• No results found

Företagsbeskrivning

In document Bakom skandalerna (Page 39-48)

Bilagor

Bilaga 1 - Företagsbeskrivning

Aller Media AB1

Det privata aktiebolaget Aller Media AB är en del av Aller-koncernen som grundades 1894 och är Nordens största populärpressföretag. Koncernen har verksamhet i hela Norden och ägs till 100 procent av danska Carl Aller Etablissement A/S.

Jan Sinclair lämnade posten som chef för Allers kundtidningar sent in i november 2010 och misstänktes för att under lång tid manipulerat företagets rapporterade siffror. Han anställdes i företaget 2008, vilket gör att EM-beteendet antas påbörjas detta år. Aller Media har fakturerat för tidningar som aldrig levererats och därmed blivit motfakturerade för tjänster som inte utförts. Detta har resulterat i felaktig bokföring och fel i redovisningen av moms. Ytterligare en skandal uppdagas i företaget 2014 sedan en intern kontroll upptäckt felrapportering av upplagesiffror under 2012. Eftersom manipulering av resultat skedde först fram till 2010 och 2012, innebär detta två överlappande perioder och således väljs att inte inkludera manipuleringen för 2012.

Arkitekthus DNU AB2

Arkitekthus DNU AB var ett privat aktiebolag och moderbolag i en koncern med ägande i dotterbolagen Arkitekthus Försäljning i Mälardalen AB och Arkitekthus Produktion i Mälardalen AB. Bolagen bedrev försäljning, produktion och utveckling av prefabricerade typhus, ritade av Sveriges främsta arkitekter både in och utvändigt innan konkursen avslutades 2011.

                                                                                                                         

1 Mer information om skandalen kring Aller Media AB finns på följande platser Aller media. 2014. Hämtad 2014-12-07. http://aller.se/om-aller-media/

http://aller.se/2014/06/aller-media-vidtar-atgarder-efter-felrapporterade-upplagesiffror/

Rislund, N. 2011a. Bokföringsskandal skakar Aller Media. Dagens Media. Hämtad 2014-12-07. http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/tidskrifter/article3076970.ece

Rislund, N., Wisterberg., E. 2011b. Sparkade Allerchefen får vd-jobb. Dagen Media. Hämtad 2014-12-07. http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/article3134040.ece

2 Mer information om skandalen kring Arkitekthus DNU AB finns på följande platser Hedelius, P. 2014a. Ny utredning om ekobrott runt Arkitekthus. SvD. Hämtad 2014-12-07. http://www.svd.se/naringsliv/ny-utredning-om-ekobrott-runt-arkitekthus_3852222.svd Hedelius, P. 2014b. Revisor stäms på 40 miljoner. SvD. Hämtad 2014-12-07.

Under 2008 börjar koncernen falla samman och ett år senare var konkursen ett faktum, med ett underskott på cirka 50-talet miljoner kronor. Konkursboet visade att bolaget varit på obestånd långt innan konkursen trots rena revisionsberättelser. Bland annat har kunders förskott redovisats som intäkter och diverse kostnader har bokförts som tillgångar. Ekobrottsmyndigheten har valt att inleda en förundersökning kring bland annat grovt bokföringsbrott, samt närmare undersöka revisorns arbete samt flera aktieägare i Arkitekthus-koncernen i och med att nya uppgifter framkom 2014.

CDON Group AB3

Företaget är listat på Stockholmsbörsen, där det introducerades 2010. Verksamheten sker inom den växande e-handelsmarknaden genom nio olika e-handelsbutiker.

I samband med arbetet med den första halvårsrapporten för 2013 upptäcker CDON ett bokföringsbedrägeri mot företaget. Det som uppdagats är prismanipulation, där inköpspriser har manipulerats. Detta har inneburit att fel rörelsemarginaler rapporterats. CDON reserverar en summa på 32 miljoner som kostnad för denna felrapportering för i huvudsak 2012. Händelsen polisanmäls och den anställde får lämna företaget.

D. Carnegie & Co AB4

D. Carnegie & Co AB, nedan benämnd som Carnegie, var en investmentbankskoncern med verksamhet i åtta länder vid uppdagandet av företagets problem. Problemen som uppdagades var i dotterbolaget Carnegie Investment Bank AB, nedan benämnd som Carnegie Bank. Carnegie Bank var ett privat aktiebolag, helägt av Carnegie, som i sin tur var noterat på OMX Nordiska börsen sedan 2001.

