• No results found

FÖRETAGSINFORMATION, GRUNDER FÖR UPPRÄTTANDE AV ÅRSREDOVISNINGEN

In document Årsredovisning 2009 (Page 34-37)

Moderbolagets förändring i eget kapital

NOT 1 FÖRETAGSINFORMATION, GRUNDER FÖR UPPRÄTTANDE AV ÅRSREDOVISNINGEN

OCH REDOVISNINGSPRINCIPER

Årsredovisningen och koncernredovisningen för Stille AB som avser det räkenskapsår som avslutades den 31 december 2009, har godkänts av styrelsen och verkställande direktören för publicering och kommer att föreläggas årsstämman den 15 april 2010 för fastställande. Moderbo-laget är svenskt aktiebolag (publ), med säte i Solna, Sverige.

Företagsinformation

Stille AB (publ) utvecklar, tillverkar och marknadsför medicintek-niska produkter för specialistkirurger världen över. Stille grundades 1841 och har utvecklat, tillverkat och marknadsfört högkvalitativa kirurgiska instrument sedan dess och är därmed ett av världens äldsta företag inom medicinteknik. Stilles prioriterade områden är kirurgiska instrument och specialbord för hjärt-/kärlkirurgi, plastikkirurgi och gynekologi/urologi.

Bolaget har en stabil bas med ett starkt varumärke och välkända produkter av erkänt hög kvalitet.

Stille AB är noterad på NASDAQ OMX First North med Remium som Certified Adviser.

Uttalande om överensstämmelse med gällande regelverk Koncernredovisningen har upprättats i enlighet med Årsredovisningsla-gen, RFR 1.2 Kompletterande redovisningsregler för koncerner samt International Financial Reporting Standards (IFRS) och IFRIC-tolkningar sådana de antagits av EU. Moderbolaget tillämpar Årsredovisningslagen och RFR 2.2 Redovisning för juridiska personer.

Nya standarder, ändringar av standarder och tolkningar som införts från och med den 1 januari 2009 och som påverkar presen-tationen eller upplysningarna:

Omarbetade IAS 1 Utformning av finansiella rapporter tillämpas från den 1 januari 2009. Ändringen medför bland annat att intäkter och kostnader som tidigare redovisats direkt i eget kapital numera redovi-sas i Koncernens rapport över totalresultat. Stille har valt att visa detta i en rapport. Ändringen påverkar Koncernens redovisning retroaktivt från den 1 januari 2008.

IFRS 8 ”Rörelsesegment” ersätter IAS 14 ”Segmentrapportering”.

Den nya standarden kräver att segmentinformationen presenteras utifrån ledningens perspektiv, vilket innebär att den presenteras på det sätt som används i den interna rapporteringen. Koncernen valde att tillämpa IFRS 8 i samband med bokslutet 2008. Den nya redovisnings-principen innebär en del förändringar för koncernen. Stille fortsätter, precis som tidigare, att redovisa intäkter och lönsamhet per segment.

Koncernen väljer dock att från 1 januari 2009 att redovisa lönsam-hetmåttet bruttovinst per segment, vilket överensstämmer med den interna rapporteringen. Försäljnings- och administrationskostnader, finansiella poster och skatt kommer att redovisas koncerngemensamt vilket innebär att rörelseresultatet ej längre redovisas per segment.

För koncernen innebär de nya redovisningsprinciperna att koncernen redovisar sina tillgångar per segment vilket inte varit aktuellt tidigare.

Vissa tillgångsposter klassificeras som koncerngemensamma.

IFRS 7 Finansiella instrument – Upplysningar (tillägg). Detta tillägg innebär att ytterligare upplysningar krävs om värderingar till verkligt värde samt om likviditetsrisk. Ändringen innebär framför allt ökade krav på upplysningar om värdering till verkligt värde med hjälp av en hierarki för verkligt värde.

Följande ändringar och IFRIC-tolkningar har inte haft någon bety-dande inverkan på koncernredovisningen:

• IFRS 2 (ändring): Aktierelaterade ersättningar.

• IAS 23 Låneutgifter (ändring).

