• No results found

5. RESULTATREDOVISNING

5.4 FÖRVÄNTADE EFFEKTER AV DET NYA LEASINGFÖRSLAGET

I fråga 7 i enkäten ville vi ta reda på vad respondenten tror att det nya förslaget kommer att få för effekter på deras respektive företag. Genom att rikta frågan direkt till respondenten ville vi komma åt deras enskilda åsikter och inte företagets åsikter som helhet. Vi ville med denna fråga indirekt försöka komma åt chefers attityder till det nya förslaget för att få mer detaljer om vad deras attityder grundar sig i. Vi ställde tre påstå- enden där vi bad respondenten, på en skala från ”håller helt med” till ”håller inte alls med”, ta ställning till hur de tror att det nya förslaget kommer påverka deras företag. Vi kommer nedan att presentera alla påståenden var för sig samt hur svarsfrekvensen för de enskilda påståendena sett ut utifrån den klassificering vi tidigare beskrivit:

Det kommer att förbättra vår balansräkning – Eftersom det nya förslaget inne- bär att alla leasingavtal redovisas i balansräkningen kommer balansräkningen att disponeras på ett annat sätt till skillnad från idag. Vi ville med detta påstående se om respondenterna ansåg denna förändring vara positiv eller negativ för att därmed kunna få en indikation på deras inställning till förslaget.

Ingen av respondenterna håller med om att det nya förslaget kommer att inne- bära förbättringar av deras balansräkning. 90,3 % av respondenterna håller inte med i detta påstående och 9,7 % svarade att de inte har någon åsikt.

Implementeringskostnaden är försumbar – I det dokument som IASB samt FASB publicerat med kommentarer från berörda parter till det nya förslaget uttrycktes oro för huruvida implementeringen kommer medföra höga kostnader samt bidra till komplexitet då redovisningen blir mer krävande (IASB & FASB, 2011, s. 6). Vi ville lyfta fram detta och ta reda på om respondenterna, likt de som kommentarer som IASB publicerat, ansåg dessa kostnader vara av bety- delse som en följd av det nya förslaget.

12,9 % av respondenterna håller med om att implementeringskostnaden för det nya förslaget är försumbar, 80,6 % håller inte med i detta påstående, och 6,5 % svarade att de inte har någon åsikt.

Nyttan efter implementeringen kommer att överstiga kostnaden – En av anled- ningarna till varför IASB samt FASB lägger fram ett nytt förslag på redovisningen av leasing är för att bidra till att de finansiella rapporterna ska ge mer användbar information. Enligt den undersökning som PwC genomförde kunde de flesta se hur den föreslagna förändringen skulle leda till en viss grad av förbättring av den finansiella rapporteringen för investerare, men att denna för- bättring ansågs som liten för de som upprättar de finansiella rapporterna (PwC, 2010b, s. 12-13). I samma dokument publicerat av IASB samt FASB som nämndes ovan diskuterades fördelar och kostnader där det uttrycktes oro för den administrativa börda som redovisare kommer få. Det uppkom även oro för andra

49

kostnadsfrågor så som att företag behöver omstrukturera kompensationsplaner, utbildningskostnader, kostnader för att uppdatera IT-system, samt den ekonomiska påverkan detta förslag kommer få på företaget i denna tid i företagets utveckling (IASB & FASB, 2011, s. 63-64).

Genom att fråga om respondenterna tror att nyttan efter implementeringen kommer att överstiga kostnaderna får vi en indikation på hur deras inställning till vilken inverkan de tror att dessa kostnader kommer ha. 3,2 % av respondenterna håller med om att nyttan kommer att överstiga kostnaderna efter implementeringen, 80,6 % håller inte med om detta, och 16, 1 % svarade att de inte har någon åsikt.

Respondenterna hade även i denna fråga möjlighet att ange andra effekter som de trodde kommer att påverka deras företag efter införandet av det nya leasingförslaget. En av respondenterna påpekade att de inte kommer att påverkas av det nya förslaget och uttryckte följande;

”Vi redovisar våra fastigheter enligt IAS 40 - Förvaltningsfastigheter till verkligt värde. Av denna anledning skall vi som leasegivare (hyresvärd) ej tillämpa den föreslagna ändringen av leasingrekommendationen.”

