• No results found

5. Resultat

5.5 Kris?

Denna sista frågeställning är ställd i syfte att försöka utröna huruvida det kan sägas att informanterna upplever en kris eftersom ordet kris är en del av det begrepp jag

undersöker.

För att besvara denna fråga så valde jag att söka upp nationalencyklopedins definition på kris, eftersom jag själv var osäker på hur jag skulle tolka ordet.

Enligt nationalencyklopedin är en kris.

En svår eller farlig eller på något annat sätt avgörande situation. En typisk kris innebär att situationen är osäker en relativt kort tid. Sedan löser den sig eller så går det riktigt illa.”4

Endast en av informanterna har i samband med intervjuerna använt ordet kris för att beskriva sin situation i nuläget. I informantens fall skall detta förstås i samband med informantens tankar kring de val, som denne måste ta ställning till och som i viss mån upplevs som avgörande.

Samtliga informanter har uppgett stor osäkerhet, stress och i vissa fall ångest inför de ställningstaganden de upplever att de står inför eller befinner sig mitt i. Enligt min tolkning så föreställer sig även informanterna att denna period ska vara någonting övergående i samband med vuxenlivets inträde.

Jag tycker det ändå verkar som att informanterna bemöter denna period i livet med acceptans då grundinställningen rörande framtiden är positiv, dvs. att det kommer bli bättre. Utifrån definitionen av kvartslivskrisen och mina tolkningar av informanternas svar utifrån ordet kris, anser jag i viss mån att det skulle kunna sägas att informanterna går igenom en kris, men jag upplever inte att jag på grund av detta kan ge ett definitivt svar på frågeställningen.

4

6. Avslutande diskussion

Det övergripande syftet med denna uppsats har varit att undersöka begreppet kvartslivskris.

Som jag har beskrivit inledningsvis så är detta begrepp en benämning på de känslor som unga vuxna människor sägs ha inför sitt vuxenblivande, framtiden och sin nuvarande plats i samhället.

Generellt skulle jag vilja påstå att den definition av kvartslivskrisen som jag har givit i inledningsavsnittet av uppsatsen, relativt bra sammanfattar det resultat jag vid analysen av intervjuerna har kommit fram till.

Informanterna upplever att de befinner sig i en period i livet som kantas av osäkerhet och många val, stora som små. De är medvetna om att det inte finns några tydliga gränser för övergången mellan ungdom och vuxen, de uttrycker också en medvetenhet om att

vuxenblivandet ser olika ut för olika människor och att det dessutom har blivit förlängt. Det finns en ganska bestämd bild av hur livet bör ser ut, och detta ställer krav på informanterna, även om bilden inte ser likadan ut för alla.

Längtan och förhoppningarna inför framtiden när allting kommer lägga sig på plats och man kommer att få en identitet, en tydlig plats i samhället är stora. Parallellt med detta finns också en känsla av att vara för gammal för att hinna skaffa de erfarenheter som upplevs som viktiga vid vuxenlivets inträde. Det finns en stress i att hinna med att göra de saker man upplever vara viktiga för ett bra liv. I samband med detta finns också kravet på att ha mål i livet och alltid veta vad man ska göra härnäst. Detta leder till ständiga

reflektioner bland informanterna.

Bilden jag får av informanternas inställning till sitt vuxenblivande och sin identitet stämmer, som jag ovan nämnde, med den definition på kvartslivskrisen som jag givit i uppsatsens inledning. Jag är dock osäker på hur väl ordet kris kan sägas representera informanternas känslor, men jag anser det vara tydligt att detta kvartsliv är en realitet. Jag antar att den stora tillgängligheten på information som människor i denna generation har blivit exponerade för har bidragit till det ökade tryck och krav på individualitet som jag anser att man kan se i informanternas svar.

En fråga är dock om detta kvartsliv är specifikt för just denna generation, eller om dessa identitetsfrågor och val är något som ungdomar alltid oberoende av generation har upplevt?

I projektet Unga Vuxna från 1996, som genomfördes vid sociologiska institutionen i Lund, som finns nämnd under den tidigare forskningen, skiljer sig känslorna kring vuxenblivande ganska markant från det resultat jag kommit fram till i denna undersökning. Tiden mellan barn och vuxen upplevdes i den undersökningen som

någonting positivt, sökandet och att känna att det man gör är betydelsefullt är det viktiga, ungdomarna hade inga problem med att hoppa emellan olika arbetsplatser, utbildningar, resor osv.

