• No results found

Föreningar och andra intressenter

JM Bostad ser positivt på utvecklingen av Centrum-Torsvik med blandade kvarter som ger en varierad typologi och funktion vilket bidrar till levande gatumiljöer. Stadshusets barriäreffekt bör minskas. Fortsatta diskussioner bör föras utifrån att Södra Kungsvägen läggs i tunnel. Det är viktigt att förstärka kopplingen mellan Torsviks centrum och Ropsten. Kommunala transporter och gång- och cykelnätet ska främjas. Eftersom byggt-iden är lång bör tydliga genomförandestrategier skapas.

Framkomligheten för boende i Dalénumområdet behöver värnas under byggtiden. JM ser gärna en prioritering av båttrafik som inkluderar Gåshaga och Nacka. Parkeringstal bör hållas låga, för att fokusera på att få fungerande kollektivtrafiklösningar.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

I enlighet med inriktningsbeslutet, december 2013 har programområdet minskats och frågan om biltunnel är inte längre aktuell. Planprogrammet fokuserar nu på att ut-veckla Lidingö centrum fram till den korta överdäckningen av Torsviks torg. Koppling-en mellan Torsviks torg fram till RopstKoppling-en löses utanför detta programarbete.

Stadshuset med dess murar har idag ett högt kulturhistoriskt värde. Miljö- och stads-byggnadskontoret anser likt JM bostad att det är viktigt att minska Stadshusets barriär-effekt och har i programarbetet arbetat med att bland annat öppna upp ytan framför Stadshuset och integrera denna med entrén till Stadshuset.

I programförslaget finns ett mål för hållbara kommunikationer vilket innebär att gående och cyklande i första hand ska prioriteras. I programarbetet har därför fokus legat på framkomlighet för gående, cyklande och därefter kollektivtrafik. Båttrafiken är ingen fråga som styrs i programarbetet för Centrum-Torsvik och frågan lämnas vidare till tekniska förvaltningen.

Efter samrådet har staden sett över genomförandet och utbyggnadstiden så att Cent-rum-Torsvik kommer att byggas ut i avskilda etapper. Detta för att undvika stora stör-ningar i vardagen och för att upprätthålla ett väl fungerande samhälle. Genom att bygga ut etappvis kan också bostadsproduktionen anpassas och genomföras i den takt marknaden efterfrågar. Det är troligt att programområdet byggs ut i åtminstone tio deletapper. Utbyggnaden för den första etappen, Lidingö centrum påbörjas cirka 2018 och invigs cirka 2021. Hela området förväntas vara utbyggt år 2030.

Styrgruppen bevara Torsviksberget avstyrker alla förslag att bebygga Torsviksberget och vid Torsvikssvängen då det skulle utplåna bilden av Lidingö som den ”gröna häl-sans ö”. Byggnaderna skulle också innebära en eliminering av nästan all natur, kapital-förlust för ägarna till befintliga fastigheter och bostäder på grund av försämrad livskva-litet i allmänhet, blockerad utsikt och trängsel. Hela området skulle bli en gigantisk byggarbetsplats under 10-15 år. En nyinflyttning med 10 000 personer medför ökning av trafik, buller och avgaser samt ger längre restid. Det innebär också risk för förhöjd kommunalskatt. Vid Torsvikssvängen finns redan idag brist på parkeringsplatser. En eventuell men minskad förtätning borde riktas mot Lidingö centrum och till andra efter-satta områden med tynande service vars butiker behöver ett större kundunderlag. Li-dingö borde vårda sin unika karaktär som småstad i skärgården. Hela Torsviksberget ska undantas.

