• No results found

FÖRELÄSNING ”MEDBORGARDIALOG”, MARTIN SANDE

Vi som region ska bli bättre på att få in fler perspektiv innan vi tar stora beslut, och delaktigheten från invånare ska vara en naturlig del. Processledaren Martin Sande föreläser om hur vi behöver jobba mer aktivt och planerat kring medborgardialog, bilaga D

§ 22 Strategi för Medborgardialog

Diarienummer: 19RS2950

Ärendeansvarig: Lars-Erik Marklund Handläggare: Antonia Bergström Ärendebeskrivning

Region Västernorrland saknar idag ett samlat grepp kring hur regionen arbetar med medborgardialog. Regiondirektören fick därför i uppdrag av regionstyrelsen (2 april 2019, § 118) att ta fram ett förslag till en regionövergripande strategi för

medborgardialog. Medborgardialog är ett viktigt redskap för regionen att öka vårt förtroende som varit lågt i senaste mätningarna av Hälso- och sjukvårdsbarometern (SKL). Erfarenheter och forskning, både nationellt och internationellt visar att det är viktigt att medborgardialoger är tydligt förankrade och genomtänkta.

Strategin redogör värdet av medborgardialog och har till syfte att utveckla medborgardialogen inom regionen. Den syftar vidare till att ge kunskap om hur medborgardialog kan användas på ett mer strukturerat sätt.

Mot bakgrund av ovanstående har en strategi för medborgardialog beretts.

Beredningen för Medborgardialog har agerat som referensgrupp under arbetet.

Regionala pensionärsrådet och HälsoSamY har även informerats om strategins utformning. I september 2019 hade samverkansdagen med dessa forum samt arbetsgruppen kopplat till Länsöverenskommelsen Västernorrland temat ”Hur kan vi bli bättre på att ta tillvara på invånares åsikter”. Inkomna synpunkter under den dagen har beaktats i framtagandet av strategin.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

Yrkanden

Anette Lövgren (S), Sara Nylund (S), Jeanette Karlsson (M), Sanna Jonsson (C), Sebastian Gunnesson (V), Pia Lundin (SJVP), Mathias Westin (SJVP) och Per Gybo (SJVP) yrkar bifall till regionstyrelsens förslag.

Yttranden

I ärendet yttrade sig även Nina Orefjärd (V) och Lars-Gunnar Hultin (V).

Beslutsunderlag

Strategi för Medborgardialog, bilaga 40 Beredning

Beredningen för medborgardialog den 12 november 2019, § 44 Personalpolitiska och allmänna utskottet den 26 november 2019, § 61 Regionstyrelsen den 17 december 2019, § 356

Beslut:

Regionfullmäktige beslutar på regionstyrelsens förslag att fastställa förslag till ”Strategi för Medborgardialog”;

att strategin för medborgardialog ska vara vägledande vid planering och genomförandet av medborgardialoger; samt

att uppdra till regionstyrelsen att ta fram en handlingsplan kring hur strategin ska förankras.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 23 Interpellation från Henrik Sendelbach (KD) om Länsöverenskommelsen – en pappersprodukt

Diarienummer: 20RS1361

Henrik Sendelbach (KD) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) om Länsöverenskommelsen – en pappersprodukt.

Interpellation, bilaga 41

Svar på interpellation, bilaga 42

Henrik Sendelbach (KD) tackade för svaret.

Regionfullmäktige ajournerar mötet kl. 11.40 och återupptar förhandlingarna kl.

13.30.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

Utdelning av Miljöpriset 2019

För att uppmuntra och belöna hållbar utveckling och miljöengagemang delar Region Västernorrland årligen ut ett internt och externt miljöpris.