                                                                                                                         

3 Mer information om skandalen kring CDON Group AB finns på följande platser

Avanza. 2013. Reserverade 32MLN KR 2 KV för manipulerade inköpspriser. Avanza.se. Hämtat 2014-12-12.

https://www.avanza.se/placera/telegram/2013/07/17/cdon-reserverade-32-mln-kr-2-kv-for-manipulerade-inkopspriser.html

Lindgren, M. 2013. Effekt av bedrägeri överstiger ej 32 MLN KR- VD. Avanza.se. Hämtat 2014-12-12. https://www.avanza.se/placera/telegram/2013/07/17/cdon-effekt-av-bedrageri-overstiger-ej-32-mln-kr-vd.html

4 Mer information om skandalen kring D. Carnegie & Co AB finns på följande platser DN. 2008. Carnegieskandalen. DN. Hämtad 2014-12-07.

http://www.dn.se/ekonomi/carnegieskandalen/ Svea Hovrätt B 389-11

FI, Dnr 08-10273 FI, Dnr 07-6125

Under 2007 ska Stockholmsbörsen ha upptäckt en övervärdering av Carnegies tradingportfölj under åren 2005-2006, samt att företaget skulle ha rapporterat felaktiga resultat med över 600 miljoner kronor. Utifrån detta utdömde Stockholmsbörsen vite för kursmanipulation och felaktig information i de finansiella rapporterna. Därutöver meddelande Finansinspektion, FI, om ett vite.

I Carnegies årsredovisning för 2007 går att läsa att värderingen av företagets tradingportfölj delvis skedde med felaktiga marknadspriser och användandet av felaktiga värderingsmetoder som grund. Vidare står det att det är tre anställda medvetet har använt felaktiga parametervärden vid den teoretiska bedömningen av värdepapperna. Följderna av dessa felaktigheter var bland annat de tre anställda polisanmäldes och i långa loppet förlorade Carnegie sitt tillstånd som bank och togs över av FI till en ny ägare kunde hittas. Vidare åtalades de tre anställda, men friades i såväl tingsrätt som hovrätt för otillåten marknadspåverkan.

Eniro AB5

Eniro AB, nedan benämnd som endast Eniro, är en koncern som verkar inom reklam och marknadsföring, med verksamhet i fem länder. Eniro är noterad på Nasdaq OMX Stockholm. I Eniros årsredovisning från 2010 anges att en förändring i företagets prissättningsmodell, skulle riskera stabilitet och förutsägbarheten i dess intäktsbas, medan årsredovisningar därefter inte innehåller denna tydlighet. Under senare delen av 2014 framkommer att företagets resultat och kassaflöde inte överensstämmer. 2011 förändrade Eniro redovisningsmetod till att redovisa en större intäkt i början av perioden och mindre senare, istället för en linjär periodisering utan att informera såväl aktieägare som finansanalytiker. I och med de felaktigheter som har framkommit inkom en anmälan till Ekobrottsmyndigheten, som inledde en förundersökning.

                                                                                                                         

5 Mer information om skandalen kring Eniro AB finns på följande platser

Hellekant, J., Andersson, K. 2014a. Utredningen kring Eniro drar ut på tiden. SvD. Hämtad 2014-12-07

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/utredningen-kring-eniro-drar-ut-pa-tiden_3972276.svd

Hellekant, J., Hedelius, P. 2014b. Analytiker: Eniro mörkade ny redovisningsmetod. SvD. Hämtad 2014-12-07 http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/analytiker-eniro-morkade-ny-redovisningsmetod_3841550.svd Ekobrottsmyndigheten. 2014. Ärende flyttas över till AM med anledning av släktskap. Hämtad 2014-12-07

http://www.ekobrottsmyndigheten.se/press/nyheter/2014/10/arende-flyttas-over-till-am-med-anledning-av-Hellefors Bryggeri AB6

Företaget grundades 1991 och var ett privat aktiebolag i koncernen Pre Import AB. Bolagets verksamhet innefattades av tillverkning och försäljning av vatten, cider, läsk, juice, stilldrink, multivitamin, krämer, soppor och saft.