Torsviksberget och Torsvikssvängen ingår inte längre i programområdet i enlighet med inriktningsbeslutet. Det nya programförslaget kan sägas vara en bearbetning av fram-tidsbild 1. Efter samrådet har projektets mål arbetats om för att bättre beskriva hur områdets karaktär ska bevaras och hur ny bebyggelse anpassas till denna. Det innebär bland annat att byggnadernas höjd i huvudsak varierar mellan tre till fem våningar och gatornas bredd har minskats. Ny och befintlig bebyggelse ska samspela med varandra, där äldre hus bidrar till småskaligheten. Detta kommer sedan att kompletteras med ett övergripande gestaltningsprogram som fördjupas för varje detaljplan. En förtätning i En förtätning i Centrum-Torsvik är bara ett av 16 utvecklingsområden i översiktspla-nen, som alla kommer att utvecklas framöver.

Förskolan Mimers källa framför att hela Torsviksberget inte bör bebyggas, särskilt inte Torsvikssvängen 16-26 där byggnation skulle störa förskoleverksamheten. Grönområ-den är viktiga för barns välbefinnande.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Torsviksberget och stora delar av Torsvik ingår inte längre i programområdet i enlighet med inriktningsbeslutet.

Mosstorps villaägarförening vill att samhällsnyttiga och hållbara alternativ prioriteras och inte bara ekonomisk lönsamhet. Medel bör under inga omständigheter tas från hårt belastade områden såsom barn och äldreomsorg. De ställer sig frågande till varför alla framtidsbilder utgår från att centrum ska byggas ut och att fokus inte läggs på hur denna utbyggnad ska se ut. De ser gärna en radikal transformation av områden i stil med fram-tidsbild 4 och 5 med mer fokus på hur utvecklingen av centrum ska se ut. Utbyggnaden av centrum bör ske på ett måttligt och flexibelt sätt som möjliggör att lokaler på längre sikt kan användas för olika ändamål. Om Lidingöbanan går via centrum ska bulleråtgär-der vidtas för att ta hänsyn till boende i Mosstorpsområdet. De välkomnar kommunens förslag att främja ekologiska korridorer, upprättande av ekosystemtjänster, sociala kon-takter, framkomlighet för fotgängare och cyklister, barnvagnar, äldre- och handikap-pade.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Ekonomi i balans är en förutsättning för projektet vilket gör att en utveckling av stads-delen ska bära sina egna kostnader och därmed inte påverka andra verksamheter i Li-dingö stad. Åtgärder som framtidsbild 4 och 5 samt en omdragen LiLi-dingöbana via centrum är inte längre aktuella efter inriktningsbeslutet.

Ett av programmets syften är att Lidingö centrum ska bli en tydligare centrumkärna med ett bredare utbud av kommersiell service, bättre kommunikationer och tydligare mötesplatser. Bebyggelse behöver utökas för att behålla handeln i Lidingö centrum, för att vara attraktivt för Lidingöborna. Detaljerna kring centrums utformning läggs fast i kommande detaljplaner. Programmet ger ramar i form av strukturer och byggnadsvo-lymer. Därför visade inte framtidsbilderna på någon större variation när det gäller Li-dingö centrum. Programförslaget visar att lokaler i bottenvåningen ska finnas på vissa platser och möjliggöras på andra. Lokalerna ska också vara flexibla så att användning-en kan ändras över tid.

Cykelföreningen på Lidingö anser att spårtrafik och cykeltrafik inte bör slås samman, att nuvarande cykelstråk från norra och södra ön i nivå med Stockholmssidan behålls, samt

att komplettera med ett stråk från centrum. Gamla Lidingöbron ska behållas för enbart gång- och cykeltrafik.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Lidingöbanan kommer att ligga kvar i befintlig sträckning i enlighet med inriktningsbe-slutet. I programförslaget finns ett mål för hållbara kommunikationer vilket innebär att gående och cyklande i första hand ska prioriteras, därefter kollektivtrafik. Utmed vik-tiga stråk anläggs separata gång- och cykelvägar med bra belysning. Lidingöbron in-går inte i programområdet utan behandlas i en separat detaljplan.