• IAS 32 och IAS 1 (ändringar) ”Inlösenbara finansiella instrument”

och ”Åtaganden som uppkommer vid likvidation”.

• IAS 39 (ändring) ”Finansiella instrument: Redovisning och värdering Eligible Hedged Items”.

• Ändringar i IAS 39 ”Finansiella instrument: Redovisning och värdering”och IFRS 7 ”Finansiella instrument: Upplysningar”.

• Ändringar av IFRIC 9 och IAS 39 Ny bedömning av inbäddade derivat.

• IFRIC 13 ”Kundlojalitetsprogram” rör företag som har eller deltar i kundlojalitetsprogram för sina kunder.

• IFRIC 15 ”Avtal om uppförande av fastigheter”.

• IFRIC 16 ”Säkring av nettoinvesteringar i utlandsverksamhet”.

• IFRIC 18 ”Överföring av tillgångar från kunder”.

• ”Förbättringar av IFRS” som offentliggjordes i maj 2008, gällande från och med den 1 januari 2009.

Nya och ändrade redovisningsprinciper som blir eller kan komma att bli tillämpliga från 2010 och därefter

Ett antal nya eller ändrade IFRS träder i kraft först under kommande räkenskapsår och Stille har valt att inte förtidstillämpa några av dessa standarder i förtid. Nyheter eller ändringar som blir tillämpliga från och med räkenskapsår efter 2010 planeras inte heller att förtidstillämpas.

Nya eller ändrade IFRS med tillämpning från och med 2010 bedöms inte ha någon väsentlig påverkan på de finansiella rapporterna.

• IAS 27 (reviderad): Koncernredovisning och separata finansiella rapporter (gäller från den 1 juli 2009).

• IFRS 3 (reviderad), Rörelseförvärv (gäller från den 1 juli 2009).

• IFRS 2 (ändringar), Kontantreglerade aktierelaterade ersättningar (gäller från 1 januari 2010).

• Förbättringar av IFRS som offentliggjordes i april 2009 och som börjar gälla 1 januari 2010.

• Ändring av IAS 32 omklassificering av teckningsrätter (oktober 2009) och gäller för perioder som börjar efter den 1 februari 2010.

• IFRIC 17, ”Värdeöverföring av icke-kontanta tillgångar genom utdel-ning till ägare”.

• IFRIC 14 (tillägg), ”Förtida betalning av finansiella minimikrav”

(november 2009) EU har ännu inte antagit ändringen.

• IFRIC 19, ”Utsläckning av finansiella skulder med eget kapitalinstru-ment” (som publicerades i november 2009 och gäller för perioder som börjar på eller efter den 1 januari 2011). EU har ännu inte antagit ändringen.

• IAS 24, (reviderad) ”Upplysningar om närstående” (som publicerades i november 2009 och gäller för perioder som börjar på eller efter den 1 januari 2011). EU har ännu inte antagit ändringen.

• IFRS 9 ”Finansiella instrument”. (gäller för perioder som börjar på eller efter den 1 januari 2013.) EU har ännu inte antagit ändringen.

Grunder för upprättande av årsredovisningen

Den bärande redovisningsprincipen är att Stillekoncernen är en ”going concern” med vilket menas att bolaget redovisar intäkter, kostnader, tillgångar och skulder med utgångspunkt i att bolaget kommer att finnas kvar under överskådlig framtid.

Tillgångar redovisas till historiska anskaffningsvärden med avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan samt därutöver eventuella nedskrivningar. På under året anskaffade materiella tillgångar görs avskrivningar från anskaffningstidpunkten. Balanserade utgifter för utveckling börjar skrivas av i och med en utvecklad produkt börjar att säljas.

Funktionell valuta, omräkning av utländsk valuta

Poster som ingår i de finansiella rapporterna för de olika enheterna i Koncernen är värderade i den valuta som används i den ekonomiska miljö där respektiver företag huvudsakligen är verksamt (funktionell valuta). I koncernredovisningen används svenska kronor, som är Moderbolagets funktionella valuta och rapportvaluta.

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valutan enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valutakursvin-ster och valutakursförluValutakursvin-ster som uppkommer vid betalning av sådana transaktioner och vid omräkning av monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurs, redovisas i resultaträkningen.

