• No results found

Företagsbeskrivning

In document Value stream mapping i praktiken (Page 34-37)

4 Empiri

4.1 Företagsbeskrivning

4.1.1 Råvarulager

Råvarorna är bland annat placerade i säckar inne i fabriken, dessa av varianterna PC-plats och titran. Dessa båda produkter hör till tillverkningen av sporkar, den som skiljer dessa två varianter åt är att den i titran är till för den amerikanska marknaden. En annan plast de använder sig mycket av kallas ”PP” och används till Lunch/mealboxes samt några andra produkter. Dessa förvaras i en stor silo utanför fabriken och genom rörsystem så transporteras massan direkt till de olika stationerna för tillverkning. (Adolfsson)

4.1.2 Tillverkningen

Det finns en del förutsättningar att ta hänsyn till vad gällande produktionen. Bland annat finns det sedan Electrolux tid ett antal stora kranar som används vid byte av verktyg i maskinerna, dessa kranar går inte att flytta på då grunden de står på är av armerad betong som är hårdare på dessa ställen än övriga i företaget för att klara av kranarnas tyngd. När lådorna och locken till lunch/mealboxes har tillverkats så måste de ligga på kylning i ett dygn innan de kan gå vidare i tillverkningsprocessen där locken monteras. Det beror på att lådorna och locken efter tillverkningen är varma och måste kylas av för att få sin slutgiltiga form. Skulle locken monteras innan lådorna och locken kylts av så skulle det påverka passformen och locken skulle inte sitta åt kring lådan. (Adolfsson)

Sedan någon vecka tillbaka så har en produktnedskärning gjorts i form av byte av färg till underdelen av lunch/mealboxes från att vara gråa till Mealboxes och svarta till lunchboxes till att samtliga blir gråa oavsett vilken produkt de ska till. (Adolfsson)

Själva tillverkningen är i sig en förhållandevis enkel process, uppvärmd plastmassa sprutas in i olika verktyg(formar för att gjuta plasten med). I dessa verktyg finns det även kylkanaler för att kyla ner platsmassan efter att den sprutats in i formarna innan de plockas ut ur maskinen. (Adolfsson)

35

4.1.3 Utleveransplats

Denna del ligger inuti företagets yta och kan grovt beskrivas som tre stycken pallställ där det dels finns färdiga varor, en del är mellanlager till produkter i arbete (vissa tillhör bland annat Lunch- respektive mealbox) samt att en del av lagret består utav pr-material som skyltar och glasställ. Produkterna som ligger allra längst ut är sporkarna som är tillverkade i PC-plast. I den mittersta hyllan förvaras pr-materialet och den hyllan som är närmast produktionen är lock och lådor tillhörande meal- och lunchboxes. Det är inom denna del som montering av lunch/mealboxes sker(resten av produkterna paketeras inne vid ”monteringen”). Det är även på utleveransplatsen som paketering av produkterna sker innan de är klara att lastas på en lastbil och skickas iväg till sin destination. (Adolfsson)

4.1.4 Montering

Monteringsavdelningen ligger i förhållande till lagret längst bort i företaget. Detta är den enda delen av företaget som har fönster. Här görs den slutliga delen av tillverkningen som innefattar att sätta på snören(enbart till tändstål) och i övriga fall förpacka de olika produkterna som eftersträvas. Dessa produkter finns då nära tillhands för monteringen och ligger precis utanför monteringen i ett litet lager speciellt avsett för blister. Blister är själva kartongerna för Light My Fires produkten. Dessa är produktspecifika och tillverkar företaget till exempel en spork i färgen grönt så finns det ett blister med specifikt artikelnummer för just den produktvarianten. (Adolfsson)

Inte heller i detta lilla lager finns det någon struktur över hur dessa blisters (Figur 4.1) placeras eller hur många det finns kvar. Det finns inte heller något system över vem som ska hämta och sköta om blisterna utan den person som behöver blisterna får själv gå och leta upp dem antingen i monteringsytan, det lilla lagret bredvid eller ute på transsportlagret. (Adolfsson)

36

4.1.5 Transsportlager

Light My Fires uttransporter sker på samma plats som intransporterna (Figur 4.2), detta är ett lager som till full del inte hyrs av företaget utan det är endast halva lagret som hyrs. I detta lager finns både produkter som har blivit inplastade och sedan lastade på pall för utleverans, lagret fungerar även som färdigvarulager åt vissa produkter samt råvarulager för en del produkter. Dessa råvaror består bland annat av blister. (Adolfsson)

Själva lagret är inte specifikt strukturerat utan att när en order eller batch är färdig och paketerade så ställs produkterna bara ut i kallagret där det finns en plats över. Produkterna är dock ej lastade på pall eftersom olika stora leverantörer vill ha olika stora ordrar. Detta får effekt att produkterna måste tillbaka in i själva företagsdelen för att paketeras om i rätt kvantitet till leverantörerna i sin tur innan det går tillbaka ut till transsportlagret (figur 4.2). (Adolfsson)

Figur 4.2 Det kombinerade transport- och färdigvarulager (källa: egen bild)

4.1.6 Produktionshantering

I nuläget finns det fem olika monteringsgrupper. MPS systemet genererar ordrarna som går till monteringsgrupperna om information om hur och i vilken ordning dessa olika ordrar skall plockas ihop. Därefter plockar monteringspersonalen själva hem specifikationerna på varje order och sedan plockar de fysiskt ihop ordrarna. (Adolfsson)

4.1.7 Etikett/Kvalitetskontroll

Just ”sporkarna” ska i vissa fall in i en specifik station där kvalitetskontroll sker samt att etiketter sätts på, detta för att de ibland säljs i styck och är liggandes i speciella glasställ (Figur 4.3). Detta är ett tidskrävande arbete eftersom denna maskin sköts helt manuellt måste det hela tiden vara en anställd som sköter om den, samtidigt så gör den anställda kvalitetskontroller på dessa produkter för att se till så de är korrekta. (Adolfsson)

37 Figur 4.3 Ett glasställ med sporkar (källa: egen bild)

4.1.8 Målning

Det finns även ett litet rum med en maskin avsedd för specialtillverkning av sporkar, själva produkten spork är i sig oförändrad men denna maskin målar sporken med märken, logotyper etc. Detta är vid specialbeställningar av produkter och är ingenting som sker regelbundet. (Adolfsson)

4.1.9 ”Ny yta”

I skrivande stund har företaget planer att expandera och hyra in sig i en ytterligare del av byggnaden de befinner sig i nu. Det som förhandlas om nu är hyran samt hur stor del av ytan de ska hyra in sig i. (Adolfsson)

In document Value stream mapping i praktiken (Page 34-37)

Related documents