• No results found

4 EMPIRI

4.3 Före detta anställdas perspektiv av arbetet som revisionsmedarbetare

De före detta anställda revisionsmedarbetare ansåg att revisorn har en viktig funktion i samhället. Både deltagare 11 och 12 menar att revisorn fungerar som en kvalitetsstämpel och bidrar till att bolagets verksamhet är transparent. Det är extra viktigt för börsbolag, där det finns flest intressenter som är beroende av företags finansiella rapporter. Däremot är det mindre väsentligt för ett mindre bolag som inte är börsnoterat. Deltagare 11 betonar revisorns betydelse för företagets intressenter, exempelvis myndigheter, banker, kunder och leverantörer, men detta var inte en anledning till valet av yrke. Personen menar att revisionsbranschen signalerar status i samhället och säger att status var en avgörande faktor för dennes val av just revisionsbranschen:

“Jag och mina kompisar som läste redovisning var alla ganska överens om att vi ville in på någon av de stora revisionsbyråerna. Detta eftersom det var status.”

4.3.1 Valet av revisionsbranschen

Även de före detta revisionsmedarbetarna, precis som de nuvarande revisionsmedarbetarna, nämnde utvecklingsmöjligheter och fortsatt utbildning som främsta anledning till valet av branschen. Deltagare 12:

“Jag har alltid sett det här jobbet som betald praktik. Jag valde jobbet för att utvecklingsmöjligheterna är helt otroliga och man lär sig jättemycket. Jag valde byrå för att lära mig, ville inte in på en ekonomiavdelning där man får göra en sak, därför kände jag att det var betald praktik, eftersom jag får mycket erfarenhet och verktyg.”

Deltagare 11 menade att en revisionsmedarbetare med några års erfarenhet från byrå blir extremt attraktiva på arbetsmarknaden. De har betydligt mer och bredare kunskap jämfört med någon som har arbetat på en ekonomiavdelning motsvarande tid. Deltagare 10:

“Jag hade själv inga förväntningar på yrket mer än att jag visste att det var en bra språngbräda ut i yrkeslivet. Tillsammans med utbildningarna som man får är det anledningen att jag började på byrå.”

28

De före detta medarbetarna var således medvetna om att yrket kunde användas som en inkörsport till ett annat ekonomijobb när de själva valde att kliva in i branschen. Det tolkas som att intentionen egentligen inte var att bli auktoriserad revisor vid valet av yrke, utan de flesta såg det som en bra start i arbetslivet. Om revisionsbranschen sedan uppfattades som rolig och givande fick det bli en bonus att de valde rätt bransch direkt.

4.3.2 Arbetsuppgifternas karaktär

Samtliga deltagare berättade att de hade en otydlig bild av revisorns arbetsuppgifter innan de fick egen erfarenhet av branschen. De fick även berätta hur en vanlig dag såg ut som revisionsmedarbetare. Deltagare 10 tyckte att första året innehöll mycket enformiga arbetsuppgifter, exempelvis pricka kund- och leverantörsreskontra. Det handlade om att lära sig metodiken och följa den.

De flesta före detta revisionsmedarbetare ansåg att de fick ta relativt mycket ansvar under de första åren. Ansvaret som de upplevde tog sig olika form, det handlade bland annat om upplärning av nya medarbetare, ansvarig för kundkontakt samt förtroende att få göra en hel revision själv. Deltagare 12 var förvånad över hur snabbt en fick ta stort ansvar och berättar att:

“Ett av mina uppdrag innebar att jag granskade ett bolag själv som omsatte ungefär 30–40 miljoner kronor och hade 25 anställda. Då har du ansvar.”