Spendrups köpte Hellefors Bryggeri AB år 2008 i tron om att det var ett expansivt tillväxtföretag. Vid närmare granskning upptäckte Spendrups att Hellefors blåst upp dess omsättning och resultat, med hjälp av falska fakturor under tre år. Förlikning nås mellan Spendrups och dess tidigare ägare gällande ett sänkt pris på bryggeriet, men de väljer ändå att polisanmäla upptäckten. Vd:n för bryggeriet döms för grovt bokföringsbrott.

HQ AB7

HQ AB med rötter i Sven Hagströmer fondkommission (1981) är en publik svensk koncern. HQ AB bedrev verksamhet inom tre affärsområden; HQ Private Banking, HQ Asset Management och sist HQ Investment Banking som bedrev verksamhet inom analys och handel med aktier samt derivat både för kunders och för egen räkning.

2010 återkallar Finansinspektionen samtliga tillstånd för HQ Bank AB och meddelar avseende att lämna in en tvångslikvidationsansökan. HQ Bank hade länge övervärderat sin tradingportfölj som resulterat i en felaktig redovisning av dess finansiella ställning från 2007 och framåt. En korrekt värdering hade inneburit att banken varit underkapitaliserad sedan december 2008, och därmed hade redovisnings- och kapitaltäckningsregler brutits. Övervärderingen av tradingportföljen medförde att förluster i denna inte hade kostnadsförts. HQ AB sålde sedan HQ Bank till Carnegie. Utredningen kring HQ är pågående.

                                                                                                                         

6 Mer information om skandalen kring Hellefors Bryggeri AB AB finns på följande platser SVD. 2010. Spendrupsköp i rätten. Svenska Dagbladet. Hämtad 2014-12-12.

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/spendrupskop-i-ratten_7021327.svd Örebro Tingsrätt B2206-12

7 Mer information om skandalen kring HQ AB finns på följande platser:

Neurath, C. 2012. Den stora bankhärvan. Finansparet Hagströmer och Qvibergs uppgång och fall. Falun: Norstedts

Intrum Justitia AB8

Intrum Justitia AB, nedan benämnd som Intrum, är en publik koncern som verkar inom betalningshantering, inkasso och finansiella tjänster. Företagets grundades 1923 och noterades på NASDAQ OMX Stockholm under 2002.

Under 2003 framkommer det att anställda i Intrum dotterbolag i England har manipulerat företagets resultat medvetet för att visa ett bättre resultat. Felaktigheterna bestod i att inbetalningar systematiskt felaktigt redovisades som intäkter. Omfattningen av manipulationen ska vara runt 180 miljoner kronor och ha pågått under flera år skriver författaren. Ekobrottsmyndigheten granskade fallet med Intrum, men fann att inget brottsligt hade förekommit.

Kraft & Kultur Sverige AB9

Företaget grundades 2000 och är ett privat företag som ingår i energikoncernen Troms Kraft, vilket är ett dotterbolag till Tromskraft Marked AS. Verksamheten är inom elhandel, böcker och ett brett utbud av andra tjänster inom kultursektorn.

2011 gjorde Troms Kraft en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten. Kraft & Kulturs vd anmäldes för grovt bokföringsbrott genom att felaktigt bokfört upplupna intäkter, resulterande i att företagets intäkter har blåsts upp med ca 156 miljoner kronor.

Noréns TM AB10

Företaget är ett privat aktiebolag som startades 2002 och hade en verksamhet inom telemarketing, konsulttjänster inom telemarketing och försäljning, personaluthyrning och tillhandahållande av försäljningstjänster innan dess konkurs avslutades 2011.