Informanterna har i denna uppsats inte samma inställning till livet, även om jag har fått uppfattningen att det är viktigt att ha olika erfarenheter och upplevelser så upplevs sökandet påfrestande eftersom alternativen är många, beständighet är viktigare. Den generation som står i fokus för denna uppsats är den första generation som vuxit upp med den enorma tillgång på information via media och internet, jag tror att konsekvenserna av detta är det så kallade kvartslivet. Pressen på individen att hitta sin egen väg har blivit mycket större i samband med tillgången på information har blivit större.

Jag är dock osäker på om informanternas upplevelser stämmer överens med definitionen på en kris. Tankar och funderingar kring framtiden är någonting informanternas vardag kantas av, men jag tror som jag har sagt ovan att vuxenblivandet idag ser ut på det sättet. Jag är själv en del av den population jag har undersökt, och anledningen till att jag har valt att skriva denna uppsats är för att jag själv har mycket tankar och funderingar kring

kvartslivskrisen. I efterhand så känner jag igen mig själv i många av de tankar och

funderingar kring livet som informanterna upplever. Men jag skulle som sagt inte välja att kalla kvartslivet för en kris.

Boken skriven av Anna Manteus som heter just kvartslivskrisen beskriver hur författaren faktiskt blev sjuk av de högt ställda krav och förväntningar hon hade på sig själv och på livet, det resulterade i en kris. I boken beskriver hon hur hon efter krisen har börjat leva hälsosammare med en sund inställning till livet.

Informanterna i uppsatsen har inte gått eller går igenom en sådan kris så som det beskrivs i boken.

7. Referenslista

Bauman, Zygmunt (2002). Det individualiserade samhället. Göteborg: Bokförlaget Daidalos AB.

Bengtsson Margot, Bustos-Castro Paula, Lindbladh Eva, Lindquist Per, Norell Margareta (1997). Unga vuxna. Lund: Sociologiska Institutionen Lunds Universitet.

Erikson, Erik H (1979). Ungdomens identitetskriser. Stockholm: Bokförlaget Natur och Kultur.

Festinger, Leon (1957). A theory of cognitive dissonance. London: Tavistock Publications. Fridolin, Gustav (2009). Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation.

Stockholm: Ordfront Förlag

Johansson, Thomas & Lalander, Philip (2002). Lund: Studentlitteratur. Lindgren, Simon & Helena Kåks (2009). Ungdomskulturer. Malmö: Gleerups.

Manteus, Anna (2008). Kvartslivskrisen – undvik eller utnyttja den. Sundbyberg: Optimal Förlag.

Patton, Michael Quinn (2002). Qualitative Reasarch & Evaluation Methods. SagePublications.

Repstad, Pål (2007). Närhet och distans. Lund: Studentlitteratur. Thurén, Torsten (2007). Vetenskapsteori för nybörjare. Malmö: Liber Trost, Jan (2005). Kvalitativa Intervjuer. Lund: Studentlitteratur.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/skammen-att-inte-vara-perfekt_940351.svd (Tillgänglig 2010-03-15) Artikeln är publicerad 2008-03-05.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/knappt-vuxen-redan-gammal_933209.svd (Tillgänglig 2010-03-15) Artikeln är publicerad 2008-03-03. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/livsval-far-manga-att-skarma-av_936829.svd (Tillgänglig 2010-03-15) Artikeln är publicerad 2008-03-04. http://www.ne.se/enkel/kris (Tillgänglig 2010-05-18)

8. Bilaga

Intervjuguide Kön Ålder Yrke/sysselsättning Relationsstatus Vuxenblivande

När anser du att man blir vuxen? Tydliga Gränser? Tror du att det skiljer det sig från förr? Anser du dig själv vara vuxen?

Vad baserar du det på?

Framtiden

Hur ser du på framtiden?

Hoppfull? Orolig? Rädd? Positiv? etc Varför? Kommer det att ordna sig?

Livet

Hur ser det ultimata livet ut? Finns det något sådant? Saker man bör göra? Krav på det perfekta livet?

Orealistiska förväntningar på livet? Leva i nuet? Press på att leva i nuet?

Val

Finns det många val i ditt liv som du känner att du måste ta ställning till?

Är du rädd för att välja ”fel”? Känner du stress inför framtiden? Hur tar stressen sig uttryck hos dig?

Ålder

Hur upplever du din ålder? Positivt/negativt? Bästa åren i ditt liv? Uppleva, göra saker, utbilda sig, jobba?

Identitet

Hur skulle du beskriva dig själv?

Rädsla/ångest inför att inte veta vad du vill, eller veta vem du är?

Förväntningar

Vad har du för förväntningar på dig själv i relation till din föreställning om hur en ung människas liv bör se ut och vilka vägar man bör ta? Press?

Lycka/Framgång

Related documents