Uppställningsform för resultaträkningen

Resultaträkningen är uppställd i funktionsindelad form.

Klassificering i balansräkningen

Kortfristiga fordringar och skulder består av belopp som förväntas för-falla till betalning inom 12 månader från balansdagen. Övriga fordringar och skulder klassificeras som långfristiga.

Viktiga uppskattningar och bedömningar

För att upprätta redovisningen gör företagsledningen och styrelsen uppskattningar och bedömningar som påverkar i bokslutet redovisade tillgångs- och skuldposter respektive intäkts- och kostnadsposter samt annan lämnad information. Verkligt utfall kan skilja sig från dessa bedömningar. Effekten av ändringar i uppskattningar och bedömningar redovisas i resultaträkningen för den period under vilken ändringarna genomförs och med oförändrad klassificering av dessa poster. Dessa uppskattningar och bedömningar baserar sig på historisk kunskap och prövas årligen av styrelsen och företagsledningen.

Balanserade utgifter för utveckling: Dessa består av balanserade utgifter för genomlysningsbordet imagiQTM och videobordet 6210.

Redovisat värde avseende dessa är beroende av att utvecklingspro-jekten når den beräknade kommersialiseringen. Som redovisas i not 12 skulle ändringar av förutsättningar och antaganden kunna ha en effekt på värdet av balanserade utgifter.

Goodwill: Vid beräkning av kassagenererande enheters återvinnings-värde för bolagets bedömning av eventuellt nedskrivningsbehov av goodwill, har antagande om framtida förhållanden och uppskattningar av parametrar gjorts. Dessa återfinns i not 11.

Viktiga källor till osäkerhet i uppskattningar

Viktiga antaganden om framtiden och vissa uppskattningar och bedömningar per balansdagen har särskild betydelse för tillgångarna och skulderna i balansräkningen. De områden där risken för värderings-förändringar är störst på grund av antagandena eller uppskattningarna kan förändras är Goodwill, Balanserade utgifter för utveckling och Varulager. För beskrivning av effekter hänförliga till finansiella avtal hänvisas till not 27 och 28.

Koncernredovisning

Koncernredovisningen upprättas enligt förvärvsmetoden. Detta innebär att moderbolagets anskaffningsvärden på aktier i dotterbolag

företag intas i koncernen till verkligt värde och till transaktionsdagens kurs. Om skillnad föreligger mellan förvärvspris och nettot av mark-nadsvärdet på förvärvade tillgångar och skulder, inklusive uppskjuten skatt, redovisas denna skillnad som goodwill.

Intäkter och kostnader, fordringar och skulder samt internvinster inom koncernen elimineras i koncernredovisningen.

Stille har helägt dotterbolag och upprättar därmed koncernredovis-ning, se vidare not 14.

Koncernredovisningen omfattar moderbolaget Stille AB och dess dotterbolag. Med dotterbolag avses företag i vilka moderbolaget har rätt att utöva eller faktiskt utövar ett ensamt bestämmande inflytande.

Principer för moderbolaget som avviker från koncernen Aktier i dotterbolag: Moderbolaget redovisar aktier i dotterbolag till historiska anskaffningsvärden med justering för upp- eller nedskriv-ningar efter bedömning av värdet på respektive dotterbolag.

Aktieägartillskott och Koncernbidrag: Stille redovisar koncernbi-drag och aktieägartillskott i enlighet med uttalandet från rådet för finansiell rapportering, UFR 3. Aktieägartillskott förs direkt mot eget kapital hos mottagaren och aktiveras i aktier och andelar hos givaren.

Koncernbidrag redovisas enligt ekonomisk innebörd. Det innebär att koncernbidrag som lämnats i syfte att minimera koncernens totala skatt redovisas direkt mot balanserade vinstmedel efter avdrag för dess aktuella skatteeffekter.

