• No results found

Socialdemokraterna menar att en snar utveckling av Lidingö centrum är en förutsättning för att Lidingö ska kunna behålla de näringsidkare som finns där idag. Det är viktigt med fler bostäder med varierade upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar, samt att till-skapa fler trygghets-, senior- och gruppboenden. Befintliga hyreslägenheter bör inte ersättas med bostadsrätter. Centrum bör förses med spårbunden kollektivtrafik och det bör hållas öppet att dra ut tunnelbanan till Lidingö. Medfinansiering av SL är en förut-sättning. Till dess att finansieringen är löst måste Lidingöbanan fungera på nuvarande spår. Gång- och cykeltrafik bör separeras där det är möjligt. Förutom kommersiell och offentlig service bör det även finnas plats för arbetsplatser såsom utbildning, kontor och besöksnäring. Flera lokaler för olika aktiviteter som är öppna för alla åldrar stora delar av dygnet till exempel Folkets hus, kulturhus eller föreningsgård är också viktiga inslag i stadsdelen. Det bör finnas utrymme för odling i anslutning till skolor, äldreboenden och flerbostadshus och fler platser för återvinning och återanvändning måste reserveras.

En ny simhall är möjlig i anslutning till Akvatiska. Lidingöhems kapital ska inte använ-das för att finansiera en simhall. Fler platser för återvinning och återanvändning måste reserveras.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Planering och utbyggnad av centrum ligger först i föreslagen etappindelning för att utvecklingen ska ske så snabbt som möjligt. Upplåtelseformer är ingen planfråga utan regleras via exploateringsavtal. Staden har beräknat att 15 % kan utgörs av hyresrätter för att uppnå en ekonomi i balans. Programförslaget är utformat så att flertalet bygg-nader som nu upplåts med hyresrätt finns kvar.

I enlighet med inriktningsbeslutet beslutades att Lidingöbanan ska vara kvar i befintlig sträckning då det i dagsläget inte finns någon klar finansiering. I dagsläget finns inga planer på att förlänga tunnelbanan till Lidingö centrum då det skulle kräva en väsentlig ökning av bostadsutbyggnadet för att kunna finansiera utbyggnaden. Planprogrammet omöjliggör dock inte en framtida utbyggnad av tunnelbanan eller omdragning av Lidin-göbanan.

Gång- och cykelvägnätet förbättras i och med en överdäckning i Torsvik och ny bro över Södra Kungsvägen. Föreslaget cykelstråk ger cyklisterna bättre framkomlighet än i dag.

Planprogrammet och efterföljande detaljplaner kan beroende på storlek skapa plats för kulturverksamhet. I fortsatt planering kan det även vara intressant att utreda om del av Stadshuset kan utvecklas till ett kulturcentrum.

I fortsatt arbete med hållbarhetsprogrammet har det föreslagits att en grönytefaktor ska tas fram, vilket kan möjliggöra plats för odling både på bostadsgårdar och vid andra kommunala verksamheter. Planprogrammet betonar vikten av att hitta nya och fler platser för återvinningsstationer.

Inom programområdet är det svårt att hitta en plats för simhall och kommer därmed inte att hanteras i detta planprogram. Staden kommer att påbörja en badhusutredning efter sommaren 2014.

Vänsterpartiet anser att programmet är ett genombrott för en modern syn på Lidingö.

Lidingöbanan bör gå genomcentrum. Bebyggelse behöver ske på höjden och hyresrätter med hyror som möjliggör för alla att bo i området måste prioriteras, lägst 70 % hyresrät-ter. Området ska vara tryggt och ha en hög tillgänglighet. En exploatering med 2800 nya bostäder bör inte underskridas. Allmänhetens tillgång till utsiktsplatser på Torsviksber-get måste dock prioriteras framför bostäder och det är viktigt att inte bygga bort ”skär-gårdskänslan”. För att uppnå en klimatsmart stadsdel krävs maximalt energisnål bebyg-gelse och att gående och cyklister gynnas före bilismen. Det finns goda skäl att inve-stera i en överdäckning från bron till Torsviks torg samt lägga vägen i tunnel. Program-förslaget saknar markerade platser för skola och kulturhus vilka måste få bra lägen i området. Byggtiden behöver kortas, 12 år är alltför lång tid. Byggandet måste genomfö-ras för att orsaka så lite störningar som möjligt.