Pristagare:

- Sjuksköterska och miljöombud Malin Långh, Dagsjukvård Operation i Sundsvall

- Apotekare Ulf Lindahl, Läkemedelsenheten

- Bondbönorna¸ Terez Bergfeldt och Linda Isaksson, grönsaksbönder från Torsåker

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 24 Översyn av antal vårdplatser i Regional Västernorrland

Diarienummer: 20RS1117 Ärendeansvarig: Lena Carlsson Handläggare: Bo-Göran Danielsson Ärendebeskrivning

Hälso- och sjukvårdsnämnden har i § 175, 15 oktober 2019, gett sjukhusdirektören i uppdrag att verkställa och återkomma med underlag till nämnden, utifrån en

ekonomi i balans för specialistvården, handlingsplan för kostnadsreduceringar 2019-2021 samt kompletterande åtgärder 2021-2022. Ett av förslagen till kostnadsreducering inom specialistvården är att minska antalet fastställda vårdplatser inom Region Västernorrland vid de tre sjukhusen.

Region Västernorrland har fler disponibla vårdplatser per 1000 invånare än riket som genomsnitt. Detta indikerar att det finns möjligheter till effektivisering.

Därför är ett av förslagen till besparingsåtgärd, som har presenterats för Hälso- och sjukvårdsnämnden, att reducera antalet vårdplatser.

Begreppet vårdplats har olika innebörd beroende på sammanhang. I den här rapporten används begreppen

 fastställd vårdplats; vårdplats i sluten vård beslutad av huvudman.

Fastställd vårdplats är en administrativ benämning och används i till exempel budget- och planeringssammanhang,

 disponibel vårdplats; vårdplats i sluten vård med fysisk utformning,

utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö,

 observationsplats; en vårdplats för max 24 timmar per vårdtillfälle, där patienter behöver utredas, bedömas, behandlas och/eller observeras men som inte kräver inneliggande slutenvård. Dessa platser ingår inte bland de vårdplatser som definieras som fastställda vårdplatser eller disponibla vårdplatser.

De erfarenheter som arbetsgruppen har tagit del av i omvärldsanalysen från angränsande regioner, visar på att alla under senare år, har reducerat vårdplatser inom slutenvården och slagit samman enheter. Sedvanliga risk och

konsekvensanalyser har gjorts och inga negativa erfarenheter av förändringarna har framkommit i samtalen.

I dagsläget pågår eller planeras ytterligare översyn kring neddragningar av vårdplatser, sammanslagningar av avdelningar samt ökad poliklinisering, vilket innebär behandling på icke inneliggande patienter.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

Länets somatiska vårdavdelningar har 495 fastställda vårdplatser. I genomförd översyn är tanken att reducering av vårdplatser ska fördelas på de tre sjukhusen.

Förslagen, som är klar för politisk beslutsprocess, innebär att Sundsvalls sjukhus nuvarande 304 vårdplatser kan reduceras med 13 platser, till 291 vårdplatser, samt att Sollefteås nuvarande 81 vårdplatser kan reduceras med 16 platser, till 65 fastställda vårdplatser. För Örnsköldsviks sjukhus som idag 110 vårdplatser, pågår arbete med förslag som ska göra det möjligt att reducera med 6 vårdplatser, till 104 vårdplatser.

Eftersom antalet disponibla vårdplatser ska vara anpassade till aktuell bemanning, ska beslut om antal fastställda vårdplatser inte påverka arbetsmiljön.

Förslagen innebär att antalet fastställda vårdplatser kan reduceras, samtidigt som utnyttjande av lokaler och personal kan förbättras. Något som i sin tur innebär att beroendet av stafetter kan minska.

De faktiska kostnadsreduceringarna för de berörda enheterna kommer att variera, beroende på förutsättningar i nuläget. Där förändringar innebär minskade

stafettkostnader och lokaloptimering, kan kostnadsreduceringen bli högre än schablonen, i andra fall kan den blir lägre då budget redan anpassats till att vårdplatser inte behövts.