Nyckelviksskolan stödjer idén om ettKulturcenter i Centrum-Torsvik och Lidingö dans-center lyfter behovet av ett kulturcenter på Lidingö och anser att området Centrum-Torsvik har ett perfekt läge. Kulturcentet kan innehålla en anpassningsbar scen för bland annat teater, dans och konferens. Ett kulturcenter skulle ge arbetstillfällen och gynna näringsverksamhet som handel och restauranger. Driften skulle kunna finansieras med uthyrningar och allmänt stöd och pengar från arvsfonden. ”Kulturernas ö” skulle kunna läggas till Lidingös identitet.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Planprogrammet och efterföljande detaljplaner kan beroende på storlek skapa plats för kulturverksamhet. I fortsatt planering kan det även vara intressant att utreda om del av Stadshuset kan utvecklas för kulturverksamhet.

Kvinnojouren Kerstin i Lidingö framför att det är viktigt att beakta kvinnofrågor och andra frågor som berör säkerheten i området. Öppna planlösningar och god belysning i centrum är att eftersträva. Tunnlar och andra slutna rum samt större buskage i parkom-råden bör undvikas.

Miljö och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

I programförslaget beskrivs de trygghetsfrågor som kan läggas fast i detta tidiga skede.

Till exempel finns hus utmed gatorna och verksamheter som skapar ett folkliv under en längre del av dygnet. I fortsatt arbete och gestaltningsprogram är det viktigt att jobba vidare med trygghetsfrågor som belysning samt bebyggelsens och parkernas utform-ning.

HMXW Arkitekter anser atten utveckling av Centrum-Torsvik bör ske i flera och små steg. Södra Kungsvägen, som i yttrandet är benämnd Gåshagaleden, bör överdäckas och bebyggas etappvis. Det saknas ett renodlat förslag där Södra Kungsvägen överdäckas och bebyggs. Stockholmsvägen bör utformas som en ringlande småstadsgata och inte som en breddad gata med storstadskaraktär. Broparken bör studeras mera då det är svårt att bygga park på betongdäck. Centrum kan förtätas men Stadshuset och parken bevaras.

Ny bebyggelse bör ske i mer öppna kvartersformer med mindre utbyggnadsenheter, högt och lågt, öppet och slutet. Lidingöbanan bör dras till centrum om det kan göras på ett bra sätt.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

I enlighet med inriktningsbeslutet kommer Lidingöbanan vara kvar i befintlig sträck-ning, Stadshuset bevaras och Broparken har utgått från programområdet.

I ett tidigt skede i framtagandet av programförslaget (hösten 2010 – våren 2011) tog Atkins fram en idéskiss för området under ledning av Lidingö stad. I denna utreddes en

överdäckning av Södra Kungsvägen i befintligt läge. Utredningen visade att det är dy-rare att däcka över befintlig väg än att bygga en ny bergtunnel. Att däcka över Södra Kungsvägen skulle också under byggtiden påverka trafikströmmarna till och från ön på ett mycket negativt sätt och gav inte heller fler byggrätter då det är mycket dyrt att bygga bostäder ovanpå en överdäckning där farligt gods transporteras.

Efter samrådet har projektets mål arbetats om, se svar till yttrande från Styrgruppen bevara Torsviksberget. I Lidingö centrum finns en tydlig kvartersstad medan det utmed Stockholmsvägen och i Torsvik är mer upplöst bebyggelsestruktur. Det innebär att be-byggelsen kan variera mellan att vara sluten och öppen. Stockholmsvägen är kvar i sin befintliga sträckning då gatan har en viktig historisk koppling. I programmet visas att Stockholmsvägen får en bredare gång- och cykelväg på den norra sidan samt föreslås träd planteras för att skapa en småskalig karaktär.

Centrala Lidingö Villaägareförening vill att byggnadsskalan hålls låg i max tre till fem våningar med variation i arkitektur och funktion för att uppnå en småstadskaraktär. De vill sätta en tydlig gräns vid fem våningar och undrar hur en variation säkerställs då olika byggherrar och arkitekter ska hantera olika snuttar inom samma kvarter. Är det realistiskt med tanke på upphandlingsformen? ”Pauser” i husraderna behövs så att ga-torna får en luftig karaktär. Kommer kommande detaljplaner reglera strävan efter variat-ion och att bottenvåningar utmed Lejonvägen och Stockholmsvägen ska inneha lokaler och butiker? Det är viktigt med analyser av vilken typ av lokaler som eftersträvas i cent-rum. Tillgängligheten till Vasaparken försämras om gångtunneln försvinner. Gator som idag är avstängda för utfart mot Lejonvägen ska behållas stängda.