Nettoomsättning

Nettoomsättningen upptas till försäljningsvärde med tillägg för fakturerade frakter och efter avdrag för rabatter, bonus, returer, mer-värdeskatt och kursdifferenser. Nettoomsättning utgörs huvudsakligen av varuförsäljning men även tjänster som service, konsulttjänster och utbildning ingår. Intäkter av varuförsäljning redovisas vid den tidpunkt då huvudsakligen alla risker och förmåner övergår till köparen och när bolaget inte längre har besittning eller kontroll över varorna och när intäkterna kan mätas på ett tillförlitligt sätt samt att det är sannolikt att de ekonomiska fördelarna av transaktionen tillfaller bolaget.

Redovisning av statliga stöd

Dessa bidrag har redovisats som intäkter i den period som bidraget avsett. Bidragen avser lönebidrag, not 6.

Segmentredovisning1

Koncernens två olika affärsområden ”Patientpositionering” och

”Kirurgi” leds och organiseras var och en för sig med utgångspunkt från karaktären av de produkter och tjänster som erbjuds. Rapportering till styrelsen görs enligt denna segmentsfördelning.

- Affärsområde Patientpositionering - produktomårdet marknadsför egenutvecklade operations- och undersökningsbord, primärt för gynekologi, urologi och hjärt-/kärlkirurgi. Den största marknaden finns i USA

- Affärsområde Kirurgi - affärsområdet utvecklar, tillverkar och marknadsför instrument och andra produkter för kirurgi. Försäljning sker över hela världen och tillverkning sker i egen fabrik samt hos underleverantörer.

Noter

visas som en fordran till dess att taxering fastställts. Rörelsefordringar, exklusive kundfordringar, har värderats till anskaffningsvärde.

Med rörelseskulder avses leverantörsskulder, upplupna kostnader och övriga skulder. Alla rörelseskulder förfaller till betalning inom ett år från balansdagen. Rörelseskulderna har tagits upp till anskaffnings-värde.

Fordringar och skulder i utländsk valuta

Fordringar och skulder i utländsk valuta har omräknats till balansdagens kurs. Kursvinster och kursförluster på rörelsens fordringar och skulder tillförs rörelseresultatet.

Likvida medel och kassa/bank

Likvida medel värderas till det nominella beloppet på balansdagen.

Likvida medel består av kontantkassor och omedelbart tillgängliga banktillgodohavanden. Vid periodens utgång uppgick Koncernens likvida medel till 8,2 MSEK (8,9).

Inkomstskatter

Redovisade inkomstskatter innefattar aktuell skatt, justeringar avse-ende tidigare års aktuella skatt samt förändringar i uppskjuten skatt.

Värdering av samtliga skatteskulder/-fordringar sker till nominella belopp och görs enligt de skatteregler och skattesatser som är beslu-tade eller som aviserats och med stor säkerhet kommer att fastställas.

För poster som redovisas i resultaträkningen redovisas även därmed sammanhängande skatteeffekter i resultaträkningen. Skatt redovisas direkt mot eget kapital, om skatten är hänförlig till poster som redovi-sats direkt mot eget kapital.

Uppskjuten skatt beräknas enligt balansräkningsmetoden på alla temporära skillnader som uppkommer mellan redovisade och skat-temässiga värden på tillgångar och skulder. Uppskjuten skattefordran avseende underskottsavdrag eller andra framtida skattemässiga avdrag redovisas i den utsträckning det är sannolikt att avdraget kan avräknas mot överskott vid framtida beskattning.

Varulager

Varulagret värderas enligt lägsta värdets princip och först in - först ut (FIFO) metoden. Detta innebär att varulagret tas upp till det lägsta av anskaffningsvärdet enligt FIFO-metoden och verkligt värde (nettoför-säljningsvärde).