Miljö- och stadsbyggnadskontorets kommentarer:

Under samrådet visade många Lidingöbor ett missnöje för de våningshöjder som före-slogs i stadsdelen. Planprogrammet visar därför nu endast på höjder mellan tre – fem våningar. Ekonomi i balans förutsätter intäkter från markförsäljning. Hyresrätter upp-låts ofta med tomträtt, för att staden ska kunna säkerställa att dessa fortsätter vara hy-resrätter, vilket ger lägre intäkter. I projektet har det därför visat sig att en andel hyres-rätter på 15 % är en rimlig nivå.

Inom programarbetet för Centrum-Torsvik har ett hållbarhetsprogram upprättats. I hållbarhetsprogrammet finns riktlinjer kring miljöcertifiering av byggnader där även energiförbrukning och hållbara materialval ingår. Denna riktlinje utgör inget hinder för framtida högre nivåer eller andra certifieringssystem med skarpare villkor. Håll-barhetsfrågorna kommer sedan att utvecklas i varje detaljplan.

Åtgärder som Södra Kungsvägen i tunnel, överdäckning av Lidingös entré, en omdrag-ning av Lidingöbanan och bebyggelse på Torsviksberget är inte längre aktuella efter inriktningsbeslutet. I samband med inriktningsbeslutet minskades programområdet och projektet blev mindre omfattande med 900-1000 nya bostäder.

Efter samrådet har staden sett över genomförandet och utbyggnadstiden så att Cent-rum-Torsvik kommer att byggas ut i avskilda etapper. Detta för att undvika stora stör-ningar i vardagen och för att upprätthålla ett väl fungerande samhälle. Genom att bygga ut etappvis kan också bostadsproduktionen anpassas och genomföras i den takt marknaden efterfrågar. Det är troligt att programområdet byggs ut i åtminstone tio deletapper. Utbyggnaden för den första etappen, Lidingö centrum påbörjas runt 2018 och invigs runt 2021. Hela området förväntas vara utbyggt år 2030 vilket kan anses vara en rimlig utbyggnadstid.

Lidingöpartiet avvisar förslagen då exploateringen är för omfattande och kräver ett helt nytt och väsentligt nedbantat förslag. De motsätter sig bebyggelse på Torsviksberget, nya hus i mer än tre till fem våningar, att Södra Kungsvägen läggs i tunnel och att tun-nelbanan förlängs till ön. Kulturhistoriskt intressanta byggnader måste bevaras och Li-dingös småskalighet värnas. Entrén bör snyggas till genom en överdäckning. En minsk-ning av den föreslagna nya exploateringen i centrum får inte leda till att andra delar av ön istället byggs för att kompensera för minskningen i Centrum-Torsvik.

Åtgärder som överdäckning av Lidingös entré, Södra Kungsvägen i en tunnel och be-byggelse på Torsviksberget är inte längre aktuellt efter inriktningsbeslutet 2013. Efter samrådet har projektets mål arbetats om för att bättre beskriva hur områdets karaktär ska bevaras och hur ny bebyggelse anpassas till denna. Det innebär bland annat att byggnadernas höjd i huvudsak varierar mellan tre till fem våningar och gatornas bredd har minskats. Ny och befintlig bebyggelse ska samspela med varandra, där äldre hus bidrar till småskaligheten. En stor del av den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen bevaras i det bearbetade programförslaget.

En förtätning i Centrum-Torsvik är bara ett av 16 utvecklingsområden i översiktspla-nen, som alla kommer att utvecklas framöver. Miljö- och stadsbyggnadskontoret arbe-tar för tillfället med bland annat Centrum-Torsvik. De övriga utvecklingsområdena har kommunstyrelsen rådighet över genom beslut om uppdrag i dess planutskott.

Related documents