• No results found

Denna budgetpost avser kompensation för den OH som genereras när ovanstående budgetposter så småningom kostnadsförs. Medlen fördelas till utbildningarna i form av en minskning av det belopp utbildningarna bidrar med till finansiering av fakultetens gemensamma utbildningskostnader.

22

Not 19. Utbildningsprogram

Det totala anslaget tillgängligt för utbildningarna utgörs förutom denna post även av posterna "Utfasning av resursförstärkning till masterprogrammet i folkhälsovetenskap" och "Fördelning av OH-kompensation" (noterna 17 och 18).

2.1.2 Fakultetens modell för utbildningsuppdrag, takbelopp, riksprislappar och anslag

Fakulteten tilldelar utbildningsnämnderna uppdrag enligt samma principer som universitetet tillämpar gentemot fakulteterna. Resursfördelningen utgår från föregående års takbelopp, vilket justeras för pris- och löneökningar.

Därefter tillkommer eller frånräknas belopp motsvarande de ändrade uppdragen för respektive utbildning. Dessa belopp är oftast beräknade att motsvara ett visst antal utbildningsplatser enligt en viss prislapp, men det ändrade uppdraget uttrycks ändå i form av ett belopp.

En summering av dessa delposter ger utbildningsuppdraget för kommande år, uttryckt som ett takbelopp. Endast läkarutbildningen har ett uppdrag som formellt sett även är uttryckt i studieplatser, vilket specificeras i reglerings-brevet.

Från utbildningsuppdraget dras sedan de belopp som behövs för att finanisera gemensamma åtaganden, i proportion till respektive utbildnings uppdrag, vilket ger den faktiska tilldelningen för respektive utbildning.

Utbildningarnas produktion i form av HST och HPR (helårsstudenter respektive -prestationer) avräknas mot takbeloppet med de nationella prislappar som fastställts för respektive utbildningsområde (medicin, vård, naturvetenskap, humaniora etc). Om universitetets produktion överstiger takbeloppet ges ingen extra ersättning (därav termen "takbelopp"), men vid underproduktion kan universitetet bli återbetalningsskyldigt.

Om fakulteten överproducerar medan universitetet som helhet under-producerar ersätts fakulteten för 50 % av överproduktionen. Eftersom universitetet sedan flera år överproducerar lär det dock inte bli aktuellt med någon sådan extra ersättning på åtminstone några års sikt. Universitetet har även en buffert av sparade prestationer och så länge den finns behöver ingen fakultet återbetala vid eventuell underproduktion. På sikt kan under-produktion ändå leda till minskade uppdrag vid framtida resursfördelningar.

I förhållandet mellan fakultet och utbildningsprogram ska principen gälla att om fakulteten som helhet blir återbetalningsskyldig får de utbildningar som underproducerat återbetala proportionellt till underproduktionens storlek.

Motsvarande gäller i det fall att fakulteten ersätts för överproduktion.

Den avgiftsfinansierade utbildningen ingår inte i universitetets uppdrag till fakulteterna; fakulteterna får själva bedöma hur många avgiftsstudenter man beräknas kunna locka och dimensionera utbildningen efter det. De avgifter som sedan faktiskt betalas in tillfaller fakulteterna, efter ett avdrag för central administration. För att enskilda utbildningar inte ska behöva stå risken för ett minskat antal avgiftsstudenter garanterar GUN (i enlighet med

23

fakultetsbeslut dnr M 2013/1380) nämnderna ersättning enligt beräknade intäkter, eventuellt minskade intäkter belastar GUN centralt. En utbildning som har möjlighet att anta fler avgiftsstudenter än beräknat bör göra det, och om man därmed också överskrider det tilldelade uppdraget (som inte gör skillnad på avgiftsskyldiga och -befriade studenter) tilldelas utbildningen de extra intäkterna.

För varje timme utbildningarna köper från institutionerna ingår en ersättning för personalrelaterade kostnader, såsom datorer, telefon och friskvård.

Denna ersättning är 9 kr per timme, vilket motsvarar 15 300 kr per heltidsekvivalent.

Institutionernas kompensation för indirekta kostnader motsvarar de fastställda kostnaderna för universitets- och fakultetsnivå, samt beräknade kostnader för institutionsnivån. Eftersom de universitets- och fakultets-gemensamma kostnaderna är fasta och de institutionsfakultets-gemensamma endast ytterst marginellt påverkas av förändrat undervisningsuppdrag ska ingen omfördelning av kompensationen göras under verksamhetsåret, även om undervisningsuppdraget omfördelas. Institutionerna ansvarar själva för internt fördelning av kompensationen.

2.1.3 Utbildningsuppdraget 2018

Fördelning av utbildningsuppdraget framgår av tabell i bilaga 3, noterna i detta avsnitt hänvisar till samma tabell. Det av universitetsstyrelsen tilldelade uppdraget 2018 är 365 652 tkr (352 208 tkr). Fakulteten bedömer vidare att studieavgiftsintäkter motsvarande ett uppdrag på 2 340 tkr (2 340 tkr) borde kunna genereras under 2018. Avgiftsstudenterna inkluderas i det uppdrag som fakulteten tilldelar utbildningsnämnderna, vilket alltså uppgår till 367 992 tkr (354 548 tkr) (not 7).

