• No results found

Föreslagen utformning

RAPPORT 2013-03-28

Diarienummer SL-2013-01005 Infosäk. klass K1 (Öppen)

5 Föreslagen utformning

5.1 Sträckning

Det förslag på sträckning som ligger till grund för denna utredning innebär att Tvärbanan förlängs från den befintliga hållplatsen vid Sickla udde, korsar Sicklavägen i plan och viker av norrut i den nuvarande Uddvägens sträckning.

Uddvägen avses byggas om i samband med Nacka kommuns planerade

stadsutveckling i området och spårvägen ges enligt förslaget eget utrymme mitt i den nya gatusektionen. Där Uddvägen tar slut viker spårvägen av österut och leds i ett betongtråg längs med Värmdövägens södra sida. Sickla industriväg korsas planskilt och en ny vägbro anläggs över Tvärbanans spår. Tvärbanan ges en ny ändhållplats intill Saltsjöbanans befintliga station Sickla och det nya spårläget anpassas till Saltsjöbanans för att möjliggöra omstigning över plattform. Spårgeometrin är anpassad för en eventuell framtida

sammankoppling med Saltsjöbanan.

Figur 6 Tvärbanans föreslagna sträckning mot Sickla

5.2 Val av teknik 5.2.1 Spår

Befintliga växlar och vändspår bakom hållplats Sickla udde rivs och nya spår byggs på eget utrymme i mitten av Båtbyggargatan och Uddvägen. Mellan norra änden av Uddvägen och stoppbockarna vid hållplats Sickla byggs spåret på egen banvall.

20(39)

Projekt och upphandling Program

En kryssväxel anläggs strax nordväst om hållplatsen Sickla station för god vändkapacitet. Största tillåtna hasighet (STH) genom växlarna är 40 km/h.

Kurvan i Uddvägen i anslutning mot Sicklavägen medger STH 25 km/h. Kurvan i anslutning till Värmdövägen medger STH 30 km/h.

5.2.2 Kontaktledning 750 V (DC)

Den befintliga likriktarstationen i Lugnet har kapacitet att kraftförsörja tågdriften för en förlängd Tvärbana till Sickla. Ingen extra likriktarstation behöver därför byggas.

I Båtbyggargatan föreslås stolpar som betjänar både linspänd kontaktledning och gatubelysning, liknande de befintliga stolparna i Hammarby sjöstad.

I Uddvägen och i tråget längs Värmdövägen fram till kryssväxeln föreslås kontaktledningsstolpar mellan spåren.

Vid kryssväxeln innan hållplats Sicklastation måste kontaktledningen hänga i en konstruktion som är fäst i trågets vägg och i brobanans underkant. Särskilt elskydd behöver därför anordnas på trågets krön.

Vid hållplats Sickla föreslås kontaktledningsstolpar mellan spåren.

5.2.3 Teknikhus

Ett teknikhus anläggs mellan banvallen och Värmdövägen enligt figur ovan.

Teknikhuset ska kunna angöras med bil från Värmdövägen.

5.2.4 400 V

En matarkabel 400 V för kraftförsörjning av bland annat växelvärme, belysning, signal och teleanläggning ansluts i teknikhuset från likriktarstation Lugnet, alternativt från SL:s anläggningar på Saltsjöbanan.

5.2.5 Tele

Telesystemet ansluts mot SL:s överordnade kommunikationssystem.

Plattformsur och skyltar för trafikinformation anordnas på plattformarna.

5.2.6 Signal

Samma signalsäkerhetssystem väljs som på övriga delar av Tvärbanan.

Trafiksignalanläggningen vid Sicklavägen – Båtbyggargatan/Uddvägen byggs om för att anpassas till de nya förutsättningarna i korsningen. Trafikverket är väghållare och kommer att äga anläggningen. Trafiksignalen kommer att styras

21(39)

Projekt och upphandling Program

med hjälp av detektorer i Tvärbanans spår för att ge spårvagnen absolut prioritet genom korsningen.