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar enligt plan. Nedskrivning sker vid bestående värdenedgång. Avskrivningar enligt plan sker linjärt och baserat på tillgångarnas anskaffningsvärde och tillgångarnas bedömda nyttjandeperiod med beaktande av restvärde. Vid varje bokslutstillfälle görs en bedömning huruvida ursprungligt bedömd nyttjandeperiod fortsatt kan anses gälla. Vid förändrade förutsättningar ändras också nyttjandeperioden. Bolaget har per bokslutsdatum inte ansett att någon ändring av nyttjandeperioder behöver ske. Härvid tillämpas följande avskrivningstider:

- Byggnader 25-50 år

- Maskiner och inventarier 3-15 år

- Produktionsverktyg kostnadsförs löpande Goodwill

Nedskrivningsbehovet prövas minst årligen för goodwill då nyttjan-deperioden är obestämbar. Nedskrivningsbehovet för goodwill prövas genom följande förfarande. Den goodwill som fastställs per förvärvs-tidpunkten fördelas på kassagenererande enheter, eller grupper av kassagenererande enheter, som förväntas tillföras fördelar genom förvärvet genom t ex synergieffekter. Till dessa kassagenererande enheter kan hänföras även tillgångar och skulder som vid förvärvstid-punkten redan finns i koncernen. Varje sådant kassaflöde som goodwill

fördelas till motsvaras av den lägsta nivån inom koncernen på vilken goodwill övervakas i företagets styrning och den är inte en större del av koncernen än ett segment, d.v.s. en rörelsegren eller ett geografiskt område enligt koncernens segmentsrapportering.

Styrelsen prövar med jämna mellanrum huruvida ett nedskrivnings-behov föreligger om det återvinningsbara beloppet avseende en kassagenererande enhet understiger redovisat värde. En nedskrivning redovisas i så fall i resultaträkningen. Goodwillen är i sin helhet hänförlig till affärsområde Patientpositionering.

Forsknings- och utvecklingsutgifter

Forskningsutgifter redovisas som kostnad i den takt de uppstår. Utgif-ter för utvecklingsprojekt (relaUtgif-terade till design och tesUtgif-ter av nya eller förbättrade produkter) redovisas som immateriell tillgång till den del de bedöms ge upphov till framtida ekonomiska fördelar. Övriga utgifter för utvecklingsprojekt redovisas som kostnad i den takt de uppstår.

Utgifter för utvecklingsprojekt som tidigare kostnadsförts redovisas inte som tillgång i senare perioder. Aktiverade utvecklingsutgifter skrivs av då produkten börjar tillverkas kommersiellt och sker linjärt över en bedömd nyttjandeperiod. Aktiverade utvecklingskostnader som ännu ej tagits i bruk värderas till anskaffningskostnad.

När styrelsen får indikationer på att verkliga värdet av balanserade utvecklingsutgifter kan understiga redovisat värde, prövas balanspos-ten med ett nedskrivningstest. Skulle resultatet av testet visa att ett nedskrivningsbehov finns, redovisas detta i så fall i resultaträkningen.

Övriga immateriella tillgångar

Utgifter för varumärken, distributionsrättigheter, patent och licenser aktiveras och skrivs av linjärt under deras bedömda nyttjandeperiod, innebärande en avskrivningstid om tre till tio år.

Avsättningar

En avsättning redovisas då Stille har ett åtagande (legalt eller infor-mellt) till följd av en inträffad händelse och det är troligt att ett utflöde av ekonomiska resurser kommer att krävas för att reglera åtagandet och en tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Leasing

Leasing skall i koncernredovisningen klassificeras antingen som finansiell eller operationell leasing. Finansiell leasing föreligger då de ekonomiska riskerna och förmånerna som är förknippade med ägandet i allt väsentligt är överfört till leasingtagaren. Väsentliga tillgångar som förvärvats genom finansiella leasingavtal upptas i koncernredovis-ningen som anläggningstillgång från och med det att avtalet ingåtts.

Tillgången värderas till nuvärdet av leasingavgifterna för leasing-perioden. Tillgångar enligt finansiella leasingavtal skrivs av över den kortaste perioden av beräknad nyttjandetid respektive leasingavtalets löptid. Den framtida förpliktelsen till uthyraren upptas som en skuld i balansräkningen. Betalningen av leasingavgifterna uppdelas i finansiella kostnader och amortering av skulden på ett sådant sätt att en konstant räntesats uppnås på räntekostnaden på den redovisade skulden. Ett leasingavtal som inte är ett finansiellt leasingavtal är ett operationellt leasingavtal. Operationell leasing innebär att ingen post redovisas i balansräkningen, utan leasingavgifterna kostnadsförs löpande över avtalets löptid.