                                                                                                                         

8 Mer information om skandalen kring Intrum Justitia AB finns på följande platser

Olsson, A. 2003. Ekobrottsmyndigheten granskar Intrum Justitia. DN. Hämtad 2014-12-07. http://www.dn.se/ekonomi/ekobrottsmyndigheten-granskar-intrum-justitia/

Olsson, A. 2003. Intrum Justitia slipper förundersökning. DN. Hämtad 2014-12-07. http://www.dn.se/ekonomi/intrum-justitia-slipper-forundersokning/

Westman, H. 2003. Fusk, slarv och dålig kontroll Skandalen växer i Intrum Justitia. Dagens industri, 2003-11-12, s. 30

9 Mer information om skandalen kring Kraft & Kultur i Sverige AB finns i Södertörns Tingsrätt B5582-12.

10 Mer information om skandalen kring Noréns TM AB finns på följande platser

Lindsköld, J. 2013. Får fängelse för bokföringsbrott. Västerbottens-Kuriren. Hämtad 2014-12-08. http://www.vk.se/822884/far-fangelse-for-bokforingsbrott.

År 2008 sätts företaget i konkurs med en skuld på 19 miljoner och företagets ägare misstänkts för skattebrott samt grovt bokföringsbrott. Fyra år senare påbörjas en rättegång kring dessa brott. Skatteverket utredde företaget, vilken var grunden till åtalet. Exempel på felaktigheter i bokföringen var bland annat felaktiga fakturor och underlag, löner till anställda hade bokförts som lån och inköp hade bokförts trots att köp inte hade skett. Tingsrätten dömde vd:n för grovt bokföringsbrott.

Oniva Online Group Europe AB11

Oniva Online Group Europe ABs är listat sedan 2007 på First North och har affärsverksamhet inom marknadsföring online, hosting och molntjänster. Företaget har som mål att hjälpa andra företag och organisationer att öka deras lönsamhet och effektivisera deras intressen online. I juni 2014 meddelas att styrelsen i Oniva Online Group har fått sänka resultatprognosen för 2014 då de har upptäckt redovisningsfel i det fjärde kvartalet för 2013. Omsättningsprognosen sänks med drygt 80 miljoner kronor och resultatet med ungefär detsamma. Bland annat misstänktes företagets ekonomichef för otillåten aktiehandel. Därutöver ska systematiska fel ha upptäckts i periodiseringar av intäkter som krävt bedömningar och beräkningar, vilket medfört att för höga intäkter har redovisats.

Skaraslättens Transport AB12

Företaget är privat, grundades 2006 och är moderbolag till Skaraslättens Åkeri AB och Skaraslättens Terminal AB. Verksamheten är tillägnad åt transportförmedling med i huvudsak containertransporter.

Under hösten 2011 slår Ekobrottsmyndigheten till mot flera personer med kopplingar till företagsgruppen runt Skaraslättens Transport AB. Detta leder till att sju män åtalas för bland

                                                                                                                         

11 Mer information om skandalen kring Oniva Online Group AB finns på följande platser

VA.se. 2014. Aktien rasar 50 procent efter bokföringsbluff. Veckans Affärer. Hämtad 2014-12-08. http://www.va.se/nyheter/2014/07/24/aktien-rasar-50-procent-efter-bokforingsbluff/

Froste, C. 2014. Ekopolisen gjorde razzia på börsbolag. Affärsvärlden. Hämtad 2014-12-08. http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3832150.ece

SIX/Affärsvärlden. 2014. Skandalbolaget: Vet inte om det är den mänskliga faktorn som ligger bakom

bokföringsfelet. Affärsvärlden. Hämtad 2014-12-08.

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3838110.ece

12 Mer information om skandalen kring Skaraslättens Transport AB finns på följande platser

EBM, 2014. Fällande hovrättsdomar för ekobrott inom transportbranschen. Ekobrottsmyndigheten. Hämtad 2014-12-08. http://www.ekobrottsmyndigheten.se/press/nyheter/2014/3/fallande-hovrattsdomar-for-ekobrott-inom-transportbranschen/

annat grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär. 20 miljoner kronor i falska fakturor hade fakturerats till två olika företag för att dölja utbetalningar av svarta löner. I mars 2012 dömer tingsrätten de två huvudmännen i målet till totalt 7 års fängelse, för bland annat grovt bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och medhjälp till grovt skattebrott.

