• No results found

Förebyggande åtgärder- ett hälsosamt åldrande

Socialnämnden ska verka för att äldre människor får bra och ändamålsenliga bostäder och ska därutöver ge stöd, hjälp och lättåtkomlig service till de som har behov. Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges.

Strängnäs kommunen har som mål att intensifiera arbetet med att stärka

folkhälsan hos invånare och medarbetare. Lättillgänglig information med råd om hälsofrämjande och skadeförebyggande information behöver upprättas.

Proaktiva och hälsofrämjande åtgärder och insatser behöver öka för att minska andelen äldre som behöver omfattande insatser. Dagverksamhet, samlingslokaler

för sociala aktiviteter, gym, anpassade motionsaktiviteter, anhörigstöd och förebyggande arbete behöver stärkas och utvecklas. Hemtjänstens och hemsjukvårdens roll kommer i allt större utsträckning vara att arbeta förebyggande och rehabiliterande.

De flesta äldre vill bo kvar i ordinärt boende så länge som möjligt. Det betyder att äldre med stora behov av vård- och omsorg kommer att behöva stöd och hjälp i det ordinära boendet. Med mer utvecklad medicinteknisk utrustning och välfärdsteknik ökar möjligheterna att ge vård- och omsorg i hemmet.

Läkemedelsrobotar, inaktivitetslarm, självspolande toaletter och stödjande teknik som kan hjälpa äldre att vara självständiga och oberoende.

En utmaning ligger i möjligheterna att ge den trygghet och säkerhet som äldre behöver. En mer utvecklad medicinteknisk utrustning och välfärdsteknik ökar möjligheterna att ge vård- som personer behöver och förväntar sig. Detta kan i framtiden innebära en utökad hemsjukvård och en väl utbyggd hemtjänst, där trygghet och service är viktiga inslag. Hemsjukvården kommer att bli alltmer komplex och avancerad, de kommer kunna göra vårdtagarna själva mer delaktiga i sin egen vård genom att till exempel kunna ta egna mätvärden i hemmet med återkoppling av legitimerad via videosamtal eller dylikt. Fler yrkeskompetenser kommer att behöva samverka kring den äldre, hemsjukvården måste vara flexibel dygnet runt.

Medicinsk AI (artificiell intelligens) kommer användas i större utsträckning och kan bli en stor hjälp för de som bor kvar hemma i ordinärt boende. Ett exempel är sensorer som registrerar avvikelser från normala rörelser, till exempel om någon ramlar på väg till toaletten. Data som samlas in används också för att analysera riskmoment och lära mer om hur fallolyckor kan förebyggas.

Tvärprofessionella arbetssätt behövs för att ge både vård- och omsorg på ett säkert sätt i den äldres bostad. Nya arbetssätt krävs, där samtliga parter

samverkar och tillsammans överbygger organisatoriska mellanrum. Hälsan ska stå i fokus, arbetet ska ske proaktivt och personcentrerat. Samarbetet och samverkan mellan region och kommun är nödvändig. Samordnad Individuell Plan (SIP) ska användas för koordinering och delaktighet. Vård- och omsorg ska vara mobil, flexibel, digital när det är möjligt, fysiskt när det behövs, den ska kunna möta och inkludera den äldre där den är, både fysiskt och kognitivt.

Ökad meningsfull vardag

Kommunen ska bidra till att det skapas flera sociala mötesplatser för äldre. Enligt äldreomsorgens nationella värdegrund ska vård- och omsorgsarbete präglas av trygga boendeförhållanden och en aktiv och meningsfull tillvaro, i gemenskap med andra. Värdegrunden stödjer den enskildes rätt till självbestämmande och integritet. Kultur ska integreras i ordinarie vård- och omsorg av äldre. Aktiviteter

8/15

på de särskilda boendena ska ha olika inriktning med avseende på intresseområde samt individuella förutsättningar.

Mötesplatser

Det finns och kommer att finnas ett fortsatt stort behov att bryta isolering och social utanförskap hos äldre. Mötesplatserna i Strängnäs kommun ska vara tillgängliga för äldre invånare. Strängnäs kommun stödjer kommunala

mötesplatser i olika driftsformer i alla kommunens delar, för att ge medborgare möjlighet att växa genom delaktighet, kreativt medskapande och social samvaro över sociala, kulturella och åldersmässiga gränser.

Samhällets utbud kommer att vara viktigt. Behov finns att utreda och planera träffpunkter och mötesplatser i samverkan mellan olika kontor, i syfte att öka äldres möjlighet till fysisk aktivitet, delaktighet och socialt sammanhang. Äldres perspektiv och synpunkter behöver tillvaratas och beaktas.

