• No results found

Förenligt med 3, 4 och 5 kap miljöbalken

In document Ladda ner (Page 30-33)

Vid detaljplanering ska hänsyn tas till gällande miljökvalitetsnormer för utomhusluft, vattenkvalitet och buller.

Utomhusluft

Partiklar (PM10) och kvävedioxid (NO2) är de luftföroreningar som har de högsta nivåerna i jämförelse med miljökvalitetsnormerna till skydd för människors hälsa. De normvärden som är svårast att klara gäller för dygnsmedelvärdet av både partiklar och kvävedioxid och avser korttidsexponering vid höga halter. Från hälsosynpunkt bör lägre haltnivåer än de juridiskt bindande miljökvalitetsnormerna nås och riksdagen har därför beslutat om miljökvalitetsmålet Frisk luft. I området för aktuell plan har följande värden kontrollerats:

- Beräknad halt av partiklar (PM10) för det 36:e värsta dygnet för utsläppsåret 2015.

Normvärdet som ska klaras är 50 ug/m3 (mikrogram per kubikmeter).

Miljökvalitetsmålet är 30 ug/m3 (mikrogram per kubikmeter). I området för detaljplanen är det uppmätta värdet 14-16 ug/m3 (mikrogram per kubikmeter).

30

13 (18) - Beräknad halt av kvävedioxid (NO2) för det 8:e värsta dygnet för utsläppsåret 2015.

Normvärdet som ska klaras är 60 ug/m3 (mikrogram per kubikmeter). Det finns inget miljömål definierat för dygnsmedelvärdet av NO2. I området för detaljplanen är det uppmätta värdet 9-12 ug/m3 (mikrogram per kubikmeter).

Värdena har (2017-10-23) hämtats via SLB-analys (Stockholms Luft- och Bulleranalys), en avdelning på Miljöförvaltningen i Stockholm som ansvarar för övervakningen av

luftmiljön i staden. SLB-analys driver också ett regionalt system för luftövervakning på uppdrag av Östra Sveriges Luftvårdsförbund.

Då detaljplanen ej är lokaliserad i ett område med höga halter bedöms kompletterande utredningar av luftkvaliteten ej behöva göras, detta med hänsyn till kommande bebyggelse och förändrad trafiksituation. Gällande miljökvalitetsnormer för luft, enligt miljöbalken kap. 5, bedöms ej överskridas.

Vattenkvalitet

Planområdet ingår i Tisaren-Sottern-Kolsnarens avrinningsområde som utgör den översta delen av Nyköpingsåns åtgärdsområde. För åtgärdsområdet finns beslutade

miljökvalitetsnormer. Dessa är juridiskt bindande krav och för ytvatten fastställs miljökvalitetsnormer (MKN) för kemisk och ekologisk status och för grundvatten fastställs MKN för kemisk och kvantitativ status.

Utgångspunkten är att alla vattenförekomster skulle uppnå god ekologisk och kemisk status till 2015. Dessutom gäller icke-försämringskravet vilket innebär att tillståndet i vattenförekomsten inte får försämras. Beslut om MKN togs av vattendelegationen för Norra Östersjöns vattendistrikt den 16 december 2016 (för uppdaterad information för respektive vattenförekomst hänvisas till VISS samt den tabell med MKN för samtliga vattenförekomster i vattendistriktet som finns tillgänglig på Vattenmyndighetens webbplats www.vattenmyndigheterna.se).

Endast tre vattenförekomster inom åtgärdsområdet, som är klassade till god ekologisk status idag, har miljökvalitetsnormen god ekologisk status 2015. Övriga

ytvattenförekomster, inklusive Tisaren, Sottern och Kolsnarens har tidsundantag för att nå god ekologisk status till 2021 (Tisaren) respektive 2027 (Sottern och Kolsnaren). Orsak till undantagen är framförallt övergödning.

Alla ytvattenförekomster har miljökvalitetsnormen god kemisk status 2015. Tisaren omfattas dock av miljökvalitetsnorm med undantag för kemisk status. Tidsundantaget sträcker sig till 2021. Ytterligare utredningar behöver genomföras för att kartlägga påverkan och vilka åtgärder som eventuellt är möjliga. Det är därför tekniskt omöjligt att nå god status till 2015.

Vad gäller grundvatten har alla vattenförekomster miljökvalitetsnormen god kemisk status 2015 och god kvantitativ status 2015.

Detaljplanen bedöms inte medföra att miljökvalitetsnormerna för

Tisaren-Sottern-Kolsnarens avrinningsområde påverkas negativt, den nya skolverksamheten ansluts till det allmänna vatten- och spillvattennätet och strategier tas under planarbetet fram för lokalt omhändertagande (infiltrering och/eller fördröjning) av dagvatten.