4.3.3 Arbetsbelastning

Deltagare 12 berättar att det första intrycket av branschen handlade om hur viktigt det var att arbeta många timmar, det vill säga kvantitetens betydelse:

“Mitt första intryck var att det var en hets om vem som jobbar mest. Jobba mest och du vinner. Priset är utbrändhet. “

Majoriteten deltagare upplever att det finns underliggande förväntningar att du skall jobba övertid. Det är oerhört sällan någon blir ombedd eller beordrad att jobba övertid, men det ingår i kulturen på något sätt. Deltagare 12 menar att övertiden är kopplad till karriärmöjligheterna och att det finns en korrelation mellan antal timmar och högre positioner. Är du inte beredd att arbeta mer än 40 timmar i veckan kommer du aldrig att få en chefsposition:

“Du sabbar helt för dig själv om du inte är beredd att jobba övertid och vill klättra, då är det kört. Då kommer du aldrig få någon chefsposition. “

På grund av underbemanningen finns det ingen på kontoret som har “tid över”, i princip alla jobbar övertid. Följaktligen är det svårt att tacka nej till ett uppdrag som blir tilldelat en. De flesta anser att arbetsbelastningen under våren går ut över deras privatliv. Deltagare 11 arbetade inom revisionsbranschen men valde att byta yrkesinriktning och säger att:

29

“Under december till sommaren fanns det inte möjlighet att vara ledig. Jag åker mycket skidor i fjällen, men de fick jag skippa. Idag har jag en helt annan frihet.

Jag är bunden till min månadsrapportering men jag kan styra över arbetet på ett helt annat sätt.”

Majoriteten av de resterande deltagarna håller med och upplever att deras privatliv påverkas i olika grad under våren. De före detta revisionsmedarbetarna nämner den höga arbetsbelastningen som en orsak till varför de bytt jobb. Deltagare 10 sa bland annat att:

“När man går ut skolan tror man att man är ung och hungrig, kan jobba hur mycket som helst, det finns inga hinder för mig. Men jag tror man inser rätt fort att man kanske vill göra andra saker också.”

Övriga två deltagare som valt att sluta betonar också att det finns andra saker i livet som är viktigare än jobbet. Deltagare 11 menar att det är lättare att kombinera jobbet och fritidsintressen på sitt nya jobb, eftersom det ges mer möjlighet att disponera tiden mer fritt.

4.3.4 Lön

Samtliga deltagare upplever att ingångslönen är relativt låg vid en jämförelse med andra ekonomijobb. Det som dessutom har framkommit är att de flesta inte är nöjd med löneutvecklingen och upplever att de får slita mycket för lite kompensation. Det menar således att ett bra utfört arbete inte belönas, utan att lönerna följer en standardmall. Deltagare 10 anser att antal år i branschen speglar lönekurvan helt och hållet, prestationen vägs inte in vid löneförhandling. Deltagare 12 sa att:

“Man vet att folk sitter och rullar tummarna på någon ekonomiavdelning och tjänar 7 000 kronor mer i månaden. Det är jätteomotiverande.”

Deltagare 11 resonerade på liknande sätt:

“Löneutvecklingen var inte så bra som jag hade tänkt. Jag började jämföra mig med andra yrken, exempelvis controllers. Tittade på deras kompetensnivå i förhållande till deras lön. Om jag valde att byta kunde jag få ett rejält lönelyft.”

Det visade sig att deltagare 10 samt 11 bytte arbete just för att de ansåg att lönen inte speglade det arbete som krävs. För deltagare 12 var arbetsbelastningen den främsta orsaken, eftersom hen menar att människor värdesätter sin tid mer än någonting annat. Dessa medarbetare har jobbat i ett till tre år, vilket innebär att de vill prioritera annorlunda. Med några års erfarenhet får deltagarna ett annat perspektiv och inser att det finns mer i livet än bara arbetet. Som nämnt ovan börjar deltagarna ifrågasätta om det är värt att jobba extremt mycket för en relativt låg lön i förhållande till andra tjänster, som dessutom upplevs ha betydligt lugnare tempo.

4.3.5 Revisorns egenskaper

På frågan angående vilka egenskaper deltagarna tycker är viktiga att ha som revisor svarade samtliga social och noggrann. Eftersom revisionsmedarbetarna träffar nya kunder nästan varje vecka bekräftar deltagare 12 att det är viktigt att lyssna på kunden:

30

“Det är avgörande att vara trevlig och social. En kameleont. Du måste lyssna på kunden och förstå vad de vill ha av dig.”

De flesta upplever att de var mer “hungriga” i början av sin karriär. Det finns ett långsiktigt tänk efter något år i branschen som inte fanns från början. Det uppfattas som viktigt att hitta ett arbete som är hållbart i längden och inte bara för stunden.

Related documents