• No results found

3 Författningspublicering i några andra länder

In document Svensk Författnings samling (Page 22-25)

3.1 Danmark

Enligt en lag av år 1870 utges genom rege-ringens försorg en Lovtidende och en Minis-terialtidende.

I Lovtidende införs alla lagar och alla av konungen eller ministerierna utfärdade "an-ordninger", oavsett hur de benämnes, med vissa bestämda undantag.

Lovtidende består av tre avdelningar, A, B och C. Avdelning A innehåller allmänna lagar, förordningar och kungörelser. Avdel-ning B, som inrättades år 1950, innehåller riksstaten, lagar om beviljande av medbor-garskap m. m. Avdelning C, som kom till år

1936, innehåller traktater med andra stater.

Lovtidende kommer ut vid behov, för av-delning A:s del 3—6 gånger i månaden.

Författningarna numreras löpande genom årgången och samlas i häften. På varje häfte anges utgivningsdagen. Författningarna trä-der i kraft en vecka efter utgivningen om de ej anger annat.

Abonnemang kan avse en eller flera av-delningar. Statliga myndigheter och kom-munstyrelser får tidningen gratis.

I Ministerialtidende införs av konungen eller ministerierna utfärdade administrativa föreskrifter, som uteslutande vänder sig till myndigheterna, och viktigare administrativa avgöranden av allmänt intresse. Den kom-mer ut en gång i månaden.

Tidningarna har samma format som SFS och sätts med tvåspaltad text.

Vissa särskilt uppräknade föreskrifter tas ej med i Lovtidende utan publiceras på an-nat sätt. Som exempel kan nämnas postfö-reskrifter, regler om sjötransport av farligt gods och statens biltillsyns bestämmelser.

3.2 Norge

Den norska författningssamlingen, Norsk Lovtidend, utges med stöd av en lag av den 5 juni 1969, som trädde i kraft den 1 januari 1970. Dessförinnan gällde en lag av år 1876.

Enligt lagen skall samlingen innehålla bl. a.

grundlagsbestämmelser och lagar samt det som med stöd av lag skall kungöras i Norsk Lovtidend. Med detta korresponderar en be-stämmelse i förvaltningslagen att samtliga

"forskrifter" skall kungöras i Norsk Lovti-dend. Med "forskrift" menas ett avgörande som gäller rättigheter eller skyldigheter för ett obestämt antal eller en obestämd krets av enskilda personer.

Lagen om Norsk Lovtidend innehåller en bestämmelse att konungen får besluta att en lag, som blivit ändrad, skall tas in i sam-lingen i sin helhet med den nya ordalydel-sen.

Norsk Lovtidend utges i två avdelningar.

De tidigare nämnda författningarna kungörs i första avdelningen. De samlas i häften som kommer ut vid behov, vilket under 1969 var 39 gånger. Häftena numreras och upptar på första sidan en innehållsförteckning samt ut-givningsdatum. Författningarna numreras

20 SOU 1970:48

ej. De träder i kraft en månad efter utgiv-ningsdagen, om de ej själva föreskriver an-nat.

Andra avdelningen kommer ut en gång i kvartalet. Däri återges lagar och andra fö-reskrifter, som upptagits i första avdel-ningen, samt införs andra administrativa be-stämmelser och rundskrivelser.

Formatet på Norsk Lovtidend är A 5.

Vid sidan om Norsk Lovtidend finns flera specialpublikationer, som innehåller bestäm-melser av förvaltningsmyndigheter.

3.3 Västtyskland

Enligt artikel 82 grundlagen skall alla lagar efter promulgationen publiceras i Bundesge-setzblatt.

Denna tidning består av tre delar. Del I är huvuddel och upptar bl. a. lagar och en del av regeringen eller ministerierna utfärdade författningar. Del II innehåller bl. a. inter-nationella överenskommelser, bestämmelser rörande förbundshushållningen, järnvägar och sjöfart samt tulltaxor. Del III utgör en systematisk samling av gällande förbunds-rätt (jfr 11.4 och 12.5).

Författningarna samlas i häften av A 4-format, som kommer ut vid behov, vilket kan innebära flera häften i veckan. Häftena numreras men författningarna numreras ej.

Författningarna träder i kraft 14 dagar efter utgivningen om de ej anger annat.

Till Bundesgesetzblatt hör två årliga regis-ter, det ena över alla gällande lagar och andra förbundsförfattningar (jfr 11.4), det andra över gällande traktater.

Författningar som beslutas av regeringen eller ministerierna (Rechtsverordnungen) skall enligt grundlagen kungöras i Bundes-gesetzblatt om annat ej bestäms i lag. En lag av år 1950 föreskriver att de skall införas antingen i Bundesgesetzblatt eller i Bundes-anzeiger. Enligt en ministerialstadga skall detta tillämpas så att författningar av vä-sentlig och varaktig betydelse tas in i Bun-desgesetzblatt medan övriga publiceras i Bundesanzeiger.

Bundesanzeiger ser ut som en dagstidning och kommer ut fem gånger i veckan. De

författningar som publicerats i den anmärks också i Bundesgesetzblatt med rubrik och datum. Omvänt innehåller Bundesanzeiger uppgift om vilka författningar som kommit ut i Bundesgesetzblatt.

Förutom dessa båda officiella tidningar finns specialpublikationer för t. ex. järn-vägstaxor och andra trafiktaxor.