När utbyggnaden av vårdutbildningarna inleddes 2015 delade sjuksköterske- och röntgensjuksköterskeutbildningarna på det ökade uppdraget, vilket dock inte speglades i resursfördelningen. Detta justeras i resursfördelningen för 2018 genom att 1 930 tkr omförs till röntgen-sjuksköterskeutbildningen (motsvarande 18 HST) (not 1). Utbyggnaden fortsätter 2018, sjuksköterskeutbildningens uppdrag höjs med 2 145 tkr och röntgensjuksköterskeutbildningens med 1 287 tkr (motsvarande ungefär 20 resp. 12 HST) (not 2).

Uppdraget för läkarutbildningen ökar med 1 265 tkr (motsvarande 9 HST) i enlighet med budgetpropositionen för 2018 (not 3).

Omvårdnadsutbildningarna har haft svårt att uppfylla sina ökade uppdrag.

För att kompensera för detta och minska risken att fakulteten ska underproducera ges temporärt utökade uppdrag till utbildningarna i folkhälsovetenskap, audiologi och fysioterapi. Höstterminen 2017 har dessa utbildningar tagit in fler studenter (5, 7 resp. 5 extra studenter) på första terminen och ges genom denna resursfördelning ett ökat uppdrag och anslag motsvarande de extra studenterna på 684, 890 respektive 633 tkr (not 5).

Fysioterapi ska även våren 2018 anta fem extra studenter, vilket motsvarar en ökning av uppdraget med 618 tkr (not 6). Utökningen omfattar endast de

24

angivna studentkullarna, ytterligare utökningar kräver särskilda beslut. De ökade uppdragen (och motsvarande resurser) gäller tills de extra studenterna gått ut programmen (förutsatt att de följer normal studiegång, se avsnitt 2.1.4 Planeringsförutsättning inför 2019).

Dessa temporära uppdrag var initialt ofinansierade, i så mån att GUN tilldelar större uppdrag – och därmed fördelar mer resurser – än vad fakulteten tilldelats av universitetet. Under hösten har dock universitet beslutat om en ökning av fakultetens uppdrag, utan att specificera någon särskild utbildning. GUN gör ingen tillsvidarefördelning av dessa medel, utan använder dem som delfinansiering av de av GUN beslutade temporärt utökade uppdragen (not 4).

Om det kan konstateras att någon utbildning har tomma utbildningsplatser ska resurser motsvarande de rörliga kostnaderna som direkt kan knytas till dessa tomma platser (såsom VFU) återföras till GUN. I det fall att alla utbildningar uppfyller sina uppdrag kommer den temporära ökningen delvis var ofinansierad och därmed kommer den ofinansierade delen på 559 tkr att tas ur myndighetskapitalet.

Från uppdraget dras poster för gemensam finansering av universitets- (not 8) och fakultetsövergripande verksamhet (not 9) (de senare motsvarar

"övriga poster" i tabellen under avsnitt 2.1 Utbildningsanslaget).

Av de omfördelningar som skett mellan utbildningar tidigare år återstår endast en omfördelning inom PN-ORR. Dessutom får masterprogrammet i folkhälsovetenskap 500 tkr som finansieras gemensamt (not 10). Program-nämnderna får inte göra några ytterligare omfördelningar mellan utbildningarna. Programnämnderna får dock ta en andel av utbildningarnas anslag (not 11) för att täcka sin egen drift, utvecklingsprojekt och annat övergripande.

2.1.4 Planeringsförutsättning inför 2019

Utbyggnaden av sjuksköterske- och röntgensjuksköterskeutbildningarna av-slutas 2019 när uppdragen ökar med 1 331 tkr respektive 643 tkr (motsvarande 12 respektive 6 HST). Läkarutbildningens uppdrag ökar årligen med 2 535 tkr (motsvarande 18 HST) till och med 2023.

De temporärt ökade uppdragen för folkhälsovetenskap, audiologi och fysioterapi innebär att utbildningarna under kommande år får extra tilldelning i enlighet med följande tabell.

Temporärt ökade uppdrag

Utbildning Studentkull 2018 2019 2020 Folkhälsovetenskap HT17 684 342

-Audiologi HT17 890 783 349

Fysioterapi HT17 634 612 292

Fysioterapi VT18 618 615 606

Summa 2 826 2 352 1 247

25

2.1.5 Grundutbildningsnämndens indirekta kostnader I tabellen nedan redovisas GUN:s egna indirekta kostnader.

Ändamål Prognos

2019 2018 2017 Noter Programnämndsordföranden 2 577 2 577 2 512

GUN:s drift 200 200 200

Ordförandes disposition 50 50 50 1 Educational advisory board 150 150 150 2

Rekryteringsprojekt 400 400 400 3

Studentstudievägledning 90 90 90 4

Summa: 3 467 3 467 3 402

2.1.5.1 Noter till tabellen Not 1. Ordförandes disposition

Dessa medel är speciellt avsedda för GU-vicedekanens drifts- och resekostnader i sitt arbete med utbildnings- och internationaliserings-verksamheten.

Related documents