SnoWolverine Group AB13

Vid tidpunkten för uppdagandet av felaktigheter i bokföringen hette företaget SnoWolverine Group AB, men har sedan dess bytt namn till Sveg Produktion AB. Därför används företagsnamnet då problemen uppmärksammades. SnoWolverine grundas 2003 men 2009 var året då, enligt bolaget vd Anders Sterner, det skulle ske ett paradigmskifte för snöskotern, en revolution som kunde jämföras med motorcykelns på 70-talet. Företaget tog bakvägen in på börsen 2009, genom ett omvänt förvärv av det Aktietorget noterade bolaget Fragus Group AB. Ett år senare levereras svarta rubriker om mångmiljonplundring i företaget, aktien avnoterades och gick i konkurs då en planerad nyemission har gått i stöpet till följd av skandalen.

Händelserna i företaget anmäls och i tingsrättsdomen framkommer att vd:n har använt oriktiga handlingar, offerter och falska fakturor under åren 2007 till 2009 för att få företagsstöd från länsstyrelsen i Jämtlands län utbetalat till Sveg Produktion AB, vilket tidigare var SnoWolverine. Vd:n frias från samtliga åtalspunkter.

Stora Enso OYJ14

Stora Enso OYJ, nedan benämnd som Stora Enso, är en koncern som verkar inom skogsindustrin. Stora Enso är en sammanslagning 1998 av Stora i Sverige och Enso i Finland. Sammanslagningen skedde 1998, men båda företagen har anor långt tillbaka i tiden. Företagets aktie är noterad på såväl Nasdaq OMX Stockholm och Helsinki. Stora Enso är

                                                                                                                         

13 Mer information om skandalen kring SnoWolverine Group AB finns på följande platser

Bernholm, J. 2013. Bernholm granskar: SnoWolverines vd inför rätta. Aktiespararna. Hämtad 2014-12-06. http://www.aktiespararna.se/artiklar/Reportage/Bernholm-Granskar-SnoWolverines-vd-infor-ratta/ Attunda Tingsrätt B2848-10.

14 Mer information om skandalen kring Stora Enso OYJ finns på följande platser A. Rännar, 2013. Vad hände egentligen i Stora Enso. Aktiespararen, 2013-11-08, s. 67. SVT, 2013. Dubbelbokföring. Dokumentärfilm.

registrerat i Finland, men väljs ändå att inkluderas i urvalet, då företaget delvis är noterat på en svensk börsmarknad.

År 2000 köpte Stora Enso det amerikanska företaget Consolidated Paper, vilket visades vara ett luftslott. Företaget skriver ner goodwillen för företagsköpet 2002 och därefter 2007 vid försäljningen av Consolidated Paper, trots att en anställd under denna period har informerat ledningen om det stora nedskrivningsbehovet. Bland annat upptäcktes ett nedskrivningsbehov på ett stort antal miljoner dollar under 2005, men under denna period skedde en omorganisation och företaget fann efter denna omorganisation inget nedskrivningsbehov. Stora Enso publicerar en rapport gällande anklagelserna som delvis ger den anställde rätt men företaget fortsätter hävda att det är mänskliga misstag.

Telefonaktiebolaget L M Ericsson15

Företaget startades 1918 och är listat på NASDAQ OMX Stockholm. Verksamheten var inom mobilsystem, mobiltelefoni, tillverkning och industri.

Fem Ericssonchefer anklagas för att i slutet av 90-talet ha fabricerat falska och ofullständiga fakturor, vilket ska ha försvårat skattekontrollen. I såväl tingsrätt, som hovrätt frias de åtalade cheferna. Pengar ska ha skickat via 33 servicebolag till hemliga agenter världen över för att hjälpa Ericsson i deras försökt att vinna orderbeställningar. Trots att företagets chefer inte blev dömda i tingsrätten betalade Ericsson 625 mkr av Skatteverkets krav på 789 mkr i skatt kopplat till ärendet, vilket kan anses som ett erkännande om att fel har förekommit.

Tommy Janssons Express Aktiebolag16

Företaget är ett privat aktiebolag som startades 1992 och hade en verksamhet inom flyttransporter för bohag och med det förenlig verksamhet innan bolagets konkurs. Konkursen avslutades 2007.