3.4 Holland

Lagar publiceras i den officiella tidningen Staatsblad. Denna kommer ut vid behov.

Flera författningar förs ihop i samma häfte.

Varje författning får sitt nummer. Tid-ningen är i A 4-format.

Sådana av konungen/drottningen beslu-tade författningar som kallas "algemene maatregelen van bestuur (regeringens all-männa föreskrifter)" tas också in i Staats-blad. Författningar av lägre valör samt mi-nisteriella kungörelser publiceras vanligen i Nederlandse Staatscourant, en daglig tidning som ges ut av regeringen. Detta sker inte på grund av en allmän lagbestämmelse utan på grund av särskild föreskrift i den lag, som innehåller bemyndigande för ministern att utfärda författningen.

Författningarna träder i kraft 20 dagar ef-ter kungörandet om de ej själva föreskriver annat.

3.5 Belgien

Enligt artikel 129 i den belgiska konstitutio-nen är ingen lag eller annan författning giltig förrän den publicerats på sätt som lag före-skriver. Sådana föreskrifter ges i en lag av år 1961 om användningen av språk och pub-licering och ikraftträdande av lagar och andra författningar.

Enligt denna skall alla lagar och alla för-fattningar som beslutats av konungen eller ministerierna kungöras i Moniteur beige.

Om de sistnämnda författningarna inte kan beräknas intressera en större allmänhet kan man nöja sig med att bara omnämna dem eller ta in ett utdrag.

Tidningen kommer ut dagligen. Fransk och nederländsk text tas in sida vid sida.

SOU 1970:48 21

Formatet är något större än A 4. Årgång-arna är mycket omfångsrika, under 1968 12 700 sidor. Varje häfte numreras och har en innehållsöversikt på första sidan.

Lagar och andra författningar, som kom-mit ut i Moniteur beige, samlas månatligen i Recueil des lois et arrétés royaux de Belgi-que.

Författningarna träder i kraft tio dagar efter publiceringen om annat ej föreskrivs.

3.6 Frankrike

Enligt konstitutionen skall presidenten pro-mulgera lagar inom 15 dagar från det han mottagit dem av parlamentet. Inom samma tid skall han enligt fast praxis också pub-licera dem. Detta sker i Journal officiel de la République Frangaise. Även sådana för-fattningar som beslutas av presidenten eller regeringen utan medverkan av parlamentet skall införas där.

Om inte annat föreskrivs blir en officiell text tillämplig i Paris vid utgången av dagen efter det att Journal officiell kommit ut och i övriga landet vid utgången av dagen efter det att tidningen nått huvudorten i resp. ar-rondissement. Genom publiceringen blir för-fattningen bindande för medborgarna.

Dessa presumeras känna till det som intagits i Journal officiel.

Journal officiel är tryckt på tidningspap-per i ett format något större än A 4. Varje årgång har ett väldigt omfång. Tidningen kommer ut varje dag. Författningarna be-tecknas med årtal och nummer.

3.7 Schweiz

Lagar beslutas av förbundsförsamlingen men är underkastade fakultativ folkomröst-ning. Det blir omröstning om 30 000 med-borgare begär det inom 30 dagar från det att lagen publicerats i Bundesblatt, förbundsad-ministrationens officiella tidning. Om folk-omröstning begärs, tar regeringen in en kungörelse om omröstningen i Bundesblatt, och även resultatet av omröstningen publice-ras där.

Om lagen antages vid folkomröstningen

eller om folkomröstning ej begärs, vilket är det vanligaste, kungörs lagen i lagsamlingen Sammlung der Eidgenössischen Gesetze, el-ler som den också kallas Amtliche Samm-lung. Denna tillkom år 1948, då den ersatte en äldre lagsamling. Samlingen innehåller lagar, förordningar, kungörelser, internatio-nella fördrag och en del andra allmänt för-pliktande beslut.

Samlingen kommer ut vid behov, vilket vanligen är en gång i veckan. Den ges ut på de tre språken tyska, franska och italienska.

Den tillställs gratis regionala och lokala myndigheter och medborgarna har rätt att läsa dessa exemplar. Författningarna samlas i häften, vilka numreras. Formatet är A 5.

Varje häfte upptar på första sidan en inne-hållsöversikt.

Sådana föreskrifter, som enligt lag skall tas in i Amtliche Sammlung, är bindande för medborgarna först då de offentliggjorts i samlingen. Författningarna skall ange dagen för sitt ikraftträdande och detta bör enligt en kungörelse inträffa först fem dagar efter kungörandet. Skulle ikraftträdandet inte ha angetts träder författningen i kraft på femte dagen efter kungörandet.

Alla författningar som kommit ut i den äldre lagsamlingen och var i kraft den 31 december 1947 har upptagits i en rensad, systematisk lagsamling, kallad Bereinigte Sammlung (jfr 12.5).

Till Amtliche Sammlung hör bl. a. ett sys-tematiskt register över gällande författningar (jfr 11.4).

Det finns en officiell tidning för post- och telegrafväsendet, PTT-Amtsblatt, och en tid-ning, Verkehrsaktensammlung, för bl. a. så-dana föreskrifter för trafikväsendet som ej upptagits i någon av de andra officiella tid-ningarna. Även andra specialpublikationer finns, t. ex. för försvaret.

22 SOU 1970: 48

In document Svensk Författnings samling (Page 22-25)