Leasingavtal i vilka Stille är leasetagare redovisas som kostnad linjärt över avtalets löptid.

Lånekostnader

Lånekostnader redovisas löpande och i den period de avser. De redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskost-nader. Upplåning redovisas därefter till upplupet anskaffningsvärde och eventuell skillnad mellan erhållet belopp (netto efter transaktionskost-nader) och återbetalningsbeloppet redovisas i resultaträkningen.

Ersättning till anställda

Ersättningar till anställda redovisas enligt IAS 19, Ersättningar till anställda. Se vidare not 6.

Nettointäkter och resultat samt vissa tillgångar och skulder för affärsområdena

Koncernen, TSEK

Patientpositionering Kirurgi Ofördelat Summa

2009 2008 2009 2008 2009 2008 2009 2008

Nettoomsättning 55 786 50 272 45 032 46 339 - - 100 818 96 611

Rörelseresultat 21 237 1 153 18 896 -2 462 - - 40 133 -1 309

Tillgångar 33 649 24 853 20 023 19 455 8 178 14 919 61 850 59 227

Skulder 10 007 14 037 6 163 5 965 45 680 39 225 61 850 59 227

Nettoinvesteringar anl.tillgångar:

Materiella anläggningstillgångar 993 193 755 311 - 1 023 1 748 1 527

Immateriella anläggningstillgångar - 960 - - - - - 960

Summa investeringar anläggningstillgångar 993 1 153 755 311 - 1 023 1 748 2 487

Av- och nedskrivningar

Materiella anläggningstillgångar 374 140 439 463 - 7 813 610

Immateriella anläggningstillgångar 387 511 - - - - 387 511

Summa av- och nedskrivningar 761 651 439 463 - 7 1 200 1 121

NOT 3

SEGMENTREDOVISNING

Följande sammanställning visar intäkter och resultat samt vissa tillgångar och skulder för affärsområdena. Intäkter, resultat, tillgångar och skulder har fördelats till respektive affärsområde efter resul-tat- och balansräkningarna i respektive juridisk person som bedriver

Patientpositionering- respektive Kirurgiverksamhet, föregående år gick dessa affärsområdena under namnen Bord respektive Instrument.

De intäkter, kostnader, tillgångar och skulder som inte fördelats på ett affärsområdena är poster som är koncerngemensamma i moderbolaget eller i koncernen.

Pensionsförpliktelser

Pensionsplanerna finansieras vanligen genom betalningar till försäk-ringsbolag eller förvaltaradministrerade fonder, där betalningarna fastställs utifrån periodiska aktuariella beräkningar. Koncernen har förmånsbestämda pensionsplaner. En avgiftsbestämd pensionsplan är en pensionsplan enligt vilken Bolaget betalar fasta avgifter till en separat juridisk enhet. Bolaget har inte några rättsliga eller informella förpliktelser att betala ytterligare avgifter om denna juridiska enhet inte har tillräckliga tillgångar för att betala alla ersättningar till anställda som hänger samman med den anställdas tjänstgöring under innevarande eller tidigare perioder.

För avgiftsbestämda pensionsplaner betalar koncernen avgifter till offentlig eller privat administrerade pensionsförsäkringar på obligatorisk, avtalsenlig eller frivillig basis. Koncernen har inga ytter-ligare betalningsförpliktelser när avgifterna väl är betalda. Avgifterna redovisas som personalkostnader när de förfaller till betalning.

Förutbetalda avgifter redovisas som en tillgång i den utsträckning som kontant återbetalning eller minskning av framtida betalningar kan komma koncernen till godo.

För ersättning till medarbetare i bolagsledningen, se not 6.

Resultat per aktie

Resultat per aktier beräknas genom att årets resultat divideras med det genomsnittliga antalet aktier under året. Den 26 juni 2008 genomför-des en sammanläggning av bolagets aktier 1:100. Antal aktier har för jämförbarhetens skull därför räknats om för tidigare perioder. Det finns inga utestående instrument som ger upphov till utspädning.

NOT 2

INKÖP OCH FÖRSÄLJNING

In document Årsredovisning 2009 (Page 34-37)

Related documents