Då alla delar av förslagen inte är klara, är det svårt att göra beräkningar av utfallet i ekonomiperspektivet av de enskilda förslagen. Fördjupade analyser behöver

genomföras när mer underlag finns tillgängligt. Utifrån antagen schablon kan kostnadsreduceringarna uppgå till brutto cirka 29 miljoner kronor per år (1 miljoner kronor per vårdplats) för de förslag som nu är klara för politisk

beslutsprocess. Samtidigt är det sjukhusdirektörens intention, kopplat till förslagen om reducering av antalet fastställda vårdplatser, att införa observationsplatser inom Sundsvalls sjukhus. Enligt tidigare utredning uppskattas en sådan ny enhet kosta 6 miljoner kronor per år. Detta skulle innebära en reducering av kostnaderna, netto, på sammantaget 23 miljoner kronor. Tillkommer effekter av förslag kopplade till Örnsköldsviks sjukhus.

Yrkanden

Lena Asplund (M), Ingeborg Wiksten (L) och Pirjo Jonsson (S) yrkar bifall till regionstyrelsens förslag.

Sanna Jonsson (C) yrkade på återremiss: "För komplettering med förslag för politiskt beslut avseende antal vårdplatser vid sjukhuset i Örnsköldsvik, detta så att en helhetsbedömning kan ske av Regionfullmäktige vid beslut gällande antalet fastställda vårdplatser i Region Västernorrland. Vidare bör antalet

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

observationsplatser vid de tre sjukhuset fastställas genom politiskt beslut av hälso- och sjukvårdsnämnden, detta då även dessa platser påverkar specialistvårdens ekonomi."

Nina Orefjärd (V), Mona Hammarstedt (KD), Bo Grafström (KD) och Mats Hellhoff (SD) yrkar bifall till Sanna Jonssons återremissyrkande med motivering.

Mathias Westin (SJVP) och Robert Thunfors (SJVP) yrkar i första hand bifall till Sanna Jonssons återremissyrkande med motivering och i andra hand avslag på regionstyrelsens förslag.

Lena Asplund (M) och Erik Bäckström Andersson (S) yrkar att ärendet ska avgöras idag.

Yttranden

I detta ärende yttrade sig även Glenn Nordlund (S), Pia Lundin (SJVP), Per Gybo SJVP) och Carina Hellström (V).

Propositionsordning

Ordförande ställer återremissyrkandet under proposition, vilket godkänns, och finner att ärendet ska avgöras idag då votering begärs.

Följande proposition upplästes och godkändes: den som tillstyrker att ärendet ska avgöras idag röstar ja, den som tillstyrker att ärendet återremitteras röstar nej.

Vid omröstningen avgavs 41 ja-röster, 35 nej-röster, en frånvarande.

Följande röstar Ja

Hans Backlund (S), Goran Garmiani (S), Erik Bäckström Andersson (S), Jan-Olov Häggström (S), Mats Höglund (S), Kristoffer Högstedt Gustavsson (S), Torgny Jarl (S), Birgith Johansson (S), Peder Johansson (S), Bengt Nilsson (S), Leif Nilsson (S), Christina Nordenö (S), Glenn Nordlund (S), Gudrun Nygren (S), Katarina Nylén (S), Sara Nylund (S), Siw Sachs (S), Lena Sjöberg (S), Bruno Sjölund (S), Roger Johansson (S), Jonas Väst (S), Magnus Wester (S), Malin Åhman (S), Lars Åström (S), Liss Jonasson (S), Pirjo Jonsson (S), Robert Kuusikko (S), Anette Lövgren (S), Lena Asplund (M), Anita Danielsson (M), Rodney Engström (M), Elisabeth Gisslin Burman (M), Jeanette Karlsson (M), Anders Mjärdsjö (M), Marianne Oscarson (M), Anna Proos (M), Ida Skogström (M), Linda Strandfjäll (M), Sarah Karlsson (L), Arne Engholm (L), Ingeborg Wiksten (L),