De motsätter sig bebyggelse på Torsviksberget. Polishuset och Stadshuset bör bevaras.

Det är viktigt med parkering i centrum och parkeringsnormen anser de vara för låg. Sä-kerhet för gående och cyklister måste säkerställas med exempelvis planskilda över-gångar. Södra Kungsvägen ska dras i tunnel och Lidingöbanan via centrum, men gärna i markplan. Överdäckningen vid entrén bör inte genomföras. Markreservationer behöver göras för en eventuell förlängning av tunnelbanan till centrum.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

För projektets mål se svar till yttrande från Styrgruppen bevara Torsviksberget. I plan-programmet anges hur så kallade markanvisningstävlingar ska gå till och i vissa etap-per har även möjlighet till parallella arkitektuppdrag eller arkitekttävlingar lyfts. Det är viktiga åtgärder för att säkerställa en arkitektur av hög kvalitet.

Planprogrammet beskriver betydelsen av en uppbruten bebyggelse utmed Lejonvägen och i Torsvik. Det är viktigt att underlätta för lokaler i bottenvåningen. Programmet anger platser där lokaler ska finnas, framför allt i Lidingö centrum och vid Torsviks torg. Det finns även platser där lokaler ska möjliggöras utmed Lejonvägen och Sture-vägen. Ytterligare handelsutredningar kommer att utföras för att noggrannare analy-sera behovet av verksamhetslokaler.

Planprogrammet reglerar inte utformningen av gatorna i detalj. Det visar på en ambit-ion där gående och cyklister enkelt ska kunna röra sig i stadsdelen. Det är också viktigt att biltrafiken inte har för långa omvägar på grund av till exempel enkelriktning och avstängda vägar. Gena vägar minskar utsläpp från biltrafik, men måste i fortsatt plane-ring vägas mot negativa konsekvenser som ökad trafik och buller. Ny bebyggelse utmed Lejonvägen förutsätter att infart kan ske från Lejonvägen, vilket gör att vissa gator kan

behöva öppnas för trafik. En ny utformning av gatorna sänker tempot på biltrafiken vilken kan möjliggöra för gående och cyklister att korsa gatorna i samma plan som bi-lar och bussar.

Åtgärder som Södra Kungsvägen i tunnel, en omdragning av Lidingöbanan och över-däckning av Lidingös entré samt bebyggelse på Torsviksberget, rivning av Polishuset och Stadshuset är inte längre aktuella efter inriktningsbeslutet december 2013. Den parkeringsnorm som förslaget baseras på ligger i linje med de handlingsplaner för par-kering som tekniska förvaltningen nu jobbar med. Flera beräkningar för parpar-kering har tagits fram vilket tyder på att parkeringen i Lidingö centrum är väl tilltagen. I samband med att detaljplaner upprättas för centrum ska parkeringsbehovet utredas ytterligare.

Programförslaget omöjliggör inte att tunnelbanan dras vidare till Lidingö centrum i framtiden.

Utöver tidigare omnämnda företag och företagsföreningar har företagen Bröderna Persson Mekanisk Verkstad AB, Villa Brevik, Högberga gård, Högberga vinfa-brik, NyföretagarCentrum, Apotekstjänst, Bonver (Videodata, Entertainment och Logistics) yttrat sig positiva till utveckling av Centrum-Torsvik, främst till framtidsbild 5. Tmc InformationScandinavia AB föreslår ett ”upplevelsehus”.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Framtidsbild 5 är inte längre aktuell efter inriktningsbeslutet. För kultur se svar till yttrande för Nyckelviksskolan.

Förändringar av planprogrammet efter

Related documents