Andra kommentarer som respondenterna lämnade handlade bland annat om att de anser att det nya leasingförslaget ställer mycket stora krav på ekonomisystemet. De nämner även att förslaget kommer att innebära skillnader mellan leasegivare och leasetagare. Någon respondent nämnde också att implementeringen, för dem, inte verkar kräva så stor insats.

Fråga 8 i enkäten berörde, likt fråga 7, vilka effekter respondenten tror att det nya förslaget kommer att få. Frågan var ställd på följande sätt; ”Hur tror Du att företagets affärsverksamhet och den finansiella rapporteringen kommer att påverkas av det nya förslaget utifrån följande aspekter?”

Även i denna fråga ombads respondenterna ta ställning utifrån fem olika aspekter om de tror att dessa kommer att påverkas positivt, negativt eller vara oförändrade efter införandet av det nya leasingförslaget. Respondenterna kunde även svara ”vet ej” om de inte hade tillräcklig kunskap för att kunna ta ställning.

Dessa faktorer som fråga 8 innehåller vet vi, genom att ha studerat tidigare forskning, kommer påverkas av det nya förslaget, varför vi vill mäta respondenternas inställning till dessa påståenden. Genom att gå in på bakomliggande faktorer som dessa kan frågan visa oss mer specifikt vilka enskilda effekter som ligger bakom den inställning som respondenterna har till förslaget. Nedan presenterar vi dessa aspekter var för sig samt hur respondenternas svarsfrekvens sett ut:

Framtida investeringar – 6,5 % av respondenterna tror att företagets affärs- verksamhet och den finansiella rapporteringen kommer att påverkas positivt av det nya förslaget utifrån framtida investeringar. 16,1 % tror att denna påverkan kommer att bli negativ. 67,7 % tror att företagets affärsverksamhet och

50

finansiella rapportering utifrån framtida investeringar kommer att förbli oförändrad, och 9,7 % svarade vet ej på påståendet.

Operativa kassaflöden – När respondenterna istället tog hänsyn till affärs- verksamheten och den finansiella rapporteringen utifrån operativa kassaflöden tror 9,7 % av respondenterna att det kommer att bli en positiv påverkan. 16,1 % tror att det kommer att bli en negativ påverkan, 61,3 % tror att företagets affärs- verksamhet och finansiella rapportering kommer att förbli oförändrad, och 12,9 % svarade vet ej på påståendet.

Skuldsättningsgraden – 3,2 % av respondenterna tror att företagets affärs- verksamhet och den finansiella rapporteringen utifrån skuldsättningsgraden kommer att påverkas positivt, i kontrast till 64,5 % som istället tror att denna påverkan kommer att bli negativ. 22,6 % tror att företagets affärsverksamhet och den finansiella rapporteringen förblir oförändrad, och 9,7 % svarade vet ej på påståendet.

Räntetäckningsgraden – Med hänsyn till räntetäckningsgraden tror ingen av respondenterna att företagets affärsverksamhet och den finansiella rappor- teringen kommer att påverkas positivt, medan 38,7 % tror att de kommer påver- kas negativt. 29 % av respondenterna tror att affärsverksamheten och den finan- siella rapporteringen förblir oförändrad, och 32,3 % svarade vet ej på påståendet.

EBIT – 16, 1 % av respondenterna tror att företagets affärsverksamhet och den finansiella affärsverksamheten utifrån EBIT kommer att påverkas positivt, 9,7 % svarade att påverkan kommer att bli negativ, och 45,2 % anser den förbli oför- ändrad. 29 % svarade vet ej på detta påstående.

Resultatet – Ingen av respondenterna tror att företagets affärsverksamhet och den finansiella rapporteringen kommer att påverkas positivt med hänsyn till resultatet av det nya leasingförslaget. 12,9 % tror att denna påverkan blir negativ, 61,3 % tror att den blir oförändrat, och 25,8 % svarade vet ej på påstå- endet.

5.5 FÖRVÄNTADE EFFEKTER PÅ PROPORTIONEN AV LEASINGAVTAL

Related documents