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

Följande röstar Nej

Robert Sandström (C), Sanna Jonsson (C), Jonny Lundin (C), Jessica Ulander (C), Kjell Bergkvist (C), Björn Ter Bruggen (C), Roger Byström (C), Ulf Breitholz (V), Sebastian Gunnesson (V), Johnny Eriksson (V), Marie Buhr (V), Carina Hellström (V), Isabell Mixter (V), Nina Orefjärd (V), Lars-Gunnar Hultin (V), Lennart Bergström (SD), Erik Thunefors (SD), Marianne Larsson (SD), Sven-Ingemar Vernersson (SD), Mats Hellhoff (SD), Annelie Henriksson (SD), Fredrik Bernblom (SD), Annica Engström (SJVP), Per Gybo (SJVP), Pia Lundin (SJVP), Mattias Rösberg (SJVP), Isabelle Tejbo (SJVP), Robert Thunfors (SJVP), Mathias Westin (SJVP), Mona Hammarstedt (KD), Joachim Jonsson (KD), Michal Zakolski (KD), Carl-Olof Svensson (KD), Bo Grafström (KD), Sven Erik Ragnarsson (-)

Frånvarande Jan Sehlin (C)

Ordförande finner efter genomförd votering att ärendet ska återremitteras.

Beslutsunderlag

Rapport, Översyn av antalet fastställda vårdplatser i Region Västernorrland, daterad 10 januari 2020, bilaga 43

Protokollsutdrag Hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 januari 2020, § 236, bilaga 44

Beredning

Hälso- och sjukvårdsnämnden den 28 januari 2020, § 236 Finansutskottet den 4 februari 2020, § 13

Regionstyrelsen den 11 februari 2020, § 13 Beslut:

Regionfullmäktige beslutar

att återremittera ärendet i form av minoritetsåterremiss.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 25 Interpellation från Carina Hellström (V) om inte en sommar till i kris

Diarienummer: 20RS539

Carina Hellström (V) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) om inte en sommar till i kris.

Interpellationen överlämnas från regionstyrelsens ordförande till regionstyrelsens 1:e vice ordförande Sara Nylund (S) för besvarande.

Interpellation, bilaga 45

Svar på interpellation, bilaga 46

Carina Hellström (V) tackade för svaret.

I detta ärende yttrade sig även Bo Grafström (KD), Mathias Westin (SJVP) och Pia Lundin (SJVP).

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 26 Interpellation från Carina Hellström (V) om att utveckla regiondrivna hälsocentraler

Diarienummer: 20RS540

Carina Hellström (V) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) om att utveckla regiondrivna vårdcentraler

Interpellation, bilaga 47

Svar på interpellation, bilaga 48

Carina Hellström (V) tackade för svaret.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 27 Interpellation från Jonny Lundin (C) om AT-läkarrankingen 2019

Diarienummer: 20RS976

Jonny Lundin (C) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till personalpolitiska och allmänna utskottets ordförande Sara Nylund (S) om AT-läkarrankingen 2019

Interpellation, bilaga 49

Svar på interpellation, bilaga 50 Roger Byström (C) tackade för svaret.

I detta ärende yttrade sig även Mathias Westin (SJVP), Michal Zakolski (KD), Sebastian Gunnesson (V) och Pia Lundin (SJVP).

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 28 Interpellation från Mona Hammarstedt (KD) om Skandionkliniken

Diarienummer: 20RS1063

Mona Hammarstedt (KD) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) om Skandionkliniken.

Interpellation, bilaga 51

Svar på interpellation, bilaga 52

Mona Hammarstedt (KD) tackade för svaret.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 29 Interpellation från Roger Byström (C) om obduktion i Örnsköldsvik/länet

Diarienummer: 20RS1358

Roger Byström (C) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) om obduktion i

Örnsköldsvik/länet.

Interpellation, bilaga 53

Svar på interpellation, bilaga 54 Roger Byström (C) tackade för svaret

I ärendet yttrade sig även Pia Lundin (SJVP) och Torgny Jarl (S).