Psykisk hälsa

Flera rapporter från bland annat Socialstyrelsen visar att äldres psykiska ohälsa är ett eftersatt område och att depression och självmord är vanligt bland äldre.

Depression är tre gånger vanligare bland äldre än bland yngre personer.

Detsamma gäller flera andra former av psykisk ohälsa. Alkoholkonsumtionen har även ökat bland äldre. Kompetensen hos medarbetarna om dessa frågor behöver fördjupas för att fånga upp tidiga signaler och sätta in åtgärder. Äldreomsorgen måste utvecklas än mer mot att kunna erbjuda förebyggande åtgärder och insatser som minskar risker för att psykisk ohälsa och att andra sjukdomar uppstår.

Frivilliginsatser

Frivilliginsatser är ett viktigt komplement för ökad social samvaro och aktiviteter utöver vad kommunen kan erbjuda idag. Frivilligcentralen förmedlar frivilliga insatser till personer som är i behov av social gemenskap. Kommunen i samarbete med Frivilligcentralen behöver tydliggöra hur arbetet med frivilliginsatser ska bedrivas.

De öppna insatserna och andra samhällstjänster kommer att bli ett allt viktigare komplement till de behovsprövade insatserna. Kommunen erbjuder idag flera servicetjänster, servicetjänst för dem över 70 år samt social vägledning, vilket innebär stöd i att hantera sin vardag. Dessa insatser bör anpassa efter kommande behov och kommunen bör tydligare informera om vilka samhällstjänster som finns tillgängliga, i syfte att underlätta för invånare.

Anhörigstöd

Det finns en skyldighet för socialnämnden att erbjuda anhörigstöd till personer som vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller som har en

funktionsnedsättning. En nationell strategi för anhöriga är i antågande.

Nationella uppgifter visar att 75 % av all vård- och omsorg ofta utförs av

anhöriga. Det finns behov av att fortsätta utveckla anhörigstödet utifrån individuella behov.

Hjälpmedel för det dagliga livet - teknik för trygghet och självständighet I mars 2016 antog regeringen och SKL en vision för e-hälsoutvecklingen i Sverige.

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter, i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa.

Äldreomsorgen står inför en omfattande digitalisering, en modernisering som innebär stora möjligheter. Välfärdsteknik som till exempel sensorer eller applikationer på mobiler och surfplattor som påminner eller ger stöd, kan ge äldre personer ökad trygghet, ökad delaktighet, självständighet och högre livskvalitet. Fler innovativa välfärdslösningar behöver testas och utvärderas för att kunna implementeras i verksamheten.

Utvecklingen av e-tjänster behöver fortgå, med målet att bli mer

användarvänliga. Genom förbättrad självservice och e-tjänster kan kommunen öka sin servicegrad mot medborgare och bli mer tillgängliga samtidigt som tid frigörs till mer värdeskapande insatser.

Strängnäs kommun har på sin hemsida länkar till Digitala jag, en utbildning som ska öka tryggheten med att använda digitala tjänster i vardagen. Tjänsten är framtagen av Google Digitalakademin och Arbetsförmedlingen. På alla bibliotek finns även möjlighet att låna dator.

Även om tekniska lösningar skapas så finns det idag ett digitalt utanförskap hos många äldre. Fokus bör läggas på att göra äldre delaktiga. Möjligheter till lärande om digital teknik behöver fortgå och utvecklas. För många äldre är tillgången till fungerande internet viktig, utbyggnad av wifi i både ordinärt och särskilt boende är en förutsättning för fortsatt digitalt arbete.

Demens och dagverksamhet

Antalet personer med demens ökar i samhället, vilket medför ett ökat behov av platser på dagverksamhet och demensboende. Idag finns dagverksamheten ute på Vansö, vilket innebär långa resor för personer som bor i andra delar av

kommunen. I och med nya socialtjänstlagen behöver det tas i beaktande att det även kommer finnas möjlighet att erbjuda dagverksamhet utan biståndsbeslut.

För gruppen äldre med fas tidig demens, finns även fortsatt och ökat behov av förebyggande insatser, till exempel grupp eller individuellt stöd.

Demensomsorgen ska vara väl utvecklad, med hög kompetens och kontinuitet hos personalen. Samtlig personal ska arbeta med individuella bemötandeplaner och tydliga mål för personer med beteendemässiga och psykiska symtom vid demens.

10/15

I nationella riktlinjerna för demens lyfter man vikten av att arbeta i

tvärprofessionella team med att ge stödinsatser utifrån ett personcentrerat förhållningssätt med fokus på individen. Undersköterskor och

biståndshandläggare med specialistkompetens inom demens finns i kommunen, de skulle kunna bidra med sin kompetens i ett tvärprofessionellt team.

Related documents