5.3 Åtgärder på befintliga gator och vägar

I Båtbyggargatan byggs spåren i området mellan de befintliga körfälten på motsvarande sätt som genom större delen av Hammarby sjöstad. I anslutningen mot Sicklavägen behöver gatans höjd anpassas till den höjd Stockholms stad har planerat sina kvarter efter. På sikt måste ett extra körfält i ritning mot

Sicklavägen anordnas för att förhindra för stor köbildning i Båtbyggargatan.

Kopplingen mellan Fartygsgatan och Skeppsmäklargatan skulle behövas stängas då ytterligare en korsningspunkt mellan väg- och spårtrafik skulle ha alltför negativ påverkan på vägtrafikens framkomlighet på Sicklavägen.

Korsningen Sicklavägen – Båtbyggargatan/Uddvägen behöver byggas om och kömagasinen för svängande fordon från Sicklavägen behöver förlängas.

Sicklavägen måste höjas genom korsningen för att anpassas till spårets läge samt till de planerade höjderna på Båtbyggargatan och Uddvägen.

En lämplig gatusektion för Uddvägen beslutas i samråd med Nacka kommun.

Korsningar och övergångsställen förses med Wig-wag-signaler (gulblinkande ljus och ljudsignal) liknande de som finns i Hammarby sjöstad.

Nacka kommun planerar att bygga en ny gång- och cykelväg mellan Uddvägens norra ände och Värmdövägen för att knyta ihop kommunens GC-nät.

Värmdövägen flyttas mot nordost närmare Saltsjöbanan för att ge plats åt Tvärbanans tråg på vägens södra sida. Den nya vägen förutsätts ha samma bredd och standard som idag.

5.4 Konstruktioner

I den norra delen av utbyggnaden krävs nyanläggande av konstbyggnader för att ta upp höjdskillnader och anordna den planskilda passagen under Sickla

industriväg.

Längs Uddvägen måste mindre stödmurar anläggas för att ta upp höjdskillnaden mot befintlig och kommande bebyggelse.

Utmed Värmdövägen förläggs Tvärbanan i ett betongtråg. Delar av

Värmdövägen flyttas mot nordost, vilket innebär att en ny stödmur behöver anläggas för att ta upp höjdskillnaderna mot Saltsjöbanans spårområde.

22(39)

Projekt och upphandling Program

RAPPORT 2013-03-28

Diarienummer SL-2013-01005 Infosäk. klass K1 (Öppen)

På Sickla industriväg anläggs en ny vägbro över spåren i anslutning till hållplats Sickla. För att ta upp höjdskillnaden mellan hållplatsen och intilliggande

parkeringsyta anläggs en stödmur i den södra plattformens bakkant.

5.5 Förstärkningsåtgärder

Ingen särskild geoteknisk studie har gjorts för detta beslutsunderlag. Tidigare gjorda undersökningar7 ger översiktlig information om de geotekniska

förutsättningarna.

Jordlagren under det planerade spårets sträckning utgörs överst av

fyllningslager med en tjocklek som varierar mellan cirka 5 och 15 meter. Den naturliga jorden under fyllningen utgörs av gyttja, gyttjig lera och lös lera med en mäktighet av 10 till 15 m. Leran underlagras av friktionsjord på berg. I området pågår sättningar på grund av grundvattensänkningar och att leran är underkonsoliderad.

De geotekniska förutsättningarna i Båtbyggargatan, Sicklavägen och Uddvägen är således mycket svåra och omfattande förstärkningsåtgärder krävs.

I tidigare gjorda geotekniska utredningar föreslås påldäck och lättfyllning.

I Båtbyggargatan är grundläggningsförhållandena extremt svåra och

Stockholms stad har nyligen gjort grundförstärkningar med påldäck i körfälten på ömse sidor befintliga spår.

Omfattande ledningsomläggningar måste göras för bland annat en huvudvattenledning till Nacka kommun och ett stråk med teleledningar.

7 ”Tvärbana Ost – Alternativ 4. Teknikområde Geoteknik” samt ”Nacka kommun, Uddvägen, PM1 Geoteknik”

23(39)

Projekt och upphandling Program

Related documents