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 30 Interpellation från Jessica Ulander (C) om Hur arbetar regionen för att få en försvarsetablering i länet?

Diarienummer: 20RS1369

Jessica Ulander (C) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till

regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) om Hur arbetar regionen för att få en försvarsetablering i länet?

Interpellation, bilaga 55

Svar på interpellation, bilaga 56 Jessica Ulander (C) tackade för svaret.

I detta ärende yttrade sig även Sara Nylund (S) och Lena Asplund (M).

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 31 Interpellation från Robert Thunfors (SJVP) om Sjuktransporter från Ulvön

Diarienummer: 20RS1373

Robert Thunfors (SJVP) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) om sjuktransporter från Ulvön.

Interpellationen överlämnas från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande till regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) för besvarande.

Interpellation, bilaga 57

Svar på interpellation, bilaga 58 Robert Thunfors tackade för svaret.

I detta ärende yttrade sig även Jonny Eriksson (V).

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 32 Interpellation från Robert Thunfors (SJVP) från angående Kan man vara gruppledare för sin fullmäktigegrupp och inte vara ledamot av fullmäktige?

Diarienummer: 20RS1374

Robert Thunfors (SJVP) överlämnade till ordförande en interpellation ställd till presidiekonferensens ordförande Jan-Olov Häggström (S) angående kan man vara gruppledare för sin fullmäktigegrupp och inte vara ledamot av fullmäktige?

Interpellation, bilaga 59

Svar på interpellation, bilaga 60 Robert Thunfors tackade för svaret.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 33 Fråga från Roger Byström (C) angående Försöker den politiska majoriteten (S, M, L) i regionen i smyg avveckla Närvården i Härnösand?

Diarienummer: 20RS1398

Roger Byström (C) överlämnade till ordförande en fråga ställd till regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) angående Försöker den politiska majoriteten (S, M, L) i regionen i smyg avveckla Närvården i Härnösand?

Fråga, bilaga 61

Svar på fråga, bilaga 62

Roger Byström (C) tackade för svaret.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 34 Fråga Jonny Lundin (C) angående Region Västernorrlands hantering av de statliga medlen för vårdmomskompensation till privata vårdgivare

Diarienummer: 20RS1638

Jonny Lundin (C) överlämnade till ordförande en fråga ställd till regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) angående Region Västernorrlands hantering av de statliga medlen för vårdmomskompensation till privata vårdgivare

Fråga, bilaga 63

Svar på fråga, bilaga 64

Jonny Lundin (C) tackade för svaret.

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 35 Valärenden

Regionfullmäktige beslutar

att till ledamot i Nämnden för hållbar utveckling för tiden 27/2 2020 – 31/12 2022 utse Björn Nordling (S);

att till ersättare i Nämnden för hållbar utveckling för tiden 27/2 2020 – 31/12 2022 utse Lisbeth Boman (S), Sara Månsson (S) och Ann-Charlotte Evrung (S);

att till ersättare i Mittnordenkommittén för tiden 27/2 2020 – 31/12 2022 utse Siw Sachs; samt

att till ersättare i Regionstyrelsen för tiden 27/2 2020 – 31/12 2022 utse Anne-Lie Sjölund (C).

Ordförandens sign Justerandens sign Exp den Utdragsbestyrkande

§ 36 Avslutning

Sedan samtliga ärenden behandlats vände sig ordförande till fullmäktiges ledamöter och övriga närvarande och tackade för de nu avslutade förhandlingarna.

Fullmäktiges möte förklarades avslutat och ledamöterna åtskildes kl. 15.45.

Vid protokollet

Vivi-Anne Lindström

Justeras den 12 mars 2020

Jan-Olov Häggström (S) Rodney Engström

Ordförande §§ 14 – 31, §§ 33 – 36 Ordförande §§ 1 – 13, § 32

Ingeborg Wiksten (L)

Joachim Jonsson (KD)

Related documents