• No results found

Föreläsningar/workshops

Björn Ranelid: ”Jag skänker dig mina vackraste ord”

Det är 30 år sedan Björn Ranelid debuterade. Här delar han med sig av sitt författarskap och sina erfarenheter som kulturpersonlighet, idrottsman, schlagerartist mm. Du har möjlighet att köpa signerade böcker efter föreställningen. Söndag 17:35-19:00 i Aulan.

Dramalek, workshop

På måndag, med fortsättning på tisdag är du välkommen till Pysseltältet och upptäcka din improvisationsförmåga i olika Dramalekar. En aktivitet för generationer över gränser, både vuxna och barn (från sju år). Anmälan i INFO senast måndag klockan 12 (max 20 personer).

På måndag kl. 17:35-19, erbjuds också en föreläsning i Kåtan: "Flockdjuret människan. En liten lektion i människokunskap". Vi reagerar på varandra bland annat utifrån genetiska mönster vilket ibland blir alldeles fel, ibland blir det alldeles rätt. Är vi medvetna om vår egen utstrålning? Varför tål jag inte vissa, blir ledsen ihop med andra, känner mig lugn med en tredje? Vi liknar varandra inuti på många sätt men inte alla. Kan vi förstå andra människors verkligheter? Hör och ser vi varandra, eller handlar vi enbart utifrån oss själva? Det och mycket annat avhandlas i rask takt av Eva Granlund, sjukgymnast och skådespelare från Vadstena.

25

Tovning (workshop)

På onsdag kl 13:30-15 är ni välkomna till Pysseltältet för att karda, tova och skapa härliga alster i ull. Vad sägs om mobilfodral, Ipadfodral eller grillvante?

Självkostnadspris dvs. materialkostnaden för de olika kreationerna man väljer att skapa (ca. 50 kr/80 kr). Barn är välkomna i föräldrars sällskap. Ta med egen diskbalja! Anmälan i INFO senast tisdag klockan 19 (max 20 personer).

Föreläsning med Sofia Svensson: "Ensamkommande flyktingbarn"

På onsdag kl 17:35-18:30 i Kåtan, har ni möjlighet att lyssna till Sofia Svensson som är utbildad socionom och sedan 2011 har arbetat som integrationspedagog på ett boende för ensamkommande flyktingbarn/

ungdomar. Ungdomarna kommer från Afghanistan och Somalia. Sofia berättar om deras flykt, resa och förväntningar på det nya landet, men även hur

hennes arbete med dessa ungdomar går till här i Sverige.

Mental träning, workshop och föreläsning med Johan Plate

På torsdag hälsar vi den välkände idrottspsykologen Johan Plate välkommen till rikslägret. Johan är en flitigt engagerad föreläsare och mental rådgivare och är dessutom författare av ett flertal böcker på temat prestationens psykologi.

Johan Plate bjuder in till en workshop om prestationens psykologi i teori och praktik, i 1:a klass kl 13:30-15. Detta är en workshop för dig som är

intresserad inom ämnet idrottspsykologi och mental träning och vill lära dig mer om hur prestationen skapas och formas. Anmälan senast onsdag klockan 19:00 i INFO (max 30 personer).

Johan erbjuder även en föreläsning i Prestationsglädje: i Aulan kl. 17:35-19.

Att må bra och prestera väl! Hur skapar vi goda prestationsmiljöer? Hur gör vi varandra bra? Hur kan man prestera väl och må bra samtidigt?

Mangateckning (workshop)

På torsdag och fredag kl. 13:30-15 är ni välkomna till Pysseltältet för att lära er att teckna manga med Gabriella. För dig mellan 9 och 16 år. Anmälan i INFO senast onsdag klockan 19 (max 15 personer).

26

Föreläsning med Ted Modén: "Lövhalka, signalfel och snökaos, men hur svårt kan det vara? Järnväg med vikande förtroende"

Vad passar väl bättre än att fylla på kunskaperna om tågtrafiken när vi befinner oss i Sveriges främsta järnvägsknut? Ted Modén berättar om järnvägens utmaningar och resenärers reaktioner. Välkomna till Kåtan på fredag kl 17:35-19.

Geocaching

På måndag kl 13:30-15 i Dressinen ges en Introduktion till geocaching.

Geocaching är en "skattjakt" med GPS som blivit populär över hela världen.

Vill du veta mer eller prova på själv - välkommen till workshopen! Har du tillgång till en GPS, tag gärna med den, annars finns några att låna.

Geocaching vid Kvarntorpshögen (ej workshop)

Det finns några geocacher på och omkring Kvarntorpshögen! Vill du uppleva platsen och även försöka hitta cacherna? Anmäl dig till utflykten till

Kvarntorpshögen på tisdag (anmälan i INFO senast måndag kl 19). Efter den guidade turen tar vi en extra runda och letar cacher. Samling kl 9 vid

Cafékullen för samåkning i egna bilar.

Geocaching runt Hallsberg (ej workshop)

Det finns några geocacher i Hallsberg med omnejd. Har du lust, så kanske vi kan leta? Geocaching är ett sätt att se sån’t man annars inte skulle sett.

Samling kl 13:30 på torsdag vid Cafékullen.

Äventuren

Äventuren är en tävling där lagen rör sig inom ett begränsat område under en begränsad tid (< 2h). Ni får poäng genom att hitta kontroller och klura ut var skatten finns, men också genom att identifiera andra deltagande lag. Det gäller också att förflytta sig utan att synas, men samtidigt se andra, allt medan skymningen sänker sig över skogen. Ingen utrustning krävs. Två-eller

tremannalag. Om du inte har någon lagkamrat kan du anmäla dig ändå och få lagkamrater på plats. Samling onsdag kl 19:30 vid Cafékullen. Anmälan senast tisdag kl 19 i INFO. Se anslagstavlan för mer info.

27

Utflykter

Konst på hög

På tisdag är det samling vid Cafékullen kl 9 för samåkning i egna bilar till Kvarntorpshögen, som är ett 100 m högt berg bildat av slagg från

oljeskifferinsdustrin i mitten av 1900-talet. På toppen finns en skulpturpark med verk av flera framstående konstnärer. Guidad visning på 1-1,5 timme.

Kostnad: 50 kr/person, anmälan i INFO senast måndag kl 19. Det går bra att följa med även om man inte vill delta på guidad visning (kanske köra lite Geocaching?).

Dovrasjödalen

När jätten Tjälve hörde kyrkklockorna blev han arg och rev loss stora stenblock från berghällarna för att kasta mot kyrkan. Men jättens kraft bröts, blocken blev liggande på sin plats och jätten gömde sig i berget. I sorg över detta fällde hans hustru Dovra tre stora tårar, vilka var och en bildade en sjö.

På torsdag är det vandring runt en, två eller tre sjöar i naturreservatet Dovrasjödalen. Samling vid Cafékullen kl 9 för samåkning i egna bilar. Efter vandringen finns möjlighet att besöka gårdsbutiken ”Stinas Ull & Skinn” i Odensvi. Ingen anmälan. Medtag fika!

Bergööska huset

På fredag gör vi ett besök i Bergööska huset - en kulturminnesmärkt byggnad i centrala Hallsberg. Samling vid Cafékullen kl 9:30 för gemensam promenad.

Vi får en guidad tur på ca 30 min i Bergöövåningen med målningar av Carl och Karin Larsson. Därefter besöks utställningen ”Ljuva femtiotal” i

konsthallen i husets bottenvåning. Anmälan i INFO senast onsdag kl 19 (max 30 personer). Kostnad: 50 kr/person.

Related documents