31

14 (18) Buller

Miljökvalitetsnormen för buller uttrycks som att ”det ska eftersträvas att omgivningsbuller inte medför skadliga effekter på människors hälsa”. Normen följs när strävan är att undvika skadliga effekter på människors hälsa av omgivningsbuller. Eventuella bullerstörningar, från gator inom och utanför planområdet, beaktas med utgångspunkt i gällande bullerriktvärden och vägledningar vad gäller hantering av buller, detta för att undvika negativa konsekvenser på boendemiljö och hälsa.

Buller

Under arbetet med detaljplanen tas en bullerutredning fram och bifogas planhandlingarna efter samrådet.

De riktvärden som används i bullerutredningen är från Naturvårdsverkets vägledning Riktvärden för buller på skolgård från väg- och spårtrafik (september 2017). På ny skolas skolgård som exponeras för buller från väg- eller spårtrafik bör enligt vägledningen den ekvivalenta bullernivån 50 dBA, räknat som årsmedeldygn, underskridas på delar av gården som är avsedda för lek, vila och pedagogisk verksamhet. Vidare bör den maximala nivån 70 dBA underskridas på dessa ytor. Dessa nivåer motsvarar de nivåer som enligt 3 § i förordning (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader bör underskridas på en uteplats vid nya bostadsbyggnader för att förebygga olägenhet för människors hälsa. En målsättning kan enligt vägledningen vara att övriga vistelseytor inom skolgården har högst 55 dBA som ekvivalent nivå samt att den maximala nivån 70 dBA överskrids maximalt 5 ggr per genomsnittlig maxtimme.

Angivna nivåer för de delar av gården som är avsedda för lek, vila och pedagogisk verksamhet bör underskridas för att förebygga att olägenhet för människors hälsa uppstår.

Den bullerutbredningskarta som tas fram inom arbetet med bullerutredningen kommer att visa hur detaljplanen förhåller sig till nivåerna.

För ljudnivåer inomhus i skolor, permanentbostäder och fritidsbostäder gäller de riktvärden som beslutades inom Propositionen 1996/97:53 Infrastrukturinriktning för framtida transporter som presenteras i Svensk standard, SS 25268: 2007: Byggakustik – Ljudklassning av utrymmen i byggnader – Vårdlokaler, undervisningslokaler, dag- och fritidshem, kontor och hotell. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13) ska beaktas.

Kraven på ljudnivåerna inomhus varierar beroende på byggnadens ljudklass och vilket utrymme som avses. Nedanstående värden gäller för lektionssal med ljudklass B:

- 30 dB(A) ekvivalentnivå - 45 dB(A) maximalnivå

För mer information om de olika ljudnivåerna för respektive lokaltyp och ljudklasser hänvisas till Svensk standard.

32

15 (18)

Radon

Ett högriskområde för markradon återfinns väster om planområdet. Byggnader ska, om radonhalten inom planområdet kräver, uppföras radonskyddat och eventuella åtgärder med anledning av radon ska hanteras i bygglovskedet.

Föroreningar

I marken finns rivningsmassor efter ett antal flerbostadshus som revs på 1990-talet, av samma typ som befintliga. Rivningsmassor kan vara källa till markföroreningar och en översiktlig undersökning ska göras för att visa om området är förorenat eller inte.

Beroende på resultatet kan vidare undersökningar därefter vara nödvändiga att utföra för att klargöra omfattningen av föroreningarna samt ett eventuellt efterbehandlingsansvar.

Planerad geoteknisk- samt miljöteknisk markundersökning (som bifogas planhandlingarna efter samrådet) får visa om aktuellt område innehåller föroreningar. Vid ett eventuellt behov av sanering kan omkringliggande mark påverkas. Enligt miljöbalkens 10 kap 11§ är det den som äger eller brukar en fastighet som, oavsett om området tidigare ansetts förorenat, genast ska underrätta tillsynsmyndigheten om det upptäcks en förorening på fastigheten och föroreningen kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Fornlämningar

Några kända fornlämningar finns ej inom planområdet. Nordväst om planområdet återfinns dock ett fornlämningsområde med gravfält och boplats innehållande många fornlämningar. Detaljplanen bedöms ej kunna påverka fornlämningsområdet negativt med hänsyn till dess art och betydelse.

Inom kommunen har en idé diskuterats om att inom fornlämningsområdet forma ett så kallat uteklassrum. I detta eventuella projekt kan även områdets avgränsning

gestaltningsmässigt ses över och tåligheten för en ökad andel besökare utvärderas.

Skulle lämningar påträffas inom planområdet under schaktningsarbete ska arbetet omedelbart avbrytas och förekomsten rapporteras till Länsstyrelsen enligt 2 kap. 5 och 10§§ kulturmiljölagen (1988:950).

In document Ladda ner (Page 30-33)

Related documents