknik, och en annan påpekade ytterligare en gång att leasing medför fördelaktiga effekter på balansräkningen då de redovisar mindre till- gångar.

Related documents