                                                                                                                         

15 Mer information om skandalen kring Telefonaktiebolaget L M Ericsson finns på följande platser TT. 2008. Ericssonchefer friade igen. Dagens nyheter. Hämtat 2014-12-12.

http://www.dn.se/ekonomi/ericssonchefer-friade-igen/

16 Mer information om skandalen kring Tommy Janssons Express Aktiebolag finns på följande platser EBM, 2005. Ägaren till flyttbolag på Gotland åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Pressmeddelande, Ekobrottsmyndigheten. Hämtat 2014-12-12.

http://www.ekobrottsmyndigheten.se/press/nyheter/2005/4/Agaren-till-flyttforetag-pa-Gotland-atalas-for-grovt-skattebrott-och-grovt-bokforingsbrott/

SR, 2005. Fängelsedomar i flyttbolagshärvan. Pressmeddelande, SR.se. Hämtad 2014-12-12. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=625522

2003 bestämde Janssons Express för att utöka verksamheten, från tidigare endast Gotland, till Stockholm. I samband med detta tillförskaffade företaget svart arbetskraft sedan vd:n sett detta som en förutsättning för att klara av expansionen. En granskning av Skatteverket upptäckte detta, vd:n greps, och utredning om brott inleds. En till person ska ha agerat som mellanhand i företagets bokföringsfel, vilket bland annat skett genom att den andre manens företag felaktigt har skickat fakturor till Janssons Express för att dölja de svarta lönerna. Detta ska ha förekommit under ett och ett halvt år. Gotlands tingsrätt dömde vd:n för grovt bokföringsbrott.

Trigger AB17

Vid tidpunkten för uppdagandet av felaktigheter i bokföringen hette företaget Trigger AB, men har sedan dess bytt namn till Momentum Sverige AB, därmed används företagsnamnet då problemen uppmärksammades. Företaget är ett privat aktiebolag, helägt av McCann Nordic Aktiebolag. McCann Nordic AB har sammangått med ett annat företag efter skandalen och har bytt namn sedan dess, men av samma anledningar som för SnoWolverine väljs att använda dåvarande namn. Företaget grundades år 1999. Trigger bedriver konsultverksamhet inom reklam och marknadsföring.

I Triggers årsredovisning för 2007 kan läsas att ekonomifunktionen i Göteborg inte har fungerat, och att företagets ledning har blivit vilseledd i informationen som har presenteras. Vidare presenteras att dessa felaktigheter har förekommit under flera år och att de därmed skrivs av under 2007. McCann Nordics VD Michael Storåker beskriver att en anställd under fyra års tid medvetet har redovisat för stora intäkter och utifrån dessa intäkter har företaget fattat beslut gällande kostnader och investeringar.

Vepab  i  Värnamo  AB18

Vepab i Värnamo AB är ett privat aktiebolag som startades 2000 och hade en verksamhet kring att bedriva försäljning av kontorsförnödenheter samt därmed förenlig verksamhet.

                                                                                                                         

17 Mer information om skandalen kring Trigger AB finns på följande platser

Svedjetun, F. 2009. Storåkers talar ut om bokföringsskandalen. Dagens media. Hämtad 2014-12-07. http://www.dagensmedia.se/nyheter/article18335.ece, samt Trigger ABs årsredovisning för 2007

Vd:n i företaget anklagades för att under perioden 2003-2004 vilselett företrädare för Föreningsbanken Finans med falska fakturor i samband med fakturabelåning. Detta resulterade att Vepab sammanlagt tillförskaffat över 2,5 mkr i fakturabelåningslikvider grundade på falska fakturor. Vd:n döms i tingsrätten för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri, i och med att rätten anser att vd:n har varit medveten om företagets svårigheter att inskaffa kapital från andra håll på grund av låg likviditet.

Värmlands Finans Sverige AB19

Värmlands Finans Sverige AB listades 2008 på Aktietorget med en verksamhet inom administration och finansiering av fakturafordringar med inriktning på fakturaköp, leasingförmedling och tjänsten ägarspridning till bolag som vill bredda aktieägande ingick i företagets utbud, innan dess konkurs inleddes 2012.

Ekobrottsmyndigheten ledde ett tillslag mot bolaget under 2012, vilket ledde till att en brottsutredning tillsattes. Under 2013 döms sju av åtta åtalade för bland annat grovt bedrägeri, bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Detta grundas i bokföring av falska fakturor och upprättande och bokföring av kvittenser på osanna inbetalningar. Bland annat har företaget ett falskt leasingavtal med ett annat företag, som Värmlands finans har utställt fakturor till.

In document Bakom skandalerna (Page